20.02.05, 09:45
Nazwa bardzo ładna.Czy ktokolwiek z Was próbował przejśc wzdłuż tej rzeczki
rozpoczynając marsz od , no powiedzmy, mostu Himilsbacha do drogi na Kołbiel??
ja to zrobiłem kilka razy.I powiem, to mógłby byc bardzo urokliwy zakatek
naszego miasta.Potrzeba by zachłysnąc się ideą,zrobic scieżki, ławeczki ,
miejsca do biwakowania, jest tam tez miejse na sanki zima, itd .Hmmm.. pewnie
wiele osób i organizacji musiałoby chcieć....Widziałem kiedys coś takiego w
Bawarii.mała rzeczka płynąca przez srodaek miasta i następnie tereny do
spacerów i wypczynku za granicami miasteczka na rzeczką.
Teraz ta rzeczka to wysypisko smieci .Swoja droga czy w Minsku ktos
interesował sie kto do niej te smieci wyrzuca?
Obserwuj wątek
    • jackussi Re: Srebrna 05.03.05, 10:41
      Nikt nie chce pogadać o Srebrnej???
      • camel_wawa Re: Srebrna 16.03.05, 14:23
        He fajny temacik. Wreszcie coś interesującego. To i dorzucę coś od siebie.
        Rzezcywiście Srebrna posiada wiele urokliwych zakątków. Osobiści najbardziej
        lubię tę rzekę na odcinku, na którym płynie przez lasy leśnictwa Stankowizna.
        Martwi mnie jednak stan jej czystości. Robiłem kiedys badanka na ten temat.
        Było to oczywiście oznaczanie czystości wody metodami biologicznymi. I powyżej
        oczyszczalni ścieków jest pod tym względem całkiem nieźle. Można tam spotkać
        larwy chruścików-wodosówek Hydropsyche leptida, larway ważek, jętek, pijawki
        (jak choćby Glossiphonia heteroclica), wypławki (np. z rodzaju Planaria sp.).
        Wskazuje to biologicznie na co najmmniej II klasę... Ale poniżej
        oczyszczalni... Tam woda śmierdzi! Pełno w niej larw czerwonych ochotkowatych z
        grupu Chironomus plumosus. Jednymi słowy biologiczne DNO! Trzeba coś z tym
        zrobić i nie słuchać bajek, że jest co raz lepiej, bo nie jest... A ta
        niewielka rzeka jest na tyle urokliwa, że zasłujuje na to by płynęła nią woda a
        nie ścieki!
        • jackussi Re: Srebrna 19.03.05, 07:53
          camel_wawa napisał:

> A ta
          > niewielka rzeka jest na tyle urokliwa, że zasłujuje na to by płynęła nią woda a
          > nie ścieki!
          Zgadzam się . Nie potrafimy zauważyć piękna wokół siebie.

Mała Srebrna wczoraj skała się groźna.Własnie wróciłem z obchodu i znam sytację
          powodziową. Na Wiejskiej podmyła kilka niżej położonych domów.:(
          • camel_wawa Re: Srebrna 20.03.05, 11:19
            Hmm sądzę, że piękno jest w stanie zauważyć wiele osób, problem stanowi jednak
            jego zachowanie. Brak świadomoście ekologicznej. Większość społeczeństwa nie do
            końca zdaje sobie sprawę, że piękno przyrody to wynik oddziaływań pomiędzy
            wszystkimi jej elementami a nie "statyczne" puzzle...
            • jackussi Re: Srebrna 02.04.05, 11:11
              Dzisiaj Ja i Pies oglądalismy skutki wysokiego stanu wody. Cóż, pozytywy są
              takie, ze Srebrna przeczyściła się. A śmieci wiszą prawie 1,5 m od lustra wody
              na gałaęziach.
              • jackussi Re: Srebrna 17.04.05, 11:53
                jackussi napisał:

> Dzisiaj Ja i Pies oglądalismy skutki wysokiego stanu wody. Cóż, pozytywy są
                > takie, ze Srebrna przeczyściła się. A śmieci wiszą prawie 1,5 m od lustra wody
                > na gałaęziach.
                No nie, Srebrna nie przeczyściła się !!!
                Tydzien temu przeszlismy od mostu Himilsbacha do tzw POmpki.Smieci jest
                starsznie duzo, gałęzie wyglądają jak choinki obwieszone lampionami a wszystko
                to zostało wyrzucone gdzieś na odcinku pomiędzy Kołbieską a końcem terenów Łąkowa
                pzdr
                • jackussi Re: Srebrna 17.04.05, 15:47
                  jackussi napisał:
                  > a wszystko
                  > to zostało wyrzucone gdzieś na odcinku pomiędzy Kołbieską a końcem terenów Łąk
                  > owa
                  Nie Kołbielską a Mrozowską
                  • mamusiamartusi Re: Srebrna 07.05.05, 13:08
                    hm ciekawe to, co tu piszecie, ciekawe!!! ;) - muszę się kiedyś wybrać na taki
                    spacerek wzdłuż rzeczki do lasu, bo jak na razie znam ją tylko z okolic Parku
                    no i mostu Himilsbacha (mieszkam w MM od niedawna).

A pomysł z "urekreacyjnieniem" tereników wokół rzeczki? - no cóż brzmi super!! i
                    wielka szkoda, że pozostaje w strefie marzeń...
                    • jackussi Może lokalna prasa się zainteresuje? 05.03.06, 08:37
                      jackussi napisał:

> Teraz ta rzeczka to wysypisko śmieci .Swoja drogą czy w Mińsku ktoś
                      > interesował się kto do niej te śmieci wyrzuca?

Warto sfotografować, zrobić śledztwo dziennikarskie, podać winnych do
                      publicznej wiadomości.
                      No w końcu prasa jest IV władzą
    • piotrmm Re: Srebrna 05.03.05, 10:42
      Jak by to powiedzieć...
      studiuję architektur, więc na tym punkcie jestem trochę wyczulony...
      z rzeczki rzezywiście dałoby się zrobić urokliwy zakontek, tylko że:
      1. wzdłuż rzeczki planowana jest droga - a miejsca nie zadużo, marna
      perspektywa...
      2. trzeba byłoby chcieć, a naszym władzom jakoś się nie pali do pracy...
      3. I tak jest lepij niż było (mówie np. o odcinku przy przejeździe pod torami -
      trochę taki betonowy kanałek, ale zawsze lepsze niż szlam...
      • jackussi Re: Srebrna 05.03.05, 10:49
        piotrmm napisał:

> Jak by to powiedzieć...
        > studiuję architektur, więc na tym punkcie jestem trochę wyczulony...
        > z rzeczki rzezywiście dałoby się zrobić urokliwy zakontek, tylko że:
        > 1. wzdłuż rzeczki planowana jest droga - a miejsca nie zadużo, marna
        > perspektywa...

Ja myślę o jej dalszym biegu - tam gdzie wpływa do lasu. Tam mógłby byc urokliwy
        zakątek.Oczywiście pas nadrzeczny w granicy miasta mógłby być pieknie
        zagospodarowany gdyby włodarze mieli wiecej wyobraźni
        • piotrmm Re: Srebrna 05.03.05, 19:39
          no dalej to już inna sprawa, choć ten wąski paseczek o który była mowa też da
          się polepszyć, tylko że - znowu to "tylko że" za parkiem to chyba peryferia
          według włodarzy.
          Właśnie za parkeim, park, to trochę dużo powiedziane, no ale, co my maluczcy
          możemy...
          • jackussi Re: Srebrna 06.03.05, 10:26
            piotrmm napisał:

> no dalej to już inna sprawa, choć ten wąski paseczek o który była mowa też da
            > się polepszyć, tylko że - znowu to "tylko że" za parkiem to chyba peryferia
            > według włodarzy.
            Myslę o kierunku nie koło cmentarza a o kierunku na Kędzierak - za nowym
            przejazdem trzeba iść przy parkanie FUDU a następnie przy parkanie terenów
            Łąkowa i tam zaczyna sie las, dalej przepiękna łąka( pewnie prywatna niestety)Są
            tam górki an których mozna by urządzac zimą tor saneczkowy oraz zjezdżalnię na
            bele czem itd itp. Miejsce wymarzone do odpoczynku i bardzo blisko
            miasta.POtrzebny byłby inwestor z wizją.
            pzdr
            • piotrmm Re: Srebrna 06.03.05, 16:08
              trzeba było tak od razu:)
              znów tylko, że idac od przejazdu po naszej lewj sa działki prywatne, a strona
              którą idziemy (ta przy parkanie jest przeznaczona pod drogę o szerokości 4,6 +
              chodnik a miejscami terenu jest ok 2 m więc nawet na samą drogę są plany
              wykupienia części terenów FUD. ta droga ma dojść do Łąkowej, a w przyszłości aż
              do letniskowej. tak więc na tereny rekreacyjne zostanie mało miejsca, no chyba,
              że jakaś architektura ogrodowa już w korycie zalewowym - co nie byłoby takim
              głupim pomysłem bo powstałaby wprawdzie wąska, ale zawsze zielona trasa mogąca
              iść od parku aż do lasu z jakimiś ławeczkami itp (drobny przejazd przy
              przejeździe ale coś by się dało zaradzić:) dalej las - no właśnie las, a więc
              lasy państwowe tu przynajmniej narazie nie da się nic ruszyć bo są przeznaczone
              pod zachowanie, a to prawda, że ten las aż po gliniak i Kędzierak przy swoim
              rzeźbiarskim ukształtowaniu terenu mógłby się stać alternatywą dla parku
              Dernałowiczów, ale marzenia ściętej głowy...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka