12.11.12, 09:13
nieoceniona Kuma Biblioteczna przyslala, wiec sie nim dziele czem predzej z PT Kolektywem:

P.: O czem więc dobra gospodyni powinna koniecznie pamiętać?
O.: Czy zamożna czy uboga, powinna koniecznie pamiętać, że cały dom na jej głowie. Nie wolno jéj opuszczać rąk*, ale je zawsze do roboty przykładać. To téż dobra gospodyni o wszystkiém myśli.
O chlebie i wodzie,
O drobiu i trzodzie,
O przędzy, warzywie,
O krowie, mleczywie,
O krupach** i mące,
O ziółkach na łące,
O tkackiéj robocie,
O ulu i kwiatku,
A na ostatku
O kundlu i kocie.

Tam ład domowy, rządność prawdziwa,
Gdzie wszystko na czas zrobione bywa.

Kto szczędzi na leki,
To człek nierozumny;
Snać chowa grosiwo
Na deski do trumny.

P.: Jaka to bywa kobieta, co się rada plotkami bawi?
O.: Taka pewno z domu raz wraz wybiega,
A z komuszkami [!]
Staje pod płotami,
Albo z niemi społem,
W gospodzie za stołem,
Przy czarce gorzały
Nicuje świat cały.

(Seweryna Duchińska, Upominek dla dziewcząt wiejskich,
Warszawa 1860)
Obserwuj wątek
    • ewakurz Re: Upominek 12.11.12, 09:24
      Cymes, prawdziwy cymes Pani Fiorciu Najjedynsza. Dzieki :-*
      Nu, a ja tu chcialam wesprzec sie na grabiach przy oplotkach i z kumami jezyk postrzepic, rada ze o kundla i kota zadbalam, a tu przy oplotkach Pani Fiorcia chlust prawda po zapasce. Znaczy, lece do ziolek, przedzy i balii z mydlina.
      • millefiori Re: Upominek 12.11.12, 09:37
        Pani Effciu najzlotsza, wesprzeć się o płot, uprzednio odstawiwszy miednice z praniem do rozpiecia na sznurze, zawsze można i wymienic doswiadczeniami z domu i zagrody. Na przyklad ostatnio jako odkamieniacza do czajnika i ekspresow kawowych uzywam z wielkim sukcesem tabletek do czyszczenia gebisów, specjalnie w tym celu nabytych. Oj, jak mietowo pachnie!
        • immanuela Re: Upominek 12.11.12, 12:26
          cymesik Pani Fiorciu kochana!
          ja sobie zwizualizoawałam natomiast Panie Dziewiarki, jak to każda przy swoim komputerze, jedną ręką wsparta op grabie, drugą wstukuje posty na klawiaturze, nogą zaś na przemian, a to kołyską buja a to wrzeciono puszcza w ruch.
    • brezly Re: Upominek 12.11.12, 18:39
      Dlaczego o Kocie na końcu?

:-))) Bardzo miły upominek.
      • millefiori Re: Upominek 13.11.12, 09:15
        Prosim piknie:-)
        O Kocie, jak przypuszczam, wspomniano na końcu dlatego, że ma być, wedle standardow myslenia epoki i pozniejszych głodny, a jak głodny, to i "łowny". I wówczas nadmiar myszy złowionych a nieskonsumowanych gospodyni ładnie pokotem na słomiance bedzie układał. Czy gospodyni dary kocie na rosolek przetworzy, to inna sprawa.
        • ewakurz Re: Upominek 13.11.12, 10:08
          Nie robie rosolku z myszek, natomiast kudlami wyczesanymi z Pas ogacilam kotom bude - dobrze? Gospodarnie?

Pani Fiorciu, a to ci dopiero z tymi pastylkami. Zdrowiej i ekonomiczniej, prawda? Ino mi sie jedna scena z Mechanicznej Pomaranczy przypomina :)
    • brezly Dorzucę 13.11.12, 12:49
      skutek uboczny a nieoczekiwany przeczesywania elektronicznej bazy danych czasopism.

tinyurl.com/baxe622
      W nieśmiałym tłumaczeniu strona tytułowa dzieła: "Ceny lekarstw, które w Wydaniu Szóstym Pruskiej Farmakopei Krajowej nie są uwzględnione, zestawione z Cenami Lekarstw Królewskiej Pruskiej Taksy Lekowej i na rok 1858 według zasad tejże obliczone przez aptekarzy Schachta i Voigta."
      • ewakurz Re: Dorzucę 13.11.12, 14:09
        raczkowski.soup.io/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka