kiniox 30.10.07, 22:18 Czy ktoś mógłby mi polecić jakieś publikacje (oraz dvd) poświęcone Tai Chi Chuan? Mogą być także po angielsku, francusku lub włosku. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
macieg Re: Tai Chi Chuan - książki? filmy? 31.10.07, 19:35 coś tu znajdziesz mmabooks.blogspot.com/search/label/Baguazhang oraz tu ....avaxhome.info/ - wpisz w wyszukiwarkę "tai chi lub chi kung" . ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kiniox Re: Tai Chi Chuan - książki? filmy? 31.10.07, 23:24 Dziękuję. Spytałam konkretnie o Tai Chi Chuan, bo miałam już w rękach kilka różnych publikacji o Tai Chi i przedstawiały zupełnie inne układy, niż te, których się uczę. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
macieg Re: Tai Chi Chuan - książki? filmy? 01.11.07, 23:26 na avaxie, z tego co pamiętam, jest dvd z formą w 24 ruchach. co do tego czy jest ona podobna do "twojej" - nastaw się raczej na to, że nie ale pooglądaj sobie "inne formy". szybciej odkryjesz sens poszczególnych pozycji... ja co 0.5 roku i tak "odkrywam" wszystko na nowo ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kiniox Re: Tai Chi Chuan - książki? filmy? 03.11.07, 21:44 Jak łatwo się domyślić, jestem początkująca, więc nie orientuję się jeszcze w tym za bardzo. Dziękuję za pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
yangsheng Re: Tai Chi Chuan - książki? filmy? 05.11.07, 13:54 Tai Chi Chuan to pojęcie ogólne, a nie konkretna odmiana. Poza tym Tai Chi Chuan, to wariant uproszczony (błędny) transkrypcji angielskiej Wade'a-Gilesa, gdzie prawidłowo powinno pisać się T'ai Chi Ch'uan. W międzynarodowej transkrypcji pinyin, pisze się natomiast Taijiquan. Tai Chi, T'ai Chi, Taiji to formy skrócone. Żadna z tych nazw nie wskazuje na konkretną odmianę. Szukając książki/video o ćwiczonej przez siebie odmianie należy wiedzieć, jaki konkretnie styl Taijiquan (T'ai Chi Ch'uan) się uprawia i w jakiej odmianie. Główne style taijiquan to (nazwy pochodzą od nazwisk twórców): Chen, Yang, Wu, Hao, Sun. Każdy z tych styli ma różne odmiany (np. w stylu Chen jest odmiana dajia, xiaojia, xinjia, laojia), a także w obrębie każdej takich pododmian istnieją różnice w zależności od linii przekazu - nauczającego mistrza. Istnieją też tzw. odmiany standaryzowane - oderwane od tradycyjnego przekazu, a popularyzowane przez chińskie władze. Odpowiedz Link Zgłoś
kiniox Re: Tai Chi Chuan - książki? filmy? 05.11.07, 15:55 O kurczę! Dzięki! Widzę, że jeszcze bardzo wiele muszę się nauczyć. Tym bardziej potrzebuję książki (lub filmu). Zorientuję się, co i jak i zacznę bardziej zaawansowane poszukiwania. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
kubowa1 Re: Tai Chi Chuan - książki? filmy? 16.11.07, 00:17 a to znasz? tai-chi.zlotemysli.pl/mcl.php Odpowiedz Link Zgłoś
yangsheng Re: Tai Chi Chuan - książki? filmy? 16.11.07, 11:53 Proponuję raczej to: www.dobraksiazka.pl/index.php?id=2&ks=az_110264 Tutaj szerszy opis: www.chen.org.pl/wydawnictwa/ Ale nie do samodzielnej nauki, a jako teoretyczne wprowadzenie i uzupełnienie normalnej nauki. Próba samodzielnej nauki jest tutaj jak próba lizania lizaka przez folię - nie ma szansy na poznanie prawdziwego smaku - wszystko ogranicza się do pozorów. Chyba, że czyjeś aspiracje nie wykraczają poza pozory. Odpowiedz Link Zgłoś