Dodaj do ulubionych

Wydawca Harry'ego Pottera zląkł się "księcia ci...

• Gość: Książe Re: Wydawca Harry'ego Pottera zląkł się "księcia IP: 217.11.140.* 22.12.05, 19:50
      WARA OD MARCINA WALKOWIAKA!!!!!!
    • Gość: O.Mojadupa Re: Wydawca Harry'ego Pottera zląkł się "księcia IP: *.icpnet.pl 22.12.05, 20:54
      NIECH ŻYJE SZATAN!!!!!!!!!!
      • antal Re: Wydawca Harry'ego Pottera zląkł się "księcia 23.12.05, 03:32
        niech żyje O.Mojadupa... I niech tyle nie pali mocnego falkowego ziela...
    • Gość: p Re: Wydawca Harry'ego Pottera zląkł się "księcia IP: *.tele2.pl 22.12.05, 20:57
      Broniek to Snape, ot co
    • swawolny.diabel Re: Wydawca Harry'ego Pottera zląkł się "księcia 22.12.05, 20:58
      No i ciekawe jak tlumacz doszedl do tego tytulu? treść ksiazki jasno wyjaśnia o
      jakiego księcia chodzi.
    • recydywista trzęsą portkami 22.12.05, 21:14
      co oni tak się boją tych zarozumiałych zakonników? może oni się nie przyznają
      do księcia ciemności, ale ja tak; tytuł "Harry Potter i Książę Półkrwi" mi się
      nie podoba, bo nie oddaje w pełni brzmienia w języku angielskim
      jednak Polska to zacofany kraj, ludzie pod władzą zabobonu i religijnego reżimu
      • antal Re: trzęsą portkami 23.12.05, 03:38
        recydywista napisała:

> jednak Polska to zacofany kraj, ludzie pod władzą zabobonu i religijnego reżimu

Ja zaś odnoszę wrażenie, że Polacy wiecznie walczą z wszechogarniającą ich nudą.
        Bo tylko nuda może podpowiadać coraz to dziksze pomysły, a takim na pewno jest
        cała ta afera wokół Harrego P. Tyle, że nadmiar coraz to dzikszych pomysłów z
        czasem też staje się nudny...
    • Gość: meritum3 Re: Wydawca Harry'ego Pottera zląkł się "księcia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.12.05, 21:23
      A co już czarne s...syny cenzurują ?
    • kain_brat_abla Dominikanie to sekta ! 22.12.05, 21:46
      ... i całe chrześcijaństwo.
    • Gość: ga Re: Wydawca Harry'ego Pottera zląkł się "księcia IP: *.plus.com 23.12.05, 00:11
      Ksiaze ciemnosci wskazywalby, ze chodzi o Voldemorta, tymczasem Ksiaze POlkrwi to zupelnie kto inny...;) Pozdrowienia dla wszystkich, ktorzy juz czytali.
    • Gość: krakowianka Re: Wydawca Harry'ego Pottera zląkł się "księcia IP: 213.17.159.* 23.12.05, 05:10
      hm... z tego co wiem, to osoba, ktora jest KSIECIEM POLKRWI nie jest ksieciem
      ciemnosci, jest ksieciem polkrwi! zapewne ta informacja bedzie bardzo wazna w
      tomie nr 7, wiec czemu Polacy musza zmieniac akurat teraz, zeby potem bylo
      trudniej zrozumiec czytelnikom, czytajacym po polsku....
      jestem rozczarowana, do tej pory polskie tlumaczenie bylo bez zarzutu, tlumacz
      wykonuje wspaniala prace, ale wydawnictwo ew drukania wiedza lepiej. smutne...
      • absurdello Ten osobnik nie jest księciem, jego matka 23.12.05, 13:18
        ma na nazwisko Książę (Prince), tytuł to gra słów typu
        "Harry Potter i Król rodem z Wólki" gdzie Król to nazwisko a nie tytuł !
    • absurdello Słowo Książę w tytule powinno być w cudzysłowie, 23.12.05, 13:25
      bo to jest gra słów z gatunku "Harry Potter i Król z Wólki" gdzie Król to
      nazwisko (jak coś takiego oddać w innym języku).

Tłumaczenie typu "Książę półkrwi" też jest bez sensu, bo nie oddaje gry słów.
      HP i "Książę" półkrwi już by chyba lepiej oddało sens tytułu angielskiego.
      • Gość: niniel Re: Słowo Książę w tytule powinno być w cudzysłow IP: 195.205.228.* 25.12.05, 12:12
        Da sie to spokojnie wytłumaczyć grą słów - w końcu nie chodzi o nazwisko, tylko
        o przydomek, który ta osoba sobie sama nadała. Cos jak w tym polskim filmie, w
        którym do Kingi jej zagraniczny narzeczony zwracał się "Mój Królu", ne?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka