Dodaj do ulubionych

Chlopow mi sie zachciewa

IP: *.unl.edu 08.04.04, 18:30
poczytac, reymontowych. Ach, te opisy przyrody na poczatku kazdego tomu,
ta gorzalka lejaca sie do gardzieli, te dziouchy dajace na prawo i lewo,
ta swojskosc ... stapanie po polskiej wsi , hmmmmmmmmm.
Imagine.
Obserwuj wątek
    • aiszka4 Re: Chlopow mi sie zachciewa 08.04.04, 18:32
      A w czym problem? Nie ma w okolicy polonijnej biblioteki?:)
      • Gość: Imagine Re: Chlopow mi sie zachciewa IP: *.unl.edu 08.04.04, 18:34
        jest i wlasnie z niej wydobylem kilka lat temu Chlopow. Maja tez Lema.
        To i tak duzo jak na srodek prerii.
        Imagine.
        • aiszka4 Re: Chlopow mi sie zachciewa 08.04.04, 18:39
          To przegoń bizony na drugi koniec i oddaj się swojemu chciejstwu:)
    • Gość: Gabi Re: Chlopow mi sie zachciewa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.04, 18:39
      Twoje chciejstwo zapewne związane jest z porą roku i zbliżajacymi się świętami.
      Wiosna i Wielkanoc są nieodłącznie związane z tęsknotą za pierwotną naturą, za
      powrotem do korzni- ad ovo.
      • Gość: Imagine Re: Chlopow mi sie zachciewa IP: *.unl.edu 08.04.04, 18:42
        tak wlasnie jest. wedle zwiesny takie ciagoty mnie bierom na polszczyzne,
        na wiejski kosciol, karczemke przydrozna, i pastuszyce jakas zapomniana ...
        Imagine.
    • qw5 Re: Chlopow mi sie zachciewa 08.04.04, 18:40
      Wiesz co, to przyjedź do Polski, bo tu niedługo zdaje się będziem mieć podobny
      scenariusz ino na live z premierem włącznie.
      • Gość: Imagine Re: Chlopow mi sie zachciewa IP: *.unl.edu 08.04.04, 18:45
        z tym to gorzej, samemu nie bardzo mi sie chce, a z familia ? hm, Kanade
        chcialbym tez ujrzec i gdyby Komandos byl madrzejszy, moglibysmy sie umowic
        gdzies w Gorach Strzelistych ...
        • qw5 Re: Chlopow mi sie zachciewa 08.04.04, 18:53
          Nie, mi chodziło o politykę w Polsce. Pewnoś nei słyszał. Może to i dobrze bo
          to i smutna i wstydliwa sprawa.

A te góry to się nazywają Strzeliste,czy Ci się ze Strzelistym aktem bądź
          kielonkiem myli? Mówi sie "strzel sobie jednego" czy jakoś tak:)
    • witch-witch Re: Chlopow mi sie zachciewa 08.04.04, 20:57
      Dales mi fajny pomysl, ja z checia tez pczytam.
      Pozdrawiam
    • Gość: Richelieu* hii, a cały chłop to tylko 5 MB IP: 217.98.107.* 08.04.04, 21:32
      sadów sczerniałych i pokurczonych i obsiadły mu serce, czepiały się myśli,
      majaczyły przed oczami... aż pot pokrył mu czoło, oczy rozbłysły i dreszcz go
      przechodził mocny, ognisty!... Hej, a tam w sadzie...a wtedy w lesie... a kiedy
      razem powracali z miasta...
      Jezus! Aż się zatoczył, bo z nagła ujrzał tuż przed sobą jej twarz
      rozpłomienioną, dyszącą namiętnie, jej modre oczy i te usta pełne i tak
      czerwone, a tak bliskie, że ich tchnienie czuł, buchnęły na niego żarem... i
      ten głos cichy, urywany, nabrzmiały miłością i ogniem....- Jantoś!... Jantoś! -
      przechylała się do niego blisko, że czuł ją całą przy sobie, jej piersi, jej
      ramiona, jej nogi - aż oczy przecierał i odpędzał precz od się te mary mamiące,
      i cała jego złość zawzięta skapywała mu z serca niby te lody ze strzech, gdy je
      wiośniane słońce przygrzeje, a budziło się znowu kochanie i wznosiła swój łeb
      kolczasty tęskność bolesna, taka straszna tęskność, że choćby głową tłuc o
      ścianę i ryczeć wniebogłosy!
      - A żeby to siarczyste zatrzasnęły! - wykrzyknął przytomniejąc i bystro
      spojrzał na Witka, czy ten nie domyśla się czego... Od trzech tygodni był w
      gorączce, w oczekiwaniu jakiegoś cudu, a nic nie mógł poredzić, niczemu się
      przeciwić! A bo to raz przychodziły mu szalone myśli i postanowienia, że biegł,
      aby się z nią zobaczyć, bo to jedną noc na deszczu i chłodzie warował jak ten
      pies przed jej chałupą! Nie wyszła, unikała go, na drodze już z dala omijała!...
      Nie, to nie! I coraz bardziej zawzinał się przeciwko niej i przeciw
      wszystkiemu! Ojcowa ona, to i obca, to i ta przybłęda, ten pies bezpański, ten
      złodziej, co gront, dobro najwyższe im kradnie - a to kijem go choćby i na
      śmierć zakatrupię !
      • Gość: Imagine Re: hii, a cały chłop to tylko 5 MB IP: *.unl.edu 08.04.04, 21:39
        ten Jantos to scierwo jedne !!!!!
        • Gość: Richelieu* Re: hii, a cały chłop to tylko 5 MB IP: 217.98.107.* 08.04.04, 21:46
          no ścierwo, ścierwo. Bo Jaguś tylko z cnienia oczami buchała, piersią falowała
          i rumieńcami tryskała. A, że rozumu nie stało i miejsca w pupie było za dużo
          więc hajda na pierwszego co jak pies poleci do wyżerki
          a swoją drogą iskrzenie oczami jest bardzo źle widziane, co można na to, że się
          iskrzy, ciemne okulary nosić?

są strony z polską literaturą zaraz poszukam
          • Gość: Lxx Re: hii, a cały chłop to tylko 5 MB IP: *.54.155.159.tisdip.tiscali.de 09.04.04, 00:15
            ...a moze by tak co innego poczytac : np. " W maliniowym chrusniaku...", ale to
            chyba nie Imagine kierunek
          • malvvina Re: hii, a cały chłop to tylko 5 MB 09.04.04, 13:52
            nosze okulary :-)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka