shayneen Re: Pikowanie ? 27.01.11, 08:52 Kurczę, już tak dawno nie miałam do czynienia z Łucznikami, że nawet nie mam pojęcia, jakie można do nich zdobyć dodatkowe wyposażenie:/ Powiem tak: jeśli nie chcesz "bawić" się w pikowanie jakichś wymyślnych wzorów, do których trzeba wyłączyć transport, a chcesz pikować np. w szwach - wypróbuj na tym "sprzęcie", który masz. Pewnie trzeba będzie poeksperymentować i z dociskiem stopki, i z naprężeniem nici... Powodzenia i nie zrażaj się :))) A może wypowie się ktoś pracujący na Łucznikach??? Odpowiedz Link Zgłoś
shayneen Re: Pikowanie ? 27.01.11, 08:56 A... i jeszcze przypomniałam sobie... Takie różne stopki, powiedziałabym "uniwersalne", mają w "eti": www.eti.com.pl/ Myślę, że jak sobie nie poradzisz z tym, czym dysponujesz, warto zorientować się, czy coś typowo do pikowania nie będzie nadawało się do Twojej maszyny. Odpowiedz Link Zgłoś
podkoweczka5 Re: Pikowanie ? 27.01.11, 18:45 Nie jestem osobą, która chce zajmować się patchworkiem zawodowo, chcę na własny użytek coś czasami uszyć. Szyję na takim sprzęcie jaki mam i nie będę tego zmieniać, ale Twoja odpowiedź uświadomiła mi , jak mało wiem na temat szycia tego typu rzeczy. Nie miałam pojęcia ,że trzeba np. wyłączyć transport nie mówiąc już o innych rzeczach. Dziękuje bardzo i będę szukać wiedzy, a może jednak są osoby szyjące na ŁUCZNIKU 827 i podzielą się widza na powyższy temat. pozdrawiam Maria skyrim.morrowind.pl Odpowiedz Link Zgłoś
shayneen Re: Pikowanie ? 27.01.11, 20:22 Mario, transport warto wyłączyć, by przy pikowaniu łatwiej operować przesuwaniem całej pracy pod stopką. Z reguły też stosuje się specjalną stopkę do pikowania... Jeśli jednak zamierzasz pikować po prostej, spróbuj wyregulować docisk stopki i nitkę - tak, jak poprzednio pisałam. Po kilku próbach z pewnością się uda; najważniejsze, to nie poddawać się. Jeśli zamierzasz szyć takie rzeczy sporadycznie, to faktycznie, nie warto kupować jakichś dodatkowych akcesoriów. Odpowiedz Link Zgłoś
podkoweczka5 Re: Pikowanie ? 27.01.11, 22:49 Shayneen ! Jesteś super dziewczyna i naprawdę bardzo dziękuje Ci za rady a przede wszystkim, że znajdujesz na to czas . Czytam Twój blog i podziwiam. W mojej maszynie nigdy nie próbowałam tego robić i nie wiem , czy to możliwe. Będę czytać na ten temat , w instrukcji nic nie ma , ale jeszcze sprawdzę. pozdrawiam Maria skyrim.morrowind.pl Odpowiedz Link Zgłoś
marienka1 Re: Pikowanie ? 30.01.11, 00:15 --ja zaczynałam swoją przygodę z patchworkiem na Łuczniku.Spokojnie można na niej pikować . Na Allegro kupisz stopkę do pikowania ,czasem można znaleźć pod nazwą "stopka do cerownia" helenablogspotcom.blogspot.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
podkoweczka5 Re: Pikowanie ? 30.01.11, 14:28 Dziękuję. Zobaczyłam te stopki i kupię, ale czy do pikowania muszę wyłączyć transporter. pozdrawiam Maria Odpowiedz Link Zgłoś
bietas Re: Pikowanie ? 30.01.11, 21:11 To zależy co pikujesz i jak. Ja nie mam dużego doświadczenia, ale pikowanie w linii prostej (np. po szwach) robię zawsze z transportem. Co więcej - używam stopki z górnym transportem - łatwiej mi się przesuwa np. większe, cięższe rzeczy i nie boję się tak bardzo, że mi się ponaciągają szwy we wszystkie strony świata. Ale jeżeli chcesz pikować wzory o nieregularnych liniach, kiedy prowadzisz ścieg w różnych kierunkach - nie tylko do przodu, to musisz wyłączyć transport. Spróbuj pikować w bok albo do tyłu (np. owal, czy "lot pszczoły" jak maszyna Ci ciągnie materiał do przodu... ;-) zrozumiesz o co chodzi z tym wyłączaniem transportu. Specjalna stopka do pikowania jest tak skonstruowana że unosi się nad tkaniną wraz z igłą, łatwo się pod nią przesuwa materiał w dowolnym kierunku. No i dzięki temu że jest przezroczysta lepiej widzisz całe pole pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
podkoweczka5 Re: Pikowanie ? 31.01.11, 16:29 Dzięki bardzo ale, Problem w tym, że nie potrafię tego transportu wyłączyć..... pozdrawiam Maria skyrim.morrowind.pl Odpowiedz Link Zgłoś
marienka1 Re: Pikowanie ? 05.02.11, 23:14 W nie których Łucznikach nie da się wyłączyc transportera.Trzeba nałożyć taka przezroczystą płytkę ,wtedy masz zasłonięte ząbki i transporter nie działa helenablogspotcom.blogspot.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
podkoweczka5 Re: Pikowanie ? 05.02.11, 23:36 Dzięki, mam w wyposażeniu taką płytkę do przyszywania guzików, muszę wypróbować , czy to zadziała. Pozdrawiam Maria skyrim.morrowind.pl Odpowiedz Link Zgłoś