Dodaj do ulubionych

tanie filmy

12.05.03, 22:06
Do podjecia tego tematu sklonily mnie posty Forumowiczow wspominajacych filmy
FOTONU czy ORWO.Okazuje sie ze ORWO calkiem nie umarlo.U naszych zachodnich
sasiadow (moze i gdzie indziej)sprzedaje sie materialy o nazwie new-
ORWO.Sprzedawane sa dwa rodzaje materialow.ORWOPAN125 ktory jest nie do
odroznienia od materialu ILFORD HP4 Plus,orazORWOPAN 400 rowniez nie do
odroznienia od ILFORD HP Plus.Prawdopodobnie sa to materialy Ilforda w
opakowaniu ORWO.Zaleta ich jest cena.Polowa ceny oryginalu.
Foton czyli dawny zasluzony dla Polskiej fotografi Franaszek przestal
interesowac sie amatorami cz-b fotografi.Przetrwaly natomiast FOMA w Czechach
i EFKE w Horwcji.EFKE produkuje filmy rowniez w T technologi.Szczegolnie
interesujacym jest Efke KB 25 ktory z powodzeniem zastepuje niestety wycofany
z produkcji film AGFA APX 25.
Niestety jako spoleczenstwo nie dalismy szans przezycia rodzimej
produkcji.Szkoda.
Obserwuj wątek
    • gumista Re: tanie filmy 12.05.03, 22:23
      Zaraz zaraz - FOTON nie tak do końca umarł jak piszesz. Prosze zajrzeć tu:
      www.foton.pl/OFERTA/FOTOGRAFIA/FOTOGRAFIA.HTM
      a na pewno amator fotograf znajdzie coś dla siebie i dla swojej ciemni.
      Oczywiscie trudno jest mi powiedzieć, że te materiały moga się równać np z
      Ilfordem ale na dobry początek? Ba mało tego niektóre chemikalia tez jest warto
      kupić fotonowskie - z tego względu bo są sporo tańsze, np utrwalacze - zawsze
      uważałem, że po co wyrzucać kasę np na ilfordowskie, czy kodakowskie skoro te
      fotonowskie są doskonałe.
      pozdrawiam
      • x2468 Re: tanie filmy 13.05.03, 23:35
        Smutne ale prawdziwe.To co oferuje FOTON to produkty innych firm.Dotyczy to
        przynajmniej tego co nas interesuje.Czarno-biale blony produkcji Fomy z Hradec
        Kralowe.Rowniez z Fomy pochodzi papier,Kolorowe filmy to dzisiaj Fuji.Filmy
        Fomy sa materialami nowoczesnymi.Ich jakosc jest uznawana jako bardzo dobra.
        Rowniez uwazam ze nie nalezy niepotrzebnie wydawac pieniedzy,powiem wiecej
        nalezy o ile to mozliwe wspierac polski przemysl,kupujac produkty krajowe.Mam
        cicha nadzieje ze znajdzie sie jakis pan Franaszek i reanimuje produkcje blon
        fotograficznych w Polsce.
        • mosteczek2 Re: tanie filmy 13.05.03, 23:54
          Lasciate ogni speranza...
          • ajon1 Re: tanie filmy 14.05.03, 09:23
            Niestety, niestety, niestety
            mimo, że wieczny optymista podzielam pogląd mosta w tym względzie. Myślę nawet
            że dni Fomy są już policzone. Całośc produkcji przejmą wielkie koncerny, a rola
            Fotonu jeśli przetrwa ograniczy się do tego co robi teraz - konfekcjonowania
            produktów potentatów. Nie zapominajmy też o tym, że ściga nas cały czas
            fotografia cyfrowa.
            pozdrawiam
            ajon
            • mosteczek2 Re: tanie filmy 14.05.03, 10:29
              A i owszem, osobliwie że FOTON ogranicza swoja ofertę w dziedzinie nas
              interesującej. Jeszcze parę lat temu do kupienia były błony półtonowoe GM3, już
              jeich ni ma. Ja pracuję juz tylko na przeterminowanych resztkach TF-HN, które
              mają gradację extra-hard, na całe szczęście znam sposoby na jej zmiękczenie.
              Ale co z tego? Piękne czasy minęły! Juz dzis wiem, że gdy stanieje świecenie
              negatywów, to będę zmuszony rzucić się z rozpaczą w najnowocześniejszą
              technikę...
              • ajon1 Re: tanie filmy 14.05.03, 10:43
                mosteczek2 napisał:

> Ale co z tego? Piękne czasy minęły! Juz dzis wiem, że gdy stanieje świecenie
                > negatywów, to będę zmuszony rzucić się z rozpaczą w najnowocześniejszą
                > technikę...

Używanie negatywów z naświetlarki jest rzeczywiście mało romantyczne, ja
                ponadto mam jeszcze ciągłe problemy z przygotowaniem ich w sposób odpowiedni
                dla mnie i powtarzalny.
                Jeśli chodzi o ceny świecenia to chyba bardzo tanieć nie będą, bo już jest
                niedrogo. Ja płacę 5-6 zł za A4. Mam jednak nadzieję, że zdążę popróbować
                fotograficznych metod wykonywania negatywów.
                ajon
                • x2468 Re: tanie filmy 15.05.03, 12:39
                  Pozwolicie ze ja jednak nadzieje zachowam.Po prezetacji pierwszych fotografi
                  ogloszono smierc malarstwa.Po wynalezieniu plyty CD smierc plyty
                  analogowej.Tranzystora -lampy elektronowej a po tym jak wynaleziono internet
                  smierc ksiazki (tej z kartek-mialy byc wylacznie elektroniczne).i co?Dzisiaj
                  radio donioslo ze sprzedaz ksiazek w USA bije wszelkie rekordy.Powstaja stale
                  tlocznie plyt analogowych,w stanach sprzedano w ubieglym roku okolo 60000
                  wzmacniaczy lampowych.
                  Mysle ze fotografia,nazwe ja klsyczna (analogowa brzmi dziwnie)pozostanie
                  2wiecznie zywa"(podobnie jak "guma"ktora w dzisiejszych czasach,za to co
                  napisze z gory przepraszam ,technicznie jest bez sensu).
                  Klasyczna emulsja srebrowa bedzie jeszcze dlugo niezastapiona w wielu
                  dziedzinach zycia.Chocby fotografi policyjnej(zapis elektroniczny mozna
                  dowolnie manipulowac).W zwiazku z tym pozostana wytwornie materialow
                  klasycznych ktore beda z soba konkurowaly i dostarczaly nam to czego
                  potrzebujemy.Ludzie zawsze tesknili za czyms innym,magicznymi pieknym.W miare
                  postepu technicznego ludzie beda mieli coraz wiecej czasu.Dzieki temu rowniez
                  wiecej czasu na fotografie.
                  dlatego sadze ze w Polsce a niedlugo w Europie jest miejsce na wiele wytworni
                  miejszych czy wiekszych zaspakajajacych tzw wyzsze potrzeby ludzkosci.W tym
                  rowniez tej czesci ktora zajmuje sie fotografia.
                  Pzdr.piotr
                  • ajon1 Re: tanie filmy 15.05.03, 14:11
                    x2468 napisał:

W zwiazku z tym pozostana wytwornie materialow
                    > klasycznych ktore beda z soba konkurowaly i dostarczaly nam to czego
                    > potrzebujemy.Ludzie zawsze tesknili za czyms innym,magicznymi pieknym.W miare
                    > postepu technicznego ludzie beda mieli coraz wiecej czasu.Dzieki temu rowniez
                    > wiecej czasu na fotografie.
                    > dlatego sadze ze w Polsce a niedlugo w Europie jest miejsce na wiele wytworni
                    > miejszych czy wiekszych zaspakajajacych tzw wyzsze potrzeby ludzkosci.W tym
                    > rowniez tej czesci ktora zajmuje sie fotografia.
                    > Pzdr.piotr

Piękna wizja oby się ziściła !
                    Póki co wyższe potrzeby większości społeczeństwa zaspokajają latynoskie seriale
                    i promocje w hipermarkecie.
                    Ale rzeczywiście wiele osób zaczyna się odwracać się od elektronicznej,
                    wirtualnej rzeczywistości wracając do tego co namacalne, materialne. Pisaliśmy
                    kiedyś na tym forum, że w przypadku jakiegoś kataklizmu, gdy elektroniczny
                    zapis ulegnie zagładzie pozostaniemy niewzruszeni ze swoja klasyczną techniką.
                    Dlatego nie boje się konkurencji elektroniki jesli chodzi o jakość i
                    specyficzne wartości fotografii klasycznej ale jej przewagi w walce o rynek.
                    Ale zamiast prognozować rozwój czy upadek produkcji klasycznych materiałów
                    fotograficznych korzystajmy z tego co jest, z tanich lecz dobrych filmów Fomy,
                    z możliwości samodzielnej obróbki fotografii czarnobiałej.
                    Ten apel kieruję przede wszystkim do siebie.
                    serdecznie pozdrawiam
                    ajon

• zby001 Re: tanie filmy 15.05.03, 14:38
                      no, to panie kolego, juz jest naduzycie :) Nazywanie
                      tanich filmow Fomy dobrymi, to jak z tanimi winami.
                      Dlaczego tanie wina sa dobre? Bo sa dobre i tanie.

Filmy Fomy nie sa dobre, sa mocno przecietne. Owszem, do
                      nauki fotografowania nadaja sie zupelnie niezle, ale nic
                      ponadto. Moze jeszcze do tego, zeby zeskanowane obrazki
                      pokazywac na monitorach. Ilford robi rownie tanie i
                      znacznie lepsze filmy (PAN 100 i 400). A te klasyczne
                      emulsje, FP4+ i HP5+ wcale takie drogie nie sa,
                      szczegolnie jak ktos ma mozliwosc kupowania na gieldach,
                      byle nie w sklepie.
                      • ajon1 Re: tanie filmy 15.05.03, 15:44
                        zby001 napisał:

> no, to panie kolego, juz jest naduzycie :) Nazywanie
                        > tanich filmow Fomy dobrymi, to jak z tanimi winami.
                        > Dlaczego tanie wina sa dobre? Bo sa dobre i tanie.

Trafił szanowny Pan Kuliega w 10, jestem smakoszem tanich win.
                        Piszę o fomie bo o niej była mowa wcześniej, wróżyłem firmie rychły upadek i
                        dlatego namawiałem z korzystania z ich materiałów póki są.
                        - sory nie miałem zamiaru reklamować firmy lecz zalety fotografii klasycznej.
                        Dyskusja co lepsze Foma czy Ilford, kodak czy Fuji, Canon czy Nikon nie ma
                        sensu na tym forum.

> Filmy Fomy nie sa dobre, sa mocno przecietne. Owszem, do
                        > nauki fotografowania nadaja sie zupelnie niezle, ale nic
                        > ponadto.

Fotografii cz-b uczę się na nowo, zarówno na fomie jak i ilfordzie - ilford też
                        się do nauki nadaje

Ps. Zdaje się że my byli na Ty ?

• x2468 Re: tanie filmy 15.05.03, 12:46
                  Tymrazem w "kwesti technicznej"Czy istnieje mozliwosc wykonania odpowieednich
                  foli na kserografie?Oczywiscie z wzgledu na lepsza rozdzielczosc na kopiarce
                  laserowej kolorowej.
                  • gumista Re: tanie filmy 15.05.03, 16:08
                    x2468 napisał:

> Tymrazem w "kwesti technicznej"Czy istnieje mozliwosc wykonania odpowieednich
                    > foli na kserografie?Oczywiscie z wzgledu na lepsza rozdzielczosc na kopiarce
                    > laserowej kolorowej.

Chyba chodzi ci o negatywy - nie polecam ich wykonywac drukarce laserowej - sa
                    słabe i nadają się tylko do kosza. Jesli chodzi o kserograf - to m.in. na nim
                    wykonywałem swoje pierwsze negatywy srebrowe - wielka to maszyneria, ale po
                    odwróceniu paru rzeczy nadaje się własnie do robienia negatywów z duzych zdjęć -
                    ma tez to tę zaletę, że w mgnieniu oka możesz ustawić wielkosć np negatywu
                    itp. Negatywne to jest to , że taki stary kserograf z lat 60 zajmuje pół pokoju
                    w piwnicy. Jednak znany fotograf ma go i moge z niego korzystać i robić sobie
                    normalne negatywy srebrowe. Czy one są lepsze od tych wykonanych metoda
                    poligraficzną? śmiem twierdzić, że jakość jest porównywalna nawet lepiej
                    pracuje mi się na tych drugich - może lepiej są zrobione, bo te klasyczne
                    miałem za bardzo kontrastowe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka