Dodaj do ulubionych

Używane torebki prezentowe?

08.05.24, 18:28
Właśnie spakowałam upominek urodzinowy dla koleżanki z pracy.
Do używanej - acz w idealnym stanie - torebki prezentowej.

Wielkie faux pas?
Obserwuj wątek
    • usha Re: Używane torebki prezentowe? 08.05.24, 18:37
      zawsze tak robię
    • kocynder Re: Używane torebki prezentowe? 08.05.24, 18:41
      O ile torebka nie była "dedykowana" (nie znoszę tego słowa, ale...), czyli np w reniferki, albo pisanki, tudzież z napisem "Kochanej Babci!", oraz o ile torebka nie była wcześniej opakowaniem prezentu od TEJ koleżanki - to żadne faux pas.
      Oczywiście torebka "z recyclingu" nie może być przybrudzona, wytarta ani pognieciona, ale to oczywiste i (sama napisałaś), że nic takiego nie miało miejsca. Moim zdaniem - całkiem ok. smile
    • k.messi Re: Używane torebki prezentowe? 08.05.24, 18:45
      Rzadko kiedy kupuję torebkę prezentową, zazwyczaj puszczam dalej w obieg te, które sama od kogoś dostałam (są oczywiście w idealnym stanie).

W rodzinie mamy zaś tradycję, że jedna torebka na prezent przechodzi z rąk do rąk, co roku, na Gwiazdkę. Dopisujemy markerem kolejną datę i sru! Za rok kolejna osoba dostanie w niej prezent, dopisze datę i przekaże dalej. Bardzo to lubimy, to jest torebka-trofeum! big_grin
      • imponderabilia20 Re: Używane torebki prezentowe? 08.05.24, 18:59
        Super pomysł. Może też go wdrożę.
    • feniks_z_popiolu Re: Używane torebki prezentowe? 08.05.24, 18:47
      O ile torebka jest w bardzo dobrym stanie, nie ma na niej żadnych dedykacji to tak, wykorzystuję ją ponownie.
    • beataj1 Re: Używane torebki prezentowe? 08.05.24, 18:52
      E tam pierdoła.

Ja za to lubię widok wysłużonych do nieprzytomności luksusowych torebek papierowych w których czasem panie noszą lunch czy inne kapcie na zmianę do pracy.
      I taka trzymająca się już ostatkiem sił torebunia papierowa z Chanel czy inne Gucci albo z butklliku na Moliera lub Vitkaca (to warszawskie warunki) z kanapka w środku jeździ codzień z panią do pracy smile
      • konsta-is-me Re: Używane torebki prezentowe? 08.05.24, 19:23
        Naprawdę ludzie noszą lunch w torebkach "Gucci"? 😆
        • beataj1 Re: Używane torebki prezentowe? 08.05.24, 19:30
          Zakładam że lunch, bo co innego wejdzie to takiej nie za dużej torebeczki papierowej.
          Może jakieś inne niezbędne pracowe rzeczy.
        • 35wcieniu Re: Używane torebki prezentowe? 08.05.24, 19:37
          Po prostu w dodatkowej torbie tego typu, czy Gucci czy noname nie ma znaczenia, dużo osób tak robi, grunt żeby była trochę mocniejsza niż zwykłe papierowe więc te "lepsze" się do tego nadają bo są zazwyczaj grube, ot i tajemnica.
          • alterego72 Re: Używane torebki prezentowe? 08.05.24, 20:05
            Mam taką grubszą i mocniejszą z Villeroy & Boch. Nada się, czy za niska pólka? big_grin
        • imponderabilia20 Re: Używane torebki prezentowe? 08.05.24, 20:39
          konsta-is-me napisała:

> Naprawdę ludzie noszą lunch w torebkach "Gucci"? 😆

A tam od razu ''lunch'' - kajzerkę z pasztetem i ogórkiem.
      • amast Re: Używane torebki prezentowe? 08.05.24, 21:13
        Ja noszę lunch do pracy w torebkach z Żabki. Ale jak zaczynają wyglądać na wysłużone, to zmieniam im przeznaczenie na jednorazowy kosz na śmieci i wynoszę z pracy do śmietnika wink
      • ykke Re: Używane torebki prezentowe? 08.05.24, 21:43
        beataj1 napisała:

> E tam pierdoła.
        >
        > Ja za to lubię widok wysłużonych do nieprzytomności luksusowych torebek papiero
        > wych w których czasem panie noszą lunch czy inne kapcie na zmianę do pracy.
        > I taka trzymająca się już ostatkiem sił torebunia papierowa z Chanel czy inne G
        > ucci albo z butklliku na Moliera lub Vitkaca (to warszawskie warunki) z kanap
        > ka w środku jeździ codzień z panią do pracy smile

> Kiedys taki szpan był z reklamówka Adidasa czy innej Pumy 😄
        Się nosiło aż do starcia
      • lauren6 Re: Używane torebki prezentowe? 08.05.24, 22:21
        E tam. Ja mocz do badania noszę w torebkach Apartu.
        • krwawy.lolo Re: Używane torebki prezentowe? 08.05.24, 22:25
          A kał w zApartu.
    • ayelen40 Re: Używane torebki prezentowe? 08.05.24, 18:52
      Jedna znajoma wykorzystywała w tym celu torebki z apteki... A tak poza tym, to nie. Te torebki są nierzadko w cenie prezentu, szkoda byłoby je tylko raz wykorzystać.
    • imponderabilia20 Re: Używane torebki prezentowe? 08.05.24, 18:58
      Nie. Raz nawet wróciła do mnie torebka, a raczej woreczek prezentowy. Ucieszyłam się, bo fajny.
      • akseinga1975 Re: Używane torebki prezentowe? 08.05.24, 19:00
        U nas to sie nawet nazywa "od lat w rodzinie"
    • piataziuta Re: Używane torebki prezentowe? 08.05.24, 19:01
      Popularna, dobra praktyka. Niektórzy obdarowywani nawet proszą, żeby puścić torebkę w obieg dalej.
      • krwawy.lolo Re: Używane torebki prezentowe? 08.05.24, 20:35
        Torebka jest doskonałym gadżetem nobilitującym nawet kawałek wątrobianki do rangi podarunku.
    • bi_scotti Re: Używane torebki prezentowe? 08.05.24, 19:20
      Nas bawi dawanie torebek niezgodnych z okazja np. Christmas pattern na torebce a gift w niej na urodziny badz odwrotnie - wszystko wszak kwestia umowna big_grin Ja mam wylacznie torebki "od kogos" - cale zycie pakuje prezenty w gazete, zachowane strony z wall calendars, jakies papiery odlozone po czyms tam. Torebki czy gift wrapping paper kupuje raz na Swiety Nigdy wink Cheers.
      • feniks_z_popiolu Re: Używane torebki prezentowe? 08.05.24, 19:29
        Ja papieru używam do pakowania tylko na Boże Narodzenie. Uwielbiam robić paczuszki, dekorować wstążeczkami, gałązkami, szyszkami. No po prostu magia świątsmile smile
        • alina460 Re: Używane torebki prezentowe? 08.05.24, 20:45
          Pokaż, pokaż te paczuszki 🙂

• feniks_z_popiolu Re: Używane torebki prezentowe? 09.05.24, 09:37
            Bez szans, nie robię zdjęć wszystkim i wszystkiemu smile. Inspiracji mnóstwo w sieci choćby Pinter3st
        • kocynder Re: Używane torebki prezentowe? 08.05.24, 20:48
          Podpiszę się pod Alina. Pokaż paczuszki!!! Sama uwielbiam pakować, co roku robię etykietki z imionami i różnymi dodatkami (suszone plasterki pomarańczy, gwiazdki anyżu, ziarenka kawy, kora cynamonu plus "przydasie" scrapowe... Może poddasz inspirację?
          • balladyna Re: Używane torebki prezentowe? 08.05.24, 22:49
            Ładnie wygląda koronka z jakąś zieloną gałązką na szarym, pakowym papierze.
    • vivi86 Re: Używane torebki prezentowe? 08.05.24, 19:20
      Tylko jak ta torebka to od niej.
      • vivi86 Re: Używane torebki prezentowe? 08.05.24, 19:20
        No i jak ktoś posze nie świąteczna na urodziny
    • angazetka Re: Używane torebki prezentowe? 08.05.24, 19:25
      O ile torebka nie jest z karteczką, że "dla babci", która to babcia zmarła od ostatniej prezentowej okazji (zdarzyło mi się), to to absolutna norma i bycie eko.
    • eliszka25 Re: Używane torebki prezentowe? 08.05.24, 19:27
      Dla mnie żadne faux pas. Też tak robię i nie jestem jedyna. Oczywiście torebka musi być niezniszczona, nieopisana jakimś innym imieniem itp. Nawet, gdybym dostała od kogoś prezent w torebce, w której sama coś temu komuś podarowałam, nie byłaby to dla mnie gafa. Pewnie bym tej torebki zwyczajnie nie rozpoznała.
    • kaki11 Re: Używane torebki prezentowe? 08.05.24, 19:30
      Zawsze tak robię. O ile tylko torebka w której dostałam prezent nie jest zniszczona to chowam do szuflady i wykorzystuję kiedy to ja daję komuś prezenty. Nawet nie pamiętam kiedy ostatnio kupiłam taką torebkę.
    • nostalgia81 Re: Używane torebki prezentowe? 08.05.24, 19:32
      To ktos tak nie robi??
    • ekstereso Re: Używane torebki prezentowe? 08.05.24, 19:35
      Ja mam zawsze w szafce 30-30 torebek w idealnym stanie więc tak, używam
    • alpepe Re: Używane torebki prezentowe? 08.05.24, 19:58
      zawsze recyklinguję
      • krwawy.lolo Re: Używane torebki prezentowe? 08.05.24, 22:56
        alpepe napisała:

> zawsze recyklinguję

Wieczorami, w samotności?
    • tol8 Re: Używane torebki prezentowe? 08.05.24, 20:18
      Używane torebki prezentowe daję tylko w rodzinie i na dziecięcych urodzinach.
    • trudneslowa Re: Używane torebki prezentowe? 08.05.24, 20:39
      Myślałam, że wszyscy tak robią 🥲
    • cranberries1983 Re: Używane torebki prezentowe? 08.05.24, 20:53
      never ever
    • malaperspektywa Re: Używane torebki prezentowe? 08.05.24, 22:16
      Nie. Ekologia, oszczędność, rozsądek. Możesz nazwać jak chcesz, albo po prostu normalne. Ważne żeby pasowała do okazji i obdarowywanego.
    • lauren6 Re: Używane torebki prezentowe? 08.05.24, 22:23
      Staram się kupować ładne torebki prezentowe i jest mi miło, gdy po latach do mnie wracają.
    • turkusowozlota Re: Używane torebki prezentowe? 08.05.24, 22:52
      Rzadko kupuje torebki prezentowe, zazwyczaj wykorzystuję te, które otrzymałam.
      Czasem muszę dokupić jeśli prezent ma kształt czy wielkość niepasujący do żadnej torebki, która mam w domu.
      Zazwyczaj dzieciom w rodzinie kupuje nowe torebki, bo zabawki zwykle są dużych rozmiarów, a takich wielkich toreb raczej nie posiadam w domu.
    • zielonazaba9999 Re: Używane torebki prezentowe? 08.05.24, 22:57
      Też tak robię. I moja mama też.
    • laluna82 Re: Używane torebki prezentowe? 08.05.24, 23:01
      Mi by było szkoda środowiska i moich pieniędzy na kupowanie za każdym razem nowych torebek. Mam specjalną szufladę w sypialni na torebki prezentowe. Wyrzucam tylko te pogięte lub uszkodzone.
      • feniks_z_popiolu Re: Używane torebki prezentowe? 09.05.24, 09:34
        Torebki pogięte lub uszkodzone też wyrzucam ale tylko jako pojemniki na inne śmieci np. papiery czy bio
        • ardzuna Re: Używane torebki prezentowe? 09.05.24, 14:22
          Zdarzyło mi się dostać paczkę z Vinted zapakowaną w torebkę prezentową, zawiniętą i zaklejoną.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka