Dodaj do ulubionych

drżenie rąk i calego ciala w sytuacjach spolecznyc

26.12.09, 12:30
jak sobie z tym radzic? czy jest wogole mozliwe wyjscie z tego? leki nie
pomagaja. jestem osoba raczje niesmiala ale przeciz sporo jest w naszym
spoleczenstwie ludzi niesmialych ale nie maja taki objawow jak ja.wlasciwie na
dzien dzisjeszy to jest jedyny problem ktory bardzo mnie ogranicza i hamuje a
wlasciwie powoduje ze unikam ludzi i wielu sytuacji spolecznych
Obserwuj wątek
    • s.p.7 Re: drżenie rąk i calego ciala w sytuacjach spole 26.12.09, 14:22
      to jaks forma nierozwiazanej fobi spolecznej czy nerwicy ktora przerodzila sie w
      taka semantyczna dolegliwosc

nie skupial bym sie na tej dolegliwosci tyle co bardziej na przycynach jej
      powstawania
      ktora moze miec zrodlo wlasnie w negatywncy hemocjach ujawniajacych sie pod
      wplywem braku "spolecznego spelnienia"
    • nowa76 Re: drżenie rąk i calego ciala w sytuacjach spole 26.12.09, 18:40
      powiedzmy ze znam przyczyny ale co dalej? znam wiele osob z fobia z roznymi
      zahamowaniami ale nikt ne ma takich drzen jak ja
      przyczyna-lata szkole wysmiewanie przez rowiesnikow a w zwiazku z tym niska
      samoocena , lek przed ocena innych ze sie zle wypadnie ze ktos sobie cos zlego o
      mnie pomysli itp itd
      • s.p.7 Re: drżenie rąk i calego ciala w sytuacjach spole 26.12.09, 19:42
        to juz jest konsekwencja wielu lat dosc trudnej sytuacji, trzeba bedzie troche
        popracowac zeby uzyskac porzadany efekt
        • nowa76 Re: drżenie rąk i calego ciala w sytuacjach spole 26.12.09, 19:45
          tylko nie wiem od czego zaczac. wiem ze pewnie jakas terapia by sie przydala
          tylko mieszkam na takim zadupiu gdzie nie ma zadnego terapeuty
          • factory2 Re: drżenie rąk i calego ciala w sytuacjach spole 26.12.09, 20:07
            W czym jesteś dobra?
            Czy czasami nie skupiasz się bardzo na sobie?
            Czy jesteś introwertywna?
            Od kiedy masz te objawy? Czy one się nasilają?
          • s.p.7 Re: drżenie rąk i calego ciala w sytuacjach spole 26.12.09, 21:13
            sadze ze i jesli b byl to nie za bardzo by ci pomogl

dlatego ze pomoc ograniczyla by sie do wypisania lekow uspokajajacych
            -tak jest w wiekrzosci przypadkow

przychodzisz, mowisz zie sie trzesiesz i ostajesz leki przeciw trzeseniu sie -
            proste i logiczne, tylko ze strasznie ograniczone
            i malo skuteczne

jesli dobrze czujes swoje emocje, to z czasem powinan s zaczac otwierac sie na
            ludzi, prubwac radzic sobie w sytuacjahc spolecznych i rozwiazac traumy z
            przeszlosci
    • saksalainen Może sport? 26.12.09, 20:24
      Sport, uprawiany w grupie, ale taki żebyś się przy nim zmęczyła, żeby Ci dał taki wycisk że nie będziesz miała siły się trząść ;)

Piłka ręczna (albo jeszcze lepiej wodna, jest bardziej mecząca), zapasy, boks, od biedy może być aerobik.

Nie siłowe. Wytrzymałościowe, kondycyjne, i ważne żeby było w grupie.

Przy czym trzęsienie się może tez być objawem nadczynności tarczycy - jeżeli dużo jesz i mimo to chudniesz, to na to wskazuje (zapytaj lekarza).
      • nowa76 Re: Może sport? 26.12.09, 20:40
        sporty grupowe odpadaja. jak juz mowlam mieszkam w malej miescinie i nie mam tu
        takich mozliowosci. tak skupiam sie pewnie na sobie bo osoby ktore tego nie
        czynia pewnie nie maja tego typu problemow. tylko jak sobie wybic z glowy ze nie
        jest sie gorszym od innych ze nikt nie kontroluje kazdego naszego ruchu slowa
        gestu itp
        • zorz_ponimirski Re: Może sport? 26.12.09, 20:51
          to sobie nie wybijaj, ze jestes gorsza, powiedz sobie
          nareszcie 'jestem gamon, Gamonidescu to moje nazwisko' i zacznij z
          tym zyc.hej, to moze byc powod do dumy :))
        • saksalainen Re: Może sport? 26.12.09, 20:52
          Jakaś inna aktywność w grupie...

Chodzi o to żeby przezwyciężyć lęk w sytuacjach społecznych, dlatego potrzebne Ci jest hobby w którym masz kontakt z grupa ludzi.

Sport jest dobry, bo kiedy koncentrujesz się na sporcie, nie myślisz ciągle o innych. Wysilasz się, popełniasz przy tym błędy - nieważne, inni tez je popełniają. Przestaje Cie obchodzić że inni widza Twoje słabości.

Ale, czy je wiem, cokolwiek innego z grupą jest lepsze niż nic. Może zapisz się do chóru kościelnego. Na początek. Na dłuzszą metę najlepiej poszukac psychologa...
    • fatamorgana0 Re: drżenie rąk i calego ciala w sytuacjach spole 27.12.09, 12:55
      A jakie to są "sytuacje społeczne??" Moim zdaniem masz po prostu
      nerwicę i to się leczy.
      • nowa76 Re: drżenie rąk i calego ciala w sytuacjach spole 27.12.09, 15:01
        jedzenie w towarzystwie, podpisywanie sie w miejscach publicznych czyli banki,
        urzedy itp, wystapienia publiczne itp
        • fatamorgana0 Re: drżenie rąk i calego ciala w sytuacjach spole 27.12.09, 16:43
          Nerwica.
          • nowa76 Re: drżenie rąk i calego ciala w sytuacjach spole 27.12.09, 21:01
            zostalam zdiagnozowana jako fobia spoleczna. zreszta czytalam wiele opisow osob
            z nerwica i nie za bardzo mi to pasuje na nerwice. oni czesto maja rozne napady
            nawet gdy siedza w domu. ja siedzac w domu czuje sie ok. tylko w tych wybranych
            sytuacjach mam te objawy i sa to zazwyczaj sytuacje ekspozycji spolecznej
            • kobza16 Re: drżenie rąk i calego ciala w sytuacjach spolec 27.12.09, 21:39
              Nie koncentruj się aż tak na sobie, tylko daj se luzu. Luz
              i "tumiwisizm" czasami mogą rozładowac niepotrzebny stres. Nie mówię
              o jakimś wieśniackim zachowaniu, ale po prostu zacznij obserwować
              też innych, daj sobie czasami prawo do jakiejś wpadki. Jesteś tylko
              człowiekiem a życie krótkim być... Małymi krokami przełamuj swoje
              bariery i nie szprycuj się chemią, jeśli to tylko zaniżona wartość
              po doświadczeniach szkolnych. Psycholoświrolog też za Ciebie życia
              nie przeżyje, lepiej pogadaj z rodziną lub poszukaj sobie koleżanki
              na dobrą pogaduche:)
              • monikinha Re: drżenie rąk i calego ciala w sytuacjach spole 28.12.09, 17:47
                Dokładnie! Jeśli nie planujesz kariery konferansjerki czy udziału w nowej edycji Tańca z gwiazdami, to chyba nie musisz z tego robić takiego problemu... Więcej czasu stracisz na rozdrapywanie przyczyn, niż Ci potem zostanie na realne życie :/
                • nowa76 Re: drżenie rąk i calego ciala w sytuacjach spole 28.12.09, 21:38
                  ale to jest problem ktory utrudnia mi normalne zycie w spoleczenstwie
                  • monikinha Re: drżenie rąk i calego ciala w sytuacjach spole 29.12.09, 08:56
                    Nie ma czegoś takiego, jak normalne życie w społeczeństwie. Jest tylko szereg sytuacji społecznych, z którymi możesz sobie radzić lepiej lub gorzej i na których wybór masz spory wpływ (np. znając swój problem nie będziesz się raczej katować wyborem zawodu aktora, itp)
                    Teraz jest moda na wynajdywanie sobie problemów, bo inni ludzie robią na tym swoje biznesy.
                    • nowa76 Re: drżenie rąk i calego ciala w sytuacjach spole 29.12.09, 15:49
                      ja mam realny problem niczego sobie nie wmawiam. bbylm na stazu i robienie kawy
                      szefowi i jego gosciom bylo praktycznie nie do przejscia dla mnie. marzylam zeby
                      staz skonczyl sie jak najszybciej i zeby mnie po nim nie zatrudnili. takze jak
                      widac te trzesawki ruinuja moje zycie osobiste i zawodowe rowniez.nie aplikuje
                      na wiele stanowisk bo jak tu byc sekretarka czy asystentka szefa?
                      • monikinha Re: drżenie rąk i calego ciala w sytuacjach spole 29.12.09, 20:59
                        Oj, no to współczuję.
                        Może to po prostu miejsce nie było zbyt przyjemne, skoro się tak stresowałaś?
                        • nowa76 Re: drżenie rąk i calego ciala w sytuacjach spole 29.12.09, 21:45
                          po prostu drzenie wystepuje u mnie w pewnych sytuacjach niezaleznie od otoczenia
                          czy jest ono mile czy nie. wystarczy bodziec i zaraz jest reakcja
    • leda16 Re: drżenie rąk i calego ciala w sytuacjach spole 27.12.09, 21:21
      nowa76 napisała:
      leki nie
      > pomagaja.

A jakie leki i po jakim okresie brania je odstawiłaś?
      • nowa76 Re: drżenie rąk i calego ciala w sytuacjach spole 27.12.09, 21:55
        seronil i chyba paroksetyna czy jakos tak. bylo to ladnych kilka lat temu wiec
        nie pamietam dokladnie. bralam cos kolo roku
        • leda16 Re: drżenie rąk i calego ciala w sytuacjach spole 28.12.09, 20:10
          Nerwicę leczy się co najmniej parę lat a rozwija się ona znacznie dłużej. Zakładam, że badaniami laboratoryjnymi oraz internistyczno-neurologicznymi już wykluczono przyczyny somatyczne. Leczenie musi być dwutorowe - Oduczanie się nieprzystosowawczych myśli i reakcji z równoczesnym wspomaganiem farmakologicznym. Proponuję zacząć od jutra zamiast marnować cenny czas przed komputerem. Do psychiatrów są coraz dłuższe kolejki, do psychologów też.
    • clarissa3 Re: drżenie rąk i calego ciala w sytuacjach spole 28.12.09, 20:01
      mialam tak gdy bylam mloda. Gdy wierzylam w te brednie co mi na moj
      temat naoopowiadali zazdrosnicy ustawiajacy sie przede mna. Gdy
      zrozumiesz ze wiekszosc ludzi to szuje bez hamulcow to Ci przejdzie.
      No i obycia potrzebujesz. Umawiaj sie z jakas kolezanka i chodzcie
      sobie do restauracji, zamawiajcie skomplikowane dania, np kaczke, i
      uczcie sie je jesc w kulturalny sposob. Gdy wejdzie w krew to i
      zdenerwowanie przejdzie. Powodzenia!
    • nowa76 Re: drżenie rąk i calego ciala w sytuacjach spole 04.01.10, 16:13
      a moze komus udalo sie teo pozbyc?
    • varia1 Re: drżenie rąk i calego ciala w sytuacjach spole 04.01.10, 16:50
      ale uczysz się, pracujesz, czy tylko tak sobie siedzisz w domku marząc aby cię nikt nie zatrudnił?

to bzdura, że w małej mieścinie nie można znaleźć żadnej oferty zajęć grupowych, wszędzie można, a jesli nie na sąsiedniej ulicy, to w sąsiednim miasteczku, potrzeba wyjścia z domu, przygotowania się, dojechania na miejsce będą lepszą terapią niż leki
      • nowa76 Re: drżenie rąk i calego ciala w sytuacjach spole 04.01.10, 21:59
        aktualnie szukam pracy, a jak pracowalam to kosztowalo mnie to sporo nerwow
        niestety. w promieniu 80 km od mojego miejsca zamieszkania nie ma zadnej
        terapii. bedac bezrobotna nie stac mnie na tak dalekie dojazdy. lekow nie biore
        • nowa76 Re: drżenie rąk i calego ciala w sytuacjach spole 11.01.10, 22:40
          widze ze nie ma tu nikogo komu udaloby sie to pokonac
          • kropeczka92 Re: drżenie rąk i calego ciala w sytuacjach spole 25.02.10, 02:17
            mam ten sam problem co nowa76 i powiem, że jest on uciążliwy. Wielu
            rzeczy trzeba się wyżekac i wymyślac wymówki aby uniknąc różnych
            sytuacji. Co prawda korzystam z pomocy psychologa ale to nie
            rozwiązuje problemu. Dzięki psychologowi się tego nie wstydzę ale i
            tak problem nie znika ;( wiem ile trzeba się namęczyc aby coś przy
            kimś podpisac lub wypic z kimś herbatę..
            • kobza16 Re: drżenie rąk i calego ciala w sytuacjach spole 25.02.10, 21:56
              dałas się po prostu zaszczuć kolegom ze szkoły - zakładam, że to
              jest przyczyną Twojej społecznej fobii! W sumie to tacy
              zakompleksieni jak Ty kierują całą uwagę głownie na siebie,
              zakładając, że inni tylko czyhają na ich wpadkę. Ech, ktoś tam Ci
              doradził sport w grupie - popieram, same korzysci. W koncu
              rozluźnisz się i swoisz z innymi, obcymi. Wszyskto tutaj zależy od
              Ciebie. Bo w sumie jakoś tam sobie radzisz, więc od bidy, może być
              tak już na stłe, ale przecież Ty chcesz zmian... No to działaj!
          • toshiko_chino Re: drżenie rąk i calego ciala w sytuacjach spole 27.02.10, 14:05
            też tak miałam. ciągle miałam wrazenie ze ludzie sie na mnie patrza
            bo dziwnie sie zachowuje dlatego nie moglam jesc w miejscach
            publicznych bo mi sie trzesły ręce, nie moglam trafic z kawałkiem
            jedzenia do buzi...poza tym ze mi sie trzesły to jeszcze pociły.
            wszystko siedzi w twojej głowie. zanalizowałam to od końca: trzesa
            mi sie rece i dlatego ludzie na mnie patrza jak mi sie nie beda
            trzasc to nie beda patrzyc a nie beda mi sie trzasc jesli przestane
            sie przejmowac ze patrza bo co sie wntedy stanie? nic. kazdy i tak
            jest zajety bardziej soba niz kims innym. nie wiem czy to cos Ci
            pomoze ale tak bylo ze mna. i...juz mi sie nie trzesa :) p.s.a
            wczesniej tez brałam na to leki. tez paroksetyne, lorafen na
            rozluźnienie miesni ale mnie tak usypiał i przymulał ze szok.
            pozdrawiam
            • nowa76 Re: drżenie rąk i calego ciala w sytuacjach spole 28.02.10, 18:58
              to fajnie ze ci ie udalo :-) jakas nadzieja dla mnie :-) a mialas tylko te rece
              czy rowniez fobie np bicie serca w niektorych sytuacjach itp. bo ja to tez mam i
              czsami trzese sie cala nie tylko rece
              • nowa76 Re: drżenie rąk i calego ciala w sytuacjach spole 28.02.10, 18:59
                i jeszcze pytanko ile ci zajelo wyjscie z tego? co konkretnie robilas?
                wizualizowlas jakies afirmacje?
    • ka.rro Re: drżenie rąk i calego ciala w sytuacjach spole 27.02.10, 14:27
      Ja mam coś takiego, jak się czymś emocjonuję np.
      Nie wierzę, że branie leków może na to pomóc, taka konstrukcja psychiczna, ale
      powodzenia.
      A jak ktoś chce się czuć ode mnie lepszy, bo on się nie czerwieni np. i sobie
      tak funkcjonuje bez problemów, to droga wolna, mam to gdzieś.
    • lawendulla Re: drżenie rąk i calego ciala w sytuacjach spole 04.03.10, 13:01
      Tez tak mialam I miewam czasami – drzenie rak, nog, przyspieszony
      puls, serce lomocze, ze az brak tchu. Raz nawet wyladowalam u
      lekarza i dawali mi leki na zwolnienie tetna, bo po EKG wyszlo
      bardzo wysokie. Wszystko z nerwow. I nie ma na to chyba leku, ktory
      zlikwiduje przyczyne, moze tylko zlagodzi objawy. Ja czasami biore
      persen, pije meliske. Zaczelam tez chodzic na joge i robie cwiczenia
      oddechowe. Masz dostep do internetu, wiec sprobuj sobie takie
      znalezc, to pomaga. Od niedawna chodze tez na terapie do psychologa,
      nie widze narazie wiekszych efektow, ale wiem, ze to wymaga czasu i
      pracy and soba. Wszystko siedzi w naszej glowie. Ja staram sie
      powtarzac sobie, ze inni ludzie tez maja swoje leki,
      niedoskonalosci, staram sie panowac nad swoimi emocjami, a czasami
      anwet powtarzam sobie „a mam to gdzies”, „nic mnie to nie obchodzi”,
      albo jak ktos mnie wkurzy, mysle sobie „spadaj dziadu” i to pomaga 
      Tez kiedys nisko sie ocenialam, uwazalam, ze we wszystkim jestem
      gorsza od innych, ze mnie wysmiewaja, patrza z politowaniem. Kazde
      wyjscie do ludzi, to byl koszmar. Mowilam cicho, pod nosem, nie
      patrzylam ludziom w twarz, a dobzre sie czulam tylko w towarzystwie
      najblizszych. Ale takie fobie da sie pzrepracowac, do pewnego
      stopnia samemu. Powtarzaj sobie mile rzeczy o sobie, sprobuj sprawic
      sobie pzryjemnosc malymi rzeczami, ale tez pierwsza wyjsc do innych.
      Jesli cos Ci sie nie udaje, np. Tymi drzacymi rekami nalewasz kawe i
      rozlejesz, skomentuj to zartobliwie, to rozladuje Twoje napiecie. I
      pamietaj, jesli Ty sama siebie nie docenisz, nie zaakceptujesz, nikt
      tego za Ciebie nie zrobi. Powodzenia 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka