Dodaj do ulubionych

Fryderyki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

15.03.05, 09:49
muzyka.onet.pl/mr,1068215,wiadomosci.html
i
www.cgm.pl/aktualnosci/wyswietl.php?O_NEWS=7110842
Jedno z pytań jakie mi się nasuwa to takie, jak nominację w
kategorii: "wokalista roku" może dostać człowiek, który beczy jak koza, czyli
pan Gawliński?
Albo - jakiż to wspaniały tekst wygenerował w zeszłym roku Andrzej
Mogielnicki?
I tak dalej...
Obserwuj wątek
    • jack9 Re: Fryderyki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 15.03.05, 11:08
      Usmiałem się strasznie z tego "beczy jak koza" - az mam jedzenie na klawiaturze
      ale nie powiem żebym sie z Tobą zgadzał Gawliński śpiwa jak Gawliński
      a Beczy jak Koza jest zarezerwowane przecież dla Dylana

a co do Fryderyków - jaka branża w naszym kraju, takie i nagrody i takie też
      nominacje
    • ilhan Re: Fryderyki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 15.03.05, 12:37
      "O Fryderyka w kategorii album roku muzyki rockowej ubiegają się "Winna" Agnieszki Chylińskiej, "Pierwsze wyjście z mroku" zespołu Coma, "Ogień" grupy Ira, "Piracka płyta" zespołu Kukiz i Piersi i "Ptaky" grupy Ptaky."

I po tym jednym jedynym zdaniu widać jak niewiarygodnie upośledzony muzycznie jest nasz kraj. Przykro to pisać :(
      • anselmo84 Re: Fryderyki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 15.03.05, 19:47
        ilhan napisał:

> "O Fryderyka w kategorii album roku muzyki rockowej ubiegają się "Winna"
        Agnies
        > zki Chylińskiej, "Pierwsze wyjście z mroku" zespołu Coma, "Ogień" grupy
        Ira, "P
        > iracka płyta" zespołu Kukiz i Piersi i "Ptaky" grupy Ptaky."
        >
        > I po tym jednym jedynym zdaniu widać jak niewiarygodnie upośledzony muzycznie
        j
        > est nasz kraj. Przykro to pisać :(

No tak, ale właśnie tego typu nominacji należało się spodziewać :(
        • cze67 Re: Fryderyki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 15.03.05, 23:40
          No, i wszystko już wiadomo:
          www.cgm.pl/aktualnosci/wyswietl.php?O_NEWS=7160835
          Gratulacje dla zwycięzców. Większość z nich zasłużyła na tę jakże cenną i
          prestiżową nagrodę. A Możdżer gryzie palce z zazdrości...

PS. Ktos powinien pogonic to cale towarzystwo na trzy wiatry...
          • argus1 Re: Fryderyki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 16.03.05, 00:26
            rockowa płyta rocku mnie nawet rozczuliła na moment :-) Ale generalnie niech
            sobie wrócą do tego mroku i lepiej nie wychodzą już nigdy więcej.Ten pierwszy
            raz mozna jeszcze wybaczyć ;-) no -ale nawet się pośmiać nie można - wszak
            Fryderyk - Kazikowi nie równy ;-)
            • cze67 Re: Fryderyki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 16.03.05, 10:34
              I jeszcze:
              muzyka.onet.pl/mr,1068709,wiadomosci.html
              Ta płyta Pollacka to musi być jakieś niezwykłe cudo, którego słuchać w ekstazie
              będą zapewne jeszcze nasze dzieci...
              • mameluch Re: Fryderyki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 16.03.05, 11:27
                to na pewno banda z Chomiczowki z Ilhanem na czele sterroryzowala żiri;) ciekawe
                w jakiej kategorii umieszczono by w Polsce prawdziwie alternatywnych tworcow,
                takie Xiu Xiu na przyklad?
                • aasiek Re: Fryderyki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 16.03.05, 12:12
                  W kategorii "Nie wiadomo co" ;))
                  • cze67 Re: Fryderyki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 17.03.05, 16:43
                    Artykuł z Wyborczej Trójmiasto:

Po wręczeniu Fryderyków 2004
                    Katarzyna Moritz 16-03-2005 , ostatnia aktualizacja 16-03-2005 21:02

Tegoroczna edycja Fryderyków dowiodła, że grono przyznające fonograficzne
                    nagrody ignoruje najciekawsze wydarzenia na rynku muzycznym i poziom sprzedaży
                    płyt.
                    Fryderyki - nagrody Polskiej Akademii Fonograficznej - z roku na rok tracą na
                    znaczeniu. Tak naprawdę ich otrzymanie doceniają głównie początkujący artyści.
                    Odkąd trzy lata temu przeniesiono galę z Sali Kongresowej do klubu Traffic
                    (m.in. po tym, jak podczas uroczystości nagradzani muzycy opuszczali Kongresową
                    i udawali się na imprezy do klubów), żadna telewizja nie prezentuje jej na
                    antenie. Impreza coraz bardziej przeradza się w spotkanie muzycznego
                    towarzystwa wzajemnej adoracji.
                    W tym roku już same nominacje do nagród nie obyły się bez atmosfery skandalu i
                    wzajemnych urazów. Wszystko zaczęło się za sprawą nowo powstałej wytwórni ARMS
                    Record, która wydała w zeszłym roku płytę Leszka Możdżera "Piano". Rozpętała
                    się dyskusja, dlaczego album o statusie platynowej płyty (który sprzedaż
                    przekroczyła 20 tysięcy egzemplarzy, co jest pułapem nie do osiągnięcia dla
                    wielu wykonawców w Polsce) nie otrzymał żadnej nominacji. Ostatecznie Możdżer
                    otrzymał nominację w kategorii jazzowy muzyk roku. Na wtorkowej uroczystości
                    nie dostał jednak Fryderyka, podobnie jak pozostali trójmiejscy artyści
                    nominowani do nagrody (Polski Chór Kameralny Schola Cantorum Gedanensis, grupa
                    Ptaky, Agnieszka Chylińska i Tymon Tymański). Tegoroczne nagrody są dowodem na
                    to, że członkowie akademii nie liczą się z poziomem sprzedaży. Choć w statucie
                    jest jasno określone, że Fryderyki to nagrody, które oceniają najważniejsze
                    polskie wydawnictwa fonograficzne również pod względem sprzedaży. Akademia po
                    10 latach stała się tak rozrośniętym tworem, że obecnie zrzesza ponad 700
                    członków, do którego należą głównie muzycy nominowani w poprzednich latach.
                    We "własnym sosie", często nie bez zazdrości czy zawiści, w anonimowych
                    ankietach decydują o tym, kto jest najlepszy. Tegorocznymi gwiazdami na rynku
                    fonograficznym okazali się m.in. wykonawcy muzyki rozrywkowej Ania Dąbrowska i
                    Sidney Polak, oboje dostali po trzy statuetki. O ile o Fryderyka dla Polaka w
                    kategorii kompozytor i autor można się spierać, to nagroda w kategorii "album z
                    muzyką alternatywną" jest całkowitym nieporozumieniem. Wszystko wskazuje na to,
                    że na polską nagrodę o prestiżu i randze Grammy musimy jeszcze poczekać.

DLA GAZETY

Przemek Dyakowski
                    propagator jazzu, saksofonista

Choć darzę dużą sympatią Michała Tokaja i Henryka Miśkiewicza, to sądzę, że
                    Warszawa rządzi się swoimi prawami. Leszek Możdżer jak najbardziej jest wart,
                    aby otrzymać tę nagrodę. Świadczą o tym płyty, które wydał. Promują one nie
                    tylko pomorski jazz. Inni muzycy jazzowi, poza Tomaszem Stańką, nawet nie mają
                    szans dotrzeć do takiej liczby słuchaczy, jak on. Jesteśmy ciągle traktowani
                    jak prowincja, choć np. w ankietach miesięcznika "Jazz Forum" nasi muzycy są w
                    czołówce.

Maciej Łyszkiewicz
                    muzyk, kompozytor, lider zespołów No Limits, Leszcze, Łyczacza

Zawsze myślałem, że Fryderyk to był wielki Polak, który nazywał się Chopin, a
                    teraz okazuje się jest nim Sydney też Polak. Sadzę, że znaczenie tych nagród
                    jest znikome i ich zasięg nie jest miarodajny do tego, co tak naprawdę dzieje
                    się na rynku muzycznym. Jest to raczej forma zabawy. Dla muzyków i tak
                    najważniejsze jest to, co robią, i że mają publiczność, która ich docenia.
                    Przykro mi tylko, że dotąd nie ma nagrody w dziedzinie muzyki dancingowej i mój
                    ukochany zespół Leszcze nie może być doceniony.

prof. Alina Kowalska - Pińczak
                    dziekan Wydziału Kompozycji i Teorii Muzyki gdańskiej Akademii Muzycznej,
                    dyrektor artystyczny Cappelli Gedanensis:

Według mnie werdykt jest sprawiedliwy. Polski Chór Kameralny był w doborowym
                    gronie nominowanych. Wyróżnieniem dla zespołu jest już sama nominacja do
                    Fryderyka. Nominowanie płyty "Musica Polonica Nova" w dwóch kategoriach oznacza
                    jedno - muzyka współczesna zaczyna się wśród młodych przebijać. I to jest
                    najważniejsze.
                    • kwiat_paproci Re: Fryderyki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 17.03.05, 22:09
                      o, ja też żałuję, że nie ma kategorii z muzyką dancingową ;) Pewnie byłoby
                      łatwiej znaleźć do tego odpowiednie płyty niż do kategorii z muzyką rockową :/
                      Jedyna sprawiedliwość tych nagród w tym roku jest taka, że moja ziomalka
                      dostała 3 nagrody. Choć zasługuje na więcej :) I niech mi tu kto na Ankę D.
                      naskoczy, to grabiami pogonię ;)
                      • cze67 Re: Fryderyki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 17.03.05, 23:08
                        kwiat_paproci napisała:
                        I niech mi tu kto na Ankę D.
                        > naskoczy, to grabiami pogonię ;)

Taaaaa... To ta co narzeka przez radio - Teeeego chciałam?

Kwiecie kochany...
                        • kwiat_paproci Re: Fryderyki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 17.03.05, 23:44
                          Wiem, że to kicha, ale prowincja musi się trzymać razem ;)
                          Jakby co, to grabie mam w pogotowiu :D
                          --
                          My chcemy do nieba,
                          My chcemy kebaba...
    • cisnowiec Forte - Piano!!! 15.03.05, 14:09
      Gratuluję nominacji Panu Możdżerowi i trzymam kciuki :-)
      Pzdr.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka