Dodaj do ulubionych

van der graaf generator

21.04.05, 21:09
zamierzam sie zapoznac. Czy ktos mógłby opisac nieco muzyke tej grupy,
porównac i polecic jakies płyty i utwory??
Obserwuj wątek
    • mmakowski Re: van der graaf generator 21.04.05, 21:47
      luukasz4 napisał:

> zamierzam sie zapoznac. Czy ktos mógłby opisac nieco muzyke tej grupy,
      > porównac i polecic jakies płyty i utwory??

W kwestii płyt proponuję postąpić wedle wskazówek zawartych tu:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20715&w=13553093&a=13612444
    • peternurek1 Re: van der graaf generator 21.04.05, 21:48
      Znam tylko album Pawn Hearts który zdecydowanie polecam jesli lubisz klasyczne
      progowe granie. Niby typowy jak na tamte lata a jednak nie :))
      Bardzo fajny, troche szalony, momentami piękny.
      To klasyka, nie ma co opowiadać, trzeba poznać :)
      • ktmajcher Re: van der graaf generator 21.04.05, 22:01
        peternurek1 napisał:

> Bardzo fajny, troche szalony, momentami piękny.

szanowny kolego, czy niezbyt banalnie jak na taką MUZYKĘ ;)

ja znam Pawn Hearts (od tego się zaczęło), oraz Still Life i H to H .... i
        poraża mnie w tej muzyce żywioł podszyty niesamowitym głosem Hamilla, który btw
        ma bardzo bogatą karierę solową, ta muzyka jest jak nieokiełznana pogoda, po
        burzy słońce...
        na marginesie reaktywowali się i ma sie z tego ukazać płyta, jak ktoś coś
        będzie słyszał to proszę biegusiem o własne zdanie
        • argus1 Re: van der graaf generator 21.04.05, 22:41
          Może trochę nietypowo. Dużo się ostatnio o nim mówi. Ludzie po śmierci papieża
          przypomnieli może sobie bardziej o jego obecności lub braku. Mowa o Bogu i tym
          razem - od tej strony spojrzę na najważniejsze dla mnie płyty VdGG.

"Pawn Hearts" - wątpienie w czystej postaci. Osamotnienie, gniew, furia - z
          drugiej strony zwodnicze i błagające podszepty do Najwyższego o jakikolwiek
          znak. Płyta poszukującego.

"Godbluff" - siła, konkret. Radykalność sądów i podążanie własną ścieżką.
          Postawa - "Bóg nie jest mi do niczego potrzebny" - postawa nie tylko
          wypowiadana, lecz także przeżywana. Płyta ateisty.

"Still life" - pięć podniosłych pieśni. Widać tu wyraźną potrzebę obecności
          Boga - jest on tu jedynie projektem, który ciągle wymyka, ucieka, a może nawet
          nie istnieje. Za to na pewno, jest tu człowiek i jego cierpliwa wędrówka przez
          życie. Płyta agnostyka.

p.s. a tak w ogóle - od jakiejkolwiek płyty by nie zacząć - powinno być dobrze.
          Bo i "H to he..." wspaniałe... i jeszcze kilka innych płyt.
          • cze67 Re: van der graaf generator 21.04.05, 23:25
            Znam cztery płyty tego zespołu (w tym koncertową). Moim faworytem jest H to
            He...
        • peternurek1 Re: van der graaf generator 21.04.05, 23:30
          > szanowny kolego, czy niezbyt banalnie jak na taką MUZYKĘ ;)

Owszem, banalnie. A teraz się usprawiedliwie.
          Nie mam pojęcia jak to się stało ale byłem święcie przekonany że odpisuje na
          Forum Muzyka a nie tu ;)

W kazdym razie masz rację, to muzyka przez duże M, a nawet przez duże U i inne
          literki.
    • pagaj_75 Re: van der graaf generator 21.04.05, 23:24
      luukasz4 napisał:

> zamierzam sie zapoznac. Czy ktos mógłby opisac nieco muzyke tej grupy,
      > porównac i polecic jakies płyty i utwory??

płyty już polecałem, Maciek dał link (to miłe z jego strony). a porównać? chyba
      się nie da. niby mieści się to jak najbardziej w estetyce prog-rocka, ale w
      tamtych czasach chyba nikt nie grał tak jak oni. brak wyraźnych punktów
      odniesienia, jak mi się wydaje. no może "h to he" i "pawn hearts" zdradzają
      pewne pokrewieństwo z King Crimson z okresu "Lizard", ale to pokrewieństwo
      naprawdę baaaardzo dalekie i sugerowane chyba głównie gościnnym udziałem Frippa
      na tych płytach. ;)

no ale może już ciszej nad tym vdgg, bo zaraz wpadnie janek i będzie znowu, że
      nielogiczne, bez sensu i treści i w ogóle :)
      • prezesmiernik Re: van der graaf generator 22.04.05, 07:57
        Pomimo, iż wiele już było polecane, potraktuję to jak głosowanie na polecaną
        płytę VDGG na dzień dobry.

Otóż "Still Life" uważam za zdecydowanie najlepszą płytę zespołu, ale mimo tego
        polecił bym, na pierwszy raz, "Pawn Hearts". Wydaje mi się, że jest łatwiejsza w
        odbiorze i choć ma niesamowity tekst, miło się słucha i bez jego znajomości.

Natomiast "Still Life" trzeba słuchać z tekstem w ręku. Staram się nie robić
        tego zbyt często, bo to intensywne (szczególnie jakoś do mnie trafiało, gdy
        byłem nieco młodszy) przeżycie. Dlatego tę pozycję polecałbym na później, po
        załapaniu estetyki zespołu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka