Dodaj do ulubionych

Program wczesne wspomaganie rozwoju

17.03.09, 19:41
Mam pytanie do rodziców, których dzieciaczki uczestniczą w tym programie. Czy
mieliście problemy z otrzymaniem orzeczenia przez PPP? Jakie dokumenty
dostarczyliście i jak wyglądała cała procedura orzekania przez zespół
orzekający. W moim mieście są 2 PPP i prawdę mówiąc ciężko od nich otrzymać
informację, sama nie wiem czy to ich brak wiedzy merytorycznej czy brak chęci.
Pani z PPP nie dała mi wniosku o wydanie orzeczenie pomimo próśb, tylko
umówiła do psychologa, na wizytę trzeba oczywiści odczekać 2 miesiące. Pani
wice dyrektor wyraźnie dawała mi do zrozumienia, że mojemu dziecku nie należy
się taki rodzaj pomocy. Dla mnie kolejność powinna być inna, wpierw piszę
wniosek, spotyka się zespół orzekający z rodzicem i dzieckiem i są
przeprowadzane odpowiednie badania. Plus załączone odpowiednie dokumenty
medyczne.
Obserwuj wątek
    • zasia1 Re: Program wczesne wspomaganie rozwoju 21.03.09, 21:08
      Ja będę składała dokumenty w przyszłym tygodniu. W moim mieście (Kraków) wygląda
      to tak - dostałam do wypełnienia wniosek o wydanie orzeczenia - nic wielkiego -
      są na nim dane dziecka - data urodzenia, adres, pesel oraz dane rodziców
      (imiona, nazwiska i adres), kilka linijek do opisania celu, w jakim ma być
      wydane orzeczenie. Dostałam też drugi druk - dla lekarza prowadzącego z jakiejś
      placówki do której do tej pory chodziliście ... jeśli nie chodziliście to pewnie
      od pediatry z rejonu. Lekarz ma opisać rozpoznanie,jak przebiegało dotychczasowe
      leczenie, jakie są efekty leczenia, jakie rokowanie, jakie zalecenia. Pani
      dyrektor generalnie powiedziała nam - im więcej papierów (dokumentów) tym
      lepiej. A więc zgromadziłam wszystko co mam - ksero odpowiednich stron z
      książeczki, kartę informacyjną ze szpitala, wyniki badań wzroku i słuchu - zeby
      wiadomo było ze nasze problemy nie wynikają z niedosłuchu albo wady wzroku,
      diagnozę SI, opinię psychologa dziecięcego ... USG mózgu, EEG .... Najlepsze
      jest to, że u nas orzeczenie zostanie wydane tylko i wyłącznie na podstawie
      owych dokumentów - zespół orzekający i my nigdy się nie spotkamy ;-)
    • d1d4 Re: Program wczesne wspomaganie rozwoju 14.04.09, 10:06
      u mnie w Suwałkach otrzymałam wniosek w którym muszę uzupełnić dane dziecka, oraz cel złożenia wniosku. Do wniosku należy dołączyć zaświadczenie lekarskie (ja dołączyłam od neurologa i lek. z poradni rehabilitacyjnej) ponadto dołączyłam wypisy szpitalne. Po złożeniu tych dokumentów wyznaczono termin, kiedy należało przyjść z dzieckiem. Mąż zabrał córkę (6 m-cy) pani obejrzała, popytała o odruchy, kontaktowość itp. Kolejne ma być spotkanie z logopedą a później prawdopodobnie zespół orzekający (i tu wyrażasz bądź nie chęć brania udziału w posiedzeniu zespołu). Aktualnie czekamy na wyznaczenie terminu spotkania z logopedą. Dowiedzieliśmy się, że ogólnie przepisy dotyczące wydawania zaświadczeń są bardzo rygorystyczne i trudno je otrzymać. Ale trzeba być dobrej myśli.
      • mama_oliwki1 Re: Program wczesne wspomaganie rozwoju 17.04.09, 10:26
        Witam u nas było właśnie w kolejności psycholog , pedagog,
        wniosek i dostarczenie dokumentów i czekanie na decyzje więc może
        nie martw się na zapas może właśnie u psychologa dostaniesz wniosek
        i wszystkie wytyczne:) pozdrawiam
      • d1d4 Re: Program wczesne wspomaganie rozwoju 23.04.09, 12:45
        Spotkanie z logopedą odbyliśmy, wyznaczono termin posiedzenia komisji, w której
        posiedzeniu nie braliśmy udziału. I dziś dowiedziałam się, że otrzymaliśmy
        zaświadczenie. :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka