azjawusa 31.03.05, 17:45 CNN podalo przed chwila! Zmarla smiercia glodowa.USA jeszcze raz pokazaly jak niewiele ludzkie zycie jest warte! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kizdam47 Re: Terri Schiavo umarla dzis rano 31.03.05, 18:13 Nie potrafię wypowiedzieć sie jednoznacznie na ten temat. Odpowiedz Link
madzia1708 Re: Terri Schiavo umarla dzis rano 31.03.05, 18:27 bardzo mi przykro, nawet dzisiaj rozmawiałam z siostrą na ten temat. Myślę, że nie powinni byli jej głodzić. Powinna dzisiaj żyć. Odpowiedz Link
siulkak Re: Terri Schiavo umarla dzis rano 31.03.05, 22:25 dlaczego maz zdecydowal o jej zyciu a rodzice nie mieli nic do powiedzenia? Nierowne to troche a wogole dziwne. Mysle ze bardzo wiele osob odlacza sie od aparatury ale o tym cisza. A gdy sa spory w rodzinie to nie powinni tak pochopnie o tym decydowac. Ups, troche poplatalam Odpowiedz Link
spokofacet Re: Terri Schiavo umarla dzis rano 31.03.05, 23:51 No i my zostalismy na tym gorszym swiecie, ona juz nie. Ja westchnę za jej meza, i za wszystkich "panuf boguf", coz pozostalo ? Mysle, ze historia Terri to tylko wierzcholek gory lodowej i o Terri dlugo nie zapomne... Odpowiedz Link
azjawusa Re: Terri Schiavo umarla dzis rano 01.04.05, 03:48 Mi w glowie sie nie miesci dlaczego Sad Najwyzszy nie uszanowal woli rodzicow Terri, w koncu ona byla ich dzieckiem i mieli prawo bronic jej zycia bez wzgledu na jej kondycje. Odpowiedz Link
smutna44 Re: Terri Schiavo umarla dzis rano 01.04.05, 08:29 To co stało się z Terri to kompromitacja świata cywilizacji 21 wieku. W stanach można też zabić dziecko w 9 miesiącu ciąży, oczywiście w pewnych przypadkach, ale można. Ciążę zdrową można usuwać do 24 tygodnia w wielu stanach. Teraz będzie można zabija takich jak Terri. Córka Ewy Błaszczyk byłaby zagrożona...I wielu innych... Skandal ... Śmierć głodowa ? Boże, gdzie ja żyję ???? Odpowiedz Link
kimono24 Re: Terri Schiavo umarla dzis rano - ... 01.04.05, 12:39 dziwia mnie Wasze komentarze... przeciez zrobilyscie to samo zabilyscie swoje dzieccko - tak jak ja bylyscie ich rodzicami, same zadecydowalyscie .. ja nie chcialabym zyc jak roslina bez swiadomosci ... przepraszam Odpowiedz Link
madzia1708 Re: Terri Schiavo umarla dzis rano - ... 01.04.05, 13:10 kimono24 napisała: > dziwia mnie Wasze komentarze... > przeciez zrobilyscie to samo > zabilyscie swoje dzieccko - tak jak ja > bylyscie ich rodzicami, same zadecydowalyscie .. tak ,tylko, ze w Twoim przypadku powodem była kariera zawodowa...wybacz to nie jest powód do aborcji i tego nie zrozumiem, dla mnie jestes......nie będę kończyć To jak tam?? rozwijasz sie nadal w AGENCJI?? szkoda, że Swojemu dziecku nie dałaś szansy na dalszy rowój > ja nie chcialabym zyc jak roslina > bez swiadomosci ... > przepraszam tego nie wiesz Odpowiedz Link
kizdam47 Re: Terri Schiavo umarla dzis rano - ... 01.04.05, 15:31 Zbyt łatwo i szybko oceniasz ludzi. To moja zdanie... Odpowiedz Link
madzia1708 Re: Terri Schiavo umarla dzis rano - ... 01.04.05, 15:48 kizdam47 napisała: > Zbyt łatwo i szybko oceniasz ludzi. To moja zdanie... kogo zbyt szybko oceniłam? Odpowiedz Link
madzia1708 Re: Terri Schiavo umarla dzis rano - ... 01.04.05, 15:52 sporo poczytałam przez parę dni.............. Odpowiedz Link
kasiar74 Re: Terri Schiavo umarla dzis rano - ... 01.04.05, 19:39 Madziu jestes zwyczajnie podła i sfustrowana Odpowiedz Link
madzia1708 Re: Terri Schiavo umarla dzis rano - ... 01.04.05, 22:18 nie jestem podła, to jest moje zdanie o tej kobiecie (o ile można ja tak nazwać). Módlcie się za Papieża bo bez Niego.....KONIEC Magda Odpowiedz Link
kasiar74 Re: Terri Schiavo umarla dzis rano - ... 02.04.05, 08:52 wiesz MAgda wierzę ze twoja postawa w której nie ma zrozumienia dla człowieka twoj brak wybaczania ludziom, którzy zaluja wynika z wychowania, z braku doswiadczenia tylko ze nic nie jest czasrne ani białe obrzuciłam błotem dziewczyne któa i tak meczy sie z tym co zrobiła uwazasz ze kopie sie lezacego? Odpowiedz Link
madzia1708 Re: Terri Schiavo umarla dzis rano - ... 02.04.05, 10:22 nie kopie się leżącego. Powiem Ci tak, że bardzo się mylisz z tym moim wybaczaniem. Akurat to forum mnie nie dotyczy, ja straciłam dziecko i wkurza mnie,że niektóre dziewczyny po aborcji też mówią, że straciły dziecko, a przecież same nie chciały mieć tych dzieci. Nie wiem czy rozumiesz o co mi chodzi? Może i czują taki sam ból jak ja... nie wiem Odpowiedz Link
kimono24 Re: Terri Schiavo umarla dzis rano - ... 04.04.05, 14:23 Droga Madziu !!! To co mna kierowalo nie ma znaczenia nie wiem czy ktorykolwiek powod jest dobry do aborcji, do zabicia dziecka rozwijam sie w pracy ... to naturalne duzo pozniej zrozumialam co sie stalo i nie mysle o powodach, dla ktorych to zrobilam mysle o tym i zaluje, ze zrobilam to ... ze zabilam ... nie wiesz tez co ja czuje lub czulam dlatego tez nie oceniaj pochopnie wazne jest to zeby zrozumiec co sie zrobilo i starac sie to naprawic, zalpacic, wybaczyc samemu sobie mam nadzieje, ze mi sie uda Odpowiedz Link
madzia1708 Re: Terri Schiavo umarla dzis rano - ... 04.04.05, 18:33 kimono24 napisała: > Droga Madziu !!! > > To co mna kierowalo nie ma znaczenia > nie wiem czy ktorykolwiek powod jest dobry do aborcji, do zabicia dziecka w pewnym sensie masz rację (fakt zabicia dziecka), ale u Ciebie powód był szczególnie banalny > rozwijam sie w pracy ... to naturalne > duzo pozniej zrozumialam co sie stalo > i nie mysle o powodach, dla ktorych to zrobilam > mysle o tym i zaluje, ze zrobilam to ... > ze zabilam ... ja jak zaszłam w ciążę tez zaczynałam prace na samodzielnym stanowisku (pracuję tam do dziś), ale dla mnie nawet przez mysl nie przeleciała taka mysl. Z resztą pracę zawsze mozna znaleźć, a z ciążą nigdy niewiadmo > nie wiesz tez co ja czuje lub czulam > dlatego tez nie oceniaj pochopnie co czujesz się domyślam, ale co czułaś ?? chyba nic skoro to zrobiłaś > wazne jest to zeby zrozumiec co sie zrobilo > i starac sie to naprawic, zalpacic, wybaczyc samemu sobie > mam nadzieje, ze mi sie uda nie wiem czy to możliwe.... PS. Jak bedziesz już miała dziecko, to na pewno nie bedziesz miała czasu tak często mysleć o tym, co zrobiłas ;O) moze czas pomysleć i olać agencję... Pozdrawiam, Magda Pozdrawiam, Magda Odpowiedz Link
kimono24 Re: Terri Schiavo umarla dzis rano - ... 05.04.05, 15:46 wiem ze dziecko pozwoliloby mi na zapomnienie i mialabym na kogo przelac te wszystkie uczucia ktore we mnie drzemia ale chce byc na prawde swiadomoa macierzynstwa chce wiedziec na pewno ze to jest ten moment m Odpowiedz Link
smutna44 Re: Terri Schiavo umarla dzis rano - ... 01.04.05, 13:33 Zrobiłyśmy, ale wyciągnęłyśmy z tego czynu wnioski. Terri miała prawo żyć. Ma prawo też żyć córeczka Ewy Błaszczyk, mała Ola, która jest w śpiączce. Ma prawo żyć mój kuzyn, który według niektórych pewnie jest warzywkiem, ale dla swoich rodziców ich dzieckiem. Jego stan podobny jest do stanu Terri. Nikt nie będzie go głodził na śmierć !!! Odpowiedz Link
azjawusa Dziewczyny,nie dogryzajcie sobie wzajemnie. 01.04.05, 22:09 Nie bylo moim celem wywolanie klotni na forum. Strasznie mnie zbulwersowalo to ze Sad Najwyzszy Stanow Zjednoczonych nie uszanowal woli rodzicow Terri,oni tak desperacko walczyli o swoja corke-chcieli ja zatrzymac jak najdluzej-byla przeciez ich ukochanym dzieckiem,mieli prawo o nia walczyc a tymczasem Sad odebral im prawo do decyzji o jej losie.To mnie wlasnie tak zdenerwowalo. Odpowiedz Link
genepis Re: Dziewczyny,nie dogryzajcie sobie wzajemnie. 02.04.05, 10:09 A mnie zdenerwowało jeszcze to, że Terri nie dano szansy na rehabilitację. Mąż zgarnął 2 mlny dolarów odszkodowania i nie pozwolił na rehabilitowanie Terri wtedy gdy jeszcze były szanse by jej pomoc, a wiadomo, ze przy takich urazach liczy się czas. Rodzice twierdzą, że tamten atak serca był próbą morderstwa i dlatego wygodniej dla niego by Terri była "warzywkiem", a najlepiej zeszła z tego świata. Zupełnie nie rozumiem dlaczego brało się pod uwagę zdanie byłego męża (byłego, bo ma już nową kobiete i nowe dzieci) a olewa zdanie rodziny. Ale najbardziej żałuję, że nie wzięto pod uwagę zdania kliniki z Bydgoszczy specjalizującej się (z dobrym skutkiem) w wybudzaniu chorych ze śpiączek (nawet takich, którzy z punktu widzenia medycyny i prawa są martwi, bo podobno umarł pień mózgu. Przecież wyrazili gotowośc wybudzenia Terri i twierdzili, że jest to o tyle mozliwe, ze Terri nie jest w pełnej śpiączce. Jej stan wbrew temu co usiłowały wcisnąć media nie był stanem wegetatywnym. Widziałam chłopaka po obumartym pniu mózgu - swietnie jeździł na rowerze Tylko z mówieniem ma jeszcze kłopoty, ale to dopiero 2 lata rehabilitacji. Warzywko, nie? Według prawa był już martwy i mozna go było rozczłonkowac na przeszczepy. Ale jak tu sie dziwić, skoro w tym samym kraju pozwala się zabijać dzieci przez tzw częściowe urodzenie? Straszne! Laura (wpadłam na chwilę i znowu znikam na tydzień lub dwa) Odpowiedz Link
ciociacesia smierc pnia mózgu 02.04.05, 11:37 > Ale najbardziej żałuję, że nie wzięto pod uwagę zdania kliniki z Bydgoszczy > specjalizującej się (z dobrym skutkiem) w wybudzaniu chorych ze śpiączek (nawet > takich, którzy z punktu widzenia medycyny i prawa są martwi, bo podobno umarł > pień mózgu. Przecież wyrazili gotowośc wybudzenia Terri i twierdzili, że jest t > o > o tyle mozliwe, ze Terri nie jest w pełnej śpiączce. Jej stan wbrew temu co > usiłowały wcisnąć media nie był stanem wegetatywnym. > Widziałam chłopaka po obumartym pniu mózgu - swietnie jeździł na rowerze przy prawidłowo postawionej diagnozie nie można z obumarłym pniem mózgu jezdzic na rowerze. niestety. problem tylko w tym czy ta diagnoza jest prawidłowo postawiona. wg. lekarzy ktorych zdanie bylo brane pod uwage w sądzie terri była "odkorowana", co oznacza ze została u niej zniszczona kora mózgu, ktora odpowiada za swiadomość. (pien mózgu odpowiada za podstawowe funkcje zyciowe - jezeli jest martwy nie mozna samodzielnie oddychac - mozna dosc precyzyjnie okreslic ze ktos znajduje sie w stanie smierci pnia mózgu). nie jestem wcale przekonana ze terii byla w stanie wegetatywnym. moze to zbieg okolicznosci, ze mimowolne ruchy zbiegly sie z tym jak matka do niej mówiła, moze to samo jak puszczano jej muzyke. trudno mi powiedziec. chyba sami lekarze nie byli przekonani, skoro przed smiercią podłączono ją do pompy morfinowej. Odpowiedz Link
azjawusa Re: Dziewczyny,nie dogryzajcie sobie wzajemnie. 04.04.05, 23:30 To co ja mysle o mezu Terri nie nadaje sie do opublikowania na forum-raz dwa wylecialabym na zbite pysio! Odpowiedz Link
azjawusa Do Plathess 04.04.05, 00:40 Otoz moje Malenstwo zmarlo w wyniku zaplatania sie w pepowine (zajrzyj na forum Strata dziecka-tam jestem) i nie chce mi sie dyskutowac z kims takim jak ty.Kto dal ci prawo osadzania ludzi? To nalezy tylko do Boga.Jestem goraca przeciwniczka aborcji co nie oznacza ze mam prawo obrazac dziewczyny z tego forum.Ach,szkoda slow. Odpowiedz Link
kizdam47 Re: Terri Schiavo umarla dzis rano 04.04.05, 19:56 Widze, że miłość i przebaczenie, jak nas nauczał Ojcie Święty nie do wszystkich trafiły. Odpowiedz Link
azjawusa Re: Terri Schiavo umarla dzis rano 04.04.05, 21:21 Niestety nie do wszystkich. Kto jest bez grzechu niech pierwszy rzuci kamien.. Odpowiedz Link
bateryjka Re: Terri Schiavo umarla dzis rano 04.04.05, 21:50 kizdam47 napisała: > Widze, że miłość i przebaczenie, jak nas nauczał Ojcie Święty nie do wszystkich > > trafiły. Nienarodzonych nie nalezy zabijac, mają prawo żyć, ich życie jest święte i tylko Bóg moze im życie to zabrać, nam nie wolno tego robić - jak nauczał ojciec święty. Więc nie wytykajmy innym co do nich nie trafiło, skoro do nas nie trafiło coś znacznie ważniejszego. Odpowiedz Link
kizdam47 Re: Bateryjka... 06.04.05, 12:53 Ale po wczorajszej wycieczce po wyszukiwareczce znalazłam wszystkie jego posty i nie tylko to nalezy mu wytknąć - głupotę i chamstwo przede wszystkim. Mozna sprawdzić np. na Rodzinach wielodzietnych, klubie mam pracujących. Zreszta napisałam mu na priva, co o nim sadzę Odpowiedz Link
azjawusa Re: Bateryjka... 13.04.05, 00:51 I slusznie.Niektorym sie zdaje ze sa Panem Bogiem.Przyda sie zimny prysznic. Odpowiedz Link