brezly 02.06.08, 12:46 pl.wikipedia.org/wiki/Owerlok Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
brezly Re: Izba tradycji 02.06.08, 12:48 Szwagier mowi ze guzik prawda bo to od nazwiska wynalazcy Owelorka jest. Owerlok Zeflik, z Bytumia. Odpowiedz Link Zgłoś
azmb Re: Izba tradycji 02.06.08, 13:44 Pewnie szwagier ma rację. Bo w Bytomiu wszystko wiedzą:) Odpowiedz Link Zgłoś
brezly Re: Izba tradycji 02.06.08, 13:46 Ale tylko ci co Szombierkom kibicuja :-) Czesc, Azmb :-) Odpowiedz Link Zgłoś
azmb Re: Izba tradycji 02.06.08, 14:16 cześć Brezly- z upalnej południowej Polski Ci ślę:) Odpowiedz Link Zgłoś
drzejms-buond Re: Izba tradycji 02.06.08, 14:28 ale hasła "baskinka" i "reglan obniżany" to nie ma... :-[ umrę, w niewiedzę spowity... Odpowiedz Link Zgłoś
brezly Re: Izba tradycji 02.06.08, 14:39 To straszen, Drzejms. :-(( Azmb, jestes zes ze Szlounska? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
around_the_sun Re: Izba tradycji 02.06.08, 23:07 a wiecie co to jest mikroszkop? taka przedmeczowa głupawka mnie dopadła. Odpowiedz Link Zgłoś
azmb Re: Izba tradycji 02.06.08, 23:35 Jestem z podkarpacia... tzn. tu mi przyszło mieszkać na sterane lata:) Odpowiedz Link Zgłoś
greta.garbon Re: Izba tradycji 03.06.08, 04:13 A czym swe lata sterałaś? I wybacz, że obudziłam, jeśli jeszcze spałaś. Odpowiedz Link Zgłoś
greta.garbon Re: Izba tradycji 03.06.08, 04:18 Jupitery już pogasili lecz za wcześnie na bieganie. A czytanie? Pies domaga się wyjścia a dla mnie pora na zasypianie. Odpowiedz Link Zgłoś
greta.garbon Re: Izba tradycji 03.06.08, 04:22 A gdybyś Ty z Kielc była, to bym Ci zazdrościła. Odpowiedz Link Zgłoś
azmb Re: Izba tradycji 03.06.08, 12:12 Greto, sterałam "se" te lata życiem:) A Kielce- nie!!! Ciągle mi się kojarzą z biedą, choć to pewnie już nie jest prawdą (funkcjonowała swego czasu nazwa "szkieleczczynza").... Odpowiedz Link Zgłoś
brezly Re: Izba tradycji 03.06.08, 12:25 Czesc, Azmb:-) Zdaje mi sie zem czytal ze, przed tym przystapieniem Bulgarii i Rumunii do EU, wojewodztwo swietokrzyskie bylo najbiedniejszym rejonem Unii. Odpowiedz Link Zgłoś
azmb Re: Izba tradycji 03.06.08, 12:43 Cześć Brezly:) Uważam, że wchodnia część Polski jest taka- ludowa, leśna, ekologiczna, otwarta, szczera, wscibska do bólu, religijna na maxa (przynajmniej w demonstrowaniu wiary bardzo wyrażna),biedna, głosująca na "S" i na PiS.. Może to kogoś obrazi, więc z góry przepraszam. W moim przekonaniu zaściankowość ściany wschodnej i południowo- wschodniej jest ciągle widoczna. Tylko czy to jest złe? Odpowiedz Link Zgłoś
brezly Re: Izba tradycji 03.06.08, 13:04 Samo w sobie nie jest ani dobre ani zle. Ma tylko dobre i zle skutki. Kiedys, dosc dawno w pieknym, spokojnym i bardzo z siebie zadowolonym kraju, ja przybysz ze stron gdzie drobnomieszczanstwo tak tepiono ze wydwalo sie gatunkiem zagrozonym, przypatrywalem sie z zachwytem pewnej knajpie co ja mijalem wracajac z roboty. Ruch sie tam zaczynal kolo piatej po po poludniu, przychodzilo cale czas to samo towarzystwo, przy jednym czy dwoch kieliszkach wina gralo w karty do zamkniecia. Przychodzil tam gosc ze starym psem, ktory nikomu nie przeszkadzal i zaraz zajmowal swoje miejsce pod stolem, no pieknie. Atmosfera troche podobna do tej z filmu "Amelia" choc absurdu tam za grosz. I mowie moim znajomym z roboty ze taki mily widok. A oni na mnie jakbym z ksiezyca spadl. "BreslY, tam sie najbardziej konserwatywny nacjonalistyczny element gromadzi. Gdybys tam wlazl, popsulbys im caly wieczor. Najchetniej w ogole zabroniliby takim jak ty tu przyjezdzac, chyba ze machac miotla, ale zaraz po pracy do domu i sie nie odzywac". Z drugiej strony, tutejsi tureccy chlopcy dziela sie na tych ktorzy uznaja i szanuja autorytet autokratycznego ojca i jego wartosci. Od czasu do czasu, ktorys z nich zabija swoja siostre w ramach tzw. "mordu honorowego" gdy ta nosi zbyt duzy dekolt lub nie chce nosic chustki. Kiedy przestaja uznawac autorytet ojca, przestaja uznawac tez cokolwiek a ich ulubionym sportem staje sie atakowanie starych ludzi w metrze. [No troche przesadzam, bo jest jeszcze srodek]. Tak ze kazdy kij ma dwa konce. Ta Polska Wschodnia to poza jeszcze paroma kawalkami jedyni co maja poczucie ze sa "stad". No i z tego masz i dobre i zle. Odpowiedz Link Zgłoś
szubad Re: Izba tradycji 03.06.08, 13:53 a taki na ten przikład awatar to musi umieć dogadywać sie ze wszystkimi zachowując przy tym w nienaruszonym stanie boskou indywidualność. Ciekawe gdzie ich zsyłają w ramach egzaminów końcowych (poziom advanced) i jak wygląda trening??? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
brezly Re: Izba tradycji 03.06.08, 14:01 Mysle ze razem z psychologami klinicznymi i pracownikami socjalnymi z niektorych protestanckich krajow. Ale awatary nie dostaje dyplomow z paskiem. Odpowiedz Link Zgłoś
szubad Re: Izba tradycji 03.06.08, 14:05 brezly napisał: > Mysle ze razem z psychologami klinicznymi i pracownikami socjalnymi z niektoryc > h > protestanckich krajow. Ale awatary nie dostaje dyplomow z paskiem. może z dyplomem dostajo niewidzialny pasek do wyprowadzenia ludz-kości z man-owcy? Odpowiedz Link Zgłoś
brezly Re: Izba tradycji 03.06.08, 14:13 szubad napisała: > może z dyplomem dostajo niewidzialny pasek do wyprowadzenia ludz-kości z man-ow > cy? Raczej do wyprowadzenia ludzkosci z rownowagi swoja aboslutna niepodatnoscia na wyprowadzenie z rownowagi. Odpowiedz Link Zgłoś
szubad Re: Izba tradycji 03.06.08, 14:30 a myśli Pan, ze diabeł to tez wyluzowany gostek? Odpowiedz Link Zgłoś
brezly Re: Izba tradycji 03.06.08, 14:34 No, ten z monologu Atkinsona to na pewno. Ale czy ktos wyluzowany moze twkic w szczegolach? I nakrywac xos ogonem? A jednoczesnie cieszyc sie gdy sie czlowiek spieszy? Na wewnetrznie sprzeczna istote mi wyglada. Moze maja specjalizacje. Tego co chowa papiery to ja kiedys dorwe!!! Odpowiedz Link Zgłoś
szubad Re: Izba tradycji 03.06.08, 14:38 ale gdzie on jest to tylko diabli wiedzą :-) Odpowiedz Link Zgłoś
szubad Re: Izba tradycji 03.06.08, 14:01 jeden kolega z Kielc powiedziałby, że do Radomia, gdzie ongiś zwiedzał dyskoteki w wieku grających hormonów :-) swoją drogą ciekawe czy wg kibiców Legii najgorsza śmierć to utopić się w Wiśle? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
brezly Re: Izba tradycji 03.06.08, 14:12 Hmmm, nigdy nie kojarzylem Radomia jako mozliwego miejsca szkolenia awatarow. :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
szubad Re: Izba tradycji 03.06.08, 14:27 ja też nie, ale powiedziałam kiedyś głośno, że Radom to podobno bardzo ładne miasto ;-) Więc może jest miejscem szkolenia wyłącznie dla awatarów z Kielc? jeden ze znajomych mojego kolegi wygadał nieopatrznie dziewczynie z którą tańczył na disco w R., że przyjechali z Kielc co wywołało podobno pospolite ruszenie. Uciekali nocą we czterech przez zbiornik rekreacyjny na jednym rowerze wodnym :-) Pan wie. Miast Gwiezdne Wojny. Może człowiek żeby był swój musi mieć swojego obcego i dopiero wtedy ma dobre swojopoczucie? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
brezly Re: Izba tradycji 03.06.08, 14:37 szubad napisała: > może człowiek żeby był swój musi mieć > swojego obcego i dopiero wtedy ma dobre swojopoczucie? :-) Chyba im bardziej niezadowolony tym bardziej chce byc swoj, jakos tak. Ja bym w ogole prezstrzegal przed niedocenianiem wewnetrznych sprzecznosci. Wie pani, nie trzeba miec racji zeby miec sile sprawcze. Odpowiedz Link Zgłoś
szubad Re: Izba tradycji 03.06.08, 15:05 a nie ma sposobu na zszycie tych sprzeczności? Czy trzeba mieć zawsze rower wodny pod ręką? Odpowiedz Link Zgłoś
brezly Re: Izba tradycji 03.06.08, 15:16 Wie pani, proces dojrzewania polega na dochodzeniu do wniosku ze wewnetrzne sprzecznosci sa wewnetrznie sprzeczne. Z drugiej strony rzeczywistosc wzywa nas do obiektywizmu a sam jest wewnetrznie sprzeczna. Wiec, IMHO, pierwszym krokiem jest mozliwe uniezaleznienie sie od kaprysow, mod i humorow rzeczywistosci. Moze sie okazac ze przy okazji znika wiele wewnetrzynch sprzecznosci co je mielismy za wlasne. A potem mozna dalej. Jak sie jest na tym etapie idealizmu ze sie na dyskotece w Radomiu zeznaje ze sie jest Kielc (pani zwroci uwage ile rzeczy juz alarmujacych sie stalo zanim ten mlodzian to powiedzial, rzeczywistosc dostala pare razy w pysk az zglupiala od tej bezczelnosci), to droga we wlasciwa strone nie jest trudna. Odpowiedz Link Zgłoś
szubad Re: Izba tradycji 03.06.08, 15:50 Wiec, IMHO, pierwszym krokiem > jest mozliwe uniezaleznienie sie od kaprysow, mod i humorow rzeczywistosci. Panie Brezly, no normalnieno, Pan był na szkoleniu awatarowym! Pan sie przyzna! :-) ja się teraz zaczęłam zastanawiać czy rzeczywistość w dużym przybliżeniu (znaczy nanorzeczywistość - ściągając od Pana Kanuka) też jest wewnętrznie sprzeczna. rzeczywistosc dostala pare razy w pysk az zglupiala > od tej bezczelnosci) wie Pan, coś podobnego było pomiędzy S gdzie sie wychowałam a pobliską Z. ponieważ do S przyjechałam z W a do W z P i do dziś pamiętam swój pierwszy dzień w nowym przedszkolu, zwróciłam głównie uwagę na ten rower wodny (po części też z powodu jego absurdalności). Ale Pan ma racje - rzeczywistość jest zbyt skomplikowana by na niej polegać (nie wiem jak nanorzeczywistość):-) Odpowiedz Link Zgłoś
brezly Re: Izba tradycji 03.06.08, 16:12 Pewnie ze jest wewnetrznie sprzeczna, nie widzi pani? Tylko jej posluchac. Do tego wydaje sie zupelnie nie pameitac co nadawal chwile temu. Np. tu niedawno plakala ze ludzie kredytow na domy nie chca brac, a jednoczesnie pouczala ex cathedra ze powinnismy byc bardziej fleksybilni, przyzwyczaic sie do zmian zawodu, miejsc zamieszkania, polubienia pracy na krotrwalych kontraktach, etc. Odpowiedz Link Zgłoś
szubad Re: Izba tradycji 03.06.08, 16:54 no tak. trza faktycznie uważnie słuchać. Widzi Pan, ja bym się chętnie po dziecinnemu schowała przed sprzecznościami rzeczywistości, tylko, że chyba nawet schowanie pod liściem łopianu nic nie da, skoro i we własnym kanale rzeczywistość potrafi dopaść (Pan linkował ostatnio). a tym kredytem to tez. Miałam brać ale wobec sprzecznych informacji przyczaiłam się na razie na poboczu i czekam, choć boję się, ze to stanie też kosztuje. Tylko policzyć tego nie potrafię. A rachunek przyjdzie i tak. Odpowiedz Link Zgłoś
brezly Re: Izba tradycji 03.06.08, 17:03 Wie pani, ale jakas metoda na rzeczywistosc to jest jej zejsc z oczu. I w razie co unikac kontaktu wzrokowego. Chromologia zdarzen, w koncu ona na ogol osbiscie do nikgo z nas nie ma, ma ten swoj plan dokuczen i musi sie w nim zmiescic. Wiec jak nas nie widzi, to jakby mamy wieksze szanse, nie? Niektorzy mowia zeby udawac cos nierzeczywistego, to zostawi. Odpowiedz Link Zgłoś
szubad Re: Izba tradycji 03.06.08, 17:14 A pamięta Pan Orra z Paragrafu? :-) jemu udało sie zrobić rzeczywistość w lewo, ale faktycznie chyłkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
brezly Re: Izba tradycji 03.06.08, 18:36 No jasne, wlasnie tak nalezy. Swoje male chytre na boku monotwac. Acha, i nie uzalezniac sie od rzeczywistosci, bo ona jest szkodliwa. Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kran Re: Izba tradycji 07.06.08, 15:41 Ja z dziada pradziada Kielczanka jestem :no) Tzn. w zasadzie pierwsza Wroclawianka w rodzinie ... Zaplatalam sie ale takie te nasze polskie losy. A Radom versus Kielce to klasyka:PPPP Kran Odpowiedz Link Zgłoś
greta.garbon Re: Izba tradycji 03.06.08, 14:23 AZMB, jak miło żeś mi odpowiedziała. Spędzałam wakacje w górach Świętokrzyskich i zwiedziłam też Kielce. Szczególnie dawną rezydencję biskupów krakowskich, w której murach mieści się muzeum. Gdybyś zobaczyła nagromadzone tam skarby, słowo "bieda" może przestałoby Ci się z tym miastem kojarzyć. Przy okazji zwiedziłam też miasto. Jest piękne. Może na moje wrażenia stamtąd wywiezione składała się piękna pogoda i to, że byłam wtedy szczęśliwa bardziej, niż kiedykolwiek. Już postąpiłam, jak mi poradziłaś. Bez skrupułów złożyłam wniosek o przysługujące mi z urzędu 40 dni urlopu. Nie policzyłam przepracowanych sobót, niedziel i świąt. Doszłam do wniosku, że jak się jest w rozterce, jedną z rzeczy należy zlekceważyć i nadać wysoki priorytet tej drugiej. Z Polski chyba już się nie odezwę bo prawie wyjeżdżam. Wszystkich serdecznie pozdrawiam. Greta Odpowiedz Link Zgłoś
brezly Re: Izba tradycji 03.06.08, 14:32 Wyfruwa pani az za morze, tu duze? (Ja czasami mysle dosc wolno, wiec pani wybaczy) Odpowiedz Link Zgłoś
azmb Re: Izba tradycji 03.06.08, 14:46 Pani Greto, powodzenia, pogody wszechstronnej i powrotu chętnego życzę:) Odpowiedz Link Zgłoś
szubad Re: Izba tradycji 03.06.08, 14:48 na urlop? to miłego odpoczynku i uadnej pogody! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
millefiori Re: Izba tradycji 03.06.08, 17:23 Pani smiga szczesliwie, Pani Greto! Lagodnego przestawienia w czasie a przestrzeni zycze:) Odpowiedz Link Zgłoś