ralston 29.09.05, 08:58 kobieta.gazeta.pl/kuchnia/1,54047,2936871.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kamilar Re: Herbata herbacie nierówna 29.09.05, 14:47 A ja tam pije ekspresową (uwaga zaraz nastąpi kryptoreklama, jeżeli nie chcesz czytać opuść natychmiast ten wątek) Jones. Słodzę dwie płaskie łyżeczki, nigdy jedną kopiasta, ale dwie płaskie:) I mam gdzieś co o tym sądzą inni, pseudoznawcy, którzy będą pouczć innych jak pić herbatę. Piję to co lubię i tak jak lubię;) Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Herbata herbacie nierówna 29.09.05, 15:00 Też słodzę - jeśli piję czarną. Zieloną i czerwoną jednak bez cukru. Ale nigdy ekspresową - to prawie najgorszy śmieć herbaciany. Gorsza jest chyba tylko herbata granulowana. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnajagoda Re: Herbata herbacie nierówna 30.09.05, 08:36 czarna - bez cukry, chyba że z cytryną, wtedy słodzę czerwona i zielona - bez cukru, zieloną czasem posłodze miodem, ale to wyjątkowo zazwyczaj zaparzana w kubku z zaparzaczem, ale w pracy ekspresówka ale i tak wolę kawę, zwłaszcza z rana Odpowiedz Link Zgłoś
smaggia Herbata ! 30.09.05, 15:40 Ralston, wielkie dzieki za zagajenie o herbacie, uwielbiam herbate (i to mnie zwabilo na tea time!) i nie moge sie oprzec przyjemnosci dodania swoich trzech groszy na ten temat... Z kolei bardzo nie lubie pouczen co wolno a czego nie wolno lubic, jak nalezy pic herbate a jak nie. Zgadzam sie z Kamilar ze wazne co kto lubi i tyle. Z kolei artykul mnie absolutnie zezloscil, nie wiem kto jest autorem tego tekstu ? Nich go Bogi kochaja ! Pisze z ogromna arogancja o sposobach picia herbaty w roznych zakatkach swiata przez pryzmat swoich doswiadczen i wmawia ze jego sposob picia herbaty jest najlepszy/wlasciwy. Byc moze niedokladnie przeczytalam artykul ale ton mnie zaskoczyl : w Chinach ceremonia herbaty jest wazniejsza niz jej smak ? Nie ma kultury picia herbaty w Indiach ? Jak herbata to tylko w szklance ? Anglicy “psuja” smak mlekiem ? Autor artykulu jest, biedak, otoczony samymi prostakami…. Ja pije herbate bez cukru, bez mleka, najchetniej goraca (ale roznie bywa...). Pilam herbate "z torebki" w pracy, z mlekiem w Anglii, w szklance w Moskwie (herbata w szklance jest dla mnie curiosum), w chinskiej porcelanie Pekinie w ramach autentycznej ceremonii, pilam plujke i z zaparzaczem, pilam wspaniala herbate "z torebki" (ekspressowa ?). I kazdy nowy sposob picia herbaty jest ciekawy ! Ja mieszkam we Francji - gdzie herbata dopiero zaczyna byc "popularna" czyli modna, dlugo byla traktowana jako "ciepla woda" albo wrecz ziolka, tu sie pije kawe i tyle (tez bardzo sobie cenie kawe). Pijac herbate mozna spotkac sie z pytaniem : czy sie zle czujesz ? Chora jestes, serduszko, skoro prosisz o herbate ? To zart, ale czesto powtarzajace sie zarty maja cos w sobie! Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
smaggia Dziekuje ! 30.09.05, 15:57 wielkie dzieki - po wyslaniu mojego wtretu na TT stwierdzilam ze w sposob bardzo nietolerancyjny pisze o braku tolerancji autora... Ale mam absolutny wstret do pogardliwego tonu jaki potrafia przybierac ludzie piszac/mowiac czymkolwiek i kimkolwiek. Wiec mi sie wypsknelo! Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Dziekuje ! 30.09.05, 22:26 Smaggia - nie ma co się przejmować jakimś pismakiem. A już na pewno nie warto takim, co tak ma w każdym temacie, jak pisze All. Ja się w sumie nieźle uśmiałem z artykułu... A gwoli zagajeń, to zapraszam serdecznie do zagajania w dowolnym temacie. Może być nawet o herbacie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
czarnajagoda Re: Herbata ! 30.09.05, 17:25 > (herbata w szklance jest dla mnie curiosum), a dla mnie nie. ale pod warunkiem, że szklanka będzie w ślicznym koszyczku (jakich dziś już nie widują) a herbara o pięknej, nasyconej barwie (czyli zdaniem autora artykułu stanowczo za mocna) Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Herbata ! 30.09.05, 22:22 Mi też szklanka w piciu nie przeszkadza. Choć przyznać muszę - dawno już nie piłem w szklance... Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Re: Herbata ! 30.09.05, 22:35 Autor krytykuje mocną herbatę, ja z kolei nie rozumiem osób które piją herbatę słabiutką, np z jednej torebki zaparzają trzy herbaty, ale to ich wola, ciekawe co na ten temat powiedziałby autor artykułu Odpowiedz Link Zgłoś
piotr_c Re: Herbata ! 03.10.05, 15:25 Albo co by powiedział o mnie , jak ja trzy razy parzę tą samą porcję zielonej herbaty i tak mam 1,5 litra herbaty na 8 godzin w pracy :) Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Re: Herbata ! 03.10.05, 16:33 Kurcze, ale z Ciebie profan, powinni zakazać Ci urzywania okreslenia cywilizowany człowiek przed nazwiskim, bo nie wiesz jak się w wyższych sferach herbatę pije. To nic, że Ci mordę wykręca, ale przynajmniej jestęś trendy i masz stajla Odpowiedz Link Zgłoś
anahella Re: Herbata ! 01.10.05, 01:56 smaggia napisała: > Ja mieszkam we Francji - gdzie herbata dopiero zaczyna byc "popularna" czyli > modna, dlugo byla traktowana jako "ciepla woda" albo wrecz ziolka, tu sie pije > kawe i tyle (tez bardzo sobie cenie kawe). Pijac herbate mozna spotkac sie z > pytaniem : czy sie zle czujesz ? Chora jestes, serduszko, skoro prosisz o > herbate ? To zart, ale czesto powtarzajace sie zarty maja cos w sobie! Kilkanascie lat temu bylo tam tak samo. Niby w domu byl ekspresowy Lipton, ale jak mnie rozbolal brzuch to... dostalam czarnej, sypanej, dobrej herbaty. Byla traktowana jako lekarstwo albo dla specjalnych gosci, na specjalne okazje. Pili tam paskudna lure: na miseczke (tak tak, herbate tam pijalo sie z miseczki) sypano dwa, trzy listki. Skrecalam sie z zalu, ze nie moge sie napic normalnej herbaty (no bo ekspresowa jest przeciez paskudna), wiec przerzucilam sie na "tisane" czyli jakies ziolka. To byla jakas mieszanka miety z niewiadomo czym. Po roku tak sie do tego przyzwyczailam, ze po powrocie do kraju nie moglam zasnac, jesli napilam sie przed snem zwyklej herbaty. Za to nigdy nie nauczylam sie pic czarnej kawy: bez mleka mnie rzuca po niej. Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Re: Herbata ! 01.10.05, 20:14 Autor artykułu niedługo stwierdzi, że prawdziwa kawa to tylko taka z ziarenek, i tylko taką powinno sie pic, a kto pije inną nie jest dżezi Odpowiedz Link Zgłoś
anahella Re: Herbata ! 03.10.05, 20:40 kamilar napisał: > Autor artykułu niedługo stwierdzi, że prawdziwa kawa to tylko taka z ziarenek, > i > tylko taką powinno sie pic, a kto pije inną nie jest dżezi no i mielona w zebach woznego Tureckiego;) Odpowiedz Link Zgłoś
aand Re: Herbata herbacie nierówna 03.10.05, 22:22 Gdy już apteki przenika październik I nie ma leków na smutek i katar Jedyny Stwórca dał nam medykament To w szklance mocna, gorąca herbata Wypływa na senne morze Cudowny, blaszany parowiec W obłoku pary odmienia Serca zmartwione jesienią Tak pięknie pachną w blaszance Indie i chińskie latawce Tak pięknie pachną Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Re: Herbata herbacie nierówna 03.10.05, 22:58 Nie pomaga, już drugi tydzień herlam i rozsiewam ptasią grypę i nic nie pomaga, ani herbata, ani miodek, ani czosnek, ani polopirynka, ani gripeks, ani piwo, ani wódeczka, wróć wódeczką jeszcze się nie leczyłem, jutro spróbuję:) Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Herbata herbacie nierówna 03.10.05, 23:00 Nooooo... kolega zaniedbał podstawowe zasady higieny osobistej... Trzeba się należycie dezynfekować! Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Herbata herbacie nierówna 03.10.06, 14:19 W temacie dezynfekcji na cały kolejny rok krucho. Pigwa latoś nie obrodziła i naleweczki nie będzie. Trza się będzie innymi specyfikami kurować... Odpowiedz Link Zgłoś
habitus Re: Herbata herbacie nierówna 08.10.06, 23:46 No właśnie. W tytule artykułu jest błąd ortograficzny. A Rals go poprawił :) Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Herbata herbacie nierówna 09.10.06, 09:08 Hehe - dopiero teraz go zauważyłem. Albo nie pamiętam, że zauważyłem wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś