profes79 02.04.07, 08:23 Wszystkiego najlepszego i 100 lat zycia! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: agata Joanna Chmielewska kończy 75 lat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.04.07, 08:50 o ileż życie jest barwniejsze z takimi ludzmi jak Pani Joanna, której życzę dużo zdrowia i wielu wspaniałych pomysłów na kolejne powieści Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tulipan Re: Joanna Chmielewska kończy 75 lat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.04.07, 09:02 Pani Joannie zawdzięczam wiele szaleńczych wybuchów śmiechu, najbardziej rechotałam nad "Lesiem", jednak reszta twórczości też fajna, zabawna, obecnie może już mnie tak bardzo nie śmieszy, ale nadal bardzo lubię dla odprężenia poczytać. Najbardziej barwną jest "Całe zdanie..", ileż tam kolorów!.. Wszystkiego najlepszego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agni* Re: Joanna Chmielewska kończy 75 lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.07, 09:12 Wszystkiego najlepszego !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
bk110 Re: Joanna Chmielewska kończy 75 lat 02.04.07, 09:35 Pani Joannie wszystkiego naj naj naj nadal takiego humoru i jeszcze więcej książek! czytałam wszystkie i uważam że są rewelacyjne pamiętam te noce nieprzespane bo nie mogłam się oderwać od lektury :-) to była jest i będzie moja ulubiona autorka Tak trzymać Pani Joanno! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dirgone Re: Joanna Chmielewska kończy 75 lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.07, 10:28 Z mamą wprowadziłam do codziennego języka wiele powiedzonek z książek Chmielewskiej. Jakoś słowo "krzaki" nie chcą mi przejść przez gardło, odkąd poznałam przecudowne słowo "krze". Na równi kocham i czytałam milion razy "Całe zdanie nieboszczyka", "Wszystko czerwone" i "Boczne drogi". Ostatnio musiałam kupić nowe egzemplarze, bo stare rozpadły się ze starości i intensywnego czytania przez wszystkie pokolenia :) Odpowiedz Link Zgłoś
kakunia.k Re: Joanna Chmielewska kończy 75 lat 02.04.07, 10:59 wszystkiego najnajnajnaj!! a nam, czytelnikom, wielu następnych książek :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aneczka.p. Re: Joanna Chmielewska kończy 75 lat IP: *.ds10.univ.gda.pl 02.04.07, 11:38 Ile razy musiałam tłumić śmiech w środkach komunikacji publicznej, gdy czytałam Jej książki!!!!! Ale często spotykałam rozumiejące spojrzenia, gdy tylko pokazywałam okładkę książki;) Moja mama czyta Chmielewską, ja czytam, moje dzieci też będą czytać- bo czeka na nie cała kolekcja:) Sto lat Pani Joanno!! Dużo sił i zdrowia na kolejne, niepowtarzalne powieści! Czekamy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
drzejms-buond Re: Joanna Chmielewska kończy 75 lat 02.04.07, 11:48 azaliż miłośników chmielewskiej jest mrowie a mrowie... ========= uśmiech kosztuje mniej niż elektryczność a daje więcej światła (lec) Odpowiedz Link Zgłoś
sza.raczek Re: Joanna Chmielewska kończy 75 lat 02.04.07, 12:16 Też kocham, też pękam ze śmiechu. Tak samo jak moja córka. Właściwie to córka zaraziła mnie miłością do Joanny Chmielewskiej. A najbardziej ukochałam sobie Autobiografię. Odpowiedz Link Zgłoś
porannakawa Re: Joanna Chmielewska kończy 75 lat 02.04.07, 13:06 Pani Joanno! Dzień przed obroną pracy magisterskiej wpadła mi w ręce Pani książka - Lesio. Całą noc przed egzaminem czytałem, zabrałem ze sobą, czytałem na korytarzu. Wezwany na egzamin,lekturę odłożyłem na bok, poszedłem, egzamin zdałem i dalej wróciłem do Lesia siedząc na korytarzu przed pokojem mojego profesora. Pół godziny po magisterce przeczytałem Lesia do końca. Dziękuję! Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: Joanna Chmielewska kończy 75 lat 02.04.07, 13:14 "Lesio" wpadł mi w ręce 15 lat temu, kiedy chodziłam do I klasy Technikum Hotelarskiego w Bytomiu. Zaczytywałam się tą książką na lekcjach wyposażenia technicznego obiektów hotelarskich, które prowadził Pan Leszek Cz. Wypisz wymaluj tp Lesia!!!! Do dziś mam do tej książki i do Pana Leszka ogromny sentyment. Załączam Pozdrowienia!!!!!1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zryta Kora Joanna Chmielewska przed mgr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.07, 15:00 Też czytałam Chmielewską cały dzień przed magisterką :))) Ale nie pamiętam już co. Poza tym wszystkie jej książki mam przeczytane po kilka razy :D Odpowiedz Link Zgłoś
shape_shifter Joanna Chmielewska kończy 75 lat 02.04.07, 14:03 Droga Pani Joanno! Serdeczne życzenia nieustającego poczucia humoru i wielu pomysłów na kolejne książki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wr Re: Joanna Chmielewska kończy 75 lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.07, 21:26 "Dzikie białko" wymiata! Odpowiedz Link Zgłoś
buddda Re: Joanna Chmielewska kończy 75 lat 03.04.07, 10:36 Dzięki temu artykułowi uzmysłowiłam sobie, że zapomniałam o Chmielewskiej i teraz mam tak z pięć nowych książek do przeczytania, ta autorka najwyraźniej jest uzależniona od pisania, i dobrze :))) Sto lat !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HJ rocznik 1940 Re: Joanna Chmielewska kończy 75 lat IP: *.ewe-ip-backbone.de 25.07.08, 10:09 Stu lat zycia w zdrowiu i pogodzie ducha! Zycze wielu jeszcze ksiazek nam,a Pani Joannie wszystkiego wszystkiego najlepszego ! Oby stalo jej zdrowia i sil, bo checi z pewnoscia nie zbraknie. PS.Odnosnie jednego z powyzszych zyczen: Rzeczownik "krze"(np. "w krzach") jest nadal w potocznym uzyciu w gwarze slaskiej. Tym niemniej wielkie uznanie dla Pani Joanny za uzycie go. Odpowiedz Link Zgłoś