Dodaj do ulubionych

urlop w Kanadzie

30.05.14, 22:39
Czy wszyscy w Kanadzie maja 2 tyg urlopu? Czy sa jakies inne sposoby, zeby to obejsc? Zastanawiamy sie z mezem nad wyjazdem, ale bylby to wielki minus. Podzielcie sie wasza wiedza smile
Obserwuj wątek
    • nad_oceanem Re: urlop w Kanadzie 31.05.14, 01:20
      Zapytaj jacka, on ma sposob na 5 tygodni wink.

magdal-ena78 napisała:

> Czy wszyscy w Kanadzie maja 2 tyg urlopu? Czy sa jakies inne sposoby, zeby to o
      > bejsc? Zastanawiamy sie z mezem nad wyjazdem, ale bylby to wielki minus. Podzie
      > lcie sie wasza wiedza smile
    • ted3 Re: urlop w Kanadzie 31.05.14, 02:56
      Nie można mówić o całej Kanadzie tylko o poszczególnych prowincjach, bo każda z osobna ustala ilość świąt (poza obowiązkowymi) i urlopu (po kilku latach pracy możesz mieć 3 tygodnie)
      • nad_oceanem Re: urlop w Kanadzie 31.05.14, 06:52
        Nie ma co sie oszukiwac, pod wzgledem ilosci dni wakacji przyslugujacym pracownikom, Polnocna Ameryka to 3 swiat.
    • ted3 Re: urlop w Kanadzie 31.05.14, 03:02
      zobacz tutaj : www.canadaone.com/ezine/july07/inoutvacation.html
      • nad_oceanem Re: urlop w Kanadzie 31.05.14, 07:03
        www.huffingtonpost.ca/2012/05/10/vacation-time-canada-holidays-by-country_n_1506752.html
        • magdal-ena78 Re: urlop w Kanadzie 31.05.14, 08:20
          No wlasnie, myslimy tylko o Ontario, ale po 10 latach w UK i urlopie 5 moj maz ma nawet 8 tyg nie bedzie to latwa decyzja smile
          • jackk3 Re: urlop w Kanadzie 31.05.14, 18:22
            To dlaczego wyjezdzacie (pytam bez zlosliwosci)? W te 8 tygodni nie chce mie sie wierzyc (chyba ze liczysz wszystkie dni wolne). Bardzo duzo zalezy od wykonywanego zawodu. Kanada a wlasciwie prowincje podaja tylko minimalne wymagania a dalej to juz dobra wola firmy no i twoja sila przebicia.
          • nad_oceanem Re: urlop w Kanadzie 31.05.14, 19:30
            Tez sie zapytam, po co?
            Wyobrazenia o Kanadzie to jedno, rzeczywitosc to drugie.

magdal-ena78 napisała:

> No wlasnie, myslimy tylko o Ontario, ale po 10 latach w UK i urlopie 5 moj maz
            > ma nawet 8 tyg nie bedzie to latwa decyzja smile
        • jackk3 Re: urlop w Kanadzie 31.05.14, 18:26
          Gdzies widzialem inne zestawienie byla tam bodajze Hiszpania. Czyli Hiszpania, Grecja, Francja czy nawet Australia to kraje ktore sa 'na topie' jesli chodzi oferty pracy (che, che). Tak to juz jest albo rybki albo cip....
          • nad_oceanem Re: urlop w Kanadzie 31.05.14, 19:28
            Australia ma bardzo podobny rynek pracy do kanadyjskiego, zyje glownie z tego co wykopie, ma tez nizsze bezrobocie i 4 tygodnie wakacji na start, z urzedu. System zasilkow, stypendiow studenckich nieporownywalnie lepszy od kanadyjskiego. Oferty pracy w AB to ewenement, tez na skale kanadyjska, Kanada to tez BC, QC, czy ON gdzie jest duzo gorzej i z praca i z placami. AB to raptem prowincja z liczba ludnosci ktora stanowi pewnie mniej niz 10% populacji calej Kanady. W dodatku ma najgorsze prawo pracy w Kanadzie. Pokutuje polnocno amerykanskie podejscie live to work vs work to live.

jackk3 napisał:

> Gdzies widzialem inne zestawienie byla tam bodajze Hiszpania. Czyli Hiszpania,
            > Grecja, Francja czy nawet Australia to kraje ktore sa 'na topie' jesli chodzi o
            > ferty pracy (che, che). Tak to juz jest albo rybki albo cip....
            • magdal-ena78 Re: urlop w Kanadzie 01.06.14, 00:15
              Mój maz jest ma 8 tyg bo pracuje dla NHSu święta i weekendy rownież, tak to w Uk jest. W Uk Żyje nam sie dobrze, mamy dwoje małych dzieci i potrzebujemy zmiany , a raczej mamy ochote na zmianęsmile, póki dzieci są małe będzie to łatwiejsze. Oboje mamy bardzo dobre zawody na wyjaz do Kanady wiec czemu nie, Australia za daleko zreszta uwielbiamy zimęsmile
              • jackk3 Re: urlop w Kanadzie 01.06.14, 17:53
                Typowa umowa zbiorowa dla pielegniarek:
                www.una.ab.ca/files/269/AgeCare_Beverly_Mindapore_2011-2014.pdf
                Strona 25 mowi o urlopach. Jesli chodzi o lekarzy to nie wiem ale mozna w necie sprawdzic.
                Praca w ustawowe swieto to zwykle 150% plus dzien wolny (moze byc wiecej) oczywiscie mowa o legalnej pracy. Natomiast jesli Zima was nie przeraza i byc moze lubicie zimowe sporty towinnyscie powaznie rozwazyc BC lub nawet AB.
                • magdal-ena78 Re: urlop w Kanadzie 01.06.14, 22:20
                  Dzieki, za info. Umowa zawiera duzo informacji, a moj maz jest pielegniarzem tak wiec bardzo pomocna. Myslimy o Ontario z tego wzgledu, ze jest blizej do Polski/Europy, ale rzeczywiscie uwielbiamy sporty zimowe. Poki co jestemy na etapie zbierania informacji i wazenia za i przeciw smile dzieki jeszcze raz.
            • jackk3 Re: urlop w Kanadzie 01.06.14, 23:32
              Taaak jasne ze najgorsze bo sie najlepiej zzarabia I nikomu sie nie oplaca opierdzielac jak w np QC. Cos za cos. Problem w tym ze oni sie lenia za moje I twoje tez pieniadze. AU ze swoimi bogactwami nie umywa sie do nas. I ty ciagle o tych zasilkach stypendiach itd. Ja wole prace I mozliwosci awansu spolecznego.
              • magdal-ena78 Re: urlop w Kanadzie 02.06.14, 10:32
                Moze ktos mi jeszcze odpowie, czy srednie zarobki w naszych zawodach wg stron internetowych to $30-40 za godzine, mysle ze to na poczatek, czy to stawka za ktora da sie "milo" zyc w Kanadzie? Rodzna 2+2 smile
    • sylwek07 zarobki 03.06.14, 07:49
      te zarobki dotycza osob ktore maja uprawnienia w danej Prowincji i maja cos do pokazania
      Wam takie stawki nie beda przyslugiwac to od tego zacznijmy
      i moze zakonczyc sie na tzw min danej Prowincji,pracy po za zawodem ,jak np w sklepie,sprzataniu nim bedziecie miec uprawnienia danej Prowincji.Lub tez pracowac w szpitalu przy mniej prestizowych pracach i mniej tez platnej.

czy to duzo czy tez malo zalezy od Waszych wydatkow,itp
      sa tacy ze za 15 dol nie zle zyja a sa tacy ze maja i 25 i mowia ze mailo maja i zyja na min pozimie wink

co do blizej do Europy-Polski to czemu nie Prowincje Atlantyckie wink jeszcze blizej jest,krocej sie leci smile
      • magdal-ena78 Re: zarobki 03.06.14, 10:51
        Skad wiesz ze nie mam "cos" do pokazania? smile Nigdy nie wyjedziemy, jesli nie do pracy ktora robimy tu. Ja koncze master w social work, moj maz zrobil tu specjalizacje i ma wieloletnie doswiadczenie w UK. Zyje nam sie zbyt dobrze zeby wyjezdzac do "sprztania" smile Chcemy po prostu zmiany, ale napewno nie na gorsze.
        • jackk3 Re: zarobki 03.06.14, 17:08
          Nie mozna pracowac jako pielegniarka bez uprawnien (kazda prowincja ma inne).
          Twoj maz bedzie musial przejsc przez caly proces (byc moze dla niego bedzie stosunkowwo krotki ale chyba pare miesiecy to bedzie).
          www.cno.org/en/become-a-nurse/new-applicants1/outside-canada/
          Stad powyzsza sugestia slawka chyba ze macie oszczednosci.
          'Social worker' i to w ON? Jest tam od groma ludzi z takim wyksztalceniem wiec przygotuj sie na konkurencje.
          • magdal-ena78 Re: zarobki 03.06.14, 20:54
            Oczywiscie zdaje sobie z tego sprawy, sprawdzalismy juz zasady rejestracji. Bedzie musial zdac egzamin i zarejestrowac sie w danej prowincji. Z tego co sprawdzalam social worker jest na liscie pozadanych zawodow tak wiec mam nadzieje, ze nie bedzie tak zle chyba ze rzeczywiscie bujamy w oblokach i mamy nadzieje na niemozliwe smile
            • jackk3 Re: zarobki 03.06.14, 21:08
              Nie nie bujacie w oblokach. Wszystko jest mozliwe. Niemniej jednak warto miec nizsze oczekiwania na poczatek aby uniknac rozczarowan. Ale czy praca czeka na pielegniarki w ON tego nie wiem
              • magdal-ena78 Re: zarobki 04.06.14, 00:05
                No wlasnie to sie zmienia, teraz moze czekac za chwile juz nie. Mysle ze musimy zaglebic sie w temat i dopiero wtedy przekonac jakie sa realne mozliwosi, obawiam sie ze moj partner za nic nie wyjedzie na niskie stanowisko bo tu sie rozwija I dobrze zarabia a do tanca trzeba dwojga wiec zobaczymy , dzieki za rady smile
    • sylwek07 Re: urlop w Kanadzie 04.06.14, 17:48
      to jesli nie bedziesz isc na nizsze stanowisko to moze byc trudno z zyciem w Kanadzie
      to sie nazywa kanadyjskie doswiadczenie a bez tego malo kto bedzie chcial rozmawiac w sprawie lepszej posady.

social worker jest poszukiwany w sprawach imigracyjnych czy tez juz w szukaniu pracy
      bo to sa 2 rozne sprawy
      Wiele osob mysli ze jak urzad pisze ze dany zawod jest poszukiwany to na miejscu znajda prace,co innego zawod do wyjazdu na stale a co innego w znalezieniu pracy
      poszukaj dobrze w ofertach pracy jak jest naprawde
      napisz gdzies czy Cie ktos zatrudni bez doswiadczenia kanadyjskiego..
      • sunny25 Re: urlop w Kanadzie 04.06.14, 20:07
        wszystko zalezy od determinacji chetnego do mieszkania w Kanadzie. Jezeli mysli sie o Kanadzie na powaznie to jaki jest problem popracowac 1-2 lata na nizszym stanowisku, doszkolic sie i startowac na lepsze stanowiska. Nawet pare lat to nie jest duzo czasu, zeby zainwestowac w Kanade jezeli mysli sie tu mieszkac do konca zycia. Wazne, zeby miec dobry plan przed przyjazdem i byc elastycznym jak trzeba nieraz troche plan zmienic.
    • monhann2 Re: urlop w Kanadzie 04.06.14, 21:38
      Nie wszyscy w Kanadzie maja 2 tygodnie urlopu. Wiekszosc zaczynajacych kariere startuje z takiego pulapu ale szybko mozna (zalezy od pracodawcy) dochrapac sie niezlego urlopu. Ja pracuje u tego samego pracodawcy ponad 7 lat ale juz po 6 latach dostalam 4 tygodnie urlopu (3 tygodnie po 3 latach). Po 10ciu przejde na 5 tygodni. Do tego dochodza dni chorobowe i swieta urzedowe. To wcale nie wyjatkowo wspanialomyslny pracodawca. Sporo jest takich.
      • magdal-ena78 Re: urlop w Kanadzie 05.06.14, 09:22
        Dzieki, za wszytskie informacje. Social worker jest poszukiwany, ale masz racje na stronach rzadowych wiec nie wiem jak jest z ogloszeniami. Zdaje sobie sprawe, ze moze trzeba bedzie zaczac od poczatku, ale mam nadzieje na cos w zawodznie, nie wyobrazam sobie wyjechac do sprzatania, to wogole nie wchodzi w rachube. Do UK wyjechalam jako asystent psychologa 9 lat temu wiec da sie smile
        • sylwek07 Re: urlop w Kanadzie 06.06.14, 07:51
          No tak..wyjechalam do UK i sie dalo-wiele osob tak mysli i nie zly maja potem problem
          Polska jest od 10 lat w Unii wiec pewne regulacje sa lepsze niz takich po za Unia
          wez to pod uwage
          Kanada ma swoje regulacje i bez poznania ich mozesz pojechac i powiedziec potem ze taka jest ta Kanada dziwna wink

poznaj zasady w Kanadzie i danej Prowincji,moze byc tak ze szukaja pracownikow np w Manitobie a nie w Ontario smile
          Dobrze tutaj sunny napisal,zgadzam sie z tym,czasami jest tak ze nalezy isc do innej pracy nim sie dostanie ta lepsza,znam taka osobe ze spedzila pare lat w pracy mniej prestizowej,szkolila i teraz spija ta tzw smietanke ale zaczynala od tych mniej prestizowych prac .
      • syswia Re: urlop w Kanadzie 06.06.14, 03:15
        Ja tez mam tyle.
        Moj maz wynegocjowal w warunkach pracy 4 tyg kiedy zmienial pracodawce pare lat temu.
        A czy pielegniarze nie sa przypadkiem w zwiazkach zawodowych? Jesli tak, to pewnie jest to jakos uregulowane odgornie. Niedawno rozmawialam z dziewczyna- pielegniarke, ktora zregnowala z pracy na etat w szpitalu wzamian za kontrakt na godziny i wydaje mi sie, ze chodzilo jej o mozliwosc przedluzenia sobie wakacji ...
        • chris-joe Re: urlop w Kanadzie 26.06.14, 23:42
          Wakacje kanadyjskie generalnie sa kiepskie, 2-3 tygodnie. Chyba, ze jako pozadany profesjonalista cos wynegocjujesz z firma, ktora ciebie bardzo pozada smile
          Albo pracujesz dla budzetowki z silnymi zwiazkami zawodowymi.
          Dla przykladu: pracuje dla Canada Post, tu sa 3 tyg. na poczatek, z wysluga lat dostajesz kolejny tydzien co 7 lat. Teraz mam 5 tyg., za 2 lata juz 6. Maximum 7 tyg. Pozniej juz tylko emerytura smile)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka