Dodaj do ulubionych

Bobath czy Vojta

06.10.05, 09:26
Mam pytanie do Olgi 25, moje dziecko ma skonczone 5 miesiecy i slabo trzyma
glowke
na brzuchu, nie na wyciagnietych rekach. Ma terz prawostronna asymetrie,
cwicze
z nia Vojta 2,5 m. i jeszcze mam pare wizyt w Promyku do zrobienia.
P.neurolog
zalecila pozniej przejscie na Bobath bo mala sie robi b. nerwowa.
Czy mozesz mi cos napisac o tej metodzie? Reh. od Vojty pisza ze nie warto
zmieniac na Bobath, bo jest mniej skuteczna, ale ja juz mam dosc Vojty i
dziecko tez.
B. prosze o odpowiedz.
Obserwuj wątek
    • jovanka5 Re: Bobath czy Vojta 07.10.05, 11:25
      Nie jest Olga, ale Ci powiem że warto zmienić! Sama tak zrobiłam - bo Voita ma
      własnie ujemne skutki w sferze psychiki, a Bobath jest sypatyczny dla dziecka.
      Może postępy nie są tak spektakularne, ale ani Ty ani dziecko tak nie
      cierpicie. Załuję, ze w ogóle zaczęłam z Voitą współpracę, płacę za to do
      dzis...
      • jo5 Re: Bobath czy Vojta 09.10.05, 21:23
        Ja mam pytanie - jakie konkretnie ujemne skutki ma Vojta?
        pozdrawiam, jo
        • silver36 Re: Bobath czy Vojta 13.10.05, 11:53
          Dziecko (pisze o swoim bo pwenie nie wszystkie) gorzej spi w nocy czesto sie
          budzi i placze bez powodu jak zasypia lub w polsnie tak zalosnie ; jak by sobie
          cos przypomniala bo przeciez nic sie jej zlego nie dzieje jak spi.
    • xb Re: Bobath czy Vojta 08.10.05, 21:10
      ja rowniez polecam ci metode NDT Bobath. jestem terapeutka tej metody i pracuje
      z malymi dziecmi, ta metoda jest skuteczna i polega na podazaniu za dzieckiem
      wiec dziecko czuje sie tak jakbys sie z nim bawila. efekty rehabilitacji w
      glownej mierze zaleza od tego w jakim stopniu dziecko jest uszkodzone, a jesli
      piszesz ze waszm problemem jest asymetria to metoda NDT Bobath bedzie
      skuteczna.pozdrawiam
    • osmag Re: Bobath czy Vojta 10.10.05, 06:47
      Najważniejsze jest aby osoba pracująca z dzieckiem miała certyfikat ukończenia
      kursu. To jet podstawowa wykładnia , aby mieć pewność, że dziecko będzie dobrze
      prowadzone.A dobó metody zależy od wielu czynników wtym również od odczuć
      matki, bo tylko wtedy będzie ona dobrym terapeuta dla swojego dziecka.
    • lucy4u Re: Bobath czy Vojta 13.10.05, 15:05
      Ja tez uważam, że matoda Bobath będzie lepsza dla twojego dziecka, jest to bowiem metoba bezstresowa, delikatniejsza i ma formę zabawowa, króra jest bardziej akceptowana przez dziecko. Metoda Vojty też przynosi dobre skutki w rehabilitacji- jednak płacz dziecka i cierpienie jakie wynikaja z musu przybrania odpowiednich-czesto niewygodnych pozycji-i zastosowania ucisków w różnych miejscach ciała przez terapeute- nie jest zbyt przyjemnym widokiem.
      Metoda Bobathów jako bardzo logiczna, powiązana w całość, prosta w środkach, akceptowana przez dzieci jako naturalna, wydaje się najbardziej przydatna z metod usprawniania.
      Sama zresztą, jako studentka fizjoterapii-miałam okazję asystować przy rehabilitacji dzieci właśnie tą metoda-gorąco więc polecam!!!!!!!!!!!
      Życze powodzenia i głowa do góry (a córeczce szczególnie)
      :)
      • silver36 Re: Bobath czy Vojta 21.10.05, 09:51
        Dzieki za wszystkie posty.:-)
        • kosiakowa Re: Bobath czy Vojta 22.10.05, 22:39
          dziewczyny, metoda Vojty nie przynosi ujemnych skutków i nie niszczy strefy
          psychicznej dziecka, tyle razy juz o tym było. jedno jest pewne sa do wyboru
          dwie metody: Vojta do 1 rz - oczywiscie przede wszystkim do 1 rz ale w
          uzasadnionych przypadkach nawet u starszych dzieci, ale niewatpliwie jest
          trudniejsza technicznie/ utrzymanie dziecka- w prawidłowej pozycji i druga met.
          NDT_ Bobath która mozna zastosować u małych tj przed pierwszym i po pierwszym
          roku zycia. Zawsze beda takie dzieciaki i takie matki które beda bardziej z
          róznych względów-i tych zaleznych od dziecka-jego stanu i tych od matki-dzielic
          te dzieci na tych ćwiczacych Bobatami i tych od Vojty. pewne jest takze ze to
          lekarz podejmuje decyzje ale zawsze w porozumieniu i zrozumieniu z Wami
          RODZICAMI, bo bez współpracy i zrozumienia dlaczego tak a nie inaczej ćwiczymy
          sie nie da iść, bo mozna zwariować no nie.????????.
    • osmag Re: Bobath czy Vojta 23.10.05, 07:37
      Małe sprostowanie. Nie ma limitu wiekowego jeżeli chodzi o ćwiczenia met.
      Vojty. Można ćwiczyć nawet z dorosłymi.
      Z moich doświadczeń na psychikę dziecka bardzo duży wpływ ma matka. Jeżeli umie
      je zmotywować, swoja postawą przekonać ,żę nie dzieje się krzywda ,to dzieci
      nadpobudliwe bardzo ładnie wyciszaja się.
      • uma76 Re: Bobath czy Vojta 24.10.05, 09:20
        zgadzam sie w pełni z Osmag. Ja i Piotruś jesteśmy tego najlepszym przykładem.
        Pozdrawiam
      • pascal79 Re: Bobath czy Vojta 26.10.05, 21:36
        Moj synek ma juz 6,5 m-ca a ćwiczymy od 2 m-ca metoda Vojty i Bobath.Neurolog
        jest bardzo zadowolona z postepów mojego dziecka.Dodam iz Pascal urodził sie z
        wodogłowiem i miedotlenieniem mózgu , ma zastawke komorowo-otrzewna.Ma wnm
        aktualnie potrafi utrzymac głowke gdy ciagne go za raczki( głowa całkowicie
        opadała) pare dni temu przetoczył sie z plecków na brzuszek, potrafi sam
        siedzieć podpierajac sie na raczkach.Rehabilitantka twierdzi ze nie odbiega od
        rowiesnikow.Dlatedo ćwiczcie systematycznie i dokładnie.bardzo wazne jest
        rowniez otoczenie w ktorym sie ćwiczy : polecam słuchanie w czasie ćwiczen
        muzyki powaznej .Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka