taki-sobie-nick 07.04.25, 19:26 co polecacie? Witamina B już jest, 4 tabletki dziennie, nic nie daje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamtrzykotyidwato5 Re: Pękanie kącików ust 07.04.25, 19:35 Przestań jeść jabłka. Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwato5 Re: Pękanie kącików ust 07.04.25, 20:59 To wcale nie do śmiechu. Taka jest prawda. Jabłka u wielu osób powodują zajady. A jeśli tak masz to znaczy, że jesteś uczulona na pyłki brzozy. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Pękanie kącików ust 07.04.25, 21:02 Yhm, zwłaszcza tylko w jednym kąciku ust. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Pękanie kącików ust 08.04.25, 08:43 > Jabłka u wielu osób powodują zajady. Np u mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Pękanie kącików ust 07.04.25, 19:38 Ona mnie wygasiła, więc napisz jej, że to samo może dotyczyć winogron i innych owoców. I niech sobie smaruje kąciki ust miodem. Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Pękanie kącików ust 08.04.25, 09:07 Ja cię nie wygasiłam i dodam, że nie tylko/niekoniecznie zajady, ale i skóra podrażniona wokół ust. Ciągle mi nawraca, najgorzej po cytrusach, a ostatnio chyba po kanapce z pierwszym ogórkiem i solą. Jabłkom się przyjrzę. Męczące to i nie bardzo wiem, co robić (dermatolog nie pomógł). Czasem mam wrażenie, że to nawet nie kwestia owoców, a chemii. Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Pękanie kącików ust 08.04.25, 09:10 Lekarka ogólan poleciłam mi maść sonol na zajady, ale jeszcze nie próbowałam. Poza tym alantan maść i coś dla maluchów od Musteli, ale ogólnie słabo. Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwato5 Re: Pękanie kącików ust 08.04.25, 09:22 Idź do alergologa i zrób sobie testy skórne pokarmowe i wziewne. Pewnie jesteś uczulona pyłki brzozy, a to daje alergię krzyżową na wiele warzyw i owoców. Szczególnie surowe mogą powodować takie podrażnienia wokół ust i w ustach. Nie masz problemu z krwawiącymi dziąsłami? Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Pękanie kącików ust 08.04.25, 12:10 Czasem, ale łączyłam to raczej z resztkami pokarmowymi. Doczyszczę nitką i spokój. Miewam też afty. Brzóz w mieście za dużo nie mam. Chyba że odcięte, suche, dla dekoracji w IKEI Ale co jakiś czas coś pyli. Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwato5 Re: Pękanie kącików ust 08.04.25, 13:27 Afty też się alergikom często robią. Zrób testy, może ci coś wyjdzie, to będziesz wiedziała, co ci szkodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
alexis1121 Re: Pękanie kącików ust 07.04.25, 19:40 Ale B2, nie kompleks. Maść, bez recepty, na dole na receptę. Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: Pękanie kącików ust 08.04.25, 17:50 Clotrimazol jest przecież na grzybicę. Odpowiedz Link Zgłoś
gis3lla Re: Pękanie kącików ust 07.04.25, 19:43 Propolis, miód, rumianek, szałwia, vit a i b Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Pękanie kącików ust 07.04.25, 19:52 Z tego wszystkiego mam szałwię. Witamina B omówiona w poście założycielskim. Odpowiedz Link Zgłoś
qwirkle Re: Pękanie kącików ust 07.04.25, 19:51 Możesz gencjaną posmarować pęknięcie. Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Pękanie kącików ust 08.04.25, 09:09 Też to stosowałam i pomogła. Odpowiedz Link Zgłoś
silenta Re: Pękanie kącików ust 07.04.25, 19:56 Najlepiej wit. B complex rozgnieść i wymieszać z kremem i tym smarować np. na noc. Jeśli to nie będzie pomagać to spróbować smarować, jak wyżej napisano, Clotrimazolem bo to może być nadkażenie grzybicze. Odpowiedz Link Zgłoś
katie3001 Re: Pękanie kącików ust 08.04.25, 04:48 4 tabletki? Chyba na raz kilka razy dziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
waleria_bb Re: Pękanie kącików ust 08.04.25, 04:56 Sprawdź Befoli, ma bardzo dużą zawartość B2 i u mnie szybciej działały te tabletki niż inne b complex. Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: Pękanie kącików ust 08.04.25, 13:32 Nie tylko witaminę b ale i a,e i c. Mozesz kupic masc z antybiotykiem i smarowac. Wyparzać dobrze sztucce przed uzywaniem.. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Pękanie kącików ust 08.04.25, 14:30 3-mamuska napisała: > Nie tylko witaminę b ale i a,e i c. > Mozesz kupic masc z antybiotykiem i smarowac. > Wyparzać dobrze sztucce przed uzywaniem.. > OJP. Na byle goowno antybiotyk. Z armaty na wróble. Pęknięte kąciki ust to zwykle sprawa wysuszonych śluzówek, a nie wyimaginowanego braku witamin. Przy aktualnej bardzo suchej i zimnej pogodzie nic dziwnego. Należy kupić tłustą pomadkę pielęgnacyjną, najlepiej bez oleju mineralnego i regularnie smarować usta, głównie na noc. Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: Pękanie kącików ust 08.04.25, 17:47 Ojp a ty od razu wiesz z czego, bo obejrzałaś jej usta wiesz ile pije. Dlugotrwaly problem moze brac sie z bakterii. Geniuszu Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Pękanie kącików ust 08.04.25, 18:31 3-mamuska napisała: > Ojp a ty od razu wiesz z czego, bo obejrzałaś jej usta wiesz ile pije. > Dlugotrwaly problem moze brac sie z bakterii. Geniuszu > Nie pisałam nic o piciu, geniuszu, a o ekstremalnie wysuszającym, pustynnym niemalże powietrzu. I więcej antybiotyków bez lekarskiego wskazania, to na pewno zaradzi na te wszystkie szalejące na forum alergie i zaburzoną florę bakteryjną na skórze. Odpowiedz Link Zgłoś
barbibarbi Re: Pękanie kącików ust 08.04.25, 14:32 Może to jakies drożdżaki się wdały, smaruj clotromazolem Odpowiedz Link Zgłoś
sanyie5 Re: Pękanie kącików ust 08.04.25, 17:55 Clotrimazol czy tam Daktarin, na drugi dzień zobaczysz różnicę. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Pękanie kącików ust 08.04.25, 19:46 Mam Triderm, nada się? Szałwia (zalecana powyżej) wdrożona, pomaga. Odpowiedz Link Zgłoś
eglantine Re: Pękanie kącików ust 08.04.25, 18:37 Męczyłam się z rok w wieku nastoletnim. Smarowałam chyba wszystkim. W końcu przeszło i nigdy nie wróciło. Podejrzewam, że problemem był jakiś niedobór w organizmie. Odpowiedz Link Zgłoś