Dodaj do ulubionych

kąciki filatelistyczne

15.11.02, 19:56
Kiedyś, w dużym artykule GW zauważyłą, że dla 300000 filatelistów warto
wprowadzić kącik filatelistyczny. Kilka notatek się ukazało. W prasie
codziennej i tygodnikach brak bieżących informacji dla filatelistów. Jak tu
rozbudzać zainteresowanie zbieraniem znaczków?
Obserwuj wątek
    • frugo3 Re: kąciki filatelistyczne 15.11.02, 20:51
      Przestałem zbierac znaczki jak nastała III RP. widziałem jak pocztą posługiwano
      się do łatania budzetu- bezsensowne nominały służące nabijaniu kasy, dzis te
      znaczki nic nie sa warte, w latach 1986-1992 abonament kosztował krocie...
      W dzisiejszych czasach przynajniej można zbieac zagranicę bez popadania w
      niebyt ekonomiczny. Swoją drogą jak zmieniły się wartości- widze to na
      przykładzie znaczkow polskich- kiedyś seria za 18 zł - w czasach PRL-u kostka
      masła wydawała się ceną b. dużą , a dzis- choć nie wiem ile kosztuje masło-
      cena podobnych znaczków w katalogu nie przekracza zapewne 2 złotych- czyli jest
      wg mej oceny tania(chć wiem że to 1/2 $) , nie zmienia to mych odczuc że
      przyjemnośc zbierania znaczków potaniała i z drugiej strony to też kiepska
      inwestycjai i brak "pewnego smaczku" i pewnego poświecenia . Pamiętam czasy
      jak sie znaczki zdobywało, przepłacając cene katalgowa, pewne znaczki
      widziałem tylko w katalogu...były strasznie - a dziś mam propozycje sprzedaży
      za 55% ceny katalogowej wszystkich walorów - nawet białych kruków -o tempora o
      mores!!
      • archfil Re: kąciki filatelistyczne 16.11.02, 07:17
        Nie można traktować zbierania znaczków i innych walorów filatelistycznych tylko
        jako lokaty kapitału. To śmieszne, że można zniechęcić się do filatelistyki
        tylko dlatego, że znaczki tanieją, albo drożeją wolniej, niż by sobie tego
        życzył ich właściciel.
        Ja zbieram, bo to sprawia mi przyjemność, szukam znaczków (także datowników,
        itp.) do tematu, który mnie pasjonuje. Za ciekawy znaczek jestem gotów zapacić
        więcej, niż wynosi jego cena katalogowa, jeśli tylko pasuje do mojego zbioru,
        uzupełnia go lub po prostu zwyczajnie bardzo mnie się podoba. Bywa, że szukam
        jakiegoś znaczka 2-3 lata, czasem tracę już nadzieję. Jeśli wtedy na niego
        gdzieś wpadnę, co za radość! Ma on dla mnie ogromną wartość, choć być może w
        katalogu Michla wyceniony jest na 0,10.
        • filasty Re: kąciki filatelistyczne 16.11.02, 08:02
          A ja wróciłem do zbierania znaczków po kilkuletniej przewie i tym razem
          chciałbym już nie zajmować się "zbieraniem znaczków" ale filatelistyką, na
          razie przez małe "f". Takie strony jak ta są dla mnie bardzo pomocne bo w
          zasadzie wszystko jest dla mnie nowością. Nie kupuję znaczków jako lokaty
          kapitału, wręcz przeciwnie, po prostu z przyjemnością wydaję na nie pieniądze.
          Pozdrawiam. Piotrek.
        • frugo3 Re: kąciki filatelistyczne 17.11.02, 01:01
          zgadzam się nigdy nie lokowałem kapitału w znaczkach bo go nie miałem, nigdy
          nie było mnie stac na kupowanie drogich znaczków, choc zbierając znaczki
          polskie drogie znaczyło rzadkie a tym samym cenne- i to miałem na mysli. Taka
          seria "wodzowie" onegdaj nie osiągalna,potem na poczatku lat 90-tych widziałem
          ja w sklepie filatelistycznym za 16tys złotych - drogo!, teraz moge kupić za
          120 złotych , toż to są jaja - ja tyle to dziś na hot dogi wydałem :))
          Oczywiscie wiem że braki są cenne i nijak sie ma do nich cena katalogowa, ale
          jak dzis można kupić temat nie wychodząc z domu przez internet na 6 aukcjach ,
          kilku sklepach internetowych itp. to co z tej filatelistyki zostaje? gdzie czar
          spotkań w dusznych pokojach , wynajmowanych salkach domów kultury i innych
          miejscach gdzie zbierała sie brać filatelistyczna!!Kto dzis ma w ogóle na to
          czas by "polować" na brakujące znaczki, dzis można mejlowo zgadac sie z ludzmi
          z całego świata i mieć na wczoraj np. brakujące znaczki z np. Brazylii.
          pozdr.
        • rajmund3 Re: kąciki filatelistyczne 25.12.02, 00:13
          wypowiedź Pana podoba mi się, ja dopiero od niedawna zbieram znaczki - można
          powiedzieć wszystkie, ale mam pewne kryteria, piękność ... potrafię chyba
          odróżnić znaczek bardzo estetyczny piękny /stare są takie zwłaszcza/ od
          lipy ... a lip jest wiele ... np. te nowe znaczki przekoloryzowane o dość
          prymitywnych formach ... pozdrawiam Pana serdecznie - Marian
        • rajmund3 Re: kąciki filatelistyczne 25.12.02, 02:14
          gdyby Pan chciał ze mną porozmawiać lub mi odpowiedzieć, na wszelki wypadek
          podaję swojego tradycyjnego maila, ponieważ dziś zdobyłem konto w gazecie
          pl ... ale nie wiem jak odbierać wiadomości z tego nowego konta - a mój
          tradycyjny adres mailowy to ... mdragon@pik-net.pl ... z pozdrowieniami ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka