Dodaj do ulubionych

ziemia okrzemkowa

30.12.02, 13:16
Wiadomo, że niektórzy do swoich gumw celu ich zmatowienia dodają ziemię
okrzemkową. Gdzies wyczytałem, że są dwa rodzaje takiej ziemii, szara i
biała - ta ostatnia podobno nie nadaje się do celów tworzenia obrazów w
technice gumy. Czy to jest prawda, czy ktoś stosował białą ziemię okrzemkową?
Będę wdzięczny za wszystkie opinie i uwagi.
Obserwuj wątek
    • mosteczek2 Re: ziemia okrzemkowa 30.12.02, 22:55
      Ja stosuję zawsze. Nie wiem nic o szkodliwych właściwościach białej ziemi.
      Mam i jedną i drugą. Czasem robię mieszanki.
      most
      • maciejkastner Re: ziemia okrzemkowa 31.12.02, 10:16
        O to sympatycznie, bo ja mam białą ziemię okrzemkową i myślałem, że ona się nie
        nadaje, ale skoro tak-to jest następny składnik który mam. Wielkie dzięki za
        odpowiedź. Przy okazji szczęśliwego Nowego 2003 roku. pzdr
        • maciejkastner Re: ziemia okrzemkowa 12.01.03, 12:25
          Nurtuje mnie pewne zagadnienie: otóż ile z. okrzemkowej trzeba dodać do
          roztworu gumy arabskiej i dwuchromianu. praktycznie na ten temat informacje w
          różnych książkach są lakoniczne. W. Dederko piszę o ziemi okrzemkowej 1/3
          łyżeczki do czarnej kawy lub mniej, Sommer w książce fotografia na materiałach
          nietypowych piszę, że na każde 100 g gumy arabskiej nalezy dodac 25 g ziemi
          okrzemkowej i to jest praktycznie jedyna informacja. Zależy mi aby od początku
          nie popełniac jakiś błędów stąd moje pytanie ile nalezy dodawać tej z.
          okrzemkowej.
          Drugie moje pytanie wiąże się tez z techniczną stronę robienia gum, a
          mianowicie czy tę ziemie okrzemkową dodawać nalezy do roztworu wody i gumy
          arabskiej, czy tez do roztworu gumy i dwuchromianu, albo czy jeden sposób i
          drugi to to samo. Zdaję sobie sprawę, że tego typu pytania są dla większości
          praktykujących już gumistów banalne, jednak proszę o wyrozumiałość. Nigdzie o
          tym nie piszą, a skoro jest już to forum to dlaczego nie spytać?
          • hoth Re: ziemia okrzemkowa 15.01.03, 05:34
            Maciej dostalej mojego maila ?
            Hoth
            btw sorry ze na forum
            • maciejkastner Re: ziemia okrzemkowa 15.01.03, 07:48
              hoth napisał:

> Maciej dostalej mojego maila ?
              > Hoth
              > btw sorry ze na forum
              Oj niestty nic do dnia dzisiejszego nie dostałem. Podam ci inny adres, z
              którego najczęściej korzystam: maciejkastner@poczta.onet.pl, chociaż ten na
              wyborowej jest połączony z onetem i z tych dwóch kont mi ściąga pocztę. Może
              jeszcze przyjdzie, jednak proponuje wysłać jeszcze raz. pozdrawiam i czekam.
              maciej
              • maciejkastner Re: ziemia okrzemkowa 26.02.03, 14:50
                ponawiam moje pytanie?
                W którym momencie dodajecie ziemii okrzemkowej?

1. czy od razu do rozrobionego roztworu gumy arabskiej (ja tak zrobiłem)
                2. Czy bezpośrednio do przygotowywanego roztworu gumy, dwuchromianu i pigmentu?

Ten drugi sposób wydaje mi się bardziej korzystny, gdyż dodając ziemię
                okrzemkową bezpośrednio do roztworu gumy, po kilku godzinach ziemia osiada na
                dnie słoika i później są kłopoty z jej wymieszaniem z gumą (długo trzeba
                trząchać słoikiem).
                Jak robicie?
                • ajon1 Re: ziemia okrzemkowa 26.02.03, 15:38
                  Drugi sposób. Po dwóch tygodniach użerania się z ziemią okrzemkową (mam tę
                  brązowawą - podobno lepsza ?!) odstawiłem cholerę i używam tylko i wyłącznie
                  wtedy gdy nie stosuję innych pigmentów poza czarnym. Do pozostałych farbek
                  dodaje trochę krochmalu. Ziemia okrzemkowa tak podnosiła mi nasycenie barw na
                  obrazkach, że dopiero po jej zastosowaniu zrozumiałem co znaczy
                  napis "czerwonawa" na słoiczku z moją umbrą paloną - nie czerwonawa tylko
                  czerwona krasawica jak dachówka na wrocławskim ratuszu !
                  Różnica w kolorze pigmentów z brązową ziemią okrzemkową i bez jest b. duża, nie
                  wiem czy podobnie będzie z białą ziemią okrzemkową. Ja przygotowuję "emulsję" w
                  ten sposób, że rozcieram w tygielku pigmenty z ziemią lub mąką ziemniaczaną i
                  gumą arabską, dodaję trochę wody a na koniec chrom. Zawsze przygotowuję 1
                  porcję "emulsji" potrzebną na jedną warstwę (zawsze mi się troche zmarnuje)
                  • maciejkastner Re: ziemia okrzemkowa 26.02.03, 16:55
                    No to widzisz - na dwa różne sposoby można używac tej ziemii okrzemkowej. Ale
                    zapewne krochmal tez wystarczająco matuje pigmenty. Ten mój sposób, jak pisałem
                    jest troche kłopotliwy, bo musze przed użyciem gumy arabskiej potrząsać
                    słoikiem w celu "połączenia" okrzemki z roztworem gumy arabskiej. Ale z dwojga
                    złego nie jest to tak męczące, po dwóch minutach już jest ok. Ciekawe tylko jak
                    to wpływa na roztwór i trwałość tego roztworu. Miom zdaniem nie powinno byc
                    problemów, ale...?
                    Ja w sumie też za każdym razem rozrabiam i mieszam chrom + gume + barwniki. Nie
                    pozostawiam emulsji światłoczułej do dnia następnego - nie jestem jeszcze na
                    tym etapie. Z tego co wiem taki roztwór to może wytrzymać kilka dni i w
                    zależności od tego czy jest np jednodniowy czy kilkudniowy nalezy tez go
                    inaczej naświetlać. Jak widać technika ta to bardzo kapryśna metoda - i w tym
                    ją bardzo cenię.
                    Darz chrom
    • gumista Re: ziemia okrzemkowa 19.08.03, 11:16
      Kochani właśnie teraz robie i wczoraj dokończyłem gumę nie dodając ani grama
      ziemii okrzemkowej. Jaki efekt? gumy sa bardziej fotograficzne, coś jak
      Dziunia Jacka.
      Jestem bardzo zadowolony, jesli zainstaluje skaner a na XP nie chce działać
      (może ma ktos sterowniki do skanera agfa snapscan e20 ma In/XP) to na pewno
      wrzucę je na forum.
      I jeszcze jedno zrobiona fota wcale się nie świeci i jest bez ziemii
      okrzemkowej. Zastanawiam się czy owo swiecenie gum nie jest związane ze
      starzeniem się rozrobionej gumy arabskiej tzn im bardziej stara guma tym
      bardziej się świeci. Zresztą opiszę to za kilka miesięcy po wyczerpaniu
      roztworu rozrobionej gumy.
      Dodam tylko, ze 100g gumy rozrobiłem w 250ml wody destylowanej i dodałem 1,5 g
      kwasu salicylowego. Pigmentów używam sypkich.
      miłego
      • ajon1 Re: ziemia okrzemkowa 19.08.03, 11:41
        A pigment jaki kunkretnie ?
        • gumista Re: ziemia okrzemkowa 19.08.03, 11:56
          ajon1 napisał:

> A pigment jaki kunkretnie ?

Kunkretnie to czerń z winorosli z firmy Kremer Polska.

ps. obecnie robię kościół w Tykocinie.
          • ajon1 Re: ziemia okrzemkowa 19.08.03, 12:18
            Świecenie cieni to też sprawa pigmentu. Używam czerni z winorośli ale z tubki
            (od Karmańskiego) ta bez ziemi potrafi poświecić, ale przy proszkowej sadzy od
            Mariusza nie ma mowy o świeceniu.
            trzymam kciuki za Tykocin, ja chyba nic nie zrobię ?
            • k_jacek Re: ziemia okrzemkowa 19.08.03, 12:33
              Potwierdzam - mam identyczne obserwacje.

BTW
              mam jedna gume, ktora wyglada o niebo lepiej jak sie ja zamoczy w wodzie.
              Niestety po wyschnieciu wraca do 'normy'.
              Wykonana przy uzyciu pigmentu od Mariusza - fotto (sadza acetylowana).

Chcialbym polozyc warstwe czegos co da podobny efekt. Lakier czy co?
              Macie moze jakis pomysl?

Jacek
              • gumista Re: ziemia okrzemkowa 19.08.03, 12:54
                jako takiego pomysłu to nie mam ale wiem na pewno, że sa specjalne lakiery do
                papierów - może takim warto? Swoja droga równeiz jestem ciekawy jak guma
                polakierowana bedzie wyglądać.
                • ajon1 Re: ziemia okrzemkowa 19.08.03, 13:18
                  Każda moja guma wygląda lepiej na mokro:( Gumy na sadzy acetylowanej są
                  rzeczywiście takie szarawe i mocno matowe. Sadzę można mieszać z innymi
                  pigmentami i wtedy jest lepiej. Proponuję nałożyć 1-2 warstwy emulsji o średnim
                  kontraście z innym pigmentem - polecam czerń z tubki Karmańskich z Krakowa.
                  Powinna być znaczna poprawa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka