Dodaj do ulubionych

Hawking napisze książkę dla dzieci

IP: 194.149.122.* 13.06.06, 16:51
A jak zagral w Star Treku! Kiedy gral w pokera z Data, Einsteinem i Newtonem
w New Generations. Ktos zna?
Obserwuj wątek
    • Gość: kmiam i do tego wygral :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.06, 17:35
      ale ogolnie to slyszalem ze to co pisze dla doroslych to juz sa bajki - zbyt
      duzo tam teorii
      • Gość: tomash Re: i do tego wygral :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.06, 17:48
        a mi sie podoba... owszem, jest sama teoria, ale za to wytlumaczona tak, ze
        przecietny zjadacz chleba moze ją zrozumiec. A fiza to nie tylko wzory ;)
        PS. Jak Ci sie nie podoba to bierz sie za Resnick-Halliday-Walker tez
        wymiataja :)
        • Gość: g Re: i do tego wygral :) IP: *.media4.pl 13.06.06, 18:57
          No nie przesadzaj. "Resnick" to podręcznik do fizyki ogólnej, na poziomie
          (dobrego) liceum. Wymiatania tam nie ma żadnego...
          • Gość: ziemniak Re: i do tego wygral :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.06, 23:45
            > No nie przesadzaj. "Resnick" to podręcznik do fizyki ogólnej, na poziomie
            > (dobrego) liceum. Wymiatania tam nie ma żadnego...

Ano fakt. A uczy sie ktos jeszcze z Sawieliewa? Poziom nieco wyzszy od Resnicka,
            tak na poziomie I roku studiow.
            • Gość: piachoo Re: i do tego wygral :) IP: *.lodz.msk.pl 14.06.06, 00:27
              > Ano fakt. A uczy sie ktos jeszcze z Sawieliewa?

jassne, dla I Pracowni Fizyki jedna z podstaw...
        • lord_peter Re: i do tego wygral :) 14.06.06, 09:12
          Stephen Hawking pisząc "Krótką historię czasu" miał świadomość, że każdy wzór
          użyty w książce zmniejszy o połowę grono czytelników. Z tego co pamiętam to w
          tej książce Hawkinga jest tylko jest tylko jeden wzór E=mc2 :)
      • Gość: FreakyMisfit Re: i do tego wygral :) IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 13.06.06, 18:53
        Dla moherowych dorosłych instrukcja pilota od telewizora zawiera za dużo teorii...
    • Gość: gekonsc Grał, i to nie tylko w Star Treku. IP: *.localnet / *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.06, 20:29
      W Star Treku TNG zagrał sam siebie w odcinku "Descent, cz. 1" (sezon 6, odcinek
      6). Poza tym, o czym może mało kto wie, podkładał głos pod siebie animowanego w
      kilku odcinkach Simpsonów, i występował wielokrotnie w filmach dokumentalnych,
      programach telewizyjnych itd. Po prostu Gigant. Szacunek, panie Profesorze.
    • wujaszek.pecos Re: Hawking napisze książkę dla dzieci 13.06.06, 22:20
      A ja mam pytanie: kto z forumowiczow przeczytal DO KONCA "Krotka historie
      czasu"?, a kto przerwal w pewnym momencie. Bo ja nie dotrwalem do ostatniej strony.
      • avroml Re: Hawking napisze książkę dla dzieci 13.06.06, 23:16
        przeczytalem dwa razy. raz, jak mialem czternascie lat i sie pasjonowalem
        fizyka, a pozniej, jak mialem dwadziescia kilka - przeczytalem z nudow. dosc
        fajnie sie czyta, sprobuj jeszcze raz podejsc, moze sie uda.
      • untochables Re: Hawking napisze książkę dla dzieci 14.06.06, 08:05
        przeczytałem do końca ;)

ale trzeba przyznać że mój mózg to ziarno fasoli przy tym facecie ;)
      • Gość: kreseczka Re: Hawking napisze książkę dla dzieci IP: *.chello.pl 14.06.06, 09:55
        Przeczytalam do konca z przyjemnym poczuciem, ze rozumiem, o co autorowi chodzi
        (oczywiscie na tyle, na ile jest w stanie zrozumiec laik). Ksiazka jest po
        prostu swietnie zredagowna i pozwolila mi uwierzyc, ze fizyka nie jest czyms, do
        czego moj bardziej humanistyczny umysl nie ma w ogole dostepu. :o)
    • Gość: Tommy Boy Re: Hawking napisze książkę dla dzieci IP: 192.11.185.* 14.06.06, 08:25
      Szacunek dla tego goscia. Mial szczescie ze zycie skompensowalo mu inwalidztwo w
      pewnym stopniu jezeli mozna tak powiedziec. Panie Hawking oby tak dalej, powodzenia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka