Dodaj do ulubionych

Rezonans-wątpliwości

07.05.06, 15:09
Moja mała (9 m-cy) z racji nie ustalonej przyczyny opóźnienia w rozwoju (usg
i eeg wyszły ok) ma mieć za miesiąc rezonans. Wiem, że do tego zabiegu
dzuecko sie usypia. Troche sie boje i zastanawiam się, czy to badanie
faktycznie coś nam da, czy cos zmieni i pozwoli na lepszy rozwój córci-czu to
tylko taka sztuka dla sztuki ?
Co o tym sądzicie ? macie jakieś doświadczenia ?
Obserwuj wątek
    • gabi11 Re: Rezonans-wątpliwości 07.05.06, 19:34
      Niestety nie pomogę. Miałam te same wątpliwości co ty. Jak synek był malutki to
      się na badanie nie zgodziłam. Potem okazało się że bardzo dobrze bo
      kilkutygodniowemu dziecku nie robi się tego badania bez naprawdę poważnych
      powodów ( tak mi neurolog powiedział). I powiedzaił też że to badanie niewiele
      zmieni- da jedynie wiedzę, także niezbyt pewną, co do rozmaru uszkodzeń i
      ewentualnych rokowań. Bo w samym procesie rehabilitacji nie pomoże. Po tym co
      usłyszałam od tej lekarki tym bardziej straciłam motywację.
      Michaś ma teraz 2 latka a ja pewnie za niedługi czas jednak się na badanie
      zdecyduję :(
    • szczota12 Re: Rezonans-wątpliwości 08.05.06, 13:13
      Zrób to badanie bo ono wszystko Ci powie.Moja córka nie może mieć rezonansu ze
      względu na klips w sercu i bardzo żałuje bo wyjaśniło by to wiele niewiadomych
      a tak są tylko przypuszczenia?Rezonans jest najdokładniejszym badaniem.Narkozy
      się nie obawiaj,chociaż zawsze istnieje jakieś ryzyko ale Małgosia miała już z
      20 razy narkoze w ciągu 23 miesięcy i nic się nie stało a ma dysplazję
      oskrzelowo-płucną.Pozdrawiam.
      • tolka11 Re: Rezonans-wątpliwości 08.05.06, 15:30
        Mój syn miał robiony rezonans w wieku 4 m-cy. Był usypiany na ok. godzinę.
        Wszystko było ok. badanie słuzyło zdiagnozowaniu wady mózgu. jest bardzo
        dokładne, lekarz może dużo powiedzieć ci mając jego wyniki. Mój młody miał
        kilkakrotnie operacje, narkoza naprawdę nie jest straszna. ja cieszę się, ze
        zrobiliśmy rezonans, bo wiadomo było co jest małemu i jak mu pomóc. I dlatego
        teraz jest sprawnym 3-letnim chłopcem, a nie roslinką.
        • guderianka Re: Rezonans-wątpliwości 08.05.06, 16:23
          u mojej córki dopiero rezonans (wykonywany dwa razy-w wieku 5lat i 4 roku)
          pokazał na czym polega jej problem. wczesniej zaden lekarz, rehabilitant,
          neurolog-nie potrafił okreslic co jej dolega. rezonans wykazał zwężenie rdzenia
          kręgowego w odcinku th1-th2-może gdyby córka wczesniej miała to badanie
          rehabilitacja dałaby lepsze efekty
          • mamaronja Re: Rezonans-wątpliwości 09.05.06, 18:01
            Bardzo wszystkim dziekuję za pomoc. To teraz dla mnie najwazniejsza sperawa na
            świecie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka