Dodaj do ulubionych

Test na bycie boomersem

28.08.24, 03:55
Nie chodzi o ideologię, ale o korzystanie z technologii, których już nie ma (albo są na wymarciu) i o których młodsze pokolenia mają tylko mętne pojęcie.

Oczywiście większość ematek będzie miała punkt za #21 (czeki), bo polska bankowośċ przeskoczyła ten etap, ale co poza tym?

Daj sobie jeden punkt za każde urządzenie, jeśli nigdy nie używałeś/nie słuchałeś/nie oglądałeś:

1. Telefonu z tarczą
2. Dyskietki do komputera (floppy disk)
3. Maszyny do pisania
4. Aparatu fotograficznego z filmem
5. Muzyki na dysku (CD)
6. Muzyki na kasecie
7. Muzyki na płycie winylowej
8. Walkmana
9. Boomboxa (nie chodzi o posiadanie, ale usłyszenie, np. na ulicy albo na plaży)
10. Filmu na VHS
11. Filmu na DVD
12. Wypożyczalni wideo
13. Faxu (wysyłanie albo otrzymanie)
14. Analogowego modemu przez linię telefoniczną (dial-up)
15. Budki telefonicznej
16. Książki telefonicznej
17. Pocztówki (wysyłanie albo otrzymanie)
18. Papierowej mapy
19. Drukowanego słownika
20. Drukowanej encyklopedii
21. Papierowego czeku (wystawienie albo otrzymanie)

Ile macie punktów? (Ja się chyba nie przyznam wink )
Obserwuj wątek
    • eagle.eagle Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 04:06
      Mam 5 punktów.
      W domu miałam dużo winyli, nie moich, ale nie przypominam sobie abym kiedyś słyszała, na żywo, muzykę z nich. W punkcie jest muzyka , więc punkt sobie przyznałam. Punkt 13 i 14 mnie jeszcze dotyczy. 19 i 20 również , po co ktoś drukował encyklopedię lub słownik ? To trzeba było mieć komputer, drukarkę... Łatwiej było przepisać.
      • jakis.login Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 06:22
        eagle.eagle napisała:

> po co ktoś drukował
        > encyklopedię lub słownik ? To trzeba było mieć komputer, drukarkę... Łatwiej b
        > yło przepisać.

Dobryjezuanaszpanie....
        • eagle.eagle Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 06:49
          To podaj przykład w jakich sytuacjach trzeba było mieć wydrukowaną encyklopedię?
          • elinborg Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 06:55
            Nie obudziłaś się jeszcze czy co?
          • jakis.login Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 06:59
            Proszę, obrazek dla ułatwienia:

https://antykwariat-torun.pl/environment/cache/images/0_0_productGfx_164642/encykl.jpg
          • zosia_1 Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 07:00
            DRUKOWANEGO słownika
            DRUKOWANEJ encyklopedii- znaczy się w papierze
          • marta.graca Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 07:06
            A kto powiedział, że to ty ją miałaś drukować?
            • eagle.eagle Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 07:31
              K..., to się papierowa encyklopedia nazywa a nie drukowana . Ale oki.
              • elinborg Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 07:37
                Drukowana jak najbardziej.
              • silenta Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 08:09
                A jakbyś wydrukowała to nie byłaby papierowa?
                • memphis90 Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 11:32
                  Drukowana to niemal na 100% papierowa.
                  Ale papierowa =\= drukowana, bo przez wieki woluminy przepisywano ręcznie.
              • gorzka.gorycz Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 08:11
                Oczywiście, że drukowana. A jaką?
              • aadrianka Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 08:12
                Duch niejakiego Gutenberga powinien powstać z grobu i trzasnąć Cię Biblią. Względnie encyklopedią lub słownikiem.
              • hanusinamama Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 09:35
                Drukowana. Drukuje ją....drukarnia.
                • shule_aroon Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 10:46
                  Może żyła w takiej bańce że nawet w bibliotece szkolnej były rękopisy encyklopedii i drukowaną to najpierwszy raz zobaczyla dzis, tu na screenie 🙈
          • hanusinamama Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 09:34
            Nie miałaś w domu encyklopedii w wersji drukowanej ( takiej z drukarni)???
            Ja mam nadal i słowniki tysz
      • eagle.eagle Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 07:31
        To 3 punkty.
        • biala_ladecka Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 08:25
          Chyba nadal sie nie obudzilas i cos nie tak liczysz. Moja 17 letnia corka ma wiecej niz 3.
          • biala_ladecka Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 08:26
            🤦🏼‍♀️ Nie to jednak ja sie nie obudzilam. Przepraszam.
      • skumbrie Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 09:17
        >19 i 20 również , po co ktoś drukował encyklopedię lub słownik ?

Wygrałaś 🤦‍♀️🙄
      • angazetka Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 10:20
        Popłakałam się ze śmiechu przy encyklopedii.
        • eglantine Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 11:19
          angazetka napisała:

> Popłakałam się ze śmiechu przy encyklopedii.
          >
          Nie ty jedna. big_grin
          • eagle.eagle Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 11:21
            Cieszę się, że wam zrobiłam dzień.

Jakieś zaćmienie miałam. 😁
            • szarmszejk123 Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 13:13
              Ale sympatyczne :p
        • lillyinchains Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 21:45
          A kto miał boty zamszowe…??
          m.youtube.com/watch?v=y_v5e3Afr9c;;y_v5e3Afr9c;;https://i.ytimg.com/vi/y_v5e3Afr9c/default.jpg;;Zamszowe? Nie, za swoje

angazetka napisała:

> Popłakałam się ze śmiechu przy encyklopedii.
          >
    • pffpffpff Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 04:09
      0
      • al_sahra Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 05:29
        pffpffpff napisał:

> 0

Naprawdę? Ja myślałam, że Ty młoda jesteś.

Przypominam: po jednym punkcie za nieużywanie danej technologii. Czyli 0 punktów - kompletny boomer, 21 punktów - Gen Z (mógłby być jeszcze mieszkaniec puszczy amazońskiej).
        • pffpffpff Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 06:01
          Zawahałam się tylko przy czekach, ale miałam z nimi do czynienia w pracy i posługiwał się nimi mój pierwszy mąż. 💁‍♀️
          45 lat 💁‍♀️

• pffpffpff Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 06:16
          Na maszynie do pisania waliłam bezwzrokowo zanim internet zaczął hulać, studia zaliczałam w oparciu o papierowe encyklopedie, słowniki i publikacje i przepisywałam cytaty, a nie ctrlC, ctrlV 🙈
          Nie pomnę ile kar zapłaciłam w wypozyczalni za nieprzewinięcie kasety, a Terminatora to znałam z okładki kasety i głosu, bo ciężko było zobaczyć na popaskowanym obrazie 10 kopii kopii wink

Ulubiona zabawa - branie książki tel, wypisywanie numerów i wędrówka do budki tel, najlepiej uszkodzonej (z której można było wyciągać w nieskończoność monety a później żetony).

Każda fota na wakacjach musiała być przemyślana, luksusem był 36 klatki zamiast 24 😁, potem niepokój kiedy to tata chciał iść odbierać odbitki 🙈 i “na takie durne zdjęcia zmarnowałaś tyle filmu”.

Śmiesznie było, ale wolę zdecydowanie móc powiększać ekran dotykowy, mieć mapę z aktualizacja korków, zamiast uprawiać w nerwach obracanki wielkiej płachty, tudzież wertować na szybko atlas drogowy 😁,

Od walkmana po stokroć wolę tel ze Spotify, Legimi itp.

Jedyna różnice na minus (dla mojego komfortu 😁, nie że ogólnie) to ilość aut na drogach. Czekam na teleportacje 😁
          • pffpffpff Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 06:17
            A! A boomboxy to było takie samo zło jak dzisiaj JBLe 😁
          • biala_ladecka Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 08:39
            A czasem sie udawalo naciagnac film w aparacie na 2-3 klatki ekstra.
          • taki-sobie-nick Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 21:16
            Poza wielkimi płachtami istnieją mapy typu książka, polecam.
            • chatgris01 Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 21:18
              Nie ruszam się w dłuższą podróż autostradą bez atlasu drogowego wink
          • lillyinchains Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 21:50
            Ja ostatnio dziecku oglądałam znamię barwnikowe i odruchowo powiększyłam gestem
            ( dwoma palcami) jak tekst w smartfonie, no małe było, a wzrok już nie ten.

pffpffpff napisał:

Śmiesznie było, ale wolę zdecydowanie móc powiększać ekran dotykowy, mieć mapę z aktualizacja korków, zamiast uprawiać w nerwach obracanki wielkiej płachty, t
            > udzież wertować na szybko atlas drogowy 😁,
            >
            > Od walkmana po stokroć wolę tel ze Spotify, Legimi itp.
            >
            > Jedyna różnice na minus (dla mojego komfortu 😁, nie że ogólnie) to ilość aut n
            > a drogach. Czekam na teleportacje 😁
            • bistian Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 21:55
              lillyinchains napisał(a):

> Ja ostatnio dziecku oglądałam znamię barwnikowe i odruchowo powiększyłam gestem
              >
              > ( dwoma palcami) jak tekst w smartfonie, no małe było, a wzrok już nie ten.

Znamiona to raczej trzeba pomniejszać big_grin
        • memphis90 Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 11:36
          Bez sensu. Boomersi to pokolenie powojenne ’45 - ’55/60.

Oprócz czeków używałam wszystkiego, a bynajmniej nie urodziłam się tuż po wojnie… 🤔
          • chatgris01 Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 14:08
            memphis90 napisała:

> Boomersi to pokolenie powojenne ’45 - ’55/60.
            >

A nie '45- '65?
            • memphis90 Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 20:06
              Tak mi internet powiedział… 🤔
              • chatgris01 Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 20:14
                On różnie mówi...

en.wikipedia.org/wiki/Baby_boomers

polszczyzna.pl/boomer-kim-jest-znaczenie-pochodzenie-i-przyklady/#:~:text=S%C5%82owo%20to%20pochodzi%20z%20j%C4%99zyka%20angielskiego%2C%20jest%20cz%C4%85stk%C4%85,urodzili%20si%C4%99%20w%20innej%20rzeczywisto%C5%9Bci%2C%20s%C4%85%20nazywani%20boomerami.
                • memphis90 Re: Test na bycie boomersem 29.08.24, 07:06
                  W każdym razie nie ematka, która jest Z lub Y, a nie panią urodzoną w 1945…
                  • chatgris01 Re: Test na bycie boomersem 29.08.24, 08:30
                    Ale są ematki urodzone w pierwszej połowie lat 60 cool
      • budyniowatowe Re: Test na bycie boomersem 31.08.24, 23:01
        pffpffpff napisał:

> 0
        Ja też smile
    • pepsi.only Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 04:27
      15
    • srubokretka Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 04:40
      Dziwne uczucie mam po przeczytaniu tej listy. Wydaja mi sie te czasy takie odlegle, jakby byly w moim poprzednim zyciu. Pewnie dlatego, ze wyprowadzilam sie za granice krotko po tym jak kupilam pierwsza cyfrowke i tel kom. Wpadlam w ped technologicznych zmian.Nigdy bym nie pomyslala, ze jazda self driving car spotka mnie tak szybko. Az sie boje pomyslec, co bedzie za 20 lat.
    • majenkirr Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 05:04
      Równe zero😭😭😭
      • al_sahra Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 05:30
        majenkirr napisała:

> Równe zero😭😭😭

No cóż…
      • balladyna Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 08:31
        Prawda, że straszne? Wyszło na to, że moje młode dziecko załapuje się na boomerstwo, a moja mało lotna koleżanka z klasy, która słownika czy encyklopedii w ręku nie miała, jest od niej w lepszej sytuacji.
    • anilorak174 Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 05:42
      Matko, mam 0...
      • dominika9933 Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 05:47
        0 😂😂😂
    • mysiulek08 Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 05:49
      2 😎

maszyny do pisania i dzisiaj zdarza mi sie uzywac😋
      mam niezla kolekcje winyli Elvisa i sprzet do odtwarzania - wprawdzie w szafie ale jest
      pocztowki z widoczkami wysylam dosc czesto
      uwielbiam papierowe mapy i slowniki - zdecydowanie lepiej zapamietuje
      czeki tez sa u nas w uzyciu

jestem boomersem i jestem z tego dumna!
      • memphis90 Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 11:37
        Boomersi to pokolenie 45-55. Serio, ten „test” wymyślił jakiś 14 latek, wg którego wszyscy powyżej 30 to „boomersi” 🤦‍♀️
        • eglantine Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 11:55
          Do sprawdzenia, w którym roku się urodziłaś, nie potrzebujesz chyba testu? wink
          A słowo boomer ma dwa znaczenia, jedno to termin socjologiczny określający pokolenie powojennego wyżu demograficznego, a drugie ramola, zgreda czy wręcz dziadersa. Sorry Batory. smile
          • riki_i Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 12:44
            eglantine napisała:

> A słowo boomer ma dwa znaczenia, jedno to termin socjologiczny określający poko
            > lenie powojennego wyżu demograficznego, a drugie ramola, zgreda czy wręcz dziad
            > ersa.

Używanie terminu w drugim znaczeniu świadczy o zaawansowanej niepełnosprawności intelektualnej.
            • eglantine Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 12:49
              riki_i napisał:

> Używanie terminu w drugim znaczeniu świadczy o zaawansowanej niepełnosprawności
              > intelektualnej.

Ok boomer.
          • memphis90 Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 20:09
            Jestem ramolem i dziadersem, bo płynnie przeszłam już w życiu z winyli przez kasety, cd, mp3 po słuchanie muzyki Spotify…? Czy Ty sama siebie czytasz… 🤔
            • eglantine Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 20:27
              A dinozaur zaproponowany przez al-sahrę bardziej ci się podoba? Brzmi sympatyczniej, fakt, ale sens pozostaje taki sam.
              Tak, jeśli słuchałaś muzyki z kaset, dzwoniłaś z budki telefonicznej, o używaniu Frani nie wspominając, to dla niektórych jesteś dinozaurem czy boomerem, nawet jeśli teraz słuchasz muzyki ze Spotify i śmigasz w internetach . 🤷🏼‍♀️
              • memphis90 Re: Test na bycie boomersem 29.08.24, 07:10
                Powiedzmy że zdanie osób, dla których jestem „zramolałym dziadersem” albowiem w dotychczasowym życiu opanowałam jakieś 6 różnych sposobów odtwarzania muzyki (szpula, winyl, kaseta, CD, mp3, Spotify) nie ma dla mnie jakiejś większej wartości 🤷‍♀️
        • riki_i Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 12:42
          memphis90 napisała:

> Boomersi to pokolenie 45-55. Serio, ten „test” wymyślił jakiś 14 latek, wg któr
          > ego wszyscy powyżej 30 to „boomersi” 🤦‍♀️

Gucio prawda. Boomersi to urodzeni 45-64, ludzie 60+
          • simply_z Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 12:46
            Nie, pokolenie wyzu powojennego.
            • chatgris01 Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 14:10
              A powojenny wyż nie zakończył się w połowie lat 60?
          • memphis90 Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 20:11
            Wow, 1965 nie 1955-60. To zmienia taaaaak totalnie wszystko!
        • landora Re: Test na bycie boomersem 29.08.24, 18:32
          To jest test na millenialsa.
    • profes79 Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 06:01
      21 jest bez sensu bo 99% ludzi żyjących i mieszkających w Polsce czeku w ręku nie miała jeżeli urodziła się po wojnie. Sam z czeków korzystałem tylko dlatego, że przez jakiś czas mieszkałem w UK gdzie np. wynagrodzenie płatne czekiem nie było niczym niezwykłym.
      • chococaffe Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 07:21
        Jak najbardziej czeki funkcjonowały w latach 90.
      • samawsnach Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 07:24
        profes79 napisał:

> 21 jest bez sensu bo 99% ludzi żyjących i mieszkających w Polsce czeku w ręku n
        > ie miała jeżeli urodziła się po wojnie. Sam z czeków korzystałem tylko dlatego,
        > że przez jakiś czas mieszkałem w UK gdzie np. wynagrodzenie płatne czekiem nie
        > było niczym niezwykłym.
        >
        A skąd. W Polsce dopiero w latach 2000 czeki zniknęły.
        • premeda Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 07:52
          Czeki jeszcze są. Kasy w instytucjach i urzędach się nimi posługują.
        • kk345 Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 08:26
          Ale pytanie było o używanie...
          • dr.amy.farrah.fowler Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 08:57
            No to używałam czeków w latach 90. Bardziej do wypłacania gotówki na poczcie niż czegokolwiek innego (nie przypominam sobie ani jednego przypadku zapłacenia czekiem), ale fakt jest faktem.
            • riki_i Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 10:59
              Miałem książeczkę czekową PKO BP, bankomatów było mało I wypisywało się czeki. Nawet mi kilka zostało.

Żona była świadkiem niezłej jazdy z czekami, kiedyś opowiem.
      • dr.amy.farrah.fowler Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 08:56
        Nieprawda. Każdy, kto sobie zakładał ROR w latach 90., dostawał książeczkę czekową i wypłacał sobie kasę czekiem na poczcie (bo możliwości płacenia czekami to za bardzo nie było).

Miałam pierwszy ROR w Powszechnym Banku Kredytowym i zużyłam ze 2 książeczki czekowe, zanim upowszechniły się bankomaty i można było wypłacać pieniądze przy użyciu karty. (Bankomatowej, nie płatniczej). O, takie:

archiwum.allegro.pl/oferta/czek-specimen-powszechny-bank-kredytowy-sa-pbk-i7971673978.html

Moja koleżanka to nawet zgubiła całą książeczkę wypełnionych czeków in blanco, chyba z 5 lat to spłacała.
        • riki_i Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 10:59
          O to to! Z automatu dawali.
      • turbinkamalinka Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 12:19
        Przecież czeki były. Krótko ale były. Pamiętam że dostawałam czeki od matki na wakacje i realizowałam je na poczcie
      • profes79 Re: Test na bycie boomersem 29.08.24, 07:29
        W latach 90-tych to ja miałem nieco ponad 10 lat tongue_out Nawet jeżeli czeki były w użyciu w kolejnym dinozaurze jakim jest PKO to ja tego po prostu nie kojarzę. Weksle - tak, zwłaszcza jako zabezpieczenie różnych umów np. z dostawcami netu; czeki - nie. A z kolei z tychże lat 90-tych pamiętam, że placówki PKO były absolutnie wszędzie; nawet na największych wygwizdowach.
        • turbinkamalinka Re: Test na bycie boomersem 29.08.24, 13:32
          O ile dobrze pamiętam czek dostałam raz jakoś po 1995 roku. Pamiętam bo wyjechałam na pierwsze wakacje sama i dostałam czek "na czarną godzinę". Na czeku była zawrotna suma 150zł
          • babcia47 Re: Test na bycie boomersem 29.08.24, 22:26
            Bo to było sporo, ja wtedy zarabiałam 700zl i to było powyżej średniej. Za 200zl robiłam duze zakupy dla 4osobowej rodziny w tym 2 żartych nastolatków i chemia środki czystości..
        • babcia47 Re: Test na bycie boomersem 29.08.24, 22:31
          W latach 90tych , w połowie to ja osobiście wydawałam s banku książeczki czekowe i wiem ze inne tez z nich korzystały, nie tylko pko bp. Karty płatnicze i kredytowe zaczęły u nas wchodzić dopiero w drugiej połowie lat 90tych , sama zaczęłam używać chyba w roku 98mym
    • eliszka25 Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 06:06
      Nie wiem, czy mogę sobie przyznać 1 punkt. Nigdy nie korzystałam z wypożyczalni video, w sensie, że sama nic nigdy nie wypożyczyłam, ale je dobrze pamiętam. Matko, jestem stara 😱😄😎
      • raczek47 Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 06:16
        Mam 1 punkt.
        Nie wiem co to jest nr 14
        • profes79 Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 06:29
          Kiedyś do łączenia z internetem używało się modemu i linii telefonicznej, przez co podczas połączenia nie dało się używać telefonu ale co gorsza, podniesienie słuchawki w domu zrywało połączenie smile. Drugie gorzej - takie połączenie żarło jak normalne rozmowy; miałem specjalny programik który wyliczał ile już siedzę w necie żeby rodzice nie zbankrutowali smile
          • pffpffpff Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 06:34
            I ten dźwięk 🙈
          • marta.graca Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 07:08
            Ja miałam komputer ustawiony na jednym końcu domu, a gniazdko telefoniczne na drugim. Jak się chciało połączyć z netem, to trzeba było rozwijać taki dłuuuugi kabel smile
            • thank_you Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 07:50
              Rozwijać w nocy - kiedyś zostałam nakryta, gdy ojciec w nocy wstał i zahaczył nogą o ten kabel. big_grin
              • marta.graca Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 09:56
                U mnie komp stał w sypialni rodziców, więc nie było szans.
        • tania.dorada Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 12:07
          Jesli masz dorosłe dzieci to używałaś, mogłaś o tym nie wiedzieć, to funkcjonowało powszechnie 25 lat temu
      • dr.amy.farrah.fowler Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 08:59
        Ja mam tak samo, chyba nigdy nie skorzystałam z wypożyczalni wideo. Jakoś się głównie wymieniało ze znajomymi. Ale oczywiście doskonale je pamiętam, nawet wiem, gdzie była najbliższa.
        • tanebo001 Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 16:41
          U mnie jeszcze w mieście jedna taka istnieje. Ale z dvd.
        • taje Re: Test na bycie boomersem 29.08.24, 10:07
          A pamiętacie sklepy, gdzie można było sobie zamówić do przegrania dowolną kasetę? Początek lat 90. Stamtąd miałam kasetę Cocteau Twins i Clannad. Nie pamiętam, kiedy te sklepy zniknęły, pewnie kiedy Polska zaczęła starać się o akcesję do EU i musiała zobowiązać się do przestrzegania różnych międzynarodowych umów, w tym o poszanowaniu praw autorskich.
          • riki_i Re: Test na bycie boomersem 29.08.24, 18:51
            Można było potem tanio kupić cd z tych wypożyczalni, gdy się likwidowały.
    • jaktolecialo Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 06:16
      0 - boomers pierwsza klasa smile
      Czeki u nas były - na pewno ojciec mi dawał czeki, kiedy byłam na obozie sportowym. Można je było zrealizować na poczcie - początek lat 90.
    • agua_de_coco Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 06:31
      Dwa (winyle i czeki) i pół (maszyna do pisania - używałam, ale tylko do zabawy) smile
    • nellamari Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 06:56
      Zero. 42 lata smile
    • barbibarbi Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 06:57
      1, nie korzystałam z czeku w Polsce. Korzystałam z czeku w USA, ale one tam są do tej pory często używane
    • krwawy.lolo Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 06:59
      Boomboxa znałem pod pojęciem ghettoblaster.
      Poza tym chyba nie muszę dodawać, że zero punktów zdobyłem?

Mogę za to dodać parę pozycji

22. Kupowanie biletów u konduktora, w tramwaju i autobusie.
      23. Gruźliczanka
      24. Mleko przed drzwiami
      itd.
      • eagle.eagle Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 07:29
        Gruźliczanka ?

Co to ?

Mleka pod drzwiami nie pamiętam, od zawsze było w sklepie.
        • krwawy.lolo Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 07:34
          Raz się żyje, dwie ze sokiem proszę!
          • eagle.eagle Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 07:36
            Aaaa, pamiętam, dwa razy. Ale nie lubiłam bąbelków.
            • eagle.eagle Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 07:37
              A bilet u konduktora to miesiąc temu kupowałam.
              • krwawy.lolo Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 12:30
                U konduktora w tramwaju? Takiego, który miał wydzielone miejsce przy drzwiach? Tek konduktor nie był kanarem, a bileterem.
      • szarmszejk123 Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 07:49
        Mleka pod drzwiami nie, ale resztę pamiętam.
        • gorzka.gorycz Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 08:14
          Mleko pamiętam. Było ze złotym albo srebrnym kapslem. A jak ekologicznie! W szklanych butelkach.
          • szarmszejk123 Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 08:51
            Mleko i śmietanę w szkle i z aluminiowym kapslem pamiętam, ale kupowane w sklepie. Pod drzwi nikt nam nie przywoził.
            • majenkirr Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 10:56
              Takimi wózkami przywozili ze sklepu😂
              • kocynder Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 12:15
                I nawet unieśmiertelniono je (te wózki) w piosence Stare Dobre Małżeństwo miało "Opadły Mgły.."
                ... Z dusznego snu już miasto się wynurza,
                Słońce wschodzi gdzieś tam,
                Tramwaj na przystanku zakwitł jak róża;
                Uchodzą cienie do bram!
                Ciągną swoje wózki – dwukółki mleczarze;
                Nad dachami snują się sny podlotków pełne marzeń!
                A ziemia toczy, toczy swój garb uroczy;
                Toczy, toczy się los!
                Ty co płaczesz, ażeby śmiać mógł się ktoś
                – Już dość! Już dość! Już dość!
                Odpędź czarne myśli!
                Porzuć błędny wzrok!
                Niech to wszystko zabierze już noc!
                • babcia47 Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 20:30
                  A ranek oprocz świergotu ptaków zwiastowało podzwanianie butelek ktore w specjalnym koszyku z przegródkami mleczarz roznosił pod drzwi i zabierał puste ktore trzeba było wystawić wieczorem.
                  Tyle dobrego ze gdy pod drzwiami zostawały pelne butelki sasiedzi zaczynały interesować się co dzieje się z dqnym lokatorem. Przed dłuższym wyjazdem mozna bylo wstrzymać zamówienie a w nagłym przypadku upoważniało się sąsiada by z niego korzystał. Mozna bylo zamówić odnawiając co miesiąc w pobliskim dużym sklepie mleko, smietane a w niektórych nawet twarog i masło ale to ostatnie z pobliskiej mleczarni gdy świadczyła takie usługi . Kiedys nawet male miasta mialy swoje mleczarnie a dziś nawet krowy się nie zobaczy w pobliskich wioskach
      • memphis90 Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 12:00
        Takie bilety autobusowe…
        Nie mogę tylko nigdzie znaleźć „kasownika” do tychże…
      • tania.dorada Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 12:09
        Kupowanie biletów u konduktora to i teraz funkcjonuje na niektórych trasach.
        • eagle.eagle Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 12:26
          A nie na wszystkich? Tylko że jak jest kasa biletowa na stacji na której się wsiadło to jest dodatek ok 20 zł do biletu.
      • chatgris01 Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 14:13
        Mleka przed drzwiami nigdy nie miałam, choć pierwsze 25 lat życia spędziłam w PRL.
        To raczej zależało od regionu (i wielkości miasta).
    • elinborg Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 07:01
      2 punkty
      Czeki i maszyna do pisania.
      Z tym że maszyny pamiętam, że były, tylko nie używałam.
    • piataziuta Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 07:04
      1
    • marta.graca Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 07:05
      Z wszystkim poza czekami miałam do czynienia, czyli mam 1 pkt.
      • premeda Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 07:54
        Ja też tylko czeki. To taki punkt bez sensu, bo w Polsce nigdy za bardzo nie były popularne.
        • ichi51e Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 07:58
          Były bardzo krótko bo praktycznie od razu weszły karty
          • krwawy.lolo Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 08:01
            Ja pamiętam płacenie czekami tzw. "potwierdzonymi" w transakcjach międzyfirmowych. Koniec lat 80.
        • tania.dorada Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 12:11
          premeda napisała:

> Ja też tylko czeki. To taki punkt bez sensu, bo w Polsce nigdy za bardzo nie b
          > yły popularne.
          >
          W latach 90 wielu znajomych mieszkających na stancjach i w akademikach dostawali od starych forsę czekami, pamiętam że zawsze stali w takiej dluuuugiej kolejce żeby je zrealizować
          więc nie byli jedyni.
    • narondziepierwszyzjazd Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 07:08
      0 punktów.
      Na czeki się załapałam, z PKO, choć nie pamiętam do czego ich używałam. Do pobierania pieniędzy z konta chyba nie? A nie wiem gdzie mogłam nimi płacić.
      Jedyne co pamiętam to dostawało się ich jednorazowo 5 szt i było to mało, zwłaszcza jak się nie tak coś wpisało i już jeden szedł do zniszczenia i z drugim było podobnie.
    • gorzka.gorycz Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 07:09
      0
      Jestem stara…
    • jkl13 Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 07:12
      0
      Wiem, że jestem boomersem, dzieci mi to często powtarzają wink
      Na czeki załapałam się króciutko, tuż po rozpoczęciu pracy. Bank przy założeniu konta wydał mi książeczkę czekową, ale chyba ani razu nie skorzystałam, bo zaraz dostałam kartę do konta smile
      • narondziepierwszyzjazd Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 07:23
        A kto pamięta jak przy płaceniu kartą w sklepie wkładało się ją do takiego ustrojstwa, które odciskało wypukły nr karty na papier samokopiujący i sklep dostarczał taki "dowód zapłaty" do banku i dopiero bank weryfikował zapłatę?

Jestę dinozauem.
        • eagle.eagle Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 07:28
          Ja pamiętam, bo siedziałam wtedy na kasie. Na szczęście dość krótko to trwało.
          • default Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 08:05
            Używałam takiego ustrojstwa. Nazywało się imprinter, a potocznie "żelazko" 😉
        • dr.amy.farrah.fowler Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 09:05
          Ja pamiętam, żelazko się na to mówiło.
        • mmoni Re: Test na bycie boomersem 29.08.24, 19:01
          Ja pierwszy i ostatni raz skorzystałam z takiego ustrojstwa w taksówce Anno Domini 2008 - jechałam na ślub znajomych w Starej Oranżerii w Łazienkach, taksówkarz nie miał wydać, a w okolicy nie było żadnego miejsca, gdzie można by było rozmienić pieniądze. Potem chyba miesiąc zeszło, zanim tę transakcję bank zaksięgował.
        • budyniowatowe Re: Test na bycie boomersem 31.08.24, 23:09
          narondziepierwszyzjazd napisała:

> A kto pamięta jak przy płaceniu kartą w sklepie wkładało się ją do takiego ustr
          > ojstwa, które odciskało wypukły nr karty na papier samokopiujący i sklep dostar
          > czał taki "dowód zapłaty" do banku i dopiero bank weryfikował zapłatę?
          >
          > Jestę dinozauem.
          Ja też
    • pseudo_stokrotka Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 07:14
      Mam 0, ale ja i bez testów wiem, że jestę boomerę 🙈
      Aczkolwiek pierwszy czek zobaczyłam (i dostałam) dopiero w 2015 roku chyba - w UK!
    • chococaffe Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 07:25
      1 (maszyna do pisania)

Ale nie zgadzam się z pkt 7. Od wielu lat notuje się ogromny wzrost sprzedaży winyli, zresztą CD (pkt 5) też są w regularnej sprzedaży. I DVD.

W przeciwieństwie do np dyskietek
      • tania.dorada Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 12:17
        chococaffe napisała:

> Ale nie zgadzam się z pkt 7. Od wielu lat notuje się ogromny wzrost sprzedaży w
        > inyli, zresztą CD (pkt 5) też są w regularnej sprzedaży. I DVD.

Tru.

I chyba każdy kto studiował w pierwszej połowie lat 90 miał do czynienia z maszyną do pisania bo taki był standard w pracach, komputerów było mało, na uczelniach do nich kolejki a wydruki drogie. Ale ci co wchodzili w dorosłość w latach 90 to nie boomerzy przecież.

Aparat z filmem to mam w tej chwili w walizce, ale widziałam w tym roku młodzieńców (wiek okolomaturalny) z takim.
        Że mam 0/25 to chyba nie muszę dodawać,
        • chococaffe Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 12:23
          Na początku lat 90. było coś co wyglądało jak skrzyżowanie maszyny do pisania z PC. Nie śmietany jak to się nazywało. Poza tym były już komputery.
          • chococaffe Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 12:30
            Btw, czy ktoś pamięta pagery?
            • riki_i Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 12:37
              Doskonale pamiętam, pierwsza elektroniczna smycz dla pracowników
            • nangaparbat3 Re: Test na bycie boomersem 29.08.24, 08:01
              Pewnie, zwłaszcza w filmie "U Pana Boga....".
      • philippa_p Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 13:25
        chococaffe napisała:

> Ale nie zgadzam się z pkt 7. Od wielu lat notuje się ogromny wzrost sprzedaży w
        > inyli, zresztą CD (pkt 5) też są w regularnej sprzedaży. I DVD.
        >
        Nie wspominajac juz o jakosci dzwieku z winyli, czy juz nawet z CD. Nie bez powodu dobry sprzet hifi kosztuje multum nadal
      • al_sahra Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 18:03
        chococaffe napisała:

> Od wielu lat notuje się ogromny wzrost sprzedaży winyli,

Tak, powinnam była zaznaczyć, że chodzi o używanie winyli zanim były dostępne CD, a nie o obecną modę retro. Chociaż według moich obserwacji ta moda panuje głównie wśród… boomersów smile.
        • chococaffe Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 18:10
          Chociaż według moich obserwacji ta moda panuje głównie wśród… boomersów

Nie mam jakiegos wielkiego porównania, ale imho nie - czasami kupuję płyty po koncertach (wzorem Eco powinnam napisać opowiadanie "Jak podróżować z winylem") i to są ludzie w wieku lat 10-100. Poza tym wiele wykonawców "młodzieżowych" (he, he) też wydaje winyle.

Co ciekawe - podobno były jakieś badania (nie jestem pewna czy światowe czy tylko USA), które mówią, że 80% obecnie sprzedawanych winyli nigdy nie jest odfoliowana. Ludzie kupują bo jednak chcą mieć coś "namacalnego" i dlatego, że platformy typu spotify robią w bambuko muzyków. Ja kupuję z obu tych powodów, chociaż mój gramofon wjedzie na salony (po paru latach w kartonie) dopiero za jakiś czas - po remoncie, który teraz mam w trybie slow life
          • bardzo_wredna_dziewucha Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 21:39
            chococaffe napisała:

> Co ciekawe - podobno były jakieś badania (nie jestem pewna czy światowe czy tyl
            > ko USA), które mówią, że 80% obecnie sprzedawanych winyli nigdy nie jest odfoli
            > owana. Ludzie kupują bo jednak chcą mieć coś "namacalnego" i dlatego, że platfo
            > rmy typu spotify robią w bambuko muzyków. Ja kupuję z obu tych powodów, chociaż
            > mój gramofon wjedzie na salony (po paru latach w kartonie) dopiero za jakiś cz
            > as - po remoncie, który teraz mam w trybie slow life

Tak, też to widzę, że ludzie kupują płyty artystów, żeby je po prostu mieć, niekoniecznie słuchać. Natomiast jeśli chodzi o winyle to moim zdaniem różnica w dźwięku jest dosyć znaczna w porównaniu do serwisów streamingowych, podobnie jak CD - na korzyść płyt oczywiście. A z dobrym gramofonem i głośnikami to już w ogóle bajka.
            • al_sahra Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 23:41
              bardzo_wredna_dziewucha napisała:

> Natomiast jeśli chodzi o winyle to moim zdaniem różnica w d
              > źwięku jest dosyć znaczna w porównaniu do serwisów streamingowych

Bez przesady, jest kilka platform streamingowych oferujących jakość na poziomie CD, a nawet lepszą (Tidal).
              • tanebo001 Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 23:47
                Jako audiofil pozwolę sobie oponować. Tidal to chłam. Jest wiele wiele lepszych platform oferujących muzykę hi res w formacie dsd. I jest jeszcze sacd. Ale to muzyka cyfrowa. Winyle to analog. A to inna gałąź.
                • al_sahra Re: Test na bycie boomersem 29.08.24, 00:13
                  tanebo001 napisał:

> Jako audiofil pozwolę sobie oponować. Tidal to chłam.

Twoje opinie na temat technicznej strony muzyki są równie cenne, co Twoje opinie na temat muzyków - vide moja sygnaturka.

> Ale to
                  > muzyka cyfrowa. Winyle to analog.

Współcześnie produkowane winyle są nagrywane cyfrowo, ale skąd Ty możesz o tym wiedzieć.
                  • nangaparbat3 Re: Test na bycie boomersem 29.08.24, 08:20
                    Na technicznej stronie nagrań się nie znam, więc nie będę się wypowiadać. Ale co do Mięsa i Taylor, to Tanebo ma po stokroć rację.
                    • nangaparbat3 Re: Test na bycie boomersem 29.08.24, 08:21
                      OMG, telefon daje czadu. Co do MILESA i Taylor Swift Tanebo ma po stokroć rację.
                      • chatgris01 Re: Test na bycie boomersem 29.08.24, 08:34
                        nangaparbat3 napisała:

> OMG, telefon daje czadu. Co do MILESA i Taylor Swift Tanebo ma po stokroć rację
                        > .
                        >

Naprawdę? Gitary? suspicious
                        • nangaparbat3 Re: Test na bycie boomersem 29.08.24, 08:51
                          😂
                          No słusznie, tak się skupiłam na różnicy między artystami, że mi umknęło.
                          OT
                          PlakatMilesa wisiał przez lata nad moim łóżkiem. Były to czasy, kiedy kończyłam studia, a potem, na maszynie, pisałam swoją pracę magisterską. Na maszynie uwielbiał kłaść się mój kot, tylko wtedy, kiedy jej używałam. Któregoś dnia miałam już tego zupełnie dość, złapałam kota za kark i wyrzuciłam z pokoju, zamykając zanim drzwi. Kiedy wieczorem weszłam do swojej sypialni, plakat był darty na strzępy. Nawet siena kota nie gniewalam, raczej podziwiałam jego rozum.
                      • tania.dorada Re: Test na bycie boomersem 29.08.24, 13:51
                        nangaparbat3 napisała:

> OMG, telefon daje czadu. Co do MILESA i Taylor Swift Tanebo ma po stokroć rację
                        > .
                        >
                        Przecież to jak porównywać Paderewskiego do Mike’a Jaggera albo Albrechta Durera do Warhola. Nie tylko kompletnie inne gatunki ale inny zakres twórczości.
        • bardzo_wredna_dziewucha Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 21:44
          al_sahra napisał(a):

> Tak, powinnam była zaznaczyć, że chodzi o używanie winyli zanim były dostępne C
          > D, a nie o obecną modę retro. Chociaż według moich obserwacji ta moda panuje gł
          > ównie wśród… boomersów smile.
          >

Yyyyyy, że co? Zobacz sobie ile jest nowych wydawnictw na winylach, kolekcjonerskich wydań muzyków, którzy są obecnie popularni wśród młodzieży. Mój 18letni znajomy też ma gramofon (tak jak jego kumple) i mega się z niego cieszy. Winyle można czasem kupić nawet w Biedronce. Po koncertach winyle kupuje również młodzież (z moich obserwacji).
          • al_sahra Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 23:35
            bardzo_wredna_dziewucha napisała:

> Yyyyyy, że co? Zobacz sobie ile jest nowych wydawnictw na winylach, kolekcjoner
            > skich wydań muzyków, którzy są obecnie popularni wśród młodzieży. Mój 18letni z
            > najomy też ma gramofon (tak jak jego kumple) i mega się z niego cieszy.

Wygląda na to, że ja zadaję się głównie z boomersami i stąd te wnioski wink.
          • tania.dorada Re: Test na bycie boomersem 29.08.24, 14:25
            Ale to jest coś innego, chodzi o to co jest takim podstawowym nośnikiem i częścią życia codziennego całej generacji a nie hobby.
    • kropkacom Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 07:26
      2
    • marszawka Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 07:34
      Oprócz faxu, to jeszcze był telex. U mamy w pracy za dzieciaka się tym bawiłam. Lata 80-te. Ktoś pamięta?
      • ichi51e Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 07:59
        Ja - czerwona taśma!
      • scarlett74 Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 09:30
        Nie mówiąc już o pocztowych telegramach...
      • chatgris01 Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 19:58
        Pamiętam teleksy.
      • beata985 Re: Test na bycie boomersem 28.08.24, 20:01
        Nie mam zielonego pojęcia co to telex...
        Telegramy dostawałam i wysyłałam.
      • nangaparbat3 Re: Test na bycie boomersem 29.08.24, 08:07
        W mojej pierwszej pracy był.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka