Dodaj do ulubionych

Brak wiary w siebie?niedowartościowanie?kompleksy?

11.07.11, 20:43
Powoli zaczynam myśleć, że mnie to dotyczy. Zrobiłam sie jakaś przewrażliwiona na swoim punkcie, czyjes słowa gesty odbieram jak atak na swoją osobę, krytykę, złośliwą aluzję itd. Podświadomie próbuje odeprzeć ten 'atak' i robię się nerwowa, niemiła, nawet agresywna... Próbuje udowodnić (chyba gł. samej sobie) że nie jestem taka (zła) za jaką ktos pewnie mnie uwaza. Na jakiejkolwiek płaszczyźnie. Zaczyna mi to przeszkadzać :( łapie się na tym, że czuję/wiem, ze ktoś coś chce źle o mnie powiedziec i odp. sie nastawiam :/
Co to znaczy? :( nie wiem w sumie z czego to wynika bo tak naprawde wiem, że nie jestem jakas ostatnia, mam co chcę, żyje jak chce i w sumie jestem szczęsliwa w życiu, tylko to moje zachowanie... :/
POMOCY :(
Obserwuj wątek
    • 7zahir Re: Brak wiary w siebie?niedowartościowanie?kompl 11.07.11, 20:54
      Poczytaj tu:
      forum.gazeta.pl/forum/w,210,126897089,126897089,jak_polubic_siebie_.html
      • kkk Re: Brak wiary w siebie?niedowartościowanie?kompl 11.07.11, 21:05
        Teoretycznie wiadomo z czego może wynikac takie zachowanie... tylko ja nie umiem znaleźć powodów dlaczego tak sie dzieje u mnie :/ Patrząc z boku nie jestem gorsza od innych, a czsasem mam wrazenie ze moze nawet mam lepiej, łatwiej w zyciu. Ja lubie siebie i gdzies w głębi wiem, że mam ok, mam kochanego faceta, dobrą pracę (wiadomo lepiej, gorzej jest jak to w pracy), mieszkanie, jestem zdrowa, ni emam jakis sczzególnych kompleksów na pkcie wyglądu, mam hobby, spędzam aktywnie wolne chwile...
        Brak mi chyba dystansu do siebie, jestem przewrażliwiona, bardzo osobiście wszystko odbieram... jak moge to zmienić ?:/
        • kkk Re: Brak wiary w siebie?niedowartościowanie?kompl 11.07.11, 21:07
          wszelkie słowa gesty, które sa inne niż moje odbieram jako atak, krytykę mojej osoby, bronię sie i sama sobie próbuje coś idowodnić...:/:/ denerwuje mnie to
          • 7zahir Re: Brak wiary w siebie?niedowartościowanie?kompl 11.07.11, 21:20
            Zastanów się nad przyczyną.
            Może ostatnio zyjesz w stanie ciągłego napięcia - zapytaj się sama siebie
            skąd się ono bierze?
            Co lub kto to powoduje ?

Może po prostu jesteś przemęczona
            i przydałyby Ci się małe wakacje w ulubionym otoczeniu.
            • kkk Re: Brak wiary w siebie?niedowartościowanie?kompl 11.07.11, 21:28
              :) pewnie taaak...sęk w tym, że sama sobie to napięcie funduje, lubie szukac dziury w całym i wynajdować sobie problemy, myslec, przemyślac co kto miał na myśli... jezzzu, to jest strasznie męczące :]
              Tak, wakacje by mi się przydały, chociaż byłam jakieś 1,5 m-ca temu... czuję ze własnie jakis wyjazd przynosi mi chwilową 'ulgę', sprawia radość, DYSTANSUJE do otoczenia. Przecież nie moge wyjezdzac co m-c :/ na tygodniowy co najmniej urlop :/
              • kkk Re: Brak wiary w siebie?niedowartościowanie?kompl 11.07.11, 21:33
                wiem też że samej sobie coś chce udowodnić... że nie jestem gorsza od innych, że umiem, że jestem, ze mam, ze mogę itd, nieważne, po prostu 'coś'
                - nie wiem skąd to wynika :/
                • 7zahir Re: Brak wiary w siebie?niedowartościowanie?kompl 11.07.11, 22:01
                  Potrzeba bycia The best i udowadniania tego sobie i innym
                  bierze się jednak z problemów z poczuciem wartości,
                  którego przyczyn można szukac nawet w metodach wychowawczych rodziców.

Kiedy zaakceptujesz siebie taką jaka jesteś i dasz sobie prawo do błędów,
                  odpuścisz potrzebę kontroli nad wszystkim
                  oraz pozwolisz, żeby ktoś zrobił coś za ciebie - poczujesz ulgę.
                  Jesteśmy tylko ludźmi,
                  nie bogami czy perfekcyjnymi maszynami :-)
                  • kkk Re: Brak wiary w siebie?niedowartościowanie?kompl 11.07.11, 22:17
                    dzięki...
                    Mam to od jakiegos czasu, nie wiem dlaczego, nie wiem skąd... moze to rodzice (mama) ktora, w dziecinstwie porównywała mnie do innych, chociaz b. kochała, dobrze wychowywała, była dobra, zawsze jej zalezało zebym była dobra, umiała, miała, była... chciała dla mnie zawsze dobrze ale wydaje mi sie ze wzmogła we mniecos takiego , że MUSZE, musze...
                    Mysle ze siedzi to we mnie głeboko, dopiero niedawno przyszło mi na myśl ze może to to...
                    chciałabym z tym walczyc bo robi sie to toksyczne:/
                    • 7zahir Re: Brak wiary w siebie?niedowartościowanie?kompl 11.07.11, 22:33
                      Też tak miałam , być może z tą różnica, że dla moich rodziców
                      nigdy nie byłam dośc dobra, żeby zasłużyc na pochwałę :-)
                      Sporo czasu minęło, aż nauczyłam się nie uzależniać swojego samopoczucia od opinii innych.
                      Nauka samoakceptacji jest ciekawa - to taka nauka siebie od nowa.
                      A najprzyjemniejsze jest rozpieszczanie siebie :-))
                      Mnie pomogły 2 listy :
                      1. Lista rzeczy, lub czynności, które sprawiaja mi przyjemnność - oczywiście realnych i sięganie do niej, gdy było mi ze sobą źle.
                      2. Lista moich zalet - wg mnie, a nie opinii innych - która pomagała mi, gdy byłam w dołku.

Najtrudniej było mi nauczyc się proszenia innych o pomoc - jeszcze mam z tym problemy,
                      bo wyłazie stare - przecież to ja wszystko musze robic najlepiej :-)
                      • kkk Re: Brak wiary w siebie?niedowartościowanie?kompl 12.07.11, 09:17
                        Mnie też rodzice nie chwalili, porównywali do innych, mama zawsze uwazała ze mogę wiecej, lepiej itd... z jednej str. może chciała mnie dopingowac? Ale jak słyszałam, jak ludzie chwalą się sobą, swoimi dziećmi, wnukami itd, jak potrafią o sobie mówić... to zrozumiałam że o mnei tak rodzice nie mówili :( że nikt mnie nie chwalił... :(
                        dzięki, musze wziąc się za siebie :)
                        • 7zahir Re: Brak wiary w siebie?niedowartościowanie?kompl 12.07.11, 10:21
                          Tylko spokojnie i z maximum przyjemności :-)
        • malalenka85 Re: Brak wiary w siebie?niedowartościowanie?kompl 12.07.11, 10:09
          Jakbym czytała o sobie. U mnie niestety odbija się to na związku. Moje zachowanie bardzo nie odpowiada moje chłopakowi, który jest z kolei bardzo optymistycznie nastawiony do wszystkiego. Boję się, że może to spowodować poważne problemy. Szukam porad w sieci, ale na razie nie znalazłam nic wartościowego. Wstydzę się iść do psychologa.
          • 7zahir Re: Brak wiary w siebie?niedowartościowanie?kompl 12.07.11, 10:19
            malalenka85 napisała:

> Jakbym czytała o sobie. U mnie niestety odbija się to na związku. Moje zachowan
            > ie bardzo nie odpowiada moje chłopakowi, który jest z kolei bardzo optymistyczn
            > ie nastawiony do wszystkiego. Boję się, że może to spowodować poważne problemy.
            > Szukam porad w sieci, ale na razie nie znalazłam nic wartościowego. Wstydzę si
            > ę iść do psychologa..

Na całym świecie wizyta u psychologa jest tak normalna
            jak u stomatologa.
            Cywilizacyjna ewolucja zagoniła człowieka w przysłowiowy " kozi róg".
            Nasz psychika nie nadąża , bo " zawaliło " nam się poczucie bezpieczeństwa.
            Stres, postępjaca izolacja powoduje, ze czujemy się zagubieni.
            Dodatkowo ciężar przestarzałych metod wychowawczych opartych
            na motywacji negatywnej powoduje coś, co Wojciech Kruczyński
            epidemią wirusa samotności.
            Polecam Ci jego książkę pt Wirus samotności.
            Pomogła mi zrozumieć samą siebie.
            • malalenka85 Re: Brak wiary w siebie?niedowartościowanie?kompl 12.07.11, 12:53
              w necie znalazłam psychologa online na psychospace.pl, ale nie wiem czy warto. Podobno można pogadać z psychologiem indywidualnie, ale nie wiem czy to jakoś działa. Czy ktoś korzystał?
              • 7zahir Re: Brak wiary w siebie?niedowartościowanie?kompl 12.07.11, 13:16
                Wszystko zależy od Ciebie, od Twojego nastawienia.
                Jeżeli naprawdę chcesz sobie pomóc - podziała.
                Ale nie oczekuj natychmiastowej poprawy - to nie tabletka,
                tylko proces, praca nad soba wymaga czasu.
          • 7zahir Przeczytaj to 12.07.11, 10:57
            kobieta.interia.pl/psychologia/ja-i-moj-swiat/news/neuropsychologia,1666454,2425
    • 7zahir Re: Brak wiary w siebie?niedowartościowanie?kompl 11.07.11, 22:50
      Zeby nauczyć się akceptowania porażek
      i pozwalania sobie na popełnianie błedów - przypomniałam sobie,
      że kiedys lubiłam grac w szachy , więc zaczęłam grać on line i już nie zgrzytam zebami,
      gdy przegrywam :-)
    • to.niemozliwe Re: Brak wiary w siebie?niedowartościowanie?kompl 12.07.11, 05:17
      Poczytaj o cechach narcystycznych.
    • paco_lopez Re: Brak wiary w siebie?niedowartościowanie?kompl 12.07.11, 10:07
      odpuśc sobie. kazdy ma jakieś ograniczenia czy kompleksy, fobie, paranoje. suma strachów, toi jeden wielki strach przed śmiercią, przed utratą najbliższych, co jest nieuniknione, a co wypychamy z siebie profesjonalnie. w tym jesteśmy mistrzami. w omijaniu świadomości, ze wszystko ma swój początek i koniec. powodzenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka