Dodaj do ulubionych

8-10 dni w USA - jedno miejsce

03.04.17, 09:53
Jakie miejsce (miasto) wybralibyście na zwiedzanie mając ok. 8-10 dni w sierpniu. Myślałam wstępnie o Nowym Orleanie albo Waszyngtonie (i okolicach oczywiście). A może coś jeszcze ciekawszego. Czy te dwa miejsca są na tyle atrakcyjne wraz z okolicami żeby te kilka dni nie było za mało/dużo?
Pomijam w planach Miami, Las Vegas, Filadelfię, Nowy Jork, Chicago i wschodnią część od LA-SF z parkami. Nie chciałabym też wynajmować auta na miejscu a poruszać się raczej autobusami jeśli coś będzie poza miastem i komunikacją miejską w mieście.
Termin niestety jest bardzo letni i ceny biletów są niesprzyjające, ale może coś się uda.

I pytanie dot. ewentualnie planu B - ale to już na wrzesień :)
Czy znacie jakieś sprawdzone biura w Chicago organizującego wycieczki kilkudniowe?
Obserwuj wątek
    • porterhouse Re: 8-10 dni w USA - jedno miejsce 03.04.17, 19:14
      w Waszyngtonie masa wspanialych muzeow.
      w Nowym Orleanie 8-10 dni to chyba sie zanudzisz i potworny klimat.
      • dolna.polka Re: 8-10 dni w USA - jedno miejsce 04.04.17, 10:08
        Moje sugestie: San Diego, Waszyngton lub Seattle. W tej kolejności.
    • saturn5 Re: 8-10 dni w USA - jedno miejsce 04.04.17, 20:30
      Z twojej listy Waszyngton ma same zalety - swietna komunikacja miejska i kupa wspanialych darmowych (chyba prawie wszystkie) muzeow.
      • pariss1 Re: 8-10 dni w USA - jedno miejsce 05.04.17, 08:03
        Czyli Waszyngton wygrywa. Czytałam właśnie, że większość muzeów jest darmowych co jest plusem.
        San Diego na pewno fajne miejsce, ale bilet z Polski na dzień dzisiejszy ok. 5 tys! także odpada. Seattle też niewiele mniej - a też jest na mojej liście "must see" :)
        Zastanawia mnie jeszcze czy w Waszyngtonie jest na tyle atrakcji żeby być tam całe 9 dni. Co proponujecie ewentualnie na wypad poza miasto tak do 2 godzin drogi autobusem? Jakieś pobliskie ciekawe miasto/miejsce? W jeden dzień dałoby się wyskoczyć wcześnie rano i późnym wieczorem wrócić.
        • dolna.polka Re: 8-10 dni w USA - jedno miejsce 05.04.17, 09:15
          pariss1 napisała:

"...wypad poza miasto tak do 2 godzin drogi autobusem? Jakieś pobliskie ciekawe miasto/miejsce? W jeden dzień dałoby się wyskoczyć wcześnie rano i późnym wieczorem wrócić."

Takim miastem jest Annapolis. W lecie będzie idealnym miejscem na dzienny wypad. Chesapeake Bay pięknie wygląda w sezonie żeglowania. Dodatkową atrakcją mogą być
          białe mundury kadetów US Naval Academy:)
          • pariss1 Re: 8-10 dni w USA - jedno miejsce 05.04.17, 12:03
            Sprawdzę sobie..... białe mundury kadetów brzmią pociągająco ;)
        • porterhouse Re: 8-10 dni w USA - jedno miejsce 05.04.17, 10:38
          mozesz wyskoczyc do Filadelfii i jako kolebka amerykanskiej demokracji - masz tam nastepne bardzo historyczne miejsca do zwiedzania, akurat tego jeszcze nie zrobilem wiec nie bede polecac konkretnych miejsc ale to latwo znalezc w kazdym informatorze. Na lotnisku Dulles (pod Waszyngtonem) masz chyba najwspanialsze muzeum lotnictwa na swiecie (Udvar-Hazy) - jesli kogos ta tematyka interesuje.
          • porterhouse Re: 8-10 dni w USA - jedno miejsce 05.04.17, 10:48
            >> Zastanawia mnie jeszcze czy w Waszyngtonie jest na tyle atrakcji żeby być tam całe 9 dni.

Nie wiem, zalezy od tego jakie atrakcje ciebie beda interesowac, nikt tego tu nie wie. 9 dni to sporo w jednym miejscu ale ty sobie narzucilas sama taki plan, nikt tutaj tego nie zalecal. Ja gora bym siedzial z 5-6 dni w Waszyngtonie a reszta naprzyklad w Bostonie (bo NYC nie chcesz z jakiegos powodu), dla jakiejs rownowagi. Przejazd miedzy tymi miastami latwy, bez samolotu.
            • pariss1 Re: 8-10 dni w USA - jedno miejsce 05.04.17, 12:11
              Wszystko co warte jest zobaczenia. Muzea, miejsca z filmów ;) i inne atrakcje typu parki. W Nowym Jorku chłonęłam wszystko i nie było dość. Boston też mi się marzy zobaczyć, ale akurat z Waszyngtonu to kawał drogi. Pojeżdżę palcem po mapie jeszcze po okolicach.
              Dzięki za wszystkie podpowiedzi.
          • pariss1 Re: 8-10 dni w USA - jedno miejsce 05.04.17, 12:04
            W Filadelfii byłam podczas pobytu w Nowym Jorku dlatego właśnie odpada.
          • dolna.polka Re: 8-10 dni w USA - jedno miejsce 05.04.17, 12:08
            porterhouse napisał:

> mozesz wyskoczyc do Filadelfii...<

"Pomijam w planach Miami, Las Vegas, Filadelfię, Nowy Jork, Chicago i wschodnią część od LA-SF z parkami."

:)
    • jpp12 Re: 8-10 dni w USA - jedno miejsce 05.04.17, 22:17
      Nowy York, oczywiście, Waszyngton za mały i zanudzisz się, chyba że weźmiesz auto i pojeździsz po okolicach, około 200 mil jest "dom nad wodospadem" i kilka fajnych miejscówek.
      W NY śmiało wykorzystasz te 8 dni, samo MOMA to dzień
      • pariss1 Re: 8-10 dni w USA - jedno miejsce 06.04.17, 07:51
        W NY już byłam kiedyś 2 tygodnie 😊
        Pzdr
        pariss
    • 56lussi Re: 8-10 dni w USA - jedno miejsce 06.04.17, 11:43
      Proponuję Płdn.Karolinę.
      • jetlag1 polskie biuro w Chicago 06.04.17, 16:13
        Rektravel.com

Nigdy z nimi nie podróżowałem ale znam osoby które sa zadowolone z ich usług.

Jeżeli byłaś w NY, to żadne inne miasto na wschodnim wybrzeżu nie jest warte 8-10 dni.
        2-3 dni max, DCA czy BOS.

Bon Voyage!
        • pariss1 Re: polskie biuro w Chicago 07.04.17, 08:20
          Witaj Jetlag! :D

Rektravel sobie wyguglowałam, ale chciałam coś dla porównania. Nie ma chyba tego za wiele w Chicago.
          Już właściwie na ten Waszyngton jestem zdecydowana w 98% - w weekend poczytam i zobaczę gdzie najlepiej się udać na jakieś 2 jednodniowe wypady poza miasto. Licząc 2 dni na przyjazd i wyjazd to nie jest może aż tak za dużo te 10 dni.
          Biały Dom i Kapitol trzeba zobaczyć, kilka muzeów .... zakupy i do domu ;)

Pozdrawiam
          K.
          • jetlag1 Re: polskie biuro w Chicago 16.04.17, 15:22
            Pariss, dzisiaj w weekendowej gazecie znalazłem to:
            Www.Tramptravelusa.com

Zerknij!
            • pariss1 Re: polskie biuro w Chicago 20.04.17, 21:33
              Jetlag1 dzięki. Może się przyda, ale tym razem jednak za rok. Właśnie kupiłam bilet do Waszyngtonu na koniec sierpnia i lecę w odwiedziny do Białego Domu :)
    • mysliciel662 Re: 8-10 dni w USA - jedno miejsce 27.04.17, 09:29
      8-10 dni to za mało, żeby faktycznie zwiedzić, ale i odpocząć. Ale z tych wszystkich miast to wybrałabym Nowy Orlean. W Waszyngtonie poza Białym Domem nic ciekawego nie ma.
      • pariss1 Re: 8-10 dni w USA - jedno miejsce 27.04.17, 21:21
        Mi sie wydaje, ze jest sporo fajnych miejsc do zobaczenia w Waszyngtonie. Alexandria,Georgetown, muzea,Bialy Dom, Kapitol, cmentarz w Arlington,wycieczka do Skansenu Williamsburg do tego jeden dzien na zakupy i ledwo czasu starczy. Niestety dluzej sie nie dalo.
        • jetlag1 Re: 8-10 dni w USA - jedno miejsce 28.04.17, 02:35
          Pariss, wybrałaś dobrze!!

Cała masa interesujących miejsc, w samym DC i w okolicy!
          Zabraknie Ci czasu, chyba ze zrezygnujesz zakupów ciuchów !! -:)
          Bon Voyage!
          Jetlag
      • jetlag1 Re: 8-10 dni w USA - jedno miejsce 28.04.17, 02:30
        a w Warszawie poza PKIN tez nic nie ma!

Proponuje zmianę Nika, myśliciel jakoś nie pasuje!

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka