ralston 05.10.06, 09:41 Kapuściński w pierwszej trójce u bukmacherów: wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3663463.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
habitus Re: Literacki Nobel 05.10.06, 11:20 Doświadczeie lat ostatnich uczy, że na werdykt ma wpływ przemożny aktualna sytuacja polityczna. Wygra Syryjczyk. Albo Turek... Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Literacki Nobel 05.10.06, 11:37 Bukmacherzy chyba też tak kalkulują. Turek pierwszy, Syryjczyk drugi. I nie chodzi o Tadeusza Syryjczyka ;) Odpowiedz Link Zgłoś
habitus Re: Literacki Nobel 08.10.06, 23:33 W najbliższy czwartek, 12 października zostanie ogłoszone nazwisko tegorocznego laureata literackiej Nagrody Nobla. Turek - tak sądzę... Odpowiedz Link Zgłoś
aand Re: Literacki Nobel 08.10.06, 23:49 Od lat trzydziestu bodaj, na literackiego Nobla zasługuje Thomas Pynchon. Tylko że od czterdziestu nikt nie wie jak wygląda... Odpowiedz Link Zgłoś
habitus Re: Literacki Nobel 08.10.06, 23:52 Nie ma wyglądać tylko pisać. Może to jakaś spółka autorska jest... Odpowiedz Link Zgłoś
aand Re: Literacki Nobel 08.10.06, 23:55 Jest jeden. Jeno sławy on nie łaknie... Odpowiedz Link Zgłoś
habitus Re: Literacki Nobel 08.10.06, 23:56 Rzadki przymiot dzisiaj. Powinien dostać. Odpowiedz Link Zgłoś
habitus Re: Literacki Nobel 10.10.06, 12:22 O "Śniegu" Pamuka. "Bohaterowie tej książki prowadzą niekończące się debaty na temat przyszłości swego kraju, dyskutują o Europie i szansach na europeizację ojczyzny. Jedni obawiają się terrorystów, inni z nimi sympatyzują lub sami sięgają po rewolwer. Jest też oczywiście wątek nieszczęśliwej miłości. To ciekawa, dobrze skonstruowana i napisana klarownym językiem powieść. O Turcji można dowiedzieć się z niej więcej niż z setki artykułów prasowych. Nie znajdziemy tu jednak psychologicznej głębi na miarę powieści Dostojewskiego ani porywającej wizji na miarę "Martwych dusz" Gogola. Nie jest to także książka, która mogłaby się równać z takimi arcydziełami powieściowymi ostatnich lat jak choćby "Dwanaście kręgów" Jurija Andruchowycza, "Platforma" Michela Houellebecqa, "Kronika ptaka nakręcacza" Haruki Murakamiego, "Wyjechali" W.G. Sebalda czy choćby z "Żołnierzami spod Salaminy" Javiera Cercasa. Nie wróżę Pamukowi wielkiego powodzenia w naszym kraju. Jednak Nobel go nie ominie." Aleksander Kaczorowski Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Literacki Nobel 11.10.06, 08:49 No to już jutro ogłoszenie laureata... Odpowiedz Link Zgłoś
habitus Re: Literacki Nobel 11.10.06, 08:56 Stawiam na Pamuka. A jak przegram stawiam wszystkim colę. Ale u mnie w domu bo nie chce mi się nigdzie łazić. Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Literacki Nobel 11.10.06, 09:10 Jak mawiają górale - jeden tylko Pambuk wie. Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Literacki Nobel 12.10.06, 15:48 habitus napisał: > Stawiam na Pamuka. A jak przegram stawiam wszystkim colę. Ale u mnie w domu bo > nie chce mi się nigdzie łazić. No to coli nie będzie. Pamuk. Odpowiedz Link Zgłoś