Dodaj do ulubionych

uwaga na booking.com

31.08.18, 01:37
Moze sie komus przyda...
Zarezerwowalam hotel w Stanach (rezerwacja z bezplatnym odwolaniem 3 dni przed przyjazdem), w opisie na stronie sewisu 'Obiekt XXXX akceptuje wymienione karty. Obiekt ma też prawo tymczasowo zablokować należną kwotę na karcie Gościa przed jego przyjazdem' niemal chwile pozniej dostaje mailowo potwierdzenie z informacja 'Preautoryzacja: w celu sprawdzenia ważności karty kredytowej i zagwarantowania rezerwacji obiekt przed przyjazdem Gościa tymczasowo blokuje określoną kwotę na rachunku jego karty kredytowej' ale kilka linijek nizej w tym samym dokumencie pojawia sie niepokajaca mnie informacja 'Zostaniesz obciążony przedpłatą stanowiącą całkowitą cenę rezerwacji w dowolnym momencie.' Sprawdzam karte - booking pobarl cala oplate za pobyt! Karta w zlotowkach (dolarowej - waluta w jakiem jest oplata za hotel - booking nie zaakceptowal) wiec zostalam ... obciazona ogromna suma za przewalutowanie. Sprawdzam jeszcze raz, obciazono mnie nie tylko za noclegi ale tez podatkiem lokalnym mimo ze booking com informuje 'podatki lokalne nie sa wliczone'!
Dzwonie na infolinie bookingu (kolejno amerykanska i polska) - rozmawiam z kolejnymi 5 osobami (jedna sie rozlacza bo 'nie bede z pania dalej rozmawial') !
Co slysze w skrócie:
- ja : sa sprzeczne informacje w potwierdzeniu? - booking - no sa, ale nie sa, ale i tak powinnas wiedziec co hotel zrobi!
- ja : hotel pobral podatek, booking: nie wiem dlaczego hotel pobral podatek
- ja : czy hotel pobierze podatek jeszcze raz po przyjezdzie do hotelu, booking : nie wiem, spawdze - i do dzis sprawdzaja...
- ja: jaka sume mi oddacie jesli odwolam rezerwacje, mialo byc bezplatnie - booking: pelna, ale nie wiem czy moze jednak bez podatku i obciaza cie za ponowne przewalutowanie ja: wiec jednak nie bezplatnie, booking: bezplatnie
- ja: czy czujecie sie jakos odpowiedzialni za ten balagan? booking: nie czujemy sie, to hotel no ok skoro ci tak zalezy to zwrocimy kilka euro ja: chce cala sume za przewalutowanie booking: to nie zwrocimy wcale!
-booking: cytuje 'trzeba myslec jak sie rezerwuje' moglas uzyc karty dolarowej, ja: nie moglam!
- booking: trzeba czytac uwazniej informacje - ja: zgadzam sie, Wracam na strone w booking otwieram ja w innej niz zwykle przegladrace, w tej przegldarce jest maly znak zapytania przy pokoju ktory rezerwowalam tem jest informacja tez mozliwosci pobranie przedply. ja- Ale na dole strony jest o autoryzacji? Booking: ale gdzie o przedplacie, powinnas wiedziec co zrobimy
etc etc etc Motyw glowny tych rozmow 'TO NIE MY, TO HOTEL'
Moze dla kogos to co opisalam bedzie ostrzezeniem. Mnie pozostanie chyba tylko opisanie tych praktyk na roznych forach
Obserwuj wątek
    • saturn5 Re: uwaga na booking.com 31.08.18, 02:11
      oplata za zmiane waluty - to robi karta kredytowa a nie booking, kiedys mi sie to zdarzylo przy innej okazji i teraz wiem ze jak jest zmiana waluty - uzywam inna karte kredytowa ktora za to nie liczy. Jak masz taka karte to beda ci liczyli za przewalutowanie obojetnie co bedziesz kupowac, bilet lotniczy czy obiad - wszystko. Z podatkami tez normalka - sciagaja podatek razem z rezerwacja, nikt ci nie liczy za podatek 2 razy. Uzywalem booking dziesiatki razy bez zadnych problemow.
      • 71tosia Re: uwaga na booking.com 31.08.18, 04:31
        bledne zalozenie ktore robi wiekszosc osob korzystajacych z tego srwisu, polega na tym ze wierza ze booking.com autoryzuje trazakcje! W wiekszosci tak ale nie zawsze. W mom przypadku booking zrobil 'przeplate' a nie 'autoryzacje', to dwie rozne rzeczy! Zwykle przy rezerwacji dokonuje sie tylko 'autoryzaji' booking blokuje jakos sume pieniedzy na twojej karcie a w momencie gdy tranzakcje oplacisz w hotelu np gotowka, karta ta ktora rezerwowales lub inna, pelna suma BEZ kosztow przewalutowania jest na karcie odblokowywana. Tak to zwykle dziala! Tyle ze przy niektorych tranzakacjach booking sprytnie ukrywa fakt ze zamiast 'autoryzowania' bedzie wykonywal 'przedplate' i wtedy nie masz juz mozliwosci zrobienia czegokolwiek, karta zostanie natychmiast obciazana w waucie w jakijmasz karte lacznie z kosztami przewalutowania. Podatek - tez nie masz racji - na stronie bookingu jest akurat jasna infomacja ze podatek nalezy zaplacic w hotelu, dlaczego zostal pobrany w przedplacie nikt nie umie wyjasnic. Co wiecej w oplacie na karcie nie on jest wyszczegoniony, wiec na 99% bede musial go zaplacic jeszcze raz w hotelu i uzerajac sie z bookingiem o nieslusznie naliczony poadatek (i oczywiscie koszty jego przewalutowania).
        Uczulam wiec innych jak dziala w przypadku niektorych trazakcji booking.com. No i mozliwosc zlozenia reklamacji jest praktycznie zerowa - nie ma jak i komu jej przyjac (dzwonie tam juz ktorys raz i zawsze slysze 'to nie my to hotel')!
        • engine8 Re: uwaga na booking.com 01.09.18, 00:37
          Booking jest jedynie posrednikiem i nie kazda rezerwacja jest na tych samych zasadach - zasady ustala kazdy hotel takie jakie chce a booking.com jedynie ma obowiazek je udostepnic.
          Niektore miejesca od razu zaliczaja sobie caly koszt rezerwacji, inne koszt pierwszej nocy, jedni z podatkiem a inni nie, jeszcze inni "zadatek" - zwracalny albo i nie i to zawsze czytam zanim klikne bo tu nie ma zadnych regul.
          Co ja osobiscie robie to po znalezieniu na booking ide na strone hotelu i tam wiem dokladnie czy nie ma lepszej ceny (czesto sa) i tam sie okazuje ze wile rzeczy ktore booking komlikuje sa o wile prostrze na stronie hotelu. I rezerwacja bezposrednia zawsze jest prostsza pod kazdym wzgledem.
          Sprawa przewalutowania i tego co i ile i na jakich zasadach karta zwraca w wypadku kancelacji to juz w 100% sprawa karty.
          Nasze karty zwracja mi w 100% to co zaplacilem jesli sie wycofalem legalnie z tranzakcji ...
          Osobiscie nigdy nie mialem problemow ani z booking.com ani z przewalutowaniem kart co byloby zaskoczeniem.
          A sprawy bedace w gestii Kart nalezy rozwiazywac z kartami - nasze zwykle robia wszytko aby zadowolic klienta.. i czesto robia rzeczy wbrew temu co jest w kontracie..

• saturn5 Re: uwaga na booking.com 01.09.18, 03:57
          autoryzacja, przedplata, podatki, dziewczyno, moze jeszcze prawnika potrzebujesz albo ksiegowego albo CPA, uzywalem booking i o dziwo nie mialem takich problemow, podatku nigdzie 2 razy nie placilem, wszystko ci sie placze, znienawidzilas booking to uzywaj inne metody rezerwacji, prosta sprawa.
          • 71tosia Re: uwaga na booking.com 16.10.18, 09:19
            booking to nie czlowiek by go darzyc uczuciami. Ale tak w przyszlosci z pewnoscia juz z ich uslug nie skorzystam, tobie zycze bys korzystajac z tego serwisu nie natrafil na rezerwacje przy ktorej maja bledy, troche jak hazard ale jak lubisz...
        • nchyb Re: uwaga na booking.com 03.09.18, 09:47
          >>W mom przypadku booking zrobil 'przeplate' a nie 'autoryzacje', to dwie rozne rzeczy! Zwykle przy rezerwacji dokonuje >>sie tylko 'autoryzaji' booking blokuje jakos sume pieniedzy na twojej karcie a w

booking ani nie autoryzuje, ani nie blokuje
          robi to hotel, nie booking. Nie każdy hotel to robi, niektóre sprawdzają, blokują jakąś część, inne całość. Ale to hotel, nie booking.
          • 71tosia Re: uwaga na booking.com 16.10.18, 08:18
            rezerwacji dokonujesz przez booking, oplaty rowniez a hotel rozlicza sie z bookingiem. Nie wiesz to nie pisz!
            • nchyb Re: uwaga na booking.com 16.10.18, 09:32
              Wiem, w przeciwieństwie do Ciebie.
              Opłatę pobiera hotel, nie booking.
              Widac, że Ty nie wiesz, bądź nie rozumiesz co jest napisane. Najlepszy przykład niezrozumienia tych słów o niewliczonych podatkach.

Booking pobiera comiesieczną prowizję od hotelu. Od osób rezerwujacych nic nie bierze.
              • 71tosia Re: uwaga na booking.com 16.10.18, 09:51
                jeszcze raz c napisze bo znowu chyba masz problem ze zrozumieniem -
                1 podatek powinien byc oplacony w hotelu i nie jest uwzgedniony w przedplacie - taka infomacja jest wprost napisana na stronie booking.com
                2 jednak podatek 'pomylkowo' zostal pobrany lacznie z przedplata za pobyt
                3 w hotelu oczywiscie zażądano opłacenia podatku powtornie, recepcja a pozniej manager hotelu byl szczerze zdziwony ze oplata zostala juz zrobiona wraz z przedplata
                4 hotelowi zajelo kilka godzin sprawdzanie gdzie doszlo do pomylki
                5 najzabawniejsze ze booking.com twierdzi nadal ze podatku nie pobral mimo ze pobrali i hotelowi przekazal (trase pieniedzy booking-firma posrednia-hotel)
                jeszcze czegos nie rozumiesz?
                • nchyb Re: uwaga na booking.com 16.10.18, 10:25
                  No nie rozumiesz. Nie rozumiesz co czytasz.
                  Na bookingu nie ma info, ze hotel osobno pobiera oplatę za nocleg, a osobno za podstek. Jest info, ze w podanej cenie nie uwzgledniono tego podatku, ale podana jest jego wysokośc.
                  I jakoś nigdy nie zetknelam się z pobieraniem takich opłat na raty, netto osobno i podatek osobno.
                  • 71tosia Re: uwaga na booking.com 16.10.18, 10:48
                    litosci ...
                    1.booking.com pobral podatek wraz przedplata MIMO ZE NIE POWINIEN,
                    2.hotel zazadal oplacenia podatku przy zameldowaniu sie w hotelu czego mozna sie bylo spodziewac bo booking.com nie powinien pobrac tego podatku wcale
                    3 gdybym nie zaczela wyjasniac sprawy w hotelu ZAPLACILABYM PODATEK DWA RAZY!
                    nie rozumiesz to nie rozumiesz. Mam nadzieje ze dla innych ta infomacja bedzie jednak zrozumiala.
                    • nchyb Re: uwaga na booking.com 16.10.18, 11:01
                      Na koncie w części odbiorca - masz napisane: bookingu czy nazwę hotelu? Kto ci obciażyl konto? Booking? Serio? JESTES JEDYNA I WYJĄTKOWA, graj w totka, masz szansę, jedna na miliony...
    • koptor Re: uwaga na booking.com 12.09.18, 03:18
      Witaj Tosia: W USA takich spraw przez telefon sie nie zalatwia bo wszystkiego sie mozna wyprzec a z tymi kim rozmawiasz nie konicznie moga byc w stanie lub checiami aby dac ci oficjalna odpowiedz. Proponuje do Booking.com JAK i do hotelu napisac maila takze spytac sie pomoc Attorney General w danym stanie czy tez pomoc Better Business Bureau (BBB) bedzie wymagana ... co przewaznie budzi upartych ... ALE zacznij bez tych grozb i zobacz co oficjalnie odpisza - aby nastepnie miec podklad ze probowalas wyjasnic i polubowo ... takze czybko zrob zdjecia stron - wrazie zmiany bedziesz miec podklad ... Moze to nie byc wina Booking.com tylko hotelu lub vice versa ... no ale jak narazie z Twojego postu wynika ze Ciebie poprostu olewaja lub min rozmawiasz z kims nie kompetentnym. Wiec oficjalnie przez email gdzie odpisujac na "pismie" odpowiedz bedzie oficjalna a nie na "gebe" - Powodzenia!
      • nchyb Re: uwaga na booking.com 12.09.18, 09:43
        Kopto, ale o co ma pytać na piśmie? Czy rozumieją, że ona nie zrozumiała? Ani to wina, ani hotelu. Wybrała /zapewne bez zrozumienia lub przeczytania zasad/ dany hotel, zaakceptowała i teraz jest zdziwiona. Co tu odpowiadać? Jak nie olewając napisać - że dorosła kobieta dokonała takiego a nie innego wyboru? Jak sądzisz?
        • koptor Re: uwaga na booking.com 14.09.18, 20:54
          booking.com jest w jezyku takze polskim wiec jest mozliwosc ze WSZYSTKO dokladnie zrozumiala a wina jest po drugiej stronie albo booking. com ( lub zle tlumaczenie za co tez odpowiadaja ) albo po stronie hotelu ktory moze cos kreci ... Ja sadze ze tylko Ona wie co zrobila i jak dokladnie zrozumiala - a nie my ... a odpowiedz moze sie przydac takze innym majacym podobny problem ... Mysle ze bardzo dobrze ze uprzedza ( wzajemnie powinnismy sie edukowac ) aby ktos inny byl bardziej uwazny - a jak juz wdepnie to aby wiedzal co z tym zrobic.
          • nchyb Re: uwaga na booking.com 15.09.18, 07:08
            Z opisu w poscie wynika ze polskich zdań nie zrozumiała 😊
            Zdarza się...
            • 71tosia Re: uwaga na booking.com 16.10.18, 09:07
              najwyrazniej masz problem ze zrozumieniem tego co napisalam, ale trudno. Mam nadzieje ze innym jednak sie przyda infomacja ze booking.com ma bledy na swoich stronach.
              • nchyb Re: uwaga na booking.com 16.10.18, 10:37
                Piszesz dość zawile. To fakt. Ale z tego opisu wyraźnie IMO wynika, że napisanego raczej nie rozumiesz.
                Z ciekawości- podaj nazwę hotelu. Pewnie zasad nie zmienili to wskazę Ci opisy z tłumaczeniem I będziesz wiedzieć gdzie popelnilaś błąd w zrozumieniu 😊
    • nchyb booking nic nie winien... 12.09.18, 09:39
      >> Sprawdzam jeszcze raz, obciazono mnie nie tylko za noclegi ale tez podatkiem lokalnym mimo ze booking com informuje >>'podatki lokalne nie sa wliczone'!

Jednym zdaniem - chyba nie rozumiesz słowa pisanego i nie znasz zasad podawania cen w USA.
      A przed wyjazdem do jakiegoś kraju warto je poznać, dla własnego dobra. I dobra własnego portfela :)

W USA ceny podawane są NETTO, czyli odwrotnie niż w PL, po prostu bez podatku.
      Ale płacąc, zawsze płacisz z podatkiem, w sklepach, hotelach, restauracjach - cena netto i do zapłacenia +/- 10% więcej już z podatkiem /w zależności od stanu/.

Zdanie na stronie bookingu - "booking com informuje 'podatki lokalne nie sa wliczone" oznacza, że przy podanej cenie, tradycyjnie jak to w USA, podana jest cena netto i należy pamiętać, że podatek przy przy płatności będzie doliczony dodatkowo, skoro teraz jest nie wliczony.

I jeszcze jedna uwaga - na przyszłość wybieraj hotele na bookingu /zasady dot. płatności hoteli różnią się, booking nie ma z tym nic wspólnego/ nie tylko z odwołaniem rezerwacji, ale i z BRAKIEM PRZEDPŁATY. To bywa zawsze trochę droższe, ale ustrzeże Cię przed podobnymi problemami na przyszłość.
      Przy okazji - podobnie działają portale typu hotels.com, agoda itp. Zasady płatności, autoryzacji kart, przedpłat itp podają hotele, a portale tylko prezentują je - i Twoją rolą jest wybrać ten, który Ci pasuje i na który Cię stać...

Przy okazji - z doświadczenia - hotele w USA w których nocowałam, rezerwując za pośrednictwem bookingu czy hotels - z reguły nie chcą potem gotówki, lub innej karty, tylko tę kartę, która gwarantowała rezerwację.

Podsumowując, żalisz się, że Cię oszukano, a po protu nie doczytałaś, nie zrozumiałaś.
      Na przyszłość już będziesz wiedzieć. Ale to nie booking tu czemukolwiek zawinił.
      I na zakończenie, pamiętaj, w tym USA jak robisz zakupy to zawsze w pamięci około 10% do ceny doliczaj. Jak będzie np. na etykiecie, czy metce dwa dolary, to nie zapłacisz dwóch, tylko troszkę więcej. Zapamiętaj to, to nie będziesz pisać, że Cię oszukują...
      • 71tosia Re: booking nic nie winien... 16.10.18, 08:45
        wiesz zamiast kogos pouczac moze uwaznie przeczytaj post na ktory odpowiadasz? No ale skoro masz problemy ze zrowumieniem to jeszcze raz ci napisze
        1. Booking ma balagan przy niektorych rezerwacjach - z infomacji na stronie nie wiadamo czy ci zdejma pieniadze z karty , czy tylko zrobia blokade, wiec nie masz SZANS wiedziec jakie koszty rezerwacji poniesiesz - chyba juz prosciej nie umiem tego napisac.
        2. "przy okazji - z doświadczenia - hotele w USA w których nocowałam.." -chyba jednak malo nocowales. Nawet w dobrych hotelach nie mam problemu z platnoscia gotowka lub inna karta niz ta ktora rezerwuje.
        3. Zale sie ze booking com ma balagan. Nie dosc ze pokrecili cos przy rezerwacji to booking pobral jeszcze podatek miejscowy (mimo ze nie powinien), ktory w hotelu jak przewidywalam chcieli bym zaplacila go jeszcze raz. Zajelo i mnie i recepcji hotelowej kilka godzin odkrecanie tego. Tez chyba prosciej tego wyjasnic nie umiem
        4 Podatek VAT jest rozny w roznych Stanach, w Kalifornii to ok 9% ale juz w sasiedniej Newadzie jest o polowe mniejszy, zapamietaj zanim kogos zaczniesz pouczac ;-)
        ps jezeli pracujesz dla booking.com a takie mam wrazenie to moze wyjasnisz jeszcze jaki to punkt w ustawie o RODO zabrania wam sie przedtawiac w rozmowie telefonicznej lub mailach, bo to nastepna dziwna dla mnie rzecz w tej firmie.
        • nchyb Re: booking nic nie winien... 16.10.18, 10:06
          Daj skan lub screena z fragmentem (bez danych osobowych Twoich) z konta, gdzie widać, że to bowling obciażył Twoją kartę/konto.
          Bo nie wierzę.
          Podróżuję naprawdę dużo z bookingiem i nigdy booking nie pobrał nic z mojego konta. Tylko hotele.

Co do vatu to akurat Nevada uchodzi za raj podatkowy i nie ma tam go teraz zdaje się (Nie śledzę na bieżąco). Są za to podatki stanowe i z poszczególnych hrabstw, które również wpływają na ostateczną cenę.
          Booking przy rezerwacji wylicza w przybliżeniu- ile dodatkowo będzie pobrane właśnie w ramach podatku.

Zarzucasz mi, że jestem z bookingu. Nie. Nie jestem. I nie jestem również z hotele.com, za pośrednictwem którego również wiele noclegów rezerwowałam m.in. W USA. Na identycznych zasadach jak z bookingu. Ale umiem czytać i rozumiem co czytam.
          I nigdy żaden z tych dwóch pośredników nie obciążył mojej karty, tylko zawsze hotele.
          I zawsze zgodnie z opisem ze strony. Czyli gdy przy opisie - brak przedpłaty i bezpłatna rezygnacja - nigdy przed przyjazdem.

Powtórzę więc - proszę o screen. Chętnie zobaczę, że to booking czymkolwiek Cię obciążył. Bo nie wierzę.
          • 71tosia Re: booking nic nie winien... 16.10.18, 10:31
            1 nigdzie nie kwestionuje zasadnoscia ani wielkosci podatku tylko sposob jego pobrania i balagan na bookingu.
            2 przekonanie ciebie nie jest naprawde moim celem, komus pomoze to co napisalam ok, jezeli nie tez ok.
            i na tym koncze dyskusje

• nchyb Re: booking nic nie winien... 16.10.18, 10:40
              Czyli nie możesz potwierdzić, że booking cos Ci pobrał.
              Ja tam bałaganu nie widzę. Przed potwierdzeniem tylko dokładnie czytam i analizuję. Tobie IMO tego zabrakło. Twój błąd. Nie bookingu. Ale nie umiesz przyznać.
    • koptor Re: uwaga na booking.com 15.09.18, 15:44
      Teraz widze Twoja odpowiedz i co napisales w rozszezeniu - i uwazam je za bardzo dobra informacje i rady dla wszystkich odwiedzajacych USA. Tylko w tym tu przypadku mysle nadal ze Tosie nie zalatwiono odpowiednio na 100% i ze powinna miec pretensje do booking.com. Nie wiem o jaki hotel/motel chodzi ... ale bezplatne odwolanie - powinno byc BEZPLATNYM odwolaniem (czyli 100% zwrot). Z karta w walucie kraju gdzie jest hotel nie ma problemu - bo robia preautoryzacje blokujac cala lub czesc oplaty ( w zaleznosci od hotelowej cancel policy - z podatkiem czy bez to nie gra roli ) - ALE NIE pobieraja cala czy tez czesciowa oplate za hotel, bo jest to PREAUTHORIZATION ... gdzie w razie gdyby osoba zmienila zdanie kasa jest poprostu odblokowana ( Bazplatne odwolanie - 100% "zwrot") ... mysle ze booking.com ( podajac cene w zlotych - bo maja ta opcje ) majac karte ZLOTOWKOWA - pobral poprostu kase aby nie byc stratnym przy skokach waluty ... I TU booking.com ktory z opisu Tosi pobierajac kase z karty postapil zle JESLI o swoich planach nie POINFORMOWAL Tosie dajac jej opcje ALBO zaakceptowania tego NOWEGO wariantu i na jakich NOWYCH zasadach ALBO tez nie ... Mysle ze Tosia powinna ale juz listownie poprosic o CALKOWITY zwrot od booking.com i takze poprosic swoja karte kredytowa o pomoc proszac przedstawiciela karty kredytowej o tzw "Chargeback" co bezproblemowo otwiera sprawe z booking.com ale juz kompletnie na innym dobrym dla kienta poziomie.

dla przypomnienia Tosia napisala cytuje: "Obiekt ma też prawo tymczasowo zablokować należną kwotę na karcie Gościa przed jego przyjazdem' niemal chwile pozniej dostaje mailowo potwierdzenie z informacja 'Preautoryzacja: w celu sprawdzenia ważności karty kredytowej i zagwarantowania rezerwacji obiekt przed przyjazdem Gościa tymczasowo blokuje określoną kwotę na rachunku jego karty kredytowej' ale kilka linijek nizej w tym samym dokumencie pojawia sie niepokajaca mnie informacja 'Zostaniesz obciążony przedpłatą stanowiącą całkowitą cenę rezerwacji w dowolnym momencie.' Sprawdzam karte - booking pobarl cala oplate za pobyt! Karta w zlotowkach (dolarowej - waluta w jakiem jest oplata za hotel - booking nie zaakceptowal) wiec zostalam ... obciazona ogromna suma za przewalutowanie. Sprawdzam jeszcze raz, obciazono mnie nie tylko za noclegi ale tez podatkiem lokalnym mimo ze booking com informuje 'podatki lokalne nie sa wliczone'!"
      • felusiak1 Re: uwaga na booking.com 19.10.18, 07:06
        Strasznie długi watek na pusto. O niczym.
        tosia jest kłótliwą niewiastą
    • krasnoludkiztorunia Re: uwaga na booking.com 04.11.18, 17:39
      Ja polecam booking - najlepiej rezerwować przez link www.booking.com/s/35_6/mikrof32

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka