Dodaj do ulubionych

tomografia przy onm

10.04.06, 20:58
prosze o opinie na temat wykonania tomografii mózgu dla dziecka z obniżonym
napięciem mięśniowym. Do tego badania dzieci musza być uśpione, a celem
badania jest zdiagnozowanie przyczyn onm. Zastanawiam sie czy badanie to
niesie za sobą ryzyko dla dziecka.
Obserwuj wątek
    • abmb1 Re: tomografia przy onm 10.04.06, 23:06
      witaj,
      jestem mamą chłopca z onm i mieliśmy juz 2 razy tomografię. Nie ma szczególnie
      się czego bać. Dziecko usypia na kilka min około 5 i zaraz możesz Go przytulać.
      Po godzinie całkowicie się wybudza i można iść do domu.
      Powodzenia
    • olgaz1 Re: tomografia przy onm 11.04.06, 18:30
      pozwolę sobie nie zgodzić się z poprzedniczką.mój synek miał robione tk
      główki,do którego też był usypiany.po badaniu anestezjolog powiedział,że
      napędził mu stracha,bo strasznie wolno biło mu serce.jeśli nie jesteś pewna czy
      Twoje dziecko nie ma problemów kardiologicznych-zastanów się czy nie odwiedzić
      najpierw kardiologa.
      ponadto moje dziecko przez kilka dni po badaniu miało biegunkę i wymiotowało.
      Ile miesięcy ma dzieciątko?Mój Piotruś miał pierwsze tk robione mając miesiąc i
      wówczas zasnął sam,więc nie trzeba go było usypiać.
      • mdorota11 Re: tomografia przy onm 12.04.06, 07:31
        moi znajomi dorośli skarżyli się na takie same objawy po narkozie
        • beataklaudia Re: tomografia przy onm 12.04.06, 10:03
          tak..wymioty i biegunka to dosyć normalny objaw zarowno u dzieci jak i
          dorosłych po narkozie...choc nie wszyscy tak reaguję. Ja sama przez dwie doby
          po narkozie miałam okropne mdłości..i to jest skutek tej substancji , której
          używaja do narkozy..dla dorosłych mozna podawac leki , ktore troche niweluja te
          dolegliwości..ale nie wiem jak jest z dziećmi..
          • joanna273 Re: tomografia przy onm 12.04.06, 14:16
            Moja córcia miała robiony rezonans w wieku 6 miesięcy i całe szczęście obyło
            się bez żadnych sensacji.Mała spała potem jeszcze 2 godziny ale jak się
            obudziła było wszystko w porządku, chociaż domyślam sie że ludzie różnie
            reagują na narkoze.Ale "nie taki diabeł straszny jak go malują"
            POWODZENIA
    • iza_luiza Re: tomografia przy onm 11.04.06, 19:01
      Mój synek miał pierwsze badanie tk jak miał miesiąc, wtedy spał sam i nie było
      mowy o żadnym usypianiu. Drugie miał ok. rok później i wtedy już niestety w
      znieczuleniu ogólnym, które jest dla mnie zawsze stresujące. Szczególnie, że
      dzieci z oun (mój synek ma mieszane napięcie, ale akurat obniżone w osi)
      występuje też często wiotkość krtani (obniżone napięcie mięśni przełyku), a
      wiadomo że w znieczuleniu ogólnym dziecko ma jeszcze bardziej obniżone
      napięcie, i mój synek się zakrztusił śliną, ale na szczęście lekarz był obok i
      wszystko się dobrze skończyło. Ja się zawsze jednak niepokoję, bo rodzice nie
      mogą być obecni przy badaniu a lekarz też nie stoi nad dzieckiem tylko wychodzi
      do pokoju gdzie są monitory. Tak więc warto zaznaczyć, jeśli u kogoś też są
      takie problemy, żeby lekarz miał to na uwadze.
      • gocha.zasad Re: tomografia przy onm 12.04.06, 19:02
        dziękuje wszystkim za opinie moja córcia ma 17 miesięcy i do tej pory nie miała
        tomografii, po porodzie miała bardzo małe ciemiączko i technicznie nie było
        możliwe dokładne usg główki, choć w zakresie widocznym wszystko było w
        porządku. obawiam się czy ogólne znieczulenie nie pogorszy tak cięzko
        wypracowanych postępów choć jeszcze nie chodzi to już wstaje. Miała też kłopoty
        z krtanią(wiotkość)więc naprawdę jestem pełna obaw. Z drugiej strony brak
        diagnozy też nie jest dobrym wyjściem. czy dziecko w wieku 18 miesięcy może
        mieć tomografię podczas snu. Proszę o opinie jesli ktoś ma informacje na ten
        temat.
        • uma76 Re: tomografia przy onm 14.04.06, 09:28
          wklejam link do mojejego doświadczenia z tk;
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20939&w=39071688&a=39091007Pozdrawiam
          • anetap45 Re: tomografia przy onm 25.04.06, 12:08
            Moja córka ma od urodzenia onm,teraz ma 16m-cy.Dlaczego moja córka nie miała
            robioną tomografie i co to jest.
            • mdorota11 Re: tomografia przy onm 28.04.06, 18:20
              moja córka też ma ONM i nie miała tomografii, po konsultacji z innymi
              neurologami dowiedziałam się, że nie ma takiej konieczności, ponieważ oprócz
              ONM nie ma żadnych objawów, które kwalifikowałyby ją do takiego badania,
              natomiast rozwija się dobrze, jest komunikatywna, w rozwoju są postępy, a nie
              wystąpił regres. I mam nadzieję, że tak będzie już zawsze :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka