Dodaj do ulubionych

STUDIA W USA

IP: 204.62.96.* 03.07.02, 23:15
JESTEM TERAZ W USA I ZASTANAWIAM SIE NAD KONTYNUACJA TU STUDIOW. JEDNAK CALY
ROK JEST BARDZO KOSZTOWNY I SZIKAM JAKIEGOS TANSZEGO ROZWIAZANIA. CZY MOZE MI
KTOS ZAPROPONOWAC JAKIS TANI UNIVERSYTET LUB COLLEG ? SLUSZALEM ZE SA TU TAKZE
STUDIA WIECZOROWE I ZAOCZNE, ORAZ ZE MOZNA STUDIOWAC JEDEN PRZEDMIONT. PROSZE O
RADE ..
Obserwuj wątek
    • Gość: karolina Re: STUDIA W USA IP: *.client.attbi.com 04.07.02, 00:07
      Zeby mozliwe bylo legalne studiowanie, jesli nie jestes obywatelem albo posiadaczem zielonej karty, musisz miec wize studencka. Mozna sie o nia starac w ambasadzie w Polsce oraz mozliwe jest zmienienie statusu z wizy turystycznej na studencka. By moc przebywac na wizie studenckiej gdy juz ja masz, musisz byc zapisanym w szkole na co najmniej 12 kredytogodzin, czyli full time. Najtansze sa community colleges, ktorych jest bardzo duzo i sa w wielu, nawet niewielkich miejscowosciach. Tu dla international students jedna kredytogodzina kosztuje mniej wiecej $ 200. Czyli bez kosztow ksiazek, dojazdow i ubezpieczenia wychodzi mniej wiecej $ 2400 za semestr + oplaty za laboratoria i inne drobne szkolne sprawy. Troche drozsze wychodza uniwersytety publiczne.
    • Gość: karolina Re: STUDIA W USA IP: *.client.attbi.com 04.07.02, 00:09
      Oczywiscie, jesli nie jestes na wizie turystycznej, to wszystko robi sie o wiele tansze i prostsze (no i nie obowiazuje te full time).
      • Gość: oFca Re: STUDIA W USA IP: *.fll.bellsouth.net 05.07.02, 23:58
        od 13 kwietnia 2002 jezeli przyjechales na wizje turystyczne po tym terminie
        nie mozesz sie ubiegac o zmiane statusu z B na F w usa (wiza studencka) wiec
        teraz musisz sie postarac o nia w polsce. CO do platnosci za kredyt .. roznie
        to bywa zalezy od stanu w stanie Missouri jedna credit hour kosztuje 70$, za to
        np na Florydzie kosztuje 150$ ... co stan to obyczaj. I to racja, ze musisz byc
        full time student (12 godzin kredytowych na semest), sa jednak szkoly jezykowe
        ktore inaczej sobie licza kredyty - ale to nie roznica musisz byc 25 godzin
        zegarowych w szkole na tydzien, takie szkoly wydaja dokument I-20 nawet na
        miesiac.` nigdy nie slyszalem o szkolach zaocznych czy jednych klasach.
        • Gość: pawel027 Re: STUDIA W USA IP: 204.62.96.* 06.07.02, 18:48
          Zasadniczo jestem na J-1. Mam tez wize turystyczna ale na niej nie przebywam.
          Dziekuje za wszystkie informacje
          • Gość: piotr Re: STUDIA W USA IP: 209.23.104.* 07.07.02, 06:40
            nie sluchaj tych bzdur co oni ci do glowy klada, ze nie da sie zmienic statusu
            wizy z J-1 na F-1. placisz tylko 500$ agencji i oni ci to zalatwiaja. co za
            durnie tu pisza. kurde myslalem ze jak ludzie studiuja to maja pojecie o kraju
            w ktorym zyja. pisz na maila : wielkib@poczta.onet.pl
            • Gość: karolina Re: STUDIA W USA IP: *.client.attbi.com 08.07.02, 17:27
              Hmmm Drogi Piotrze
              Nie uzywaj liczby mnogiej jesli piszesz o DURNIACH, bo tylko jedna osoba
              odpowiedziala na pytanie kolegi PAWEL027 iz zmiana nie jest mozliwa.
              I skoro ja tak nie zrobilam, a jedynie dwie osoby zainteresowaly sie postem
              PAWEL027 przed toba to jednoznacznie wychodzi ze albo nie czytasz dokladnie
              wczesniejszych odpowiedzi, albo nie rozumiesz co czytasz.
              Pozdrowienia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka