Dodaj do ulubionych

Prace Henryka Rogozińskiego

26.12.02, 19:17
Zobaczcie ten zbiór 20 prac:
foto.reporter.pl/index.php?a=0&p=4&o=0&x=k0805
mało tego że są niesamowite, to cos znacznie więcej. A swoją drogą ciekawy
jestem jak zostały technicznie wykonane te prace, czy to jest czysta
technika "gumowa" czy też coś jeszcze innego. Może fachowcy coś powiedza na
ten temat?
Szkoda też, że te gumy nie znalazły się jeszcze na stronie gumowej!!!! w
galerii. Tam zapewne jest tez ich miejsce. pzdr
Obserwuj wątek
    • maciejkastner Re: Prace Henryka Rogozińskiego 26.12.02, 19:32
      A tutaj podaję jeszcze link do wywiadu z P. Rogozińskim:
      foto.reporter.pl/artykuly/index.php?nr=1&q=00012
      O dziwo stan wojenny przyczynił sie do tego, że P. Henryk Rogoziński zaczął
      wykonywac swoje gumy, żeby nie było żadnych podejrzeń, że stosuje masówkę i
      może byc niebezpieczny dla władzy rządzącej. Szok!!!!! co za czasy.
      Polecam - szczególnie młodym gumistom wywiad kolejnego mistrza tej techniki jak
      napisał Zbigniewa Tomaszczuka, "filtracji detalu w obróbce negatywu".
    • greguas Re: Prace Henryka Rogozińskiego 06.07.03, 23:20
      Witam mogę coś nieco powiedzieć o Rogozińskim, gdyż od ponad 5 lat jestem jego
      uczniem. Prace Henryka Rogozińskiego (dalej nazywanego Mistrzem,ze wzgledu na
      to że tak tytułowany jest przez uczniów-kułkowiczów) jak najbardziej
      są "gumowe". Mistrz dąży do indywidualności swoich prac, dlatego też chyba jako
      jedyny stosuje, aż tak widoczną grafizację negatywów, co daje efekt jeszcze
      większej "plastyczności" zdjęcia. Jeżeli ktoś by potrzebował więcej informacji
      na ten temat to postaram się ich udzielić.
      • gumista Re: Prace Henryka Rogozińskiego 07.07.03, 07:54
        Cześć - muszę powiedzieć, że tak zgrafizowane gumy robi tez Grzegorz - dtpgreg1
        z Gdańska - widziałem jego prace, te zgrafizowane są całkiem całkiem - mają
        zupełnie inny klimat niczym własnie prace Rogozińskiego.
        Ja skorzystam z Twojej pomocy i będe miał troche do Ciebie pytań odnośnie
        stosowanej techniki, ale to trochę później-teraz mam sporo pracy.
        do miłego
      • dtpgreg1 Re: Prace Henryka Rogozińskiego 09.07.03, 11:57
        greguas napisał:

> Witam mogę coś nieco powiedzieć o Rogozińskim, gdyż od ponad 5 lat jestem
        jego
        > uczniem. ) >
        Jeżeli ktoś by potrzebował więcej informacji
        > na ten temat to postaram się ich udzielić.

Witam
        Wspomniales cos o kolku gumowym prowadzonym przez Rogozinskiego, czy mozesz
        napisac cos wiecej; w jakim miescie to jest organizowane, czy jest odplatne i
        tym podobne informacje.
        Pozdrawiam Greg
        • greguas Re: Prace Henryka Rogozińskiego 09.07.03, 20:43
          > Witam
          > Wspomniales cos o kolku gumowym prowadzonym przez Rogozinskiego, czy mozesz
          > napisac cos wiecej; w jakim miescie to jest organizowane, czy jest odplatne i
          > tym podobne informacje.
          > Pozdrawiam Greg

Ależ owszem mogę.Kółko jest ogólnie fotograficzne ale czasami ruszamy z gumą.
          Mieści sie ono w BIAŁYMSTOKU pod adresem Mistrza.Spotykamy sie co piątek
          wieczór tak gdzieś od 18-19 w roku szkolnym.Wpaść zawsze można, Mistrz, a także
          i my kółkowicze jesteśmy otwarci na nowe znajomości,rozmowa nie jest płatna :)
          • ajon1 Re: Prace Henryka Rogozińskiego 09.07.03, 21:18
            greguas napisał:

> Kółko jest ogólnie fotograficzne ale czasami ruszamy z gumą.
            > Mieści sie ono w BIAŁYMSTOKU pod adresem Mistrza.Spotykamy sie co piątek
            > wieczór tak gdzieś od 18-19 w roku szkolnym.Wpaść zawsze można, Mistrz, a
            także
            >
            > i my kółkowicze jesteśmy otwarci na nowe znajomości,

Jaka szkoda, że nie wiedzieliśmy wcześniej ! Byliśmy na plenerze 20 km od B-
            stoku, był piątek, rok szkolny chyba jeszcze, trzeba było odwiedzić Mistrza
            zamiast piwska żłopać !

> rozmowa nie jest płatna :)

Przepraszam za nie dyskretne pytanie, a co jest płatne ?
            Tzn. czy Mistrz prowadzi jakiś regularne kursy ?
            ajon
            • gumista Re: Prace Henryka Rogozińskiego 09.07.03, 22:54
              również jestem w rozpaczy - być 20 km od Białegostoku i nie spotkać się z P.
              Rogozinskim!!!! Dlaczego wczesniej nikt nie wpadł na pomysł (chociaz ty ajonie
              wspominałes o tym) aby dotrzeć do Rogozińskiego. No cóż - bedzie okazja aby
              ponownie pojechać w tamte strony.
              pozdrawiam
              darz chrom
            • greguas Re: Prace Henryka Rogozińskiego 09.07.03, 23:09
              > Przepraszam za nie dyskretne pytanie, a co jest płatne ?
              > Tzn. czy Mistrz prowadzi jakiś regularne kursy ?
              > ajon

:) robimy comiesięczny wykup cegiełek, kasa idzie na różne opłaty.Niestety
              państwo zamiast nas sponsorować to ... sami wiecie

a kursy mamy w pracowni tak jest łatwiej regularnie co piątek :)
            • greguas Re: Prace Henryka Rogozińskiego 09.07.03, 23:11
              ajon1 napisał:
              > Jaka szkoda, że nie wiedzieliśmy wcześniej ! Byliśmy na plenerze 20 km od B-
              > stoku, był piątek, rok szkolny chyba jeszcze, trzeba było odwiedzić Mistrza
              > zamiast piwska żłopać !
              my od piwska nie stronimi wręcz przeciwnie popieramy :)
              • gumista Re: Prace Henryka Rogozińskiego 09.07.03, 23:17
                Ja mam takie pytanie jesli chodzi o prace Pana Rogozinskiego. Jak wszysy wiemy
                ma facet wyrobiona swoją technikę - mam pytanie jak Pan Rogoziński robi swoje
                negatywy? tzn czy jest to metoda poligraficzna - naświetlarnia, czy metoda
                tradycyjna?
                • greguas Re: Prace Henryka Rogozińskiego 10.07.03, 00:00
                  gumista napisał:

> Ja mam takie pytanie jesli chodzi o prace Pana Rogozinskiego. Jak wszysy
                  wiemy
                  > ma facet wyrobiona swoją technikę - mam pytanie jak Pan Rogoziński robi swoje
                  > negatywy? tzn czy jest to metoda poligraficzna - naświetlarnia, czy metoda
                  > tradycyjna?

Proces grafizacji negatywu u Mistrza polega na przekopiowywaniu kolejno
                  negatywu na pozytyw i tego pozytywu na negatyw i znowu ostatni negatyw na
                  pozytyw do momętu zadowalającego,nieraz zbiera się bardzo dużo "przejściowych"
                  kliszek.Ważną rolę odgrywa też wołanie,ale dokładniej o tym to już tylko Mistrz
                  potrafi powiedzieć.

PS Postaram się w najbliższym czasie skontaktować z Mistrzem i zaprosić go na
                  to forum.Mistrz mimo swego wieku jest już w śród grona komputerowców
                  www.album.com.pl/zdjecie.php?p=5&al=1637&start=0&start_opinie=0&prestop=0&prestzd=0&zm=zo&lz=44&so=&sz=&n=&a=
                  &s=&o=&pns=5
                  Mistrz to ten o "jasnych" włosach (sory mistrzu :-)
                  • gumista Re: Prace Henryka Rogozińskiego 10.07.03, 06:39
                    A gdzie ty jesteś:
                    www.album.com.pl/zdjecie.php?p=0&al=1637&start=0&start_opinie=0&prestop=0&prestzd=0&zm=zo&lz=89&so=&sz=&n=&a
                    =&s=&o=&pns=

hmmmm? i był Karol Walaszczyk - znam tego Pana on jest (albo był) szefem
                    radomskiego Towarzystwa Fotograficznego - byliśmy kiedys razem na plenerze.
                    • greguas Re: Prace Henryka Rogozińskiego 10.07.03, 21:13
                      gumista napisał:

> A gdzie ty jesteś:

Niestety mnie tam nie było (a właśnie dlaczego :),ale jest kilku stałych
                      bywalców naszej pracowni
    • gumista Re: Prace Henryka Rogozińskiego 09.07.03, 23:18
      AAAAA i jeszcze jedno prosze bardzo pozdrowic Pana Rogozińskiego i powiedzieć
      mu, że my tu nieraz dysutowaliśmy np o gumach Broniszowskich i że moze niech
      napisze kiedys coś tutaj na tym forum.
      darz chrom
      • greguas Re: Prace Henryka Rogozińskiego 10.07.03, 21:15
        gumista napisał:

> AAAAA i jeszcze jedno prosze bardzo pozdrowic Pana Rogozińskiego i powiedzieć
        > mu, że my tu nieraz dysutowaliśmy np o gumach Broniszowskich i że moze niech
        > napisze kiedys coś tutaj na tym forum.
        > darz chrom

Oczywiście przy najbliższej okazji prześle pozdrowienia i szepne słówko o forum
        • ajon1 Re: Prace Henryka Rogozińskiego 29.04.04, 10:15
          Jakby ktoś chciałby nabyć prace mistrza Rogozińskiego to jest kilka na allegro
          po 100 zł sztuka.
          polecam bo tanio
          • gumista Re: Prace Henryka Rogozińskiego 29.04.04, 16:34
            czy możesz ajonie podać link bo nie bardzo mogę trafic na owe prace. Trochę
            techniki i się gubię.
    • gumista Re: Prace Henryka Rogozińskiego 29.04.04, 23:29
      Znalazłem te gumy na allegro. Chyba nie wszystkie są w idealnym stanie - mają
      te skany jakies niebieskie naleciałości, jakby warstwa była zdarta, albo jakby
      guma spłyneła. Pewnie to wina sknera, ale mimo wsyzstko nie powinny tak słabe
      skany znaleźć się w sieci. Co do samych prac owszem mam jedną upatrzoną, jednak
      zważywszy na fakt, że groszem nie śmierdzę zakup podaruję sobie (na razie)
      • greguas Re: Prace Henryka Rogozińskiego 30.04.04, 22:46
        faktycznie te skany są straszne
        ciekwi mnie kto to wystawił te prace
        Mistrz jest estetą i niedopuściłby do takiego wyglądu jego skanów tymbardzij że
        ma i zna fotoszopa
        dziwne
        • gumista Re: Prace Henryka Rogozińskiego 01.05.04, 14:04
          No ja tez się zastanawiam kto wystawił te prace? Początkowo myślałem, że sam P.
          Rogoziński, a jednak wychodzi, że chyba nie. Cena tez nie jest wygórowana?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka