Dodaj do ulubionych

Za co Sienkiewicz dostał Nobla?

IP: *.pkobp.pl 31.01.05, 12:09
Zobaczymy szanowna redakcjo GW jak w Waszej encyklopedii bedzie napisane.
NOOO MADRALE !!!
Obserwuj wątek
    • Gość: lisa Za co Sienkiewicz dostał Nobla? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 12:12
      to po prostu NIESŁYCHANE buahahahahahaha :DDDD
      • slon2002 jednego, co dostał nobla nie wpuszczono do kibla 31.01.05, 13:02
        bo babcia klozetowa myślała, że to gorsze od syfa.
        • Gość: fritz A tak naprawde to za... Reymonta. To nie jest IP: *.adsl.solnet.ch 31.01.05, 13:22
          dowcip. Nagrode mial dostac Polak: Reymont. Ze wzgledow politycznych ( bardzo
          krytycznie pisal o Niemcach) nie dostal, ale zostalo przy Polaku: Sienkiewiczu.
          • Gość: elle Re: A tak naprawde to za... Reymonta. To nie jest IP: *.inet.biz.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.05, 13:47
            Reymont też jest noblistą.
          • Gość: szwet Re: A tak naprawde to za... Reymonta. To nie jest IP: *.bredband.comhem.se 31.01.05, 13:50
            Czyzby Reymont nie dostal? I czy przypadkiem nie chodzilo o pare Reymont-
            Zeromski? Prosze o objasnienie.
            • Gość: elle Re: A tak naprawde to za... Reymonta. To nie jest IP: *.inet.biz.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.05, 14:33
              tak, masz rację : Żeromski bardzo liczył na Nobla, jednak go o nie otrzymał.
              Niektórzy krytycy twierdzą ,że słusznie, inni, że jednak powinien być
              uhonorowany. Rozgoryczenie Żeromskiego było ogromne.
            • Gość: lettres Chodziło o Dąbrowską IP: *.icpnet.pl 31.01.05, 22:17
              To Dąbrowska miała dostac Nobla, tylko brzydko się prowadziła i miała lesbijskie
              kontakty.
              • Gość: edekzfabrykikredek Nobla miał dostac Michnik, a nie Szymborska IP: *.aster.pl / *.aster.pl 31.01.05, 23:03
                Ale był akurat rok, w którym musiano wskazac kobietę. Mówi się trudno.
                • Gość: marian Re: Nobla miał dostac Michnik, a nie Szymborska IP: 192.168.1.* / *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.05, 09:39
                  Nie to Nałkowska miała dostać, ale była nimfomanką.
                • Gość: marian znawca Re: Nobla miał dostac Michnik, a nie Szymborska IP: 192.168.1.* / *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.05, 09:40
                  nie, to miał Kochanowski dostać za "Treny", ale zmarł nieco wcześniej.
                  • Gość: marian Re: Nobla miał dostac Michnik, a nie Szymborska IP: 192.168.1.* / *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.05, 09:46
                    nie, to miałem ja dostać, za dzieło "Posty wybrane", ale po ryju.
                    • Gość: jej No może dostanie,za dzieła zebrane"Lista Ubecka" IP: *.pl 01.02.05, 10:19
                      i za krzewienie mysli socjalistycznej "Kościół, lewica, dialog" Adama Michnika.
          • Gość: Observer Re: A tak naprawde to za... Reymonta. IP: *.dip.t-dialin.net 31.01.05, 20:28
            Cos sie komus poplatalo. Reymont z Henrykiem albo Wl. St. z Zeromskim. A o
            Niemcach ani jednym ani w drugim przypadku nie bylo mowy. Chyba ze mial byc J.
            I. K.?
    • Gość: CazaNova Re: Za co Sienkiewicz dostał Nobla? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.05, 12:25
      To jest encyklopedia PWN, mądralo...
    • Gość: knipser Re: Za co Sienkiewicz dostał Nobla? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.05, 12:37
      Takich przekłamań jest więcej, chociażby nagroda dla pana wałęsy, za to że sam
      jeden bez pomocy wyrzucił całe chordy wojska radzieckiego, sam również bez
      pomocy przewrócił mur berlinski, sam i ciągle sam - taki Ci on zdolny
      • Gość: muka! Re: Za co Sienkiewicz dostał Nobla? IP: *.aster.pl 31.01.05, 20:37
        Po pierwsze Wałęsa dostał Nobla w 1983 roku. W czasach gdy - jak wnoszę z
        poziomu twojego wpisu - rodzice cię nawet w planach nie mieli, ale mur berliński
        stał mocno, a i wojska radzieckie z Polski nigdzie się nie wybierały. Poczekaj
        aż będziecie w szkole przerabiać historię współczesną, potem się wypowiadaj.

Po drugie "hordy" pisze się przez samo "h"
        • Gość: m Re: Za co Sienkiewicz dostał Nobla? IP: 192.168.1.* / *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.05, 09:47
          Gierek też miał dostać za "Przerwaną dekadę".
    • Gość: birk Re: Za co Sienkiewicz dostał Nobla? IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 31.01.05, 12:57
      To niesłychane,jak głęboce zakorzeniony był i nadal jest ten fakt!!!Najbardziej
      martwi mnie fakt iż to uczeń musiał pouczać i udowadniać poloniście o tym
      fakcie.Nawet takie poważne wydawnictwo jak PWN uwieżyło w taką "NARODOWĄ
      PLOTKĘ"!!!Jest mi głupio,że pozwolono nam żyć w takiej niewiedzy.Czy mamy aż
      tylu laureatów nagrody Nobla?
      • Gość: LZ Re: Za co Sienkiewicz dostał Nobla? IP: *.interkom.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.05, 18:25
        uwieRZyło, panie kolego... er-zet.
      • Gość: rilka Re: Za co Sienkiewicz dostał Nobla? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 21:48
        polonisci, historycy, powinno sie ich wszystkich wziac za mordy i zmusic do
        podszlifowania umiejetnosci
        mialam w szkole wielu nauczylcieli, dla ktorych wykladany przedmiot byl rowniez
        zyciowa pasja, ale byli tez tacy:
        pani od historii: "Pulawski zginal pod Hawaną"
        ja: "ale skad on sie wzial na Kubie??"
        pani od historii: "hmm, nie wiem..."
        i co ja mialam zrobic
        • Gość: gwell nauczyciele=słabi zaoczni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.05, 18:06
          aaaa, wiec nauczyciele to tylko słabi zaoczni???? ciekawe, skąd te wiadomości.i
          dziękuję za "obiektywną" ocenę, na pewno zrobiło się miło wszystkim
          nauczycielom................
          • Gość: rilka Re: nauczyciele=słabi zaoczni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.05, 16:16
            zamiast sie uzalac przeczytaj dokladniej, co napisalam
    • Gość: dagdab Re: Za co Sienkiewicz dostał Nobla? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 13:22
      Składam gratulacje poloniście z "Marcinka" za "kompetencje"... Uczy jak to się
      często mówi w najlepszym poznańskim liceum i nie wie takich rzeczy!? Aż się
      płakać chce... Mi wbito to już do głowy w podstawówce, a od tego czasu minęło
      już kopa lat...
      • Gość: Jola Re: Za co Sienkiewicz dostał Nobla? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 20:47
        MNIE, dagdab, mnie!!! Mnie taką właśnie formę wpojono w podstawówce. I wiem, za
        co Sienkiewicz dostał Nagrodę Nobla.
    • Gość: elle Re: Za co Sienkiewicz dostał Nobla? IP: *.inet.biz.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.05, 13:46
      oczywiście ,że za całokształt, w akcie nadającym mu nagrodę nie jest wspomiane
      dzieło "Quo vadis".To najbardziej popularna w świecie książka Sienkiewicza,
      stąd pewno błędy. Ale to nie usprawiedliwia wydawców encyklopedii.
    • Gość: Tomasz Re: Za co Sienkiewicz dostał Nobla? IP: 192.11.224.* 31.01.05, 14:34
      W takim razie, blad powielony zostal takze w kosciele, ktory stoi w miejscu, w
      ktorym padly slowa "Domine Quo Vadis?" na Via Appia Antica.
      W srodku mozna zobaczyc popiersie Sienkiewicza z bledna informacja.
      • Gość: ichemek Re: Za co Sienkiewicz dostał Nobla? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 19:19
        W takim razie, blad powielony zostal takze w kosciele, ktory stoi w miejscu, w
        ktorym padly slowa "Domine Quo Vadis?" na Via Appia Antica.
        W srodku mozna zobaczyc popiersie Sienkiewicza z bledna informacja.
        i za PWN:
        "w powieści z czasów Nerona »Quo vadis « (t. 1-3, 1896, za którą w 1905
        otrzymał Nagrodę Nobla) ukazał duchowy triumf chrześcijaństwa nad przemocą
        imperium rzymskiego"

nie sądzisz naiwny Tomaszu że przy tym podejściu (obecnym nie tylko w
        encyklopedii PWN) że ten błąd jest conajmniej w interesie kościoła?
    • Gość: sveana Re: Za co Sienkiewicz dostał Nobla? IP: *.customer.telia.com 31.01.05, 14:48
      nobelprize.org/literature/laureates/1905/index.html
      • Gość: Fabio MNIE OD POCZĄTKU DOBRZE UCZONO ;) IP: 62.233.163.* 31.01.05, 15:13
        Możliwe, że wszystkie moje szkoły były inne od reszty (może nawet jakies
        zbuntowane;), ale w szkole podstawowej tłukli nam do główek, że Sienkiewicz do
        stał Nobla za całokształ twórczości epickiej, w LO tez nam to mówiono.
        Przewodnicy po muzeum Sienkiewicza w Oblęgorku koło Kielc też mówią, że
        Sienkiewicz dostał nagrodę za całokształt swojej pracy. Nie wiem co za wariat
        ukarał oceną niedostateczną tego prawdomównego ucznia. Ktos powinien dobrać się
        do skóry tym , którzy potwierdzają i wydaja nieprawdziwe informacje. Przecież
        równie dobrze jacyś wariaci z ministerstwa zdrowia mogliby wydać dekret o tym,że
        gorączka nie zaczyna od 37C tylko od 42C! Wykośmy te miernoty z ważnych
        stanowisk! A swoją drogą to ciekawy jestem,czy któryś z nauczycieli w tej szkole
        "znawców Sienkiewicza" miał na tyle cywilnej odwagi i przeprosił tego ucznia za
        niesprawiedliwą ocenę?
    • Gość: SAFiN ZA BAJKI DOSTAŁ IP: *.chello.pl 31.01.05, 15:17
      ale jakie piękne :D np:
      Siła Podbipięty: jego zerwikaptur musiałby ważyc coś ze 100 Kg, co by targalo
      paski przy spodniach i wywracało konia :D [ Skrzetuski nie umiał nim machać, a
      pdzed chwilą wyniósł człowieka na rękach nad głową :)

jak ktoś coś pamięta, niech wpisuje, trochę tego było :D.......
      • niki27 Eee tam, przesadziłeś z zerwikapturem. 31.01.05, 16:41
        Zgadzam się, że w Trylogii sporo bajek, ale z tym zerwikapturem to
        niepotrzebnie się wyśmiewasz.
        Wojciech Zabłocki w swojej książce o broni białej opisywał miecze dwu- i
        jednoręczne, ważące po 15 - 20 kg. Takim żelastwem to naprawdę wyjątkowi
        siłacze mogli machać. (Co innego podnieść, co innego młynka wywinąć).
        Są udokumentowane przykłady rycerzy, którzy takimi drągami potrafili wymachiwać
        przez dwie godziny bitwy... To naprawdę nie było łatwe.

Po drugie: konie w tamtych czasach to nie obecne, piękne araby. Podbipięta mógł
        dosiadać jakąś ciężką kobyłę, w stylu perszerona. Taki zwierzak waży grubo
        ponad 750 kg. I zapewniam cie, wywalić go naprawdę ciężko.
      • Gość: czytelnik Re: ZA BAJKI DOSTAŁ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 17:45
        najlepszy fragment jest w "Potopie" jak Kmicic z Kiemliczami samodzielnie (we 4) rzucaja sie na spory odddzial Szwedow, poczatkowo odznasza sukcesy a gdy szala zwyciestwa zaczyna przechylac sie na odddzial Szwedow nagle gorale ukryci za skalami zaczynaja brac kamienie w dol doliny i w ten sposob lawina grzebie walczacych. Kmicicc ledwo zyw zostaje przewiezione do krola (juz kona, krew sie leje strumieniami), gdy nagle podaja mu lyk okowity i po chwilikmicic jest gotow do dalszej drogi i walki w obronei Krola i Ojczyzny...
    • Gość: Ciekawy To może jeszcze sprawdzic całą resztę... IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 31.01.05, 17:22
      włącznie z tym co przez płot skakał.
    • Gość: obserwator2 Re: Za co Sienkiewicz dostał Nobla? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 17:23
      Kościołowi katolickiemu taka interpretacja bardzo musi odpowiadać. A jak coś
      komu odpowiada, to to raz zasłyszane przekłamanie utrwala się jak najgłębsza
      prawda i szerzy jak płomień na suchym stepie.
      • Gość: Grace Dziś by Nobla nie dostał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 17:44
        Sienkiewicz, według dzisiejszych kryteriów stosowanych pzrez komitet nagrody
        Nobla, nigdy by jej nie dostał. Jego całokształt twórczości episkiej
        to "nacjonalistyczne" i "ksenofobiczne" powieści jak "Trylogia", "Krzyżacy"
        czy "W pustyni i w puszczy". W dzisiejszych czasach to literat bardzo
        niepoprawny politycznie. No, gdyby był jednoczesnie gejem, Żydem i zwolennikiem
        aborcji i eutanazji - to moze, ewentualnie tak...
        • Gość: mad Re: Dziś by Nobla nie dostał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 21:55
          ale głupoty pieprzysz....słowo daję. powielasz klisze.
    • Gość: obserwator2 Czy teoria Kopernika była heliocentryczna? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 18:09
      Uczą was zapewne, że Kopernik środek orbity Ziemii umieścił w Słońcu.

Wcale nie, OBOK! Zimą Ziemia jest o ponad 3% bliżej niż latem. Jest to fakt
      znany od starozytności i zawarty w teorii Plolemeusza. Zresztą 3% powoduje
      różnicę średnicy katowej o 1', co jest do stwierdzenia bez optyki szklanej.

Jak dzisiaj wiemy, orbita Ziemi jest elipsą, ze Słońcem w jednym z dwóch ognisk
      elipsy, ale nie w jej środku. Elipsa Ziemi jest bardzo słabo spłaszczona
      (krótsza półoś tylko o ułamek promila krótsza od dużej). Mimo to ognisko jest
      dość daleko od środka (ok 1,6%). Orbita Ziemi wygląda jak okrąg, ale ze Słońcem
      ok 1,6%JA (jednostki astronomicznej) od jego środka! I tam umieścił go Kopernik
      (bo musiał!)
      To wygląda tak nosensownie, że nawet Kopernikowi jego teoria się nie podobała!
      A co dopiero innym. To był główny sposób braku uznania na początku. Dopiero po
      odkryciach Keplera (z elipsą) teoria z nieruchomym Słońcem nabrała sensu.
      Słońce jest w ognisku, i w jego stronę jest skierowane przyspieszenie Ziemii na
      jej eliptycznej orbicie.
      • Gość: Observer007 Ja też mam rewelacyjną wiadomość! IP: 213.192.64.* 31.01.05, 19:36
        Masz czasem zgagę? Dopada Cię ból brzucha, gdy się zdenerwujesz? Zauważyłaś, że Twój żołądek jest nadwrażliwy? Z dużym prawdopodobieństwem jesteś zakażona Helicobacter pylori. Bakteria ta ma duży wpływ na powstawanie wrzodów żołądka i dwunastnicy, co w konsekwencji może prowadzić do nowotworu tych narządów.

Skąd się wzięła ta spiralna bakteria?
        Po raz pierwszy Helicobacter pylori odkryto w żołądkach psów w 1880 roku. U człowieka natomiast w 1886 roku i odkrył ją Walery Jaworski. A jej patogenne działanie wykazali Marshall i Warren w 1982.
        Obecnie szacuje się, że 40-50% populacji krajów Europy Zachodniej i Ameryki Północnej zakażone jest Helicobacter pylori, do 80% populacji krajów Europy Środkowej i aż do 90% krajów o niskim poziomie socjoekonomicznym.
    • Gość: ale odkrycie!! Re: Za co Sienkiewicz dostał Nobla? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 18:27
      hmm, no to ja miałam rewelacyjnych polonistów:))))
    • Gość: R Re: Wejsc na nobelprize.org IP: *.telia.com 31.01.05, 19:45
      Przeciez wystarczy wejsc na nobeprize.org i przeczytac , ze
      Sienkiewicz dostal Nobla
      "because of his outstanding merits as an epic writer"
      No tak, ale polonisci z angielskim na bakier.
    • Gość: Sruba Hmm ??!! IP: *.icpnet.pl 31.01.05, 19:59
      hmm, mature zdawałem 5 lat, "orłem" z polskiego nie byłem, ale chyba od czasów
      podstawówki wiem, że Sienkiewicz dostał Nobla "za całokształt".
      czegoś tu nie rozumiem...
      • Gość: Dante Re: Nobel dosta bolu glowy! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 31.01.05, 20:09
        Wydaje mi sie, ze co poniektorym expertom od literatury nalezaloby podarowac co
        bardzej osobistego od Alfred Nobel.... np. dynamit z budzikiem?
    • Gość: NEEO NIENAWIDZE PIENIACZY..... IP: *.netis.net.pl 31.01.05, 20:08
      Nieważne na jaki temat ważne zeby co kolwiek wytknac , zaistniec, .....co w
      domu żona bije po tej głupiej pale? ......należy sie.
    • Gość: Kwasiu Jam to wiedział IP: *.icpnet.pl 31.01.05, 20:10
      Niewiedza o tym fakcie jest przerażająca. Ja osobiście na maturze tym faktem zagiąłem polonistki na maturze. Ciężko było je przekonać
    • Gość: Yaraz Re: Za co Sienkiewicz dostał Nobla? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 21:53
      No i pięknie!!!Do tej pory pamiętam jak kłóciłem się z nauczycielką od
      polskiego która wciskała że za Quo Vadis:| Inna kwestia że ja mówiłem że za "W
      pustyni i w puszczy"więc też byłem w błędzie :p
    • Gość: wielcy mi eksperci Re: Za co Sienkiewicz dostał Nobla? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 31.01.05, 22:26
      Tacy polonisci: Studiowali polonistyke to tam ich powinni nauczyc, za co
      Sienkiewicz dostal Nobla. WSTYD!
    • Gość: juro Re: Za co Sienkiewicz dostał Nobla? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.05, 22:39
      no, nie, to ja dostałem jedynkę za prawdziwą odpowiedź i jeszcze zostałem
      wyszydzony przez niedouczoną panią magister.
    • Gość: Finwal Re: Za co Sienkiewicz dostał Nobla? IP: *.net.autocom.pl 31.01.05, 23:07
      A moja nauczycielka z podstawówki (pod koniec lat 70-tych) twierdziła,że za
      "Krzyżaków" i musiałem ja przekonywać, że za całokształt. I tak mi nie uwierzyła...
      • fidryna1 OD LAT UCZĘ, ŻE ZA CAŁOKSZTAŁT 31.01.05, 23:23
        jak w temacie... i więcej jest takich wpadek w polskiej polonistyce :) np. wielu
        uczy, że w greckiej "Antygonie" jest rzymskie fatum... oj!
    • Gość: sdh syn ziemi lubelskiej - Sienkiewicz IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 31.01.05, 23:17
      prawda jest taka niestety ze JEDYNA POWIESCIA SIENKIEWICZA, BA JEDYNA POWIESC
      POLSKA ZNANA NA SWIECIE TO "QUO VADIS" niestety
      ile filmów na jej podstawie nakrecono
      dzis moze remake by przeszedl gdyby Winicjusz okazal sie gejem i wybral Ursusa
      a Ligia z zazdrosci poszlaby stukac sie z... no powiedzmy kochankiem pani
      doktor Chryzotemis :-)

• Gość: mio W mojej szkole uczono poprawnie IP: *.cs.umbc.edu 01.02.05, 01:33
      No nie wiem, jak to jest z tymi specjalistami, bo chodzilem do liceum, ktore nie
      jest liceum humanistycznym (VIII LO), specjalista w dziedzinie polonistyki takze
      nie jestem, ale wlasnie ze szkoly sredniej wiem, ze Sienkiewicz dostal Nobla za
      caloksztalt tworczosci (chwala prof. dr Grzegorzowi Kubskiemu).
    • Gość: senność Re: Za co Sienkiewicz dostał Nobla? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.05, 08:34
      Słyszałem że " Moja droga Urszulko Tym zniknięciem swoim..." to wymysł
      Kochanowskiego- Kochanowski nie miał córki. Ale czy to ma jakieś znaczenie w
      dobie Zawsze prawdziwych wypowiedzi Jedynie słusznej partii?
      • Gość: gwell Kochanowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.05, 18:14
        dziwna rzecz, z tego co ja wiem miał dwie córki i obydwie umarły, pierwsza
        zmarła Urszula, póżniej już po napisaniu Trenów druga dlatego ubolewa tylko p[o
        stracie jednej.ale mogę się mylić, jestem tylko niedouczoną polonistką.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka