Gość: mags IP: *.aster.pl 11.07.06, 11:30 Co za bzdury. Lalka ma doskonale zakonczenie i naprawde nic nie trzeba do niej dopisywac, a zwlaszcza takich glupot. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: armin Wokulski i hydraulik - Kofta po nowemu kończy '... IP: *.piko.krakow.pl 11.07.06, 11:35 zupełnie niepotrzebne robienie telenoweli z powieści traktującej o rzecach poważniejszych niż stale sie utrzymujące napięcie przedmiesiączkowe kaczyńskich i reszty, czy bylejakości współczesnego świata polskich elit. Głupi, przęciętny, zupełnie bezpłodny komercyjny chwycik. Odpowiedz Link Zgłoś
slon2002 po czym wystąpiła bez majtek w Playboy'u... 11.07.06, 14:32 i w ogóle założyła pierwszy w Swiecie burdel, gdzie pensjonariuszkami były tylko i wyłącznie panienki i panie z "dobrych domów", takie jak ona. Ojciec Jaśnie Wielmożnej był Głównym Księgowym "interesu" córeczki. Odpowiedz Link Zgłoś
king-dong e... atm, Stach odbył stosunek z Hydraulikiem po c 11.07.06, 15:32 po czym obaj zwlili Belunię w systemie gangbang i "all holes filled" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czytelnik A na koncu autorka przyznaje sie do wspólpracy IP: *.compi.net.pl 11.07.06, 20:06 z SB jako TW "Feministka", po czym rozgrzeszenia udziela jej sam abp. Zycinski, który jednoczesnie pietnuje tych, któryz ujawnili fakt wspólpracy jako ludzi bez twarzy, serca i honoru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewwwa22 Re: Wokulski i hydraulik - Kofta po nowemu kończy IP: 195.116.170.* 11.07.06, 15:02 Odrobiny poczucia humoru życzę serdecznie! :) Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Bzdury..... 11.07.06, 11:37 Ja rozumiem, ze to wszystko z przymruzeniem oka, ale dopisywanie "zakonczn" do takich dziel jak "Lalnka" zawsze mnie drazni.... "Lalka" ma najlepsze zakonczenie literackie jakie sobie mozna wyobrazic. Przypomina mi sie straszny ostatni rozdzial "Zbrodni i kary", gdzie dostojewski pod naciskiem czytelnikow prasy dopisal "na kolanie" happy end psujac caly misternie budowany klimat powiesci... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Bzdury..... IP: 193.130.178.* 11.07.06, 14:37 ja tez nie lubie zakonczenia w Zbrodni i karze ale wszyscy wtajemniczeni o wiedza o tym ze jest ono na sile i wszystko to dodaje ksiazce smaczku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Japas Re: Bzdury..... IP: 212.240.75.* 11.07.06, 17:22 Ja nie mialem okazji czytac tej ksiazki. Czy "Zbrodnia Ikara" to jest ta opowiesc o tym, jak facet zemscil sie na Sloncu za to, ze mu sie piora rozpuscily? Odpowiedz Link Zgłoś
nethezielle Wokulski i hydraulik - Kofta po nowemu kończy &... 11.07.06, 11:41 A moze ktos dopisze dalsza czesc do "Mistrza i Malgorzaty" Bulhakowa, chyba tylko przybycie do Warszawy Wolanda ze swoja swita moglby ocalic te ziemie... Bo dalszy ciag "O dwoch takich co ukradli ksiezyc" pisze sie niestety sam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emerald Re: Wokulski i hydraulik - Kofta po nowemu kończy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.06, 11:53 O ile wiem ktoś już to zrobił i wydał, ale niestety nie pamiętam kto :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Terence Re: Wokulski i hydraulik - Kofta po nowemu kończy IP: *.elb.vectranet.pl 11.07.06, 13:35 co? kto śmiał dopisac dalszą część do "Mistrza i Małgorzaty"???!! niech ktos napisze bom ciekaw! Woland przyjedź do Warszawy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emerald Re: Wokulski i hydraulik - Kofta po nowemu kończy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.06, 16:25 Ha! Znalazłam. Chodzi o "Powrót Wolanda albo nowa diaboliada" Witalija Ruczinskiego, na okładkę można popatrzeć tu: www.merlin.com.pl/frontend/towar/450686 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Terence Re: Wokulski i hydraulik - Kofta po nowemu kończy IP: *.elb.vectranet.pl 11.07.06, 18:43 Ciekawe recenzje, jedna pochlebna druga nie, trzeba samemu ocenić...Dziękuję za namiar! Odpowiedz Link Zgłoś
emeralda Re: Wokulski i hydraulik - Kofta po nowemu kończy 11.07.06, 22:26 Proszę bardzo :) Odpowiedz Link Zgłoś
armins Wokulski i hydraulik - Kofta po nowemu kończy &... 11.07.06, 11:42 "Lalka" traktowała o sprawach poważniejszych i ciekawszych niz stale się utrzymujące napięcie przedmiesiączkowe kaczyńskich i reszty, czy bylejakości życia polskich elit. Robienie telenoweli z "Lalki" ujawnia bezpłodnośc intelektualną twórców tego taniego, komercyjnego chwytu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emerald Re: Wokulski i hydraulik - Kofta po nowemu kończy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.06, 12:09 Nie warta sprawa Waszego zgrzytania zębami, Państwo Szanowni. Dalibóg, to przecie rozrywka jedynie! Jedynie rozrywka, a wcale przyjemna, zaprzeczyć trudno. Po lekturze "Lalki" serce się krajało na myśl o panie Wokulskim i przez lata następne żałość we mnie wzbierała przy każdym wspomnieniu. Tedy koniec nowy witam z radością wielką. Jest jako ten balsam na mą duszę. Wreszcie Wokulski zwycięsko wyszedł z tarapatów i teraz na sercu lżej. A pan Prus z pewnością poczucie humoru miał i dobrą rozrywką nie gardził, toteż zębem by nie zgrzytnął, tylko pewnikiem uśmiałby się szczerze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trelemorele Re: Wokulski i hydraulik - Kofta po nowemu kończy IP: 62.189.241.* 11.07.06, 12:16 Slusznie prawisz pan, ale czy poletem nie mozna bardziej blysnac? Jakiej fantazyji ulanskiej ukazac i nieco wzniesc sie, nie rpzymierzajac, nad poziomy? Dyc gimnazjalista prosta chowana u Urszulanek, Panie poblogoslaw, lepiej by pewnie calosc zlozyla i we slowa ubrala. A tak ino bula jakas zakalcem pelna sie nam dostala. Oj nie godzi sie mianem piekarza zwac tego co takie cuda wypieka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Terence Re: Wokulski i hydraulik - Kofta po nowemu kończy IP: *.elb.vectranet.pl 11.07.06, 13:43 Dyć te nowe ichnie zakończenie to jak telenowelija jakowaś! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kbks Re: Wokulski i hydraulik - Kofta po nowemu kończy IP: *.range86-142.btcentralplus.com 11.07.06, 11:48 Zakończenie Kofty jest bardzo śmieszne i lepsze niż Chwina, bo autorka trzyma styl Prusa i zręcznie wplata teraźniejszość - nie ma zgrzytów. Poza tym można odnieść wrażenie, że w wielu momentach odnajdujemy tu niemal jawne cytaty z książki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trelemorele Re: Wokulski i hydraulik - Kofta po nowemu kończy IP: 62.189.241.* 11.07.06, 12:10 tanie chwyty rodem z licealnych wypracowan :) zeby to jeszcze smieszne bylo... a te niesamowicie popisowe zabawy slowne z kaczkami. O jo joj... ale smieszne!! Odpowiedz Link Zgłoś
agrafek Re: Wokulski i hydraulik - Kofta po nowemu kończy 11.07.06, 12:28 Stylizacja językowa wydaje mi się niepotrzebna, skoro autorka pisze o współczesności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojciech Re: Wokulski i hydraulik - Kofta po nowemu kończy IP: *.range81-157.btcentralplus.com 11.07.06, 12:28 To zakonczenie jest po prostu zalosne i nieprzystajace do tej wspanialej powiesci. "Lalka" ma zakonczenie bardzo dobre i zaskakuje mnie, ze "Gazeta Wyborcza" publikuje na swojej witrynie internetowej takie grafomanskie nieporozumienia. Nie robcie odnosnika na glownej stronie do czegos takiego, zrobcie z tego forum, na ktorym grafomani beda upubliczniac swoje gnioty. Dobrze ze jestem juz po sniadaniu, inaczej stracilbym apetyt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koralki Re: Wokulski i hydraulik - Kofta po nowemu kończy IP: *.agora.pl 11.07.06, 13:05 Pamiętam,że nam w liceum też kazano napisać w wypracowaniu domowym zakończenie ”Lalki” na 4-8 stron podaniowca. Ja się fajnie przy tym bawiłam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koralik Re: Wokulski i hydraulik - Kofta po nowemu kończy IP: *.agora.pl 11.07.06, 13:16 Zabawne zakończenie. Pomimo, że całkowicie nawiązuje do wspólczesności, to cechy głównych bohaterów nakreślone przez Prusa zostały idealnie odtworzone przez autorkę Odpowiedz Link Zgłoś
igraszka Re: Wokulski i hydraulik - Kofta po nowemu kończy 11.07.06, 14:38 Ty chyba tylko tytuł przeczytaleś i to bez głębszego zrozumienia... -------------------------- Za rządów Romana 21% maturzystów oblało matury - wniosek...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pisklę Re: Wokulski i hydraulik - Kofta po nowemu kończy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.06, 13:18 Nowa powieść na nowe czasy - >>Laluś<<. Wokulski fatalnie zauroczony Rzeckim oświadcza mu się. Rzecki przyjmuje oświadczyny. Planują ślub. Ze względu na wzrost ksenofobii, rasizmu oraz ogólnie panującą w kraju homofobię i nietolerancję postanawiają, że ślub odbędzie się za granicą; postanawiają również, że po ślubie nie wrócą już do Warszawy. Aby plany swe mogli zrealizować bez przeszkód, w tym celu Wokulski, a następnie Rzecki, fingują własną śmierć. I kiedy w Warszawie panuje żałoba po dwóch tak zacnych osobach, ci, najspokojniej w świecie, odbywają swoją podróż poślubną. Kiedy mija miesiąc miodowy postanawiają, że uwiją swe gniazdko pod skrzydłami tolerancyjnego cesarza Niemiec wśród miłującego pokój (a już Żydów i gejów szczególnie) ludu. Ale sielanka nie trwa długo. Wokulskiemu wciąż marzy się Polska dla Polaków i gejów, poza tym tęskni. W takim momencie pojawia się Geist, który, w trakcie poszukiwania metalu lżejszego od powietrza, odkrywa, że jest możliwa podróż w czasie; buduje kapsułę czasu. Proponuje Wokulskiemu spełnienie marzeń. Genialny naukowiec zaprasza małżonków na wyprawę do roku 2006, roku, w którym - jak twierdzi - gejom w Polsce nie dzieje się już żadna krzywda - widział na własne oczy jak paradują sobie po Warszawie niczym szlachcianki w Łazienkach. Wsiedli do kapsuły, odpalili urządzenie, gruchnęło, parsknęło, zadymiło, i w tej samej chwili znaleźli się w tymże roku. Wysiadają i... Wokulski zrozumiał, że Geist zauważył paradujących gejów, ale nie dostrzegł ducha Dmowskiego wciąż unoszącego się nad Polską. Mina mu zrzedła, patrzył w czerwone twarze upiorów przeszłości, upiory były wyposażone w jak najbardziej materialne środki powitalne jak pałki, kije, kastety. Zorientował się, że Geist dał ciała, Polska jest wciąż ciemnogrodem, a oni wylądowali w samym środku jakiejś manifestacji przeciwników homoseksualizmu. Reszty się domyślacie - podróżni w samym środku faszystowskiej manifestacji z koszulkami z napisem >>kochaj mnie mój ty brutalu<< musieli zostać przywitani z należnymi honorami. Od tego momentu dalszy los panów Wokulskiego, Rzeckiego i Geista nie jest znany, prawdopodobnie opluci i spałowani, zostali wywiezieni do któregoś z polskich obozów. Co do kapsuły, kapsułę ciemny lud rozszarpał. Smutno kończy się pierwsza na świecie romantyczna powieść gejowska – bohaterzy giną, faszyzm żyje, a Polska wciąż i wciąż jest zaściankiem Europy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: igloo Wersja Pisklęcia ciekawsza od wersji Kofty :) IP: *.b-m.pl 11.07.06, 13:42 Lalka wrzucona do kategorii harlekinów, gdzie bohaterka szuka pocieszenia w ramionach przystojnego czyściciela basenów. A u Pisklęcia chociaż przekaz jakiś: czasy się zmieniają, ale ludzie nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: Wokulski i hydraulik - Kofta po nowemu kończy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.06, 13:19 Kolejny autor nieudolnie próbuje poprawic doskonałego Prusa;/Każda wielka powiesc XIX wieku (a "Lalka" przeciez do nich nalezy!)ma swój niepowtarzalny klimat i aure tajemnicy,której naprawde nie trzeba korygowac czy wyjasniac za wszelka cene.Wokulski jest symbolem w tej powiesci i nie wolno deprecjonowac wartosci tej postaci banalnym zakonczeniem na miare XXI wieku!Dobrze ze Prus nie przeczyta współczesnego zenujacego zakonczenia swej powiesci.Jesli miałabym porównac propozycje zakonczenia wg p.Chwina i P.Kofty to z dwojga złego wole to ostatnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lalka Re: Wokulski i hydraulik - Kofta po nowemu kończy IP: *.alb.east.verizon.net 11.07.06, 17:04 "Lalka", to przecierz klasyka literatury polskiej! Jak by to przecietny Polak przyjal, gdyby komus "przysnilo sie" poprawiac "Pana Tadeusza" .... a SWIETOSCI nie szargac !!!!..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no name Re: Wokulski i hydraulik - Kofta po nowemu kończy IP: *.4web.pl 11.07.06, 17:20 Ech, przecież pisze się przeż "ż" - gdyby to ludzie tak język szanowali, jak wieszcza szanują ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lalka Re: Wokulski i hydraulik - Kofta po nowemu kończy IP: *.alb.east.verizon.net 11.07.06, 21:05 Gdybys przebywala prawie cwierc wieku poza krajem,to tez mogloby Ci sie to przydarzyc i byc moze zrobilabys wiecej niz 1-go "byka" gramatycznego - glowa nie strych ! Troche tolerancji tez by nie zaszkodzilo - szkoda,ze brak jej w narodzie,ktory kocha krytykowac i na kazdym kroku pouczac! Amerykanie jednak maja duzo madrzej poukladane w glowach - naprawde Polacy mogliby sie duzo od nich nauczyc! Tolerancja i milosc BUDUJA - nienawisc i glupota RUJNUJA !!! Moze dlatego w Stanach jest dobrze a w kraju - chyba komentarz zbedny ?! - troche pokory do otaczajacego Was swiata Beatka,USA- ha,ha,ha !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aankaa Re: Wokulski i hydraulik - Kofta po nowemu kończy IP: *.crowley.pl 12.07.06, 09:54 Gość portalu: Lalka napisał(a): > Jak by to przecietny Polak przyjal, gdyby komus "przysnilo sie" poprawiac > "Pana Tadeusza" > .... a SWIETOSCI nie szargac !!!!..... chyba zapomniałaś o 13 księdze popełnionej przez Fredrę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oskar Re: Wokulski i hydraulik - Kofta po nowemu kończy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.06, 13:27 Do tej powieści nie da się dopisać zakończenia, straciłaby wtedy cały swój urok i sens. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lalka Re: Wokulski i hydraulik - Kofta po nowemu kończy IP: 212.244.156.* 11.07.06, 13:38 Cały urok "Lalki" polega właśnie na takim zakończeniu, jakie napisał B.Prus! Nic nie zmieniajcie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mariusz558 Re: Wokulski i hydraulik - Kofta po nowemu kończy 11.07.06, 14:09 bzdury. gnioty. czyżby już nikt nie chciał publikowac p. Kofty? żeby pisac zakończenie trzeba mieć na nie pomysł, a nie wrzucić trochę współczesnej polityki i uważać sprawę za zamkniętą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Wokulski i hydraulik - Kofta po nowemu kończy IP: 193.130.178.* 11.07.06, 14:10 A wiesz co to jest zabawa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: humorystka Re: Wokulski i hydraulik - Kofta po nowemu kończy IP: *.alb.east.verizon.net 11.07.06, 17:15 ...zarty zartami ale -ORDNUNG MUST SINE ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drab Re: Wokulski i hydraulik - Kofta po nowemu kończy IP: 128.104.119.* 12.07.06, 01:02 A moze tak Ordnung Must Sein? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: humorystka Re: Wokulski i hydraulik - Kofta po nowemu kończy IP: *.alb.east.verizon.net 12.07.06, 01:28 Ma pan racje,ze popr.pisze sie - sein, Tu w Stanach czesto mozna uslyszec...nobody is perfect..!!! Ja sie tez pod tym podpisuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: camel_3d amerykanizacja? IP: *.pools.arcor-ip.net 11.07.06, 14:44 to przeciez tam sie dopisuje inne zakonczenia bo publice sie cos nie podoba. wszystko musi sie zakonczyc happy endem. szkoda gadac.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emerald Re: amerykanizacja? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.06, 14:53 Szanowni Oburzeni! Apeluję do Waszego poczucia humoru! Gdzie ono, ach, gdzie?! Wejrzyjcie w głąb swego jestestwa i poszukajcie dobrze, może gdzieś tam przycupnęło, wychudzone, zaniedbane - ratujcie je! :D A podobno Polacy mają takie świetnie poczucie humoru, kilka razy słyszałam, jak porównywali je do najlepszych angielskich tradycji w stylu Monty Pythona - oj, zali to nie przechwałki jeno?! Uśmiechnij się, Drogi Forumowiczu, a chyżo! :DDD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Brunhilda Re: Wokulski i hydraulik - Kofta po nowemu kończy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.06, 14:51 niedorzeczność, robić z "Lalki" takie świństwo! głupi żart, na dodatek nie prezentujący zadnych walorów literackich. Na szczęście "Lalka" jest zbyt genialna, żeby ją mógł zniszczyć tak ewidentnie wybrakowany extra-fragment. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: awersja Gazeto... IP: *.olsztyn.mm.pl 11.07.06, 14:56 ...może zamiast pisania o durnych pomysłach zmian w zakończeniu "Lalki", rozpropagowałabyś czytanie oryginału...? A pani Kofta w wolnej chwili niech popracuje nad wersją optymistyczną zakończenia IV RP - to jest dopiero wyzwanie... prawie niemożliwe... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewwwa22 Re: Wokulski i hydraulik - Kofta po nowemu kończy IP: 195.116.170.* 11.07.06, 15:01 Zawsze chciałam (jak Rzecki) żeby Wokulski jednak ożenił się z panią Stawską - no i proszę, okazuje się, że nie tylko ja! :) Odpowiedz Link Zgłoś
alterpars Wokulski wyemigrowal olal nietykalska Ize 11.07.06, 15:16 mial kupe kasy (bo nie musial pozyczac nieudolnym Polakom) i niunie sie kleily do niego jedna za druga. Lecka kupila sobie na starosc kota i zaczela sluchac Radia Maryja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pambuk kilka lat temu bylo juz opublikowane zakonczenie IP: *.global.network / 195.164.30.* 11.07.06, 15:19 jako ksiązka, po co jeszcze jedno? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: efka Re: Wokulski i hydraulik - Kofta po nowemu kończy IP: *.olsztyn.mm.pl 11.07.06, 15:22 Pan Wołodyjowski ani Ketling tak naprawdę nie giną tylko pod zmienionymi nazwiskami stają się tajnymi agntami na Dzikich Polach i oddają nieocenione usługi królowi Janowi III.To dzięki nim możliwa jest victoria wiedeńska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malgosia Re: Wokulski i hydraulik - Kofta po nowemu kończy IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 11.07.06, 16:22 Czemuż tak cudować? Najlepsze zakończenie napisał Prus i niech tak zostanie. Nie ruszajmy czegoś co jest idealne,nie wymaga żadnych poprawek i udziwnień. Odpowiedz Link Zgłoś
phylis Re: Wokulski i hydraulik - Kofta po nowemu kończy 11.07.06, 16:23 A ja własnie patrze sobie na "papierowe" wydanie Gazety w którym zmienione zakończenie Lalki zgrabnie dopisano i zadziwia mnie ilustracja owegoz tekstu: owszem jest Wokulski - Kamas ale obok niby to Izabella, która nijak ową byc nie może gdyż jest panią Kazią Wąsowską a dokładniej Barbarą Wrzesińską, która jako żywo nie zagrała Łęckiej Izy ani w kinowej wersji Hasa z 1998, ani w serialu Bera z 1978. W obu ekranizacjach Izę odpowiednio grały pani Tyszkiewicz i pani Braunek....Oj Gazetko z młodym jakims zespołem redakcyjnym.... Odpowiedz Link Zgłoś
phylis Re: Wokulski i hydraulik - Kofta po nowemu kończy 11.07.06, 16:25 wersja Hasa oczywiście z 1968 roku - literówka przepraszam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janek Re: Wokulski i hydraulik - Kofta po nowemu kończy IP: 195.114.160.* 11.07.06, 17:00 lepiej dopiszcie nowe zakonczenie "Czterech pancernych i psa" :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szarik Re: Wokulski i hydraulik - Kofta po nowemu kończy IP: *.gdynia.mm.pl 11.07.06, 22:16 Proszę bardzo : po wielu zwycięskich bojach Czterej Pancerni wrócili do domów , spotkali Janusza Przymanowskiego, który opisał ich historię,telewizja publiczna nakręciła serial, za co godnie żyli przez 40 lat. A potem przyszedł B. Wildstein i wypędził ich z telewizji razem z ich kolegą Hanem Klossem vel Janek ponieważ stwierdził, że "zakłamują"historię . Zakończenie smutniejsze od zakończenia oryginału Lalki. A co do Wokulskiego - zakończenie powinno być takie, że Wokulski stoi na Krakowskim Przedmieściu w 2006r., rozgląda się , widzi , co się dzieje dookoła i... robi to samo co u Prusa, bo innych możliwości nie widzi. Izabela, koniumkturalistka, tymczasem wstępuje do Pisuarów. W naszym karju zdecydowanie brakuje wesołych zakończeń. Dlatego nowa wersja Pani Kofty - OK. Odpowiedz Link Zgłoś
anna_nowak13 adres 11.07.06, 17:37 a jaki adres mam przesłaś moje zakończenie lalki? Odpowiedz Link Zgłoś