gumista 26.08.03, 18:10 Wiadomo każda praca nie jest idealna, coś gdzies troszeczkę spłynęło, coś trzeba jeszcze poprawić. W związku z tym mam pytanie - czy retuszowac zrobione prace gumowe - prosze podajcie czym to robicie? darz retuszowanie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mosteczek2 Re: Retusz prac!! 26.08.03, 18:18 Ano normalnie - oufkiem, wąglem, kretko.... Odpowiedz Link Zgłoś
mosteczek2 Re: Retusz prac!! 26.08.03, 18:19 A, byłbym zapom,niał. W zasadzie nic nie powinno spływać..... Odpowiedz Link Zgłoś
gumista Re: Retusz prac!! 26.08.03, 18:26 No zasadniczo nic nie powinno i raczej nic nie spływa jednak jakby się ktoś wpatrzył to sa gdzieniegdzie na niektórych zdjęciach jakies niedociągniecia, które jest warto usunąć. Odpowiedz Link Zgłoś
mosteczek2 Re: Retusz prac!! 26.08.03, 18:41 NIE POWINNO! Ostatnia warstwa ma wiązać i trzymać wszystkie poprzednie. Odpowiedz Link Zgłoś
gumista Re: Retusz prac!! 26.08.03, 21:00 Tak ostatnia warstwa u mnie się trzyma i wiąże poprzednie - z tym to akurat nie ma problemów, jednak w trakcie pracy na poszczególnych warstwach mam niekiedy problemy, gdyż niekeidy odrywa mi się emulsja. Byc może i to jest jedna z przyczym niekeidy robie za gęstą emulsję, niekiedy jeszcze źle rozsmarowuję ja po papierzea i niekiedy robię jeszcze błędy przy naświetleniu (stosuje rózne negatywy, gdzie potrzebne sa różne czasy). Reasumując cały czas jeszcze wojuję i szukam, a że z natury jestem zodiakalnym baranem więc dopne swego to juz niedługo. Jutro kupię bardziej gładki papier - zobacze jak na takim się pracuje, ale z mocno fakturowanego nie zamierzam zrezygnować - to nadaje malarskości pracom, a takiego efektu poszukuję. Mam jeszcze jedno pytanie - czy ostatnia warstwa Tomaszu winna być na światła. Chodzi mi o warstwę, która ma wiązać te wszystkie pozostałe, czy tutaj nie ma róznicy i trzeba po prostu wyczuć sprawę jakie w danej chwili jest potrzebna warstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
mosteczek2 Re: Retusz prac!! 27.08.03, 00:45 Nie ma reguł. Zależy od żądanego efektu, wyczucia i doświadczenia. Odpowiedz Link Zgłoś