Dodaj do ulubionych

postępowanie społeczeństwa

21.12.10, 17:49
Powiedźcie dlaczego jest tak, że jeżeli ktoś jest słaby z natury (np. dziecko czy kobieta) ludzie chcą go otaczać ochroną, natomiast jeżeli ktoś jest słaby wśród silnych (słaby psychicznie mężczyzna/chłopak wśród pozostałych mężczyzn/chłopców) ludzie go zgnoją?

Obserwuj wątek
    • to.niemozliwe Re: postępowanie społeczeństwa 22.12.10, 09:07
      Dobre pytanie. Myślę, że to atawizmy, słaby osobnik nie przekazuje genów. Staje się na tyle uzyteczny w stadzie, na ile została mu przydzielona rola społeczna. I vice versa - lider, silny osobnik budzi podziw i lęk. To jest tak, jak 0,5 mln lat temu.
      Na szczęście mamy inteligencję, kulturę, estetykę i zdolności twórcze i wolna wolę, a także empatię, co nas deczko różni od zwierząt.
      I to oznacza, że osobnik, który "zaledwie" 20 tyś lat temu byłby w hierarchi nisko, dziś może się cieszyć szacunkiem, uznaniem i czerpać zadowolenie z wielu dziedzin, nawet jeśli nie jest postrzegany (lub sam się postrzega) jako samiec alfa.
      Skąd Twoje watpliwości?
    • ka.rp Re: postępowanie społeczeństwa 22.12.10, 12:25
      retro100 napisał:

> jeżeli ktoś jest słaby wś
      > ród silnych (słaby psychicznie mężczyzna/chłopak wśród pozostałych mężczyzn/chł
      > opców) ludzie go zgnoją?

Tak jest w subkulturze więziennej. Cwela można obrażać, bić i gwałcić a on ma robić za służącego.
      Niestety podobne zjawiska istnieją w wojsku (tzw. fala) i w szkołach.
      • voxave Re: postępowanie społeczeństwa 22.12.10, 14:27
        obawiam sie,że w życiu tez tak jest---podziwiamy osoby zdolne mocne a kopiemy słabych---walimy w bezdomnych,prostytutki osoby ułomne---ze strachu chyba aby nie spaśc na dól drabiny społecznej
        • dzanky Re: postępowanie społeczeństwa 22.12.10, 14:46
          voxave napisała:
          > obawiam sie,że w życiu tez tak jest---podziwiamy osoby zdolne mocne a kopiemy s
          > łabych---walimy w bezdomnych,prostytutki osoby ułomne---ze strachu chyba aby ni
          > e spaśc na dól drabiny społecznej

...a jak kogos skopiemy to mamy pewnosc, ze bedzie on nizej niz my na tej drabinie
          Bron Boze nie podawac reki tym slabszym na dole bo wpelzaja wyzej i jeszcze nas przegonia;)
          A tak mozemy sie plawic widokiem z gory, a nasze ego rosnie;)
          • voxave Re: postępowanie społeczeństwa 22.12.10, 15:12
            no dopowiedziałaś właśnie tak jak myślę
            • retro100 zignorowaliście połowę mojego pytania 23.12.10, 05:29
              Chodzi mi nie o to, dlaczego słabi są niszczeni przez społeczeństwo, tylko czemu osoby słabe Z NATURY są chronione przez ludzi, natomiast osoby słabe WŚRÓD SILNYCH są gnojone. Zależy mi konkretnie na różnicy w traktowaniu ludzi słabych: z natury i słabych wśród silnych.
              • voxave Re: zignorowaliście połowę mojego pytania 23.12.10, 05:45
                dokładnie przeczytałam i prześledziłam twoją myśl----opieka społeczeństwa nad słabszymi---zaszufladkowany słaby chroniony przez cała grupę,dzieci kobiety chorzy---a prześladowanym słabym w grupie mocnych----chodzi o role w jakie wchodzimy w danej grupie----jak przychodzisz pierwszy raz do nowej pracy,to grupa ludzi juz tam znajdujacych sie ma swoje pozycje i role----jak wchodzisz budzisz porzadek i nastepuje przegrupowanie---zmieniaja sie pozycje i zależności--od twojego wizerunku i mocy ego zależy teraz kim w tej grupie będziesz--możesz zostac ofiara,przewodnikiem,klaunem z którego bedzie grupa łacha ciagnąć i tak dalej---może ktoś przyjdzie ci z pomocą jak okażesz sie słaba,albo nie --możesz zostać przywódcą ale zależy to od twojej mocy---w grupach zawsze jest podział trzeba uwarzać aby nie spaśc n a ostatnia pozycję---czy o takie podziały ci chodziło ?
              • to.niemozliwe Re: zignorowaliście połowę mojego pytania 23.12.10, 07:29
                Bo to sa dwa rozne zjawiska. Slowo uzyles to samo , slabi. Ale opisales dwie rozne sprawy.
              • to.niemozliwe Re: zignorowaliście połowę mojego pytania 23.12.10, 09:15
                Możesz podać konkretne przykłady takich sytuacji? Co masz na myśli? Ludzie zmieniają role, kobieta, która jest maltretowana przez męża - alkoholika na głodzie, po jego wyjściu z domu może zacząć krzyczeć na dziecko, bo się ubrudziło. Czy ona jest słaba, czy silna? Trzeba ją chronić, czy gnoić, żeby się odczepiła od niewinnego dziecka? Co to jest gnojenie?
                I czy nie ma już stanów pośrednich? Nic pomiedzy chronieniem a przesladowaniem?
              • dzanky Re: zignorowaliście połowę mojego pytania 23.12.10, 14:04
                Moze chodzi Tobie o slabosc rozumiana jako odmiennosc? Np. kobiecy wrazliwy mezczyzna postrzegany jest wg wielu jako slaby i spotyka sie pewnie czesto z atakami i odrzucaniem ze strony spoleczenstwa, ktore kreuje model samca alfa;) Wielu ludzi wciaz wykazuje sie brakiem tolerancji dla odmiennosci. Na szczescie to sie zmienia:)
              • crazy_witch A kto tu jest naprawde slaby? 23.12.10, 17:56
                natomiast osoby słabe WŚRÓD SI
                > LNYCH są gnojone. Zależy mi konkretnie na różnicy w traktowaniu ludzi słabych:
                > z natury i słabych wśród silnych.

W wiezieniu najczesciej przebywaja osoby 'slabe', o slabych strukturach psychicznych. I gnoja kolegow, ktorzy albo sa bardziej w zachowaniu poprawni, bo nie wpadli az na takie dno jak oprawcy, ktorzy czuja sie kompletnie bezkarni. Tam rzadzi inny system. I owszem jest tam hierarichia tak duza ze np. zagranica w wiezieniu pod jednym dachem nie umieszcza sie gwalcicieli, biznesmenow od handlu narkotykami i pedofilii. Ci panowie czy czasem panie maja oddzielne wiezienia. Sa specjalne wiezienia jedynie dla np. pedofilii, ze specjalnie wyszkolonym personalem i programem rehabilitacji.
                To ze w jakim systemie ktos rzuca sie na kogos, winny jest system.
                Przykladem niech bedzie Forum psychologia, gdzie od czasu do czasu w morde ludzie sie leja wirtualnie i nadal nie ma stalego, ani admina, ani moderatora, ktory by pilnowal porzadku.
                • voxave Re: A kto tu jest naprawde slaby? 24.12.10, 04:06
                  crazy---lepiej ze nikt sie nie wtrąca w to co pisza na tym forum ludzie---f.psychologia jest moim zdaniem najciekawsze,poniewa z zagladaja tu fajni ludzie i madrze pisza na ciekawe tematy--cenzura wszystko zniszczy---forum umrze jak jak mądrale sie do niego dobiorą--witrtualnie nikt nikomu krzywdy nie zrobi--najwyżej przestanie tu zagladać
    • kimonabike Re: postępowanie społeczeństwa 23.12.10, 08:22
      Jest róznica w potencjale, realnych możliwościach obrony.
      • kimonabike Re: postępowanie społeczeństwa 23.12.10, 08:26
        Chronimy tych, którzy naszym zdaniem nie dysponują narzędziami do samodzielnej obrony. Tych, którzy mogą bronić się sami, a nie robią tego, wystawiamy na próby ;)
        • to.niemozliwe Re: postępowanie społeczeństwa 23.12.10, 09:20
          Kto "my" chronimy? I na czym ta ochrona polega?
          Kobiety i dzieci sa chronione (w sensie ogólnym), bo to atawizm z czasów życia w stadzie, moim własnym stadzie - chronie samice i młode. Czysty instynkt.
          A mężczyźni miedzy sobą rywalizują również za sprawą utrwalonych przez tysiące wieków nawyków - niszcz konkurenta do ograniczonych zasobów (żywność, kobiety, ciepło). To jest silny instynkt pierwotny, bo autentycznie od jego siły zależało - żyje, albo nie. Przekażę geny, albo nie.
          W końcu nie mozemy zaprzeczyć, że jest w nas instynkt życia, przeżycia za wszelką cenę.
          • kimonabike Re: postępowanie społeczeństwa 23.12.10, 17:22
            My społeczeństwo chronimy.
            My ludzie rywalizujemy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka