Dodaj do ulubionych

Rak trzustki

28.08.24, 09:55
Hej
Mam obawy, że mam raka trzustki. W lutym gastroskopia wykazała zapalenie żołądka i dwunastnicy. Emenera nic nie dała, dextilan poprawił trochę sytuację. Pojawiły się też stolce tłuszczowe. W kwietniu prywatnie do gastrologa. Podejrzenie - rak endokrynny trzustki. Tomografia jamy brzusznej i miedniczki z kontrastem wyszło idealnie, gastryna ok. (Dwa lata temu też wyszło ok). Kolejne Podejrzenie - przewlekłe zapalenie trzustki - PZT. Albumina, TSH wapń i elastaza w kale - wyniki bardzo dobre. Niestety chyba z tą elastazą, bo to oznacza - w kontekście tłuszczowych stolców (mam tylko takie) - raka trzustki. Z tego co wyczytałem alternatywa przy stołach tłuszczowych to PZT albo rak. Czekam na wizytę u gastrologa. - za tydzień. Do tego poczytałem o objawach raka trzustki i stwierdziłem, że od dawna je mam - sporadyczne bóle w lewym podbrzuszu i bóle kręgosłupa - lędźwiowego i kłucie między łopaTkami. Mam zjechany kręgosłup i lekarz pierwszego kontaktu tym to tłumaczył. Ale one wiążą się z już stałymi bólami trzustki i same stają się uciążliwe. Do tego zmęczenie... Sądzę, że to niestety rak trzustki - i to w miarę zaawansowany skoro takie objawy. Ale pytanie podstawowe - czy TK mogło nie wykazać dużego guza? Czy ktoś ma podobne doświadczenia? Że tomografia była dobra, a rak jednak był...
Obserwuj wątek
    • presleyka Re: Rak trzustki 28.08.24, 17:12
      Moja mama co prawda nie miała robionej TK jamy brzusznej, ale z racji wcześniej przebytej choroby nowotworowej miała robione USG jamy brzusznej co pół roku (przez okres 14 lat) + morfologię. W kwietniu wszystkie badania wyszły dobre, a pierwsze objawy zaczęły się w październiku (ból w nadbrzuszu + silny ból kręgosłupa, który uniemożliwiał jej leżenie na plecach). Kilka razy była na SOR i jedyne odchylenie od normy to była amylaza. Jak mama naprawdę trafiła do szpitala (luty), to już było widać guza trzustki w badaniu USG + była ogromna wartość markera nowotworowego CA 19-9 (kilka tysięcy). Taką mam podpowiedź, że mógłby Pan wykonać te dwa badania: amylazę + CA 19-9. Życzę dużo zdrowia!
    • koziorozka Re: Rak trzustki 28.08.24, 19:52
      mezopotamos66 napisał:
      > czy TK mogło nie wykazać dużego guza?
      -----------------------------------
      Pytasz czy radiolog mógł w opisie pominąć guz? Mało prawdopodobne.
      Poza tym te zdjęcia ogląda też lekarz, który dał ci skierowanie.
      Rób dalsze badania, szukanie diagnozy bywa trudne

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka