Dodaj do ulubionych

rozmiary Twoich gum???

05.01.03, 18:08
Ciekawy jestem jakie są rozmiary Twoich gum. Po wielkich gumach Kalieego
chciałem sie spytac gumistów jakiej wielkości prace najczęściej robią. Czy to
ważne - zapewne dla początkujacych tak. Wiadomo, z wielkością pracy wiąże się
też wielkość negatywu itd.
Dla początkującego gumisty - jakie rozmiary na początek polecacie?
Obserwuj wątek
    • gumista-pl Re: rozmiary Twoich gum??? 09.01.03, 16:12
      maciejkastner napisał:

> Ciekawy jestem jakie są rozmiary Twoich gum. Po wielkich gumach Kalieego
      > chciałem sie spytac gumistów jakiej wielkości prace najczęściej robią. Czy to
      > ważne - zapewne dla początkujacych tak. Wiadomo, z wielkością pracy wiąże się
      > też wielkość negatywu itd.
      > Dla początkującego gumisty - jakie rozmiary na początek polecacie?

Witam wszystkich
      Najłatwiejsze rozmiary zawarte są między 13x18 a 24x30 cm, rozsądne pomiędzy
      6x9 a 30x40, mnejsze (a wykonuję nawet 4,5x6) są trudne ze względu na zanik
      detali (w związku z pewną miękkością rysunku), większe natomiast trudno
      odpowiednio równo wypłukiwać (wywoływanie wydaje mi się w kontekście techniki
      gumy nie bardzo właściwe), natomiast wykonywałem nawet w formacie 50x60cm, jest
      to format mojej największej kopioramy.
      Pozdrawiam
      Szymon Dederko
    • mosteczek2 Re: rozmiary Twoich gum??? 09.01.03, 18:10
      Kiedy zaczynałem swoja przygode z gumę, robiłem obrazki nie większe niż ca
      14x22 cm. W zasadzie nie zmieniłem swoich przyzwyczajeń, choć na osotniej
      mystawie pokaałem gumy formatu jak na mnie sporego: ok 18x28 cm. Nie uważam,
      by trzeba było wykonywać gumy w większym formacie. Trudniej o precyzję
      detalu, przy tym formacie łatwiej jest rozprowadzać emulsję, łatwiej także
      spasowac poszczególne warstwy (ważne, bo guma nie jest obrazem olejnym, a więc
      musi być ostra i poprawna technicznie - jest to oczywiście moje zdanie, ale
      uważąm, że lepiej jest sie za młodu uczyć porządku i dokładności w pracy niż
      później wmawiać, że brak perfekcji, niechlujstwo to oznaki artyzmu.
      Jest jeszcze jeden aspekt zagadnienia - ogromne gumy formatu 50x70 tworzono w
      czasach, gdy nasza technika miała dowartościować fotografię jako dziedzinę
      sztuki. Guma=obraz. Dziś jesteśmy już zwolnieni z tego obowiązku. Poza tym
      uważam, że jest to technika bardzo "kameralna" wymagająca od odbiorcy
      koncetracji, podejścia, pokontemplowania. Mniejszy format uważam więc za
      szczęśliwszy i pod tym względem.
      most
      • maciejkastner Re: rozmiary Twoich gum??? 09.01.03, 18:53
        hmm trochę mnie Panowie zdziwiliście i jestem trochę zaskoczony bo myślałem,że
        Wasze prace mają nieco większe rozmiary. Każdy z Was mógłby teraz zadac pytanie
        ale po co? No właśnie po co? - nie ma takiej potrzeby - nawet dla celów
        wystawy. Niekoniecznie trzeba przecież wystawiać prace te ogromne, w małych
        tkwią szczegóły i piekno, duiże się rozmywa i traci urok - to mnie przekonało.
        Zresztą w przyszłości (a to już chyba w tym miesiącu nastąpi) chcę wykonywac
        gumy nie większe niż rozmiar A4 - a i ten rozmiar wydaje mi sie na początek
        troche duży.
        Dziękuję za odpowiedź na początek mniejsze formaty zaoszczędzą mi i materiałów
        i troche kasy bo przecież będę eksperymentował dopiero hi hi hi. pzdr - a co z
        albumem wszystkich gumistów o których pisał greg??? Co wy na to???
        • mosteczek2 Re: rozmiary Twoich gum??? 09.01.03, 19:29
          Jezu!!
          A Pan co myślał?!!
          Że ja gustuję w Panoramach Racławickich?
          Pozdrowionecka maluśkie niby ta gumecka.
          Hej góry nase góry!!!!
          most miniaturowy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka