Dodaj do ulubionych

Credo dziewiarza maszynowego

30.04.04, 15:27
'wydobycie z dzianiny powstałej maszynowo kształtu nieszablonowego,
wysmakowanego koloru; niuansów w splotach przędzy oraz wzornictwa- podnoszenia
przez to poziomu włókiennictwa odzieżowego i dekoracyjnego do rangi sztuki
rzutującej na wymogi mody współczesnej. Ideą tego zbioru winno być w
przyszłości wdrożenie tych jednostkowych koncepcji do przemysłu. Powielanie
dzianin tego formatu artystycznego pozwoliłoby nam zachować indywidualny
wyznacznik dobrego znaku w uniformizmie naszej cywilizacji, wykazując
równocześnie niezbędność tego rodzaju przemysłu w historycznym pejzażu Polski.'

I nie tylko Polski bym dodal. Ja bym nawet poszedl dalej.
Obserwuj wątek
    • brezly Idac dalej 30.04.04, 15:32
      Haselko do encyklopedii opracowalem, o:

Knitteryzm

Dla Wikipedii, wolnej encyklopedii.

Knitteryzm to:

* doktryna społ., powstała w 1. poł. XXI w. w Internecie, głosząca że
      podstawą gospodarki jest dziewiarstwo (złożone z samodzielnych dzialni), któremu
      powinien być podporządkowany przemysł i cała reszta.
      * ruch społ. oparty na tej doktrynie.
      • millefiori Re: Idac dalej 03.05.04, 07:28

Sploty wzorzyste dzianin maszynowych - grupa splotow dziewiarskich maszynowych
        tworzona roznymi metodami, glownie kombinacji i polaczen ->splotow zasadniczych
        dzianin i -> splotow pochodnych dzianin oraz zmian w strukturze splotow, np.
        opuszczenie niektorych oczek (co daje efekt siatki czy gazy), wprowadzania
        nitek w innym kolorze lub z innnego surowca -> platerowania, tzn. stosowania
        dodatkowej nitki z innego surowca, innej grubosci lub koloru, tworzacej oczka
        tak samo jak nitka zasadnicza, lecz widocznej tylko po jednej stronie dzianiny.
        SWDM daja efekty roznych wzorow, azurow, siatek, barwne lub fakturowe
        (pogrubienie dzianiny).
        • brezly Re: Idac dalej 04.05.04, 09:43
          Mifiori, to jest ladna alegoria demokracji i ideei paneuropejskosci.

BreslY, podniosle i panpanstwoeurotworczo

PS. Mowcie sobie co chcecie, ale jak wczoraj w Newsach zobaczylem tego Lecha
          robiacego 'V' to mnie aintelektualnie, nieslusznie, idealistycznie, z calkowitym
          pominieciem uwarunkowan, na skutek jednak niezerowej podatnosci na manipulacje
          obrazem i symbolami, ahistorycznie, niedialektycznie, w niezgodzie z zasada
          'szkielka i oka' oraz 'sine irrae et studio', nielaboratoryjnie,
          niepowatrzalnie, subiektywnie, glupio, niepomaranczow i wogole zaden to powod do
          chwalenia sie - zassalo w dolku, o!
          • cordonec_y_mulina Re: Idac dalej 04.05.04, 10:56
            No, cokolwiek by rzec, to sie to dziadowi od zycia nalezalo (choc go nie lubie).
            Ale ze sie ten tam podchujaszczy na mownice zalapal, to zgroza. Parlamentarna
            jego mac.

A tekst z inicjalnego posta piekny. Do piwnicznobaraniej melodeklamacji niczem
            Marszalek Koniew sie nadaje. Kopipejstuje na wieczna rzeczy pamiatke.
            • brezly Re: Idac dalej 04.05.04, 11:03
              Bo on nie jest od tego zeby go lubic. Nie te kwalifikacje psychiczne :-))
              A podchujaszczego (kto zacz?) nie widzialem, bo w Ojroniusach mu nie poswiecono
              uwagi.
              • cordonec_y_mulina Re: Idac dalej 04.05.04, 11:31
                Podchujaszczy chyba Michal Wisnieski sie nazywa i jest mlodym Parwdziwym
                Polakiem. Ogladac nie ogladem (bo na szczescie telepudla nie posiadam), ale com
                sie naczytal, to moje. Poszukaj w wyszukiwarce portalogazetowej. Polskaszkola
                dyplomacji - facet na inaugracyjnym posiedzeniu PE dziekuje glownie AKowcom,
                Reganowi i Gosce Taczer. Znaczy nie zebym nie lubil kogolwiek z wyzej
                wymienionych, wrecz przeciwpoloznie, ale to jakby nie to miejsce i nie ten
                czas. Znaczy szczery do bolu zebow byl i dobrze zapowiedzial, czego sie mozna
                po Prawdziwkach spodziewac. Giertycha z Lepperem mi zabraklo
                ;oD
                • brezly Re: Idac dalej 04.05.04, 11:52
                  Na ile ja wiem to on spiewal 'keine Grenzen'. Przezszedl z show-biznesu do
                  dyplomacji ?:-)))
                  • cordonec_y_mulina Re: Idac dalej 04.05.04, 13:19
                    Merde alors. Nie wisnieski a kaminski michal. Sie mi pomylilo, ale wcale sie
                    tego nie wstydze. Ta sama jakosc.
                    • brezly Re: Idac dalej 04.05.04, 13:37
                      Aaa, tlusty w pelisie od ryngrafu dla Pinocheta. Aaa, no to musze wokaliste
                      zespolu Ich3 przeprosic. Ten ostatni robi swoje za swoje i jeszcze innym prace.

PS: Ty tez przepros, sugeruje.
                      • cordonec_y_mulina Re: Idac dalej 04.05.04, 14:28
                        Ani mi sie sni. Obydwaj szerza spustoszenie, obydwaj sa szkodliwi. Kazdy w
                        swojej dzialce i kazdy na swoj sposob. No moze ten ryngrafista jest bardziej
                        obrzydliwy.
                        • brezly Re: Idac dalej 04.05.04, 14:33
                          To sie rozni jednak stopniem obrzydliwosci. Ten tlusty moze wywolac wojne w
                          imieniu narodu. Dodatkowo: NO sugeruje ze plamy na pelisie byly od szpinaku.
                          Tego drugiego mozna wylaczyc zawzse w TV, jak kto ma.
                          W dodatku wiadomo ze mu idzie o pieniadze. I nigdy nie mowil o 'Polsce dla
                          Polakow'. Bym cie namawial jednak do przeprosin.
                          Inaczej mowiac: gdyby ten tlusty zrezygnowal z kariery politycznej, zalozyl
                          zespol ICh4 i spiewal jescze gorzej niz tamten, to bym sie deklarowal z datkiem
                          finansowym na ten cel, np. w postaci dania na msze w intecji za takim obrotem
                          sprawy.
                          • cordonec_y_mulina Re: Idac dalej 04.05.04, 15:27
                            Nieno zgadza, sie , ze Ryngraf Tlustogeby , jako osobnik dzialajacy "w
                            polityce" moglby byc stokrotnie szkodliwszy, tym bardziej, zezajmuje sie
                            glownie sianiem nienawisci do wszystkiego, co sie rusza. Ale Krasnowlosy zeruje
                            na blocie chlupoczacym w ludzkich mozgach i samto bloto generuje. Zreszta on
                            nie tylko spiewa. Gdyby tylko spiewal, to problem bylby mniejszy, bo wiekszosc
                            z nas prezentuje pierwszy stopien umuzykalnienia (znaczy - rozniamy, kiedy
                            graja a kiedy nie). Ale on, Wojewucki, Wucet i inni po prostu przyczyniaja sie
                            do zdziczenia calosci zycia. I to ich wiaze z Ryngrafem Tlustogebym, Romanem
                            Kwadratoglowym i Jedrzejem Smaglolicym. I innymi zagonczykami.
                            • millefiori Re: Idac dalej 05.05.04, 01:12

TEZ spiewal? Czlowiek orkiestra, w dwoch slowach czyli.
                  • vaud Re: Idac dalej 05.05.04, 06:31
                    brezly napisał:

> Na ile ja wiem to on spiewal 'keine Grenzen'. Przezszedl z show-biznesu do
                    > dyplomacji ?:-)))

--------->buahahaha, Brezly, dzieki, bo nie smialam sie przyznac, ze wiem, kto
                    to jest... ;-PPPPP
          • millefiori Re: Idac dalej 05.05.04, 01:18
            brezly napisał:

> Mifiori, to jest ladna alegoria demokracji i ideei paneuropejskosci.

Tez mi sie bardzo spodobala ta definicja.
            Gwoli dokladnosci jeszcze przypisem, skad zaczerpnelam, opatrze:

Marta Michalowska, Slownik terminologiczny włókiennictwa, W-wa 1995
            >
            > BreslY, podniosle i panpanstwoeurotworczo
            >
            > PS. Mowcie sobie co chcecie, ale jak wczoraj w Newsach zobaczylem tego Lecha
            > robiacego 'V' to mnie aintelektualnie, nieslusznie, idealistycznie, z
            calkowity
            > m
            > pominieciem uwarunkowan, na skutek jednak niezerowej podatnosci na manipulacje
            > obrazem i symbolami, ahistorycznie, niedialektycznie, w niezgodzie z zasada
            > 'szkielka i oka' oraz 'sine irrae et studio', nielaboratoryjnie,
            > niepowatrzalnie, subiektywnie, glupio, niepomaranczow i wogole zaden to powod
            d
            > o
            > chwalenia sie - zassalo w dolku, o!

Do Delawaru w listopadzie roku juz wowczas panskiego 1990 zwiozlam plakat
            wyborczy Lecha z haslem:
            "Wygrajmy przyszlosc Polski".
            Zdjecie mam w archiwum; sa chetni?
            • baloo Re: Idac dalej 05.05.04, 02:50
              aha aha aha
              • vaud Re: Idac dalej 05.05.04, 06:37
                baloo napisał:

> aha aha aha

--------> Czy Ty sie za bardzo nie rozpisujesz ostatnio? Ja wiem, ze
                poczekalnia, ale zeby nawet pelnego zdania nie sklecic... ;-))))))
                • millefiori Re: Idac dalej 05.05.04, 07:00

Spiacy byl, popatrz na zegar kontrolny, a i malo ciekawie bylo, to zieeeeewal.
                  • vaud Re: Idac dalej 05.05.04, 07:41
                    aaaa, rzeczywiscie! Biedaczek...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka