nxa Re: liryka, liryka... 22.07.03, 10:36 Nie znam tytułu, nie znam autora. Miękka woń Parzonej herbaty Delikatnie osiada Na spragnionych wargach Mały promyk Wpatruje się we mnie Rozmarzonymi oczami Nocy Jest tak spokojnie Że nawet muzyka Gubi się w mroku Gdzieś między nogami Starych krzeseł Gwiazdy zasnęły Na parapecie Przykryte skąpą Sukienką rosy Ciało dziś jakoś Inaczej pachnie Włosy rozpływają Się w oparach Herbaty Odpowiedz Link Zgłoś
all2 Re: liryka, liryka... 22.07.03, 18:39 to powinno być razem z głosem Patti Smith. ale cóż. kto ma, niech sobie posłucha... Pałer! :) I met a man who would be king He had that dream to live forever He was a promise in the dark He was a promise to make it together I was a girl who would be queen I didn't know the cost of freedom It was a secret that we would share It was a world we both could believe in Some kind of hero catch me again I'm falling cos'I can hear you calling it's never enough, never enough, never enough I met a man who had no name He spoke the language of the spirit He took a chance for heart and soul And with a laugh he dared me to hear it I met a man who watched the stars He had a paper had a reason It was a secret he would share he was a world that I could believe in some kind of hero catch me again I'm falling and I can hear you darling it's never enough, never enough, never enough I met a man who would be king He had a dream to live together He was a promise in the dark But he was lost in a storm forever Now I'm standing here all alone Now I know the cost of freedom It's a secret we all can share And it's a world we all can believe in Some kind of hero catch me again I'm falling Now and forever darling it's never enough, never enough, never enough Odpowiedz Link Zgłoś
aand Re: liryka księżcowa 03.08.03, 00:28 Clair de lune Votre âme est un paysage choisi Que vont charmant masques et bergamasques Jouant du luth et dansant et quasi Tristes sous leurs déguisements fantasques. Tout en chantant sur le mode mineur L'amour vainqueur et la vie opportune, Ils n'ont pas l'air de croire a leur bonheur Et leur chanson se mele au clair de lune, Au calme clair de lune triste et beau, Qui fait rever les oiseaux dans les arbres Et sangloter d'extase les jets d'eau, Les grands jets d'eau sveltes parmi les marbres. Moonlight Your soul is like a landscape fantasy, Where masks and Bergamasks, in charming wise, Strum lutes and dance, just a bit sad to be Hidden beneath their fanciful disguise. Singing in minor mode of life's largesse And all-victorious love, they yet seem quite Reluctant to believe their happiness, And their song mingles with the pale moonlight, The calm, pale moonlight, whose sad beauty, beaming, Sets the birds softly dreaming in the trees, And makes the marbled fountains, gushing, streaming-- Slender jet-fountains--sob their ecstasies. Odpowiedz Link Zgłoś
aand Re: liryka szorstka... 09.08.03, 23:51 Mutiny in Heaven Well ah jumpt! and fled this fucken heap on doctored wings Mah flailin pinions, with splints and rags and crutches! (Damn things nearly hardly flap) Canker upon canker upon one million tiny punctures That look like... Long thin red ribbons draped across the arms of a lil mortal girl (Like a ground -plan of Hell) Curse these smartin strings! These fucken ruptures! Enough! Enough is enough! (If this is Heaven ah'm bailin out) If this is Heaven ah'm bailin out Ah caint tolerate this ol tin-tub So fulla trash and rats! Felt one crawl across mah soul For a seckon there , as thought as wassa back down in the ghetto! (Rats in Paradise! Rats in Paradise!) Ah'm bailin out! There's a mutiny in Heaven! Ah wassa born... And Lord shakin, even then was dumpt into some icy font, like some great stinky unclean! From slum-chuch to slum-church, ah spilt mah heart To some fat cunt behind a screen... Evil poppin eye presst up to the opening He'd slide shut the lil perforated hatch...at night mah body blusht To the whistle of the birch With a lil practice ah soon learnt to use in on mahself Punishment?! Reward!! Punishment?! Reward!! Well, ah tied on...percht on mah bed ah was... sticken a needle in mah arm... Ah tied off! Fucken wings burst out mah back (Like ah was cuttin teeth!!) Ah took off!!! (Rats in Paradise! Rats in Paradise!) There's a mutiny in Heaven! Oh Lord, ah git down on mah knees (Ah git down on mah knees and start to pray) Wrapped in mah mongrel wings, ah nearly freeze In the howlin wind and drivin rain (All the trash blowin round 'n' round) >From slum-heaven into town Ah take mah tiny pain and rollin back mah sleeve (Roll anna roll anna roll anna roll) Ah yank the drip outa mah vein! UTOPIATE! Ah'm bailin out! UTOPIATE! If this is Heaven ah'm bailin out! Mah threadbare soul teems with vermin and louse Thoughts come like a plague to the head...in God's house! Mutiny in Heaven! (Ars infectio forco Dio) To the plank! (Rats in Paradise! Rats in Paradise!) Ah'm bailin out! (Hail Hypuss Dermio Vita Rex!) Hole inna ghetto! Hole inna ghetto! (Scabio Murem per Sanctum...Dio, Dio, Dio) Odpowiedz Link Zgłoś
aand Re: liryka, liryka... 17.08.03, 21:21 Oh, wearisome condition of humanity, Born under one law, to another bound, Vainly begot and yet forbbiden vanity, Created sick, commanded to be sound, When meaneth nature by these diverse laws, Passion and reason, self-division,s cause? Ileż nużących udręk znosi byt człowieczy! Zrodzon od jednym prawem, innego się boi, Marnie poczęty, stale marności swej przeczy, Stworzony chorym, wie, że zdrowie mu przystoi: Po cóż Natura tyle sprzecznych praw narzuca I namiętność z rozumem w ludzkiej duszy skłóca? Fulke Greville (tł. S. Barańczak) Odpowiedz Link Zgłoś
all2 Re: liryka, liryka... 18.08.03, 00:24 STORY OF ISAAC The door, it opened slowly My father, he came in I was nine years old And he stood so tall above me blue eyes, they were shining and his voice was very cold Said: I've had a vision and you know I'm strong and holy I must do what I've been told so we started up the mountain I was running, he was walking and his axe was made of gold Well, the trees, they got much smaller, the lake - a lady's mirror, we stopped to drink some wine And he threw the bottle over - broke a minute later - and he put his hand on mine I thought I saw an eagle but it might have been a vulture I never could decide then my father built an altar he looked once behind his shoulder he knew I would not hide You who build the altars now to sacrifice these children you must not do it anymore cause scheme is not a vision and you never have been tempted by a demon or a god You who stand above them now your hatchets blunt and bloody you were not there before when I lay upon a mountain and my father's hand was trembling with the beauty of the world And if you call me brother now forgive me if I enquire just according to whose plan When it all comes down to dust I will kill you if I must I will help you if I can When it all comes down to dust I will help you if I must I will kill you if I can and mercy on our uniform men of peace or men of war the peacock spreads his fan /Leonardo Cohen/ Odpowiedz Link Zgłoś
aand Re: liryka, liryka... 23.08.03, 19:34 How soon is now? I am the son and the heir of a shyness that is criminally vulgar I am the son and heir of nothing in particular You shut your mouth how can you say I go about things the wrong way I am human and I need to be loved just like everybody else does I am the son and the heir of a shyness that is criminally vulgar I am the son and the heir of nothing in particular You shut your mouth how can you say I go about things the wrong way I am human and I need to be loved just like everybody else does When you say it's gonna happen "now" well, when exactly do you mean? see I've already waited too long and all my hope is gone Odpowiedz Link Zgłoś
all2 Re: liryka, liryka... 24.08.03, 17:11 Just our perfect day drink sangria in a park and then later when it gets dark we go home Just our perfect day feed animals in the zoo then later a movie too and then home Oh it's such a perfect day I'm glad I've spent it with you oh such a perfect day you just keep me hanging on you just keep me hanging on Just our perfect day problems all left alone we can do things on our own it's such fun Just our perfect day you made me forget myself I thought I was someone else someone good Oh it's such a perfect day I'm glad I've spent it with you Oh such a perfect day you just keep me hanging on you just keep me hanging on You're going to reap just what you sow You're going to reap just what you sow Lou Reed Odpowiedz Link Zgłoś
aand Re: liryka hmm... ;) 24.08.03, 23:29 Zupełny wieloryb (Very Like a Whale) Uważam że wyszłoby na dobre wszystkim bez wyjątku literackim utworom, Gdyby ich autorzy trochę się pohamowali w szastaniu porównaniem i metaforą. Pisarze wszelkich ras i tworzący we wszystkich językach, poczynając od argentyńskiego i australijskiego a kończąc na łacinie, oraz ki-swahili Nie potrafią jakoś powiedzieć po prostu, że coś jest tym czym jest, natomiast wyłażą ze skóry, aby nam wmówić, że to coś jest jak coś innego albo wręcz jest tym czymś innym - dlaczego? bo oni sobie tak tę rzecz "uzmysłowili. Co faktycznie chce nam powiedzieć poeta, w szale twórczym rwąc włosy z brody, Komponuje tę np. linijkę: "Asyryjczyk tak runął, jak wilk spada na trzody"? Przede wszystkim George Gordon Byron nie był dzieckiem, znał jako tako życie i dawno już nabrał był odpowiednich myślowych nawyków, Aby wiedzieć, że w sytuacji tego rodzaju najprawdopodobniej chodziło o całą masę Asyryjczyków. Ale dobrze, nie będziemy się przecież wykłócać o szczegóły, zwłaszcza żę groziłoby to apopleksją w jakimś sporu szczytowym momencie: Zgódźmy się dla świętego spokoju, że to pojedyńczy Asyryjczyk wykonał wspomniane runięcie Idźmy jednakowoż dalej: mamy tego konkretnego Asyryjczyka i teraz w następnej linijce czytamy o nim, że, że "złotem, purpurą kohort parł i miażdżył przeszkody" - No i co poeta chce nam przekazać, skoro sam przecież powiedział przed chwilą, że tenże Asyryjczyk, jak wilk spada na trzody? Że więcej jest dziwów w niebie i na ziemi, niż to się marzy naszym filozofom, wiadomo nam od dość dawna i zaskoczeni tym faktem nie będziem, Ale nie wyobrażałem sobie, żeby nawet wśród tych dziwów mógł się znaleźć wilk miżdżący przeszkody złotymi i purpurowymi kohortami, czy w ogóle wilk miażdżący cokolwiek bądż jakimkolwiek bądż złotym i purpurowym narzędziem. Nie, nie, drogi lordzie B.: w to że ten cały Asyryjczyk miał w sobie coś z wilka, mógłbym uwierzyć dopiero, gdyby on sam w wilczej postaci pod nos mi się pchał; Chce pan powiedzieć, że co - że Asyryjczyk rzeczywiście miał cztery nogi i kudłaty ogon, i duży czerwony pysk, i duże białe kły, i robił Hau, hau? Szczerze mówiąc, nie wydaje mi się to bardzo prawdopodobne i uważam, że miał pan prawo powiedzieć co najwyżej coś w ścisłym i rzeczowym stylu: Np. że kohorty runeły jak cała kupa kohort asyryjskich na wojowników hebrajskich, których było tylu a tylu. Ale nie, to nie brzmiało dośc finezyjnie w uszach naszego lorda, skądże znowu, nie, on musiał sporządzić sobie zapasik wymyślnych figur mowy i jeszcze przeprowadzić interpolację, Czego skutki są takie, że nie można dzisiaj słowa powiedzieć w towarzystwie na temat wojowników ze Starego Testamentu, żeby się ktoś nie odezwał. Aha, to ci, co to na nich spadały całe swory wilków, tłukły ich purpurowymi i złotymi kohortami i przyrządzały sobie z nieszczęśników kolację. Takie właśnie rzeczy wyprawiają bezustannie poeci, od Homera aż po Tennysona: Przyrównują dziewiczy rumieniec do róży, a cielęcinę do Desdemony ( że niby też młoda i też duszona ), I powiadają zawsze, że po nocnej zamieci śnieg zasłał pola jak biały puszysty koc, Na co ja powiadam, A doprawdy? ślicznie, w takim razie kładź się pan pod sześciocalowej grubości koc śniegu, a ja się przykryję półcalowym kocykiem z niepoetycznego materiału, z którego wyrabia się koce, i zobaczymy ko lepiej prześpi noc, I może wtedy wreszcie, poeto, w mózgu dźwignie ci się zrozumienia semafor I pozwoli ci pojąć, czemu źle jest nadużywać metafor. Ogden Nash Odpowiedz Link Zgłoś
all2 Re: liryka hmm... ;) 24.08.03, 23:37 :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
habitus Re: liryka hmm... ;) 24.08.03, 23:42 :))))))))))))))))) Czy to tłumaczenie Barańczaka? Odpowiedz Link Zgłoś
aand Re: liryka hmm... ;) 25.08.03, 10:45 habitus napisała: > :))))))))))))))))) Czy to tłumaczenie Barańczaka? Tak, to Stasiek. Sam on... :))) BRZASK ERY PODRÓZY KOSMICZNYCH Wpierw malpa, potem czlowiek, wreszcie wiecej osób. Swiat onegdaj zaczal sie w ten sam sposób. John Ciardi Odpowiedz Link Zgłoś
habitus Re: liryka hmm... ;) 24.08.03, 23:47 To teraz coś krótszego: Krowa: coś, co wypełnia sobą niedaleką Odległość między punktem Muu a punktem Mleko. Ogden Nash (w tłum. S. Barańczaka) Odpowiedz Link Zgłoś
saunne Re: liryka, liryka 28.08.03, 10:16 Nie wiem czy to nadaje się do tego wątku, ale zaryzykuję... "Jakżeż ja się uspokoję, Pełne strachu oczy moje, Pełne grozy myśli moje, Pełne trwogi serce moje, Pełne drżenia piersi moje, Jakżeż ja się uspokoję." Stanisław Wyspiański Wiersz jest motywem przewodnim płyty Wandy Warskiej "Stanisław Wyspiański Jakżeż ja się uspokoję", wydanej przez Polskie Radio. Motyw powtarza się w 6 kolejnych utworach skomponowanych m.in. przez Wojciecha Kilara, Zygmunta Koniecznego, Krzysztofa Pendereckiego, Zbigniewa Preisnera czy Henryka Mikołaja Góreckiego. Właśnie dostałam i słucham :) Odpowiedz Link Zgłoś
chatka_ Re: liryka, liryka 28.08.03, 10:23 Saunne nawet nie wiesz jak bardzo sie nadaje... Odpowiedz Link Zgłoś
all2 Re: liryka, liryka... 31.08.03, 01:44 Jest biel Jest biel, i znów wypija - czy to jesteś Ty? Już nie wiem, jak to nazwać, co ze mnie ubywa. Nie boję się - aż tyle lub tylko tyle wyznać Smiem nie wiedząc, czy słowa już ze mnie drwią - ja z nich. Wiem: biel - lecz co wypija, kiedy moja krew Już ze mnie dziś po kość wyparowała? Teraz upada śniegiem - mróz gryzie kość; zegara Nie nagląc co zrobiłam, że lipiec grudniem wszedł? Jest snem, co mnie połyka - jeśliś to jest Ty, To czemu tamta gwiazda skóry snu ostrogą Nie przecieka, lecz krąży w oczach - biały gołąb, Kiedy ja o symbolach naprawdę już nie wiem nic? 30 VIII 1970 Odpowiedz Link Zgłoś
all2 Re: liryka na niedzielę :) 31.08.03, 14:37 Nadzieja lśni jak słomy ździebełko w stodole. Czemu lękasz się osy, szalonej swym lotem? Patrz, słońce zawsze prószy w szczelinie gdzieś złotem Gdybyś się zdrzemnął, łokcie oparłszy na stole? Biedaku mój, tej wody choć wypij, źródlana, Zimna. Spij potem. Widzisz, jak z tobą, zbądź trwogi. Pieszczotami otoczę twej drzemki sen błogi I będziesz jak dziecina nucił kołysana. Południe bije. Przez litość, oddal się; pani! Spi. Dziwna, że stąpanie kobiety tak rani Mózg nieszczęsnych biedaków, dzwoniąc o ich głowę. Południe bije. Skropić kazałam w pokoju. Spijże, śpij! Nadzieja lśni, jak kamień w wyboju. Ach, kiedyż znowu róże zakwitną wrześniowe? Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: liryka, liryka... 02.09.03, 18:22 A poza tym /A. Nowak/ Proszę nie budź mnie ja naprawdę jestem ja naprawdę jestem proszę nie budź mnie w każdym słowie jeśli tylko chcesz je usłyszeć jeśli musisz o nich myśleć ja naprawdę jestem w każdym słowie jeśli musisz je pamiętać jeśli możesz je zapomnieć a poza tym co ja wiem o życiu tylko tyle ile muszę wiedzieć a poza tym kocham przecież muszę przeżyć wierzę w to w co muszę wierzyć i naprawdę jestem wierzę w cud Odpowiedz Link Zgłoś
chatka_ Re: liryka, liryka...po wakacjach :) 08.09.03, 22:43 Cały świat mój cały wielki świat To w twych oczach śmiech To w twych oczach blask Milion gwiazd i tysiąc pięknych miast Nie potrafi mnie zachwycić tak Wiec niech po kres oceany lśnią Nie dla mnie szczyty gór skryte mgłą I na nic czar egzotycznych plaż Od kiedy w myślach mam Twoją twarz Paru słów zaledwie kilku słów Potrzebujesz by zdarzył mi się cud Nigdy nikt przed Tobą nigdy nikt Nie uczynił świąt ze zwykłych dni Wiec niech po kres oceany lśnią Nie dla mnie szczyty gór skryte mgłą I na nic czar egzotycznych plaż Od kiedy w dobrze znam Twoją twarz Kiedyś tak przerażał mnie ten świat Dziś go schować chce w ramiona swe To co trwa co Twoje imię ma jak słoneczny blask ogrzewa mnie Wiec niech po kres oceany lśnią Nie dla mnie szczyty gór skryte mgłą I na nic czar egzotycznych plaż Od kiedy kocham tak Twoją twarz Jak szkoda, ze Ewa Bem tak rzadko pisze piosenki... Odpowiedz Link Zgłoś
all2 Re: All2 09.09.03, 19:07 Dzięki, ale to nie moje :))) Jeśli chodzi o dwa ostatnie - pierwszy to Wojaczek, drugi Verlaine. Zapomniałam dopisać ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kotwicz69 liryka, liryka 09.09.03, 19:20 Witam serdecznie; Encore jeszcze raz wg obrazu P. Fiedotowa Mam wszystko, czego może chcieć uczciwy człowiek Światopogląd, wykształcenie, młodość, zdrowie Rodzinę, która kocha mnie, dwie, trzy kobiety Gitarę, psa i oficerskie epolety To wszystko miało cel i otom jest u celu Na straży pól bezkresnych strażnik (jeden z wielu) Przy lampie leżę, drzwi zamknięte, płomień drga A ja przez szpadę uczę skakać swego psa Na drzwi się nie oglądaj, nasienie sobacze Gdzie w śniegach nocny wilka trop i zaspy po pas Skacz jak ci każę, będę patrzył jak skaczesz Encore, encore jeszcze raz Za oknem posterunku nic nie dzieje się Czego bym umiał dopilnować, albo nie Dali tu stertę starych futer i człowieka Ażeby był i niewiadomo na co czekał Więc przypuszczenia snuję, liczę sęki w ścianach Czasem przekłuję końcem szpady karakana W oku mam błysk! (Od knota co się w lampie żarzy) Czerwony odcisk na podpartej ręką twarzy Na drzwi się nie oglądaj, nasienie sobacze Gdzie w śniegach nocny wilka trop i zaspy po pas Skacz jak ci każę, będę patrzył jak skaczesz Encore, encore jeszcze raz Tak, jest gdzieś świat, obce języki, lecz nie tu Tu z ust dobywam głos, by rzucić rozkaz psu Są konstelacje gwiazd i nieprzebyte drogi Ja krokiem izbę mierzę, gdy zdrętwieją nogi I wtedy szczeka pies na ostróg moich brzęk Ze ściany rezonuje mu gitary dźwięk Ze wspomnień pieśni, które znam, tka wątek wróżb Jak gdybym swoje życie przeżył już Na drzwi się nie oglądaj, nasienie sobacze Gdzie w śniegach nocny wilka trop i zaspy po pas Skacz jak ci każę, będę patrzył jak skaczesz Encore, encore jeszcze raz Więc jem i śpię, pies śledzi wszystkie moje ruchy Gdy piję, powiem czasem coś, on wtedy słucha I widzę w oknie, zamiast zimy, lampę, psa I oficera, który pije tak jak ja Nic nie ma za tą ścianą z wielkich czarnych belek Nad stropem nazbyt niskim, by skorzystać z szelek Nic we mnie, prócz do świata żalu dziecięcego Tu nikt nie widzi, więc się wstydzić nie ma czego Oczami za mną nie wódź, nasienie sobacze Gdy piję w towarzystwie alkoholowych zmor I nie liż mnie po rękach, gdy biję cię - i płaczę Jeszcze raz! Jeszcze raz! Encore! Jacek Kaczmarski 1977 Wspanialy tekst zawierajacy w sobie milosc i rozpacz. Uczucia, ktore zbyt czesto "chodza" parami. Pozdrawiam, Kotwicz. Odpowiedz Link Zgłoś
all2 Re: liryka, liryka 09.09.03, 19:30 Ooo Kotwicz, obudziłeś we mnie wspomnienia - tę piosenkę kolega zawsze śpiewał na imprezach (ale to nie ten sam co słuchał Kelusa :) A czy znasz może inny tekst z podobnej półki - ale to chyba nie Kaczmarski - pamiętam tylko taki fragment: "Johnny, uchylając cylindra, oddala się bardziej na zachód"? Odpowiedz Link Zgłoś
kotwicz69 Re: liryka, liryka 09.09.03, 19:44 Czesc All; Tego tekstu niestety nie znam. Ale wzamian, na weselsza nute proponuje "Mufke": Prześliczna dzieweczka na spacer raz szła, Gdy noc ją złapała wietrzysta i zła. Być może przestraszyłby ziąb i mrok ją, Lecz miała wszak mufkę prześliczną swą. Nie ruszaj, to moje, weź precz łapy swoje, Popsujesz ją, boje się o mufkę swą. Więc szła w dół ulicy przez zamieć i mrok, gdy jakiś młodzieniec z nią zrównał swój krok, na widok jej uśmiech rozjaśnił mu twarz: "Ach, panno, prześliczną wszak mufkę ty masz." Nie ruszaj, to moje, weź precz łapy swoje, Popsujesz ją, boje się o mufkę swą. Wiem dobrze, że mam mufkę śliczną jak sen, co chłopców spojrzenia przyciąga co dzień, różowym jedwabiem podszyta pod spodem, a z wierzchu futerko, co chroni przed chłodem. Nie ruszaj, to moje, weź precz łapy swoje, Popsujesz ją, boje się o mufkę swą. Lecz mufka jest moja i nic do niej ci, bo mama kazała strzec dobrze jej mi. Więc idź swoją drogą i zostaw mnie już, bo... nie dam ci mufki i za tysiąc róż. Nie ruszaj, to moje, weź precz łapy swoje, Popsujesz ją, boje się o mufkę swą. Lecz noc była zimna i pannie, co szła, zachciało się winka kubeczek lub dwa. Po winku zbyt mocnym zagościł sen w niej, a chłopcy z jej mufką igrali, że hej. Nie ruszaj, to moje, weź precz łapy swoje, Popsujesz ją, boje się o mufkę swą. Zbudziwszy się w płacz uderzyła i jęk: "Zepsuli mi mufkę i szew na niej pękł! Podarli futerko i jedwab na fest, więc na nic ma mufka zapewne już jest Więc młode dziewczęta, strzec trzeba się wam tych chłopców, co z wami chcą być sam na sam. Przeminą raz dwa wina szum, słodkie słówka, a w darze zostanie wam... dziurawa mufka. Pozdrawiam, Kotwicz ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
kotwicz69 Re: liryka, liryka 09.09.03, 22:44 All; Kaczmarski, jak najbardziej:) Utwor ten pochodzi z programu "Pijany poeta", ktory zostal wydany w nieoficjalnym obiegu na kasecie magnetofonowej. Pozwolcie, ze zamieszcze jeszcze jeden przyklad tej troche odmiennej tworczosci Jacka: Rondo - czyli ballada o kacu gigancie Tydzień z hakiem dobrze było mi na świecie Bo od rana do wieczora piłem wściekle Aż mnie ścięło z nóg na amen tuż przy mecie I pojąłem cały drżąc że jestem w piekle W miejscu stanął czas i lęk ogarnął duszę Za całego życia winy wieczną męką By uniknąć jej wiedziałem wypić muszę Ale jak na złość nie było nic pod ręką Wszyscy krewni i znajomi stali wokół Pochylali swoje współczujące głowy Powtarzając na okrągło tylko spokój Nic ci się nie stanie przecież jesteś zdrowy Potem przyszedł lekarz razem z tłumem gości Każdy z nich ze sobą przyniósł flaszkę wódki I śpiewali że za siedem dni radości Całą wieczność będę troski miał i smutki I słyszałem jak bawili się do rana Jak wznosili tuż za ścianą moje zdrowie Kiedy czułem jak sufitu twarz pijana Drwiąco patrzy na mnie spod przymkniętych powiek Czas nie mijał ale trwał z uporem czasu Który dobrze wie że czasu ma w nadmiarze Minął wiek nim myśl zrodziła się z hałasu By pogrążyć w jeszcze większym mnie koszmarze Trzysta lat myślałem o tym co zrobiłem Trzysta czego mi się zrobić nie udało Trzecie trzysta się zbierałem na wysiłek Żeby sprawdzić czy mnie słucha własne ciało Kiedy wstałem puste było moje piekło Śladu gości uczt i wrzawy już nie słychać Tysiąc lat minęło jak się rzekło Więc najwyższy czas wyskoczyć na kielicha Tydzień z hakiem dobrze było mi na świecie Bo od rana do wieczora piłem wściekle Aż mnie ścięło z nóg na amen tuż przy mecie I pojąłem cały drżąc że jestem w piekle Jacek Kaczmarski 1988 Pozdrawiam, Kotwicz Odpowiedz Link Zgłoś
all2 Re: liryka, liryka... 12.09.03, 17:54 water of love from 'dire straits' High and dry in the long hot day Lost and lonely in every way Got the flats all around me sky up above I need a little water of love I've been too long lonely and my heart feels pain Crying out for some soothing rain I believe I have taken enough I need a little water of love Water of love deep in the ground No water here to be found Some day baby when the river runs free It'll carry that water of love to me There's a bird up in a tree sitting up high Waiting for me to die If I don't get some water soon I'll be dead and gone in the afternoon Once I had a woman I could call my own Once I had a woman now my woman is gone Once there was a river now there's a stone You know it's evil when you're living alone I komentarz z oficjalnej strony Marka Knopflera: 'Water Of Love' is an atmospheric tale of lost love. The lack of water is used as an allegory for the drying up of one's love life. In this song, the thirst for water is the thirst for love. 'Water Of Love' speaks of past love, present loneliness, the unnatural state of being alone, and the desire and hope for the return of love. :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
all2 Re: liryka, liryka... 12.09.03, 18:06 Po tej lekcji wzorcowej krytyki literackiej jeszcze jeden tekst tegoż samego autora. where do you think you're going from 'communiqué' Where d'ya think you're going Don't you know it's dark outside Where d'ya think you're going Don't you care about my pride Where d'ya think you're going I think a you don't know You got no way of knowing There's no place you can go I understand your changes A-long before you reach the door I know where you think you're going I know what you came here for And now I'm sick of joking You know I like you to be free A-where d'ya think ya going I think you better go with me You say there is no reason But you still find cause to doubt me If you ain't with me You're gonna be without me Where d'ya think you're going Don't you know it's dark outside Where d'ya think you're going I wish I didn't care about my pride And now I'm sick of joking You know I like you to be free A-where d'ya think ya going I think you better go with me Odpowiedz Link Zgłoś
kotwicz69 Re: liryka, liryka... 12.09.03, 19:11 Tindersticks "No more affairs" There's no more affairs No more fooling around There's no more affairs Are you gonna find out? If I tremble in your arms If I sigh through your hair This last affair There's no more fooling around There's no more affairs Are you gonna find out? If my hand's by my side If I avoid your stare This last affair There's no more affairs No more fooling around There's no more affairs No, no more fooling around There's no more affairs Are you gonna find out? If I tremble in your arms If I sigh through your hair This last affair There's a place in my mind Where I know what's going on But it grows, shifts into time Leaves me hanging on And though we were only having fun It seems such a crime now Go and play, play in the road You're gonna get run down, run down There's no more affairs No more fooling around There's no more affairs No more fooling around There's no more affairs Are you going to find out? It's an impulsive thing But we caught the other Climbed into bed with all our previous lovers Gets crowded in there There's no more affairs Pozdrawiam, Kotwicz Odpowiedz Link Zgłoś
kotwicz69 Re: liryka, liryka... 12.09.03, 19:15 Tindersticks raz jeszcze. Wspanialy zespol i prawie zupelnie nieznany. "Pretty Words" Pretty words Likes ones you've never heard Oh those pretty words What can they say? It felt like the first summer's day When I heard those pretty words Oh those pretty words Oh those... Pretty words Like ones you've only overheard They hang together like pearls I can't even say Do you feel so much better now Now you've heard those pretty words Oh those pretty words Oh those... Oh those pretty words They hang all around me now Like a nicotine string of pearls I'm falling inside them now When there's a sound you hear And it feels like everything And it feels like everything And it feels like... You're just such a pretty one You make everything feel undone Waiting for those hands to come Waiting for those hands... Odpowiedz Link Zgłoś
chatka_ Re: liryka, liryka... 12.09.03, 22:32 "Żeby się sobą zauroczyć" (dwugłos) Ja mam rzekomo trochę wdzięku Ty masz jaskrawo smutne oczy Znajdzie się zatem jakiś powód Żeby się sobą zauroczyć I żeby to zauroczenie Ująć w banalnie wielkie słowa, Żeby się sobą pozachwycać, Żeby się sobą rozkoszować... Ja Cię odszukam bez kłopotu W tłumie tak zwanych zwykłych ludzi, Potem się Tobą będę cieszyć, A Ty się przy mnie nie zanudzisz Znajdziemy powód by być z sobą, Żadnych wymagań, planów żadnych - Ty będziesz piękna... - A Ty mądry... - Ty będziesz dobra... - A Ty ładny... A potem sam się znajdzie powód By zwątpić czy to się opłaca Znajdziemy powód by odchodzić I sto powodów, żeby wracać Gdzie nie spojrzymy będzie ładnie, Bo zamieszkamy wśród ogrodów... Znajdziemy powód by być z sobą Albo będziemy bez powodu... Artur Andrus Odpowiedz Link Zgłoś
habitus Re: liryka, liryka... 12.09.03, 22:35 Ładne. Jaki ten Andrus zdolny: pięknie śpiewa, pisze wiersze, jest dziennikarzem niezłym... Odpowiedz Link Zgłoś
chatka_ Re: liryka, liryka... 12.09.03, 22:48 Ten wiersz jest dla mnie zaskoczeniem, nie takiego go znamy z Powtorki z Rozrywki. www.arturandrus.art.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
oka4 Re: liryka, liryka... 14.09.03, 07:34 Jezu, jak ja Wam zazdroszcze, ze macie czas wpisywac tu takie obszerne cytaty!..:))))))))))))))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
saunne Re: liryka, liryka... 14.09.03, 16:05 Obłoki ciężkie od rosy Powietrze nasycone szelestem świerszczy Światło przytłumione porą Smak dojrzewającego jabłka Jak znaki gromadzone w pamięci Lub modlitwy dziękczynno-błagalne Tego który wciąż błądzi Leśna droga stająca się metaforą wędrówki zmęczenie kształtujące cel Pamięć podsycająca upór Trzask spalanego drewna Niewymuszone skupienie Poczucie więzi Tęsknota Wszystko ściśnięte w garści Podwójnego przeżywania Ciągłych rozrachunków Wiecznych poszukiwań Tożsamość Odpowiedz Link Zgłoś
chatka_ Re: liryka, liryka... 17.09.03, 10:32 Chodzi za mna od rana, nie wiem skad, radio gralo czy przysnilo mi sie? "Uciekaj, moje serce" A. Osiecka Gdzieś w hotelowym korytarzu krótka chwila, splecione ręce gdzieś na plaży oczu błysk, wysłany w biegu krótki list, stokrotka śniegu, dobra myśl, to wciąż za mało, moje serce, żeby żyć. Uciekaj skoro świt, bo potem będzie wstyd i nie wybaczy nikt chłodu ust twych. Deszczowe wtorki, które przyjdą po niedzielach, kropelka żalu, której winien jesteś ty, nieprawda, że tak miało być, że warto w byle pustkę iść, to wciąż za mało, moje serce, żeby żyć. Uciekaj skoro świt, bo potem będzie wstyd i nie wybaczy nikt chłodu ust, braku słów, uciekaj skoro świt, bo potem będzie wstyd i nie wybaczy nikt chłodu ust twych. Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: liryka, liryka... 17.09.03, 10:37 Słuchałem tego w samochodzie, wracając z Białorusi. W wykonaniu zespołu Raz, dwa, trzy. I też od tamtej chwili chodzi za mną :) Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Podróżą każda miłość jest 19.09.03, 18:59 J. Kofta Podróżą każda miłość jest Za dużo każda miłość chce Choć gubią nas bezdroża serc Nie zawahamy się Podróżą każda miłość jest Co różą wiatrów znaczy cel Poniesie nas, gdzie, - nie wie nikt W jakie noce i dni Czasu coraz mniej do odjazdu Coraz większy lęk przed złą gwiazdą Została nam ostatnia już Szansa, by z serca zetrzeć kurz Podróżą każda miłość jest Co różą wiatrów znaczy cel Poniesie nas, gdzie, - nie wie nikt W jakie noce i dni Bez miłości czas policzony Los nam bilet dał w jedną stronę A na drogę w nieznane - nadzieję... Że znajdziemy ją, jeśli istnieje... Podróżą każda miłość jest Co różą wiatrów znaczy cel Poniesie nas, gdzie, - nie wie nikt W jakie noce i dni Odpowiedz Link Zgłoś
habitus Re: Podróżą każda miłość jest 19.09.03, 19:04 A Kofta zmarł w wieku 43 lat. Młody był... Odpowiedz Link Zgłoś
chatka_ Re: liryka, liryka 20.09.03, 20:47 To juz chyba pora... "Czas rozpalić piec" Mrok, jak kosmaty pies. Patrz wrzesień już, czas rozpalić piec. Posmutniało w ogrodzie i nagle postarzało się. Miałeś przecież być? Autobus twój szedł. Wiem jest już późno. Wróć w lampy ciepły krąg. Do szafy płaszcz. Jabłkami pachnie dom. Przemoczony poeto siądź, skończ ten swój niezwykły wiersz. Pusta kartka i tylko znów ogarek świecy. Dla ciebie dziś kupiłam ten zielony szal. Ostatnie jabłka z drzew postrącał wiatr, a miałeś zerwać. Zbyt mało ciebie mam. Kilka mądrych zdań, to wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
annabl Re: liryka, liryka... 21.09.03, 12:08 Swieta dziewczynko z zapalkami chron nas przed staruchami co placza, ze wszedzie zlo martwia sie ze nas oklamuja nie mowiac nam o tym a nas cieszy pole rozowe kiedy wschodzi zboze nagietek, ktory przekwita w pazdzierniku pszczoly dokladnie zlote leszczyna co wydaje jednoczesnie kwiaty i orzechy spotykamy sie z Matka Boska w ogrodzie zyjemy z kundlem na co dzien czujemy niewidzialne rece widzimy dalej i wiecej 'Modlitwa', Twardowski Odpowiedz Link Zgłoś
annabl Re: liryka, liryka... 21.09.03, 12:11 Mlodzi co biegna gromada dorosli co chodza parami starzy przy koncu osobno tylko wciaz serce to samo pracuje jak pszczola po ciemku szuka milosci w milosci przed smiercia czysta i wielka 'To samo' Twardowski Odpowiedz Link Zgłoś
annabl Re: liryka, liryka... 21.09.03, 12:17 Przyszedlem Ci podziekowac za samotnosci rozne za taka gdy nie ma nikogo lub gdy sie razem placze i taka ze niby dobrze ale zupelnie inaczej za najblizsza kidy nic nie wiadomo i taka ze wiem po cichu ale nie powiem nikomu za taka kiedy sie kocha i taka kiedy sie wierzy ze szczescie sie polamalo bo mnie sie nie nalezy jest samotnoscia wiadomosc list dworzec pusty milczenie pieniadz genialnie chory minuty jak ciezkie kamienie czas zawsze szczery bo kaze isc dalej i predzej moga byc nawet nia wlosy ktorych dotknely rece sa samotnosci rozne na ziemi w piekle i w niebie tak rozmaite ze jedna ta co prowadzi do Ciebie 'Rozne samotnosci' Twardowski Odpowiedz Link Zgłoś
annabl Re: liryka, liryka... 21.09.03, 12:27 Byc kochanym i jeszcze nic nie wiedziec o tym stale jedna herbate ustawiac na stole mieszac jedna lyzeczka kupic jeden bilet samemu odwiedzac w zoo gruboskorne slonie pocieszac sie ze zajac bieba pojedynczo ze czasem narzeczony caluje jak ryba tymczasem Ten co kocha prosto z nieba idzie biale kwiaty poziomek niesie z glebi lasu drozda borowki kozlaki zyczliwe tymianek co podobny wciaz do macierzanki cisze ktora nawet kazdy grzech poprawia stworzyl dookola piec miliardow ludzi i stale jednego szuka aby sie z nim spotkac byc kochanym i jeszcze nic nie wiedziec o tym zeby bylo do twarzy zasypuje sniegiem stara sie o choinke niby od nikogo mowi ze trzeba odejsc zeby nie przeminac zaprasza na spotkanie prawie po kryjomu nad wode w noc jesienna gdzie cieplej niz w polu i opera zab swojskich niewielka lecz piekna i ksiezyc przypadkowy co nie wie co bedzie procz jednego ze sie nigdy nie powtarza szczescie byc kochanym i jeszcze nic nie wiedziec o tym lecz samotnosc to kuzynka najblizsza milosci a milosc wciaz za duza by ja cala widziec i juz nie wiesz do konca bo wszystko jest obok a smierci nigdy nie mozna uwierzyc 'Nic nie wiedziec' Twardowski Odpowiedz Link Zgłoś
annabl Re: liryka, liryka... 21.09.03, 12:30 Nie placz w liscie nie pisz ze los ciebie kopnal nie ma sytuacji na ziemi bez wyjscia kiedy Bog drzwi zamyka - to otwiera okno odetchnij popatrz spadaja z oblokow male wielkie nieszczescia potrzebne do szczescia a od zwyklych rzeczy naucz sie spokoju i zapomnij ze jestes gdy mowisz ze kochasz 'Kiedy mowisz' Twardowski Odpowiedz Link Zgłoś
aand Re: liryka dla A... :) 02.10.03, 22:22 You say you want Diamonds on a ring of gold You say you want Your story to remain untold But all the promises we make From the cradle to the grave When all I want is you You say you'll give me A highway with no one on it Treasure just to look upon it All the riches in the night You say you'll give me Eyes in a moon of blindness A river in a time of dryness A harbour in the tempest But all the promises we make From the cradle to the grave When all I want is you You say you want Your love to work out right To last with me through the night You say you want Diamonds on a ring of gold Your story to remain untold Your love not to grow cold All the promises we break From the cradle to the grave When all I want is you You...all I want is... You...all I want is... You...all I want is... You... Odpowiedz Link Zgłoś
chatka_ Re: liryka dla A... :) 02.10.03, 23:13 Aand mozna trzymac kciuki...? Do kciuków dolaczam lyrics, juz kiedys byly, ale czy to ma znaczenie :) I've building my castle of love Just for two, though you never knew you were my reason I've gone much too far for you now to say That I've got to throw my castle away Over dreams, I have picked out a perfect come true Though you never knew it was of you I've been dreaming The sandman has come from too far away For you to say come back some other day And though you don't believe that they do They do come true For did my dreams Come true when I looked at you And maybe too, if you would believe You too might be Overjoyed, over loved, over me Over hearts, I have painfully turned every stone Just to find, I had found what I've searched to discover I've come much too far for me now to find The love that I've sought can never be mine And though you don't believe that they do They do come true For did my dreams Come true when I looked at you And maybe too, if you would believe You too might be Overjoyed, over loved, over me And though the odds say improbable What do they know For in romance All true love needs is a chance And maybe with a chance you will find You too like I Overjoyed, over loved, over you, over you Stevie (the) Wonder (ful) :) Odpowiedz Link Zgłoś
aand Re: liryka (i kwiatki) dla A.... :) 03.10.03, 22:47 Here we stand Like an adam and an eve Waterfalls The garden of eden Two fools in love So beautiful and strong The birds in the trees Are smiling upon them From the age of the dinosaurs Cars have run on gasoline Where, where have they gone? Now, it’s nothing but flowers There was a factory Now there are mountains and rivers You got it, you got it We caught a rattlesnake Now we got something for dinner We got it, we got it There was a shopping mall Now it’s all covered with flowers You’ve got it, you’ve got it If this is paradise I wish I had a lawnmower You’ve got it, you’ve got it Years ago I was an angry young man I’d pretend That I was a billboard Standing tall By the side of the road I fell in love With a beautiful highway This used to be real estate Now it’s only fields and trees Where, where is the town Now, it’s nothing but flowers The highways and cars Were sacrificed for agriculture I thought that we’d start over But I guess I was wrong Once there were parking lots Now it’s a peaceful oasis You got it, you got it This was a pizza hut Now it’s all covered with daisies You got it, you got it I miss the honky tonks, Dairy queens, and 7-elevens You got it, you got it And as things fell apart Nobody paid much attention You got it, you got it I dream of cherry pies, Candy bars, and chocolate chip cookies You got it, you got it We used to microwave Now we just eat nuts and berries You got it, you got it This was a discount store, Now it’s turned into a cornfield You got it, you got it Don’t leave me stranded here I can’t get used to this lifestyle Odpowiedz Link Zgłoś
aand Re: liryka dla A... (mysle o niej :) 05.10.03, 22:29 She's got a smile that it seems to me Reminds me of childhood memories Where everything Was as fresh as the bright blue sky Now and then when I see her face She takes me away to that special place And if I stared too long I'd probably break down and cry Sweet child o' mine Sweet love of mine She's got eyes of the bluest skies As if they thought of rain I hate to look into those eyes And see an ounce of pain Her hair reminds me of a warm safe place Where as a child I'd hide And pray for the thunder And the rain To quietly pass me by Sweet child o' mine Sweet love of mine Where do we go Where do we go now Where do we go Sweet child o' mine She's got a smile that it seems to me Reminds me of childhood memories Where evrything Was as fresh as the bright blue sky Now and then when I see her face She takes me away to that special place And if I stared too long I'd probably break down and cry Sweet child o' mine Sweet love of mine She's got eyes of the bluest skies As if they thought of rain I hate to look into those eyes And see an ounce of pain Her hair reminds me of a warm safe place Where as a child I'd hide And pray for the thunder And the rain To quietly pass me by Sweet child o' mine Sweet love of mine Where do we go Where do we go now Where do we go Sweet child o' mine Odpowiedz Link Zgłoś
ormond Re: liryka dla A... (mysle o niej :) 06.10.03, 04:45 Dzieki za ten tekst, Nie spodziewalem sie, ze jest az tak ladny. Teraz wciaz slysze w glowie zawodzenia Axela Rose "Sweet child of mine..." i nie moge sie tej melodii pozbyc. Odpowiedz Link Zgłoś
saunne smutek 07.10.03, 20:47 Poniżej tekst piosenki mojej ukochanej Kate Bush. Tym razem słucham jej coveru w wykonaniu Placebo (płyta Sleeping with ghosts - edycja specjalna). Dziś czuję smutek. Running up that Hill (A Deal With God) It doesn't hurt me Do you want feel how it feels Do you want to know, know that it doesn't hurt me Do you want to hear 'bout the deal that I'm making You, you and me, Chorus And if I only could I'd make a deal with God And I'd get him to swap our places Be running up that road Be running up that hill Be running up that building If I only could oh... You don't want to hurt me But see how deep the bullet lies Unaware I'm tearing you asunder Ooh there is thunder in our hearts Is there so much hate for the ones we love Tell me we both matter don't we You You and me You and me won't be unhappy And if I only could I'd make a deal with God And I'd get him to swap our places Be running up that road Be running up that hill Be running up that building If I only could oh... You You and me You and me won't be unhappy C'mon baby c'mon darlin' Let me steal this moment for you now Come on angel, c'mon, c'mon darling Let's exchange the experience oh, And if I only could I'd make a deal with God And I'd get him to swap our places Be running up that road Be running up that hill With no problems. And if I only could I'd make a deal with God And I'd get him to swap our places Be running up that road Be running up that hill With no problems. And if I only could I'd make a deal with God And I'd get him to swap our places Be running up that road Be running up that hill With no problems. If I only could Be running up that hill With no problems. Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Jeżeli jest 09.10.03, 15:42 A taki mi się dzisiaj tekścik Agnieszki Osieckiej napatoczył. Przytaczam bo miły, choć jakby trochę wątpiący... Agnieszka Osiecka - Jeżeli jest Na naszą słabość i biedę, niemotę serc i dusz. Na to że nas nie zabiorą do lepszych gór i mórz. Na czarnych myśli tłok, na oczy pełne łez lekarstwem miłość bywa. Jeżeli miłość jest, jeżeli jest możliwa. Na ludzką podłość i małość, na oschły Boży chłód. Na to, że nic się nie stało, a zdarzyć miał się cud Na szary mysi strach, bliźniego drogi gest, ratunkiem miłość bywa. Jeżeli miłość jest, jeżeli jest możliwa. Tu kukły ludźmi się bawią, tu igra z nami czas. Tu wielkie młyny nas trawią i pył zostaje z nas Na to, że z pyłu pył i za początkiem kres ratunkiem miłość bywa. Jeżeli miłość jest, jeżeli jest możliwa. Na krajów nędzę i smutek, na okazałość państw, policję, kłamstwo i nudę, potęgę małych draństw. Na nocny serca bój, że człowiek żył jak pies ratunkiem miłość bywa. Jeżeli miłość jest, jeżeli miłość jest... Odpowiedz Link Zgłoś