16.04.04, 21:12
"W krakowskim biurze poselskim Platformy Obywatelskiej skradziono w nocy z
czwartku na piątek twarde dyski z komputerów. Straty ponieśli posłowie Jan
Rokita, Tomasz Szczypiński i Paweł Graś."

Wiecej:

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2025002.html

Zaczynam powanie bac sie o moj dysk. Tak sobie mysle gdzie by go tu schowac.
W bielizniarce? Eeee trywialne. W szafce na buty? - zakurza sie. Co robic, co
robic, poradzcie?;)
Obserwuj wątek
    • ralston Re: Dyski 16.04.04, 21:40
      Jakaś plaga z tymi dyskami. Mojej koleżance z pracy właśnie wypadł...
      • habitus Re: Dyski 16.04.04, 21:48
        Jesienią ukradziono dysk z komputera posłanki Piekarskiej z SLD (to ta z
        warkoczem). Jej biuro poselskie mieści się obok (ten sam "korytarz pionowy")
        biura posła Kaczmarka. Po prostu na tych dyskach są interesujące rzeczy.
    • all2 Re: Dyski 16.04.04, 22:36
      anahella napisała:

> Zaczynam powanie bac sie o moj dysk. Tak sobie mysle gdzie by go tu schowac.
      > W bielizniarce? Eeee trywialne. W szafce na buty? - zakurza sie. Co robic, co
      > robic, poradzcie?;)

Najlepiej noś ze sobą w torbie - tam nikt go nie znajdzie do końca świata ;)))
      • habitus Re: Dyski 17.04.04, 18:13
        Albo zakopać w ogrodzie pod krzewem róży. W woreczku foliowym typu bąbelki
        przepasanym gumką. ,pzna też taśmą samoprzylepną "siwy tejp" przykleić pod
        szafą. Albo zaszyć pod podszewką płaszcza.
        • ralston Re: Dyski 17.04.04, 19:31
          habitus napisała:

> Albo zakopać w ogrodzie pod krzewem róży. W woreczku foliowym typu bąbelki
          > przepasanym gumką. ,pzna też taśmą samoprzylepną "siwy tejp" przykleić pod
          > szafą. Albo zaszyć pod podszewką płaszcza.

Po co tyle zachodu? Starczy że wrzucę do biurka - i tak nigdy nic nie mogę tam
          znaleźć, więc kto tam znajdzie ten dysk? ;))
          • saunne Re: Dyski 17.04.04, 20:14
            dyski mogą być też tele...
            • chatka_ Re: Dyski 18.04.04, 12:18
              I te tez mozna ukrasc. Pudelsi calkiem niedawno oskarzyli R.E.M o plagiat.
              Widzialam fragmenty, teledyski rzeczywiscie sa bardzo podobne. A grupy mialy
              okazje sie wczesniej poznac, Pudelsi grali jako support.
        • wdv Re: Dyski 19.04.05, 08:47
          > Albo zakopać w ogrodzie pod krzewem róży.
          A co będzie jak zakopany dysk wyrosnie? Wiosna przeciez.
    • awee Re: Dyski 19.04.04, 10:31
      anahella napisała:
      > robic, poradzcie?;)

Gdziekolwiek schowasz, schowaj dyskretnie :)
      • ogabignac Re: Dyski 19.04.04, 15:17
        awee napisała:

>
        > Gdziekolwiek schowasz, schowaj dyskretnie :)

No i przede wszystkim nie dyskutuj o tym.
    • ralston Re: Dyski 18.04.05, 13:25
      A teraz to już się nie bawią, tylko zabierają całe laptopy. Jeszcze trochę a
      lista posłów, członków speckomisji którym zginęły laptopy będzie dłuższa od
      listy Wildsteina ;)
      • anahella Re: Dyski 18.04.05, 23:14
        A tamtego dysku, ktory chcialam chowac do bielizniarki juz nie ma...
    • ormond Re: Dyski 19.04.05, 04:20

> robic, poradzcie?;)
      >
      Czy to aby sie nie nazywa "encryption"?

A an powaznie. Kupic przenosny dysk USB. Co jakis czas kopiowac zawartosc HD w
      komputerze na przenosny HD (ja to robnie co tydzien). Przenosny dysk USB trzymac
      w biurku w pracy (albo w innym w miare bezpiecznym miejscu) jako "off-site backup"
      • ralston Re: Dyski 19.04.05, 09:05
        Ale chyba całego HD nie kopiujesz, tylko utworzone dokumenty?
        • ormond Re: Dyski 19.04.05, 10:47
          ralston napisał:

> Ale chyba całego HD nie kopiujesz, tylko utworzone dokumenty?

Caly dysk za pierwszym razem (troche to trwa), potem mam ustawiona w pliku "bat"
          polecenie (xcopy z roznymi przelacznikam) do kopiownia tylko nowych i
          zmienionych plikow.
          • ralston Re: Dyski 19.04.05, 12:15
            W pierwszej chwili zrozumiałem, że kopiujesz to na tzw. pen drive USB. A tu
            chodzi o dodatkowy zewnętrzny dysk podłączany przez USB. W sumie to niegłupi
            pomysł - muszę się rozejrzeć za takim urządzeniem. Póki co robię kopie jedynie
            tworzonych dokumentów. Programów i systemu nie kopiuję...
            • ormond Re: Dyski 19.04.05, 12:21
              ralston napisał:

> W pierwszej chwili zrozumiałem, że kopiujesz to na tzw. pen drive USB. A tu
              > chodzi o dodatkowy zewnętrzny dysk podłączany przez USB. W sumie to niegłupi
              > pomysł - muszę się rozejrzeć za takim urządzeniem. Póki co robię kopie jedynie
              > tworzonych dokumentów. Programów i systemu nie kopiuję...

Dokladnie tak, kopiuje calosc. Jednakze nie jest to "backup" sensu stricto, bo
              xcopy nie jest w stanie skopiowac kilku plikow systemowych "locked" przez
              Windowsy. Ale nie o to mi chodzi aby byc w stanie odtworzyc system, tylko zeby
              miec wszystkie pliki i miec je kopiowane automatycznie bez koniecznosci zmudnego
              wybierania przed kazdym "backup'em". To podejscie ma jeszcze ta zalete, ze na
              przenosnym dysku, po kilku "backup'ach" mam nawet pliki, ktore zostaly juz dawno
              wymazane z HD komputera.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka