Dodaj do ulubionych

Po meczu Jagi.

22.03.05, 10:13
Słyszeliście co pseudokibice Jagielloni zrobili po meczu z GKS-em?
Przestaję chodzić na mecze. Nie chcę mieć świadomości, że ktoś może mnie
utożsamić z takimi "ludźmi". Z dotychczasowych moich obserwacji wynikało, że
w Białymstoku kibice są spokojniejsi niż w innych miastach, bardziej
normalni. Cóż, myliłem się.
Obserwuj wątek
    • freewolf Tu jest link. 22.03.05, 10:14
      miasta.gazeta.pl/bialystok/1,35241,2613355.html
    • ralston Re: Po meczu Jagi. 22.03.05, 11:37
      Pamiętacie transmisje z meczów rozgrywanych w Wielkiej Brytanii w pierwszej
      połowie lat 80-tych? Wysokie płoty z drutem kolczastym, fosy, strażnicy z psami
      wzdłuż linni bocznych. A dzisiaj? Żadnych płotów - najczęściej kibiców od
      boiska oddziela niski płotek, albo wręcz same reklamy. Tylko że kara za
      wbiegnięcie na murawę wynosi zdaje się coś koło 5 tys. funtów, a policja
      skutecznie potrafi wyłowić z tłumów zadymiarzy za pomocą kamer. U nas - ciągle
      strach się wybrać z rodziną na mecz...
      • ogabignac Re: Po meczu Jagi. 22.03.05, 15:31
        Dziwi mnie, ze tlum jest taki podatny na prowokatorow.
        Ktos krzyknie "bierzemy za darmo!" i brakuje kilku takich w poblizu co by
        delikwenta za kolnierz wyprowadzilo.
        • freewolf Re: Po meczu Jagi. 22.03.05, 17:47
          ogabignac napisał:

> Dziwi mnie, ze tlum jest taki podatny na prowokatorow.
          > Ktos krzyknie "bierzemy za darmo!" i brakuje kilku takich w poblizu co by
          > delikwenta za kolnierz wyprowadzilo.

Znajdziesz to w każdym podręczniku o psychologii tłumu:
          W tłumie człowiek czuje się bezkarny, bo myśli, że jest anonimowy. I dopóki mu
          się tego przeświadczenia nie odbierze, będzie się zachowywał w całkowicie
          dowolny sposób, również łamiąc prawo. W Anglii w takiej sytuacji policja
          zatrzymałaby wszystkich do momentu zdobycia i przejrzenia nagrań wideo ze
          sklepu na stacji, a potem dokonała selekcji, a nie ograniczyła się do spisania
          towarzystwa.
      • freewolf Re: Po meczu Jagi. 22.03.05, 17:52
        ralston napisał:

> Tylko że kara za wbiegnięcie na murawę wynosi zdaje się coś koło 5 tys.
        > funtów, a policja skutecznie potrafi wyłowić z tłumów zadymiarzy za pomocą
        > kamer.

Spokojnie wystarczyłyby wprowadzone w wielu krajach elektroniczne karty kibica
        ze zdjęciem. W cywilizowanym kraju trzeba coś takiego włożyć do czytnika przed
        wejściem na stadion i pokazać ochroniarzowi, że wkładasz swoją. Startujesz z
        czystym kontem, a jak nastukasz na karcie punkty za "zabawę" to maszynka nie
        wpuści cię na stadion. Zresztą, rozważano wprowadzenie tego systemu w Polsce,
        ale stanęło na tym, że jaśnie oświecona władza uznała, że nakaz legitymowania
        się w takich okolicznościach to naruszenie konstytucyjnie zagwarantowanej
        wolności osobistej.
        • ralston Re: Po meczu Jagi. 23.03.05, 09:13
          Coraz częściej nabieram przekonania, że ta nasza władza częściej zajmuje się
          ochroną różnego autoramentu popaprańców a nie zacnego obywatela, w pocie czoła
          płacącego podatki...
          • freewolf Re: Po meczu Jagi. 23.03.05, 12:17
            ralston napisał:

> Coraz częściej nabieram przekonania, że ta nasza władza częściej zajmuje się
            > ochroną różnego autoramentu popaprańców a nie zacnego obywatela, w pocie
            > czoła płacącego podatki...

Jeśli zależy Ci na tym, aby władza natychmiast sobie o Tobie przypomniała,
            przestań płacić podatki. :)
            Słyszałeś, że Tymiński ma znowu kandydować na prezydenta?
            A poważnie - jestem optymistą i wierzę, że jeśli PO dojdzie do władzy, coś się
            wreszcie zacznie zmieniać na lepsze.
            • ralston Re: Po meczu Jagi. 23.03.05, 14:03
              freewolf napisał:

> Jeśli zależy Ci na tym, aby władza natychmiast sobie o Tobie przypomniała,
              > przestań płacić podatki. :)
              > Słyszałeś, że Tymiński ma znowu kandydować na prezydenta?

Się o uszy obiło. Ale większych szans szamanom z Peru nie daję.

> A poważnie - jestem optymistą i wierzę, że jeśli PO dojdzie do władzy, coś
              się
              > wreszcie zacznie zmieniać na lepsze.

No więc w tej kwestii mój optymizm bardzo ogranicza fakt, że rządzić będą
              musieli w koalicji. Już z PiS-em nie będzie się im łatwo dogadać w kwestiach
              gospodarczych a jeżeli jeszcze do rządzenia okaże się niezbędny LPR, albo PSL,
              to czarno widzę te kompromisy. Obawiam się, że najbardziej spójny program
              gospodarczy (notabene bardzo chciałbym w końcu go zobaczyć - a chyba mogę tego
              oczekiwać od partii, która najprawdopodobniej wygra wybory?) - rozmyje się
              całkowicie w ogniu wewnętrznej walki sejmowej. I będzie jak zawsze?
              • freewolf Re: Po meczu Jagi. 23.03.05, 16:50
                ralston napisał:

> Się o uszy obiło. Ale większych szans szamanom z Peru nie daję.

Dlaczego? Może zakopie jakiś totem pod parlamentem i odstraszy wreszcie złe
                duchy? :)

> No więc...

Szczerze w to wątpię. Myślę, że już szybciej zostaną rozpisane następne wybory
                z powodu niemożności wyłonienia rządu. Ale dalej - to już loteria.
                • ralston Re: Po meczu Jagi. 23.03.05, 16:53
                  Rząd się wyłoni - choćby z tego powodu, że żadne następne wybory nie
                  zagwarantują takiego rozkładu sił, żeby udało się jakikolwiek niekoalicyjny
                  rząd zbudować. Problem w tym, że coś tak mi się widzi że mogą być niemałe
                  problemy z dogadaniem się w kluczowych kwestiach w ramach tego rządu...
    • ralston Re: Po meczu Jagi. 23.03.05, 16:50
      A na FB kibice piszą, że to znowu była prowokacja policji...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka