basiulek22 29.03.07, 18:04 Witam Czy jest na forum ktoś kto mieszka w Okuniewie ? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
basiulek22 Re: Okuniew 10.05.07, 20:21 Witam Przyblizcie mi cos o tym miejscu , bo dopiero powoli sie wprowadzam, gdzie jakies fajne sklepy, gdzie warto robic zakupy, jak szkoła i przedszkole i takie tam podobne rzeczy niezbedne do mieszkania i życia !!! Odpowiedz Link
rufio_r Re: Okuniew 20.06.07, 10:03 Witam Towarzystwo z Okuniewa :) Powiedzcie mi proszę jak to jest z tą rzeczką Długa - czy ona czasami wylewa czy jest w miarę bezpieczna? Pytam bo chcemy się wybudować w Okuniewie ale działkę mamy przy samej rzeczce i zastanawiam się jak to w praktyce jest... Pozdrawiam, Rafał. Odpowiedz Link
teta5 Re: Okuniew 20.06.07, 21:52 rzeczka wylewa, nie tylko w Okuniewie, ale w calej gminie. Szczegolnie niebezpiecznie jest wiosną, tuż po roztopach (Ci, co mieszkaja nad rzeka maja czasem i pol podworka zalanego... przez 1-2 dni, zanim woda opadnie). Dwa lata temu i w tym roku w gminie byl ogloszony stan alarmowy z powodu zagrozenia powodzia. Wiem, ze gmina probowala cos robic w tej sprawie. Natomiast rzeka ta podlega pod Wojewódzki Zarząd Melioracji i Urządzeń Wodnych w OTWOCKU... i zarzad ten tlumaczy sie brakiem srodkow na melioracje Dlugiej. Moze cos zdziala Gminna Spolka Wodna, ktora sie reaktywowala w ubieglym roku. Z tym, ze raczej ich czeka ciezka i zmudna praca... bo pomijajac niedrozne rowy i dreny, to czesc rowow zostala zasypana przez mieszkancow... mam nadzieje, ze jakos nie zniechecilam Cie do budowania tu domu. po prostu napisalm jak jest :) pozdrawiam Odpowiedz Link