Dodaj do ulubionych

Floryda-objazd i Disneyland czy Universal Studio?

IP: 178.73.63.* 01.01.11, 19:07
Czesc,
w styczniu lece na Floryde i mam pare praktycznych pytan, bede wdzieczny za podpowiedzi:
- czy z key west dojade w jeden dzien do Everglades?
- bede z dwojka dzieci (6 i 9 lat) i nei wiem czy lepiej wybrac sie do Disneylandu czy do Universal Studio w Orlando?
- czy sa tam hotele poza resortami, czy trzeba wylozyc kase na te w parkach rozrywki?

I zastanawiam sie tez gdzie po drodze spac - mozecie polecic jakies niedrogie, ale czyste sieci hotelowe?

Bede wdzieczny za wszystkie podpowiedzi :)

Dzieki!

Piotrek.
Obserwuj wątek
    • Gość: 850969e strer sz Re: Floryda-objazd i Disneyland czy Universal St IP: *.lightspeed.irvnca.sbcglobal.net 01.01.11, 19:53
      W Orlando nie ma Disneylandu.
      • Gość: piotrek Re: Floryda-objazd i Disneyland czy Universal St IP: 178.73.63.* 01.01.11, 20:11
        OK, Disneyworld.

Jakos nie miales/ mialas problemu ze zrozumieniem pytania, wiec moze podpowiesz co i jak :)
    • grodek75 Re: Floryda-objazd i Disneyland czy Universal St 01.01.11, 20:42
      Jeżeli mam być szczery to w ogóle odpuściłbym sobie na Twoim miejscu Disney`a, a w to miejsce zaliczył Kennedy Space Center, Universal i Sea World.
      Jeżeli chodzi o nocleg to możesz spać w pobliżu KSC (np. Cocoa Beach) i dojeżdżać do Orlando. A Disney`a zaliczysz w Paryżu. Chyba, że chcesz wszystko jednym strzałem, ale ceny wstępu do wszystkich parków mogą "odrobinę" popsuć humor...
      • riviera_maya Re: Floryda-objazd i Disneyland czy Universal St 01.01.11, 21:09
        Rozumiem, ze dla dzieci 6 i 9 lat zamiast Myszki Mickey i Kaczora Donalda proponujesz rakiete Saturn V i wahadlowiec. Na pewno bedzie to dla nich fascynujace przezycie.
        • grodek75 Re: Floryda-objazd i Disneyland czy Universal St 02.01.11, 16:05
          riviera_maya napisał:
          Rozumiem, ze dla dzieci 6 i 9 lat zamiast Myszki Mickey i Kaczora Donalda proponujesz rakiete Saturn V i wahadlowiec. Na pewno bedzie to dla nich fascynujace przezycie.

Wiesz, ja jadę na Florydę w czerwcu i moja 8 letnia córka nie może się doczekać kiedy będzie mogła obejrzeć wahadłowiec. A Myszkę Miki i Donalda widziała w Paryżu za nieporównanie mniejsze pieniądze. To tyle jeżeli chodzi o odpowiedź na twój złośliwy komentarz. Szkoda, że nie wniósł czegokolwiek do dyskusji. My na przykład mamy na liście parki, które wymieniłem, a Disney zajmuje na niej po prostu ostatnie miejsce. Do Paryża mogę wyskoczyć na przedłużony weekend i nie muszę w tym celu wydawać 8k PLN na bilety tylko ok. 2 tys.

A wracając do meritum - nie proponuję rezygnacji, a jedynie rozważenie innej opcji.
          Każdy wybiera to co mu odpowiada, a jedno nie wyklucza drugiego. Po prostu zauważyłem, że na liście założyciela wątku nie ma KSC i postanowiłem zwrócić na nie uwagę. Bo to jest coś czego nigdzie indziej na świecie nie znajdzie. A ja już kiedyś miałem okazję zaliczyć wszystkie parki rozrywki na Florydzie i uważam, że najfajniesze są właśnie Sea World, Universal i KSC (o ile ten ostatni można nazwać parkiem).
          • riviera_maya Re: Floryda-objazd i Disneyland czy Universal St 02.01.11, 18:10
            W takim razie odszczekuje. Sorry za zgryzliwosc.
            A tak przy okazji Twoje dziecko jest wyjatkowe (bez podtekstow).

Pozdrawiam
            • grodek75 Re: Floryda-objazd i Disneyland czy Universal St 02.01.11, 20:11
              Spoko, najważniejsze że małe niezrozumienie zostało zażegnane :)
              A co do dziecka, to żeby było śmieszniej to jest to córka.
              Gdybyś wiedziała ile czasu w roku spędzamy z aparatami w ręku na Okęciu bawiąc się w spotting... Ona jest po prostu fanatyczką wszystkiego co lata. Rok temu roku byliśmy w Waszyngtonie i o ile dinozaury w Muzeum Historii Naturalnej interesowały ją "tyle o ile", to z National Air&Space Museum nie mogliśmy jej wyciągnąć.
              Na razie w letniej wycieczce jej największym zawodem jest fakt, że nie polecimy A380.
              Pociesza ją fakt, że będzie to również piętrowy B747 ;)
              Taka małe rodzinne hobby...

----------------------------------------------------------------
              Za dwadzieścia lat bardziej będziesz żałował tego czego nie zrobiłeś, niż tego co zrobiłeś.
              Mark Twain
              www.panoramio.com/user/2266955
    • riviera_maya Re: Floryda-objazd i Disneyland czy Universal St 01.01.11, 21:00
      Gość portalu: piotrek napisał(a):

> Czesc,
      > w styczniu lece na Floryde i mam pare praktycznych pytan, bede wdzieczny za pod
      > powiedzi:
      > - czy z key west dojade w jeden dzien do Everglades?
      Jak najbardziej.

> - bede z dwojka dzieci (6 i 9 lat) i nei wiem czy lepiej wybrac sie do Disneyla
      > ndu czy do Universal Studio w Orlando?
      Z dziecmi najlepiej do Disneya - Magic Kingdom, Hollywood Studios, Animal Kingdom.
      Epcot mozecie sobie odpuscic - to jest bardziej dla doroslych i dla dzieci jest mniej atrakcji.

> - czy sa tam hotele poza resortami, czy trzeba wylozyc kase na te w parkach roz
      > rywki?
      Jest zatrzesienie. Miasteczko Kissimmee to jeden wielki hotel przy Disney Worldzie.
      Lepiej wynajac tani pokoj w Kissimmee niz wywalac kase za resorty w parkach Disneya, w ktorych i tak sie tylko spi - caly dzien jestescie poza hotelem.

>
      > I zastanawiam sie tez gdzie po drodze spac - mozecie polecic jakies niedrogie,
      > ale czyste sieci hotelowe?
      Sieciowek w poludniowej Florydzie nie jest duzo i najczesciej sa drogie. Najwiecej jest malych prywatnych hoteli i moteli. Jesli nie bedziecie w szczycie sezonu to spokojnie mozecie jezdzic od hotelu do hotelu i szukac czegos co wam odpowiada. Hoteli jest cala masa na wybrzezu - przejedzcie sie droga A1A z Miami Beach na polnoc, to na pewno traficie na cos dobrego. Szukajcie hotelu ktory nie jest wiezowcem. Mnie najbardziej odpowiada rejon Hollywood - Fort Lauderdale, ze wskazaniem na to drugie.

Pozdrawiam
      • Gość: piotrek Re: Floryda-objazd i Disneyland czy Universal St IP: 178.73.63.* 01.01.11, 21:08
        Ooo dzieki za wszystkie praktyczne porady.

• Gość: marek Re: Floryda-objazd i Disneyland czy Universal St IP: 212.106.27.* 01.01.11, 21:42
          Ja znalazłem pół roku temu dobry hotel *** z podstawowym śniadaniem w Orlando (tzn. to Kissimmee-chyba dobrze napisałem) przez stronę Hotwire. Pokój 3 os. kosztował 130 zł , a wtedy dolar był droższy niz teraz. To fajna strona , można znaleźć dobre hotele za 1/2 ceny (a nawet 1/3). Park rozrywki dla dzieci to oczywiscie Disney. Universal i KSC jest super, ale dla trochę starszych.
          • Gość: piotrek Re: Floryda-objazd i Disneyland czy Universal St IP: 178.73.63.* 01.01.11, 22:00
            dzieki marek, ide sprawdzac :)
    • Gość: aaa Re: Floryda-objazd i Disneyland czy Universal St IP: *.146.255.175.nat.umts.dynamic.eranet.pl 09.01.11, 18:58
      Spedzilismy miesiac na Florydzie w zeszlym roku z trojka ndzieci 6,4 i 2 lata.mielismy dwie bazy wypadowe-Miami i Orlando.W W sumie przez miesiac zrobilimy ok. 6500 km.nie dojechalismy na Florida Keys bo to zostawislimy sobie na jakis zimowy wypad.Miami i okolice-Everglades,miami zoo,seaquarium mozna sobie odpuscic,wannadoo city obowiazkowo z dziecmi no i plaze.a jeszcze jungle island tez jest super+ muzeum dla dzieci.no i oczywiscie zakupy-D
      w orlando bylismy 3 tygodnia,nocowalismy w hotelu disneyworld.Disney dla dzieci obowiazkowy, ale rodzice moga sie nabawic alergii na wszystko co z WDW zwiazane.Uniwersal obowiazkowy,seaworld rowniez,space center dla moich maluchow byl mega atrakcja,bush garden w Tampie super,tor w Daytona tez byl atrakcja.
      hoteli ci nie doradze bo spalismy w tych drozszych zarowno w Miami beach jak i w WDW.
      zycze milego pobytu
      • Gość: Olik Re: Floryda-objazd i Disneyland czy Universal St IP: *.dynamic.chello.pl 11.01.11, 12:32
        Odpowiadając na pytania:
        1) Z Key West do Everglades to trochę daleko na jeden dzień tam i z powrotem. Chyba, że nocujesz gdzieś na Lower Keys; wtedy i owszem (my nocowaliśmy na Islamorada, to mniej więcej w środku Keys). Nie wiem, kiedy jedziesz; sprawdź, czy wtedy w Everglades nie ma plagi komarów i muszek (np. w lipcu i sierpniu). Jeśli tak, to lepiej sobie odpuść; jak byliśmy w listopadzie to prawie ich nie było, ale i tak jak raz wpadłam w jakieś krzaki, gdzie siedziała chmara, to dwa dni chodziłam spuchnięta i to mimo środków odstraszających :-(
        2) Dla dzieci polecałabym Disneyworld i Seaworld. Universal jest fantastyczny dla starszych; w atrakcjach filmowych dobrze jest rozumieć angielski, a rollercoastery w dużych ilościach nie każde dziecko dobrze zniesie. ALe oczywiście wszystko zależy od dzieci; jak stwierdził przedmówca, dla jednego super będzie Kennedy Space Centre, a inne będzie koniecznie chciało zobaczyć Hogwart.
        3) Hoteli w Orlando jest zatrzęsienie. W najróżniejszych cenach. My nocowaliśmy raz w Sheratonie, a raz tanio w La Quinta Inn obok International Drive. La Quinta jest tania, standard... mmm... średni, ale czysto, nie narzekaliśmy.
        Pozdrawiam
        • Gość: piotrek Re: Floryda-objazd i Disneyland czy Universal St IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.11, 13:41
          Dzieki za wszystkie konkretne porady.
          Jade w marcu juz :)
          • Gość: mada Re: Floryda-objazd i Disneyland czy Universal St IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 15.01.11, 16:51
            ja wybieram się w lutym na Florydę. Lądujemy w Miami potem Key West, Everglades, Orlando (2 parki rozrywki), Kenedy Center a na koniec 5 dniowy rejs z Tampy na Karaiby. Generalnie mam już wszystko zorganizowane i zarezerwowane, więc jeśli teraz miałbyś jakieś konkretne pytania to pisz :) Po powrocie oczywiście też z chęcią podzielę się wrażeniami jeśli będziesz zainteresowany.
            • jooasiaa do mada 16.01.11, 13:28
              Ja mam konkretne pytania, mogłam prosić o kontakt na maila jooasiaa@gazeta.pl
            • Gość: piotrek Re: Floryda-objazd i Disneyland czy Universal St IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.11, 16:33
              Oprocz rejsu, trase mamy podobna :)
              moglabys podzielic sie noclegami jakie masz znalezione?
              zwlaszcza na Key West szukam czegos atrakcyjnego.
              Dzieki!
              • Gość: mada Re: Floryda-objazd i Disneyland czy Universal St IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 22.01.11, 13:30
                Witam,

na Key West zarezerwowałam motel El Patio www.elpatiomotel.com/ za pośrednictwem booking.com. Ma dobrą lokalizacje, bo blisko Duval str., generalnie wszędzie dojdziesz na piechotę - a na tym właśnie mi zależało. Ja osobiście szukałam raczej ekonomicznej opcji - o ile tak można nazwać noclegi na Key West :) ale uważam że Motel jest ok. Natomiast będę mogła to potwierdzić dopiero jak wrócę - tylko nie wiem czy nie będzie to dla Ciebie za późno.

W Miami wybrałam hotel na South Beach - ta część Miami wydaje mi się z wszelkich wyczytanych informacji najatrakcyjniejszą okolicą. Hotel nazywa się Continental Oceanfront continentalsouthbeach.com/ też rezerwowałam na booking.com. I tu też głównymi czynnikami wyboru jest lokalizacja i cena. Hotel znajduje się blisko Ocean Drive i jest położony przy plaży.

Co do Orlando to jeszcze nie dokonałam rezerwacji ale skłaniam się do Super 8. Rok temu podczas objazdówki zachodniego wybrzeża wybrałam sieć Moteli 6. Przekonałam się że sieci moteli takich jak właśnie Motel 6, Super 8 i inne oferują naprawdę dobry standard i nic więcej nie potrzeba kiedy taki motel traktuje się tylko jako naocleg a nie jako miejsce przebywania/urlopowania (choć każdy ma basen). Są one generalnie wszędzie i mają bardzo dobre ceny.

pozdrawiam :)
                • apbarscy Re: Floryda-objazd i Disneyland czy Universal St 19.10.14, 02:37
                  Hej Madziu, wlasnie doczytalam się Twojej odpowiedzi na tym forum. Poszukuje czegos miedzy key west a miami , wiec powiedz prosze jak sie sprawdzila ten motelik El Patio?? a moze cos fajnego jeszcze wypatrzylas?? bede bardzo wdzieczna za odpowiedz? czy w tym motelu sa udogodnienia dla osob niepelnosprawnych, mam na mysli zjazdy, podjazdy czy np. wszedzie schody?pozdrawiam
            • pietnacha40 mada 17.01.11, 22:41
              bardzo proszę,napisz coś więcej o rejsie.Sami organizujecie,czy jakaś firma ?
              • Gość: mada Re: mada IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 22.01.11, 13:40
                nie, rejs nie jest niestety samodzielnie zorganizowany :)

Jest to rejs z Carnivala na jednym z ogromnych statków wycieczkowych. Jeśli interesuje Cię taka forma rejsu to popatrz na stronę Niebieskiej Mili www.niebieskamila.pl/ - pośredniczą w sprzedaży rejsów wielu linii żeglugowych. Ceny są takie same jak byś kupował bezpośrednio u danego operatora - więc moim zdaniem lepiej jest skorzystać z ich usług bo możesz o wszystko dopytać.
                Moja trasa to: wypłynięcie z Tampy - dzień na morzu - dzień na Grand Cayman na Kajmanach - dzień na meksykańskiej wyspie Cozumel - dzień na morzu.

Natomiast jeśli myślałeś o takim bardziej kameralnym rejscie oragnizowanych na katamaranach, jachtam czy czymś podobnym to ofert organizatorów widziałam w necie pełno.

pozdrawiam
                • pietnacha40 Re: mada 22.01.11, 13:54
                  dzięki :) właśnie katamarany interesują.Oferty z netu znam,ale czasem ktoś coś ma bardziej indywidualnie,na miejscu ,dlatego zapytałam :)
    • Gość: Adam Pawełczyk Re: Floryda-objazd i Disneyland czy Universal St IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.11, 16:59
      Bez problemu dojedziesz autem z Key West do Everglades w jeden dzień i to z przerwą na kąpiel w Zatoce Meksykańskiej. Ja wybierałem sieć Best Western. Ceny od 60 do 125 dol. za pokój, w którym mogą przenocować 4 osoby.
      • engine8 Re: Floryda-objazd i Disneyland czy Universal St 22.10.14, 01:23
        4 lata za pozno ... Dzici juz urosly i plany bylyby inne :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka