Dodaj do ulubionych

zróbcie sobie test Kocha

25.08.11, 13:07
tak szybko jest w Wikipedii:pl.wikipedia.org/wiki/Test_Kocha
Obserwuj wątek
    • mona.blue Re: zróbcie sobie test Kocha 25.08.11, 14:13
      Zrobiłam, większość się zgadza, ale nie wszystko.
      • kotkazzielonymioczami Re: zróbcie sobie test Kocha 25.08.11, 21:25
        A co u Ciebie się nie zgadza?Więcej znajdziesz tu: www.gwp.pl/343,rysunek-w-psychoterapii.html Ja mam jedną rzecz która się akurat zgadza ale jest dla mnie przykra więc nie powiem ale nie gniewaj się:(
        • mona.blue Re: zróbcie sobie test Kocha 25.08.11, 21:27
          Wyszło mi z tego testu, że słabo z inteligencją, a IQ mam akurat bardzo wysokie :)
          • kotkazzielonymioczami Re: zróbcie sobie test Kocha 26.08.11, 11:39
            No nie wiem,bo to jest tak Mona,jak gniazdo bocianie rysujesz pod drzewem,to co można o Tobie pomyśleć,no co?;))
    • piesbaskervillow Re: zróbcie sobie test Kocha 25.08.11, 14:32
      Nie chce mi sie czytać. Czy to chodzi o dra Roberta Kocha z Wolsztyna? Tego, który zostawił Eme dla Jadwigi, ładniutkiej aktoreczki? Mikoroskop kupiła mu na urodziny ta pierwsza, a on taki cham ją rzucił, Noblem się nie podzielił.
      • kotkazzielonymioczami Re: zróbcie sobie test Kocha 25.08.11, 21:19
        To dużo tracisz Piesbaskervillow,to jest test drzewa.Czyli tak-rysujesz drzewo ale nie każde,masz narysować jabłonkę i zaznaczasz w niej koronę i pień i korzeń jeśli Ci przyjdzie do głowy.Spróbuj najpierw wziąść kartkę,narysować jabłonkę,a póżniej sprawdzić wyniki.To jest temat rysunek w terapii,coś takiego.
        • piesbaskervillow Re: zróbcie sobie test Kocha 25.08.11, 23:26
          Dzięki za wyjaśnienie. To jest jak wróżenie z fusów albo z ludzkich jelit. Czyli bez znaczenia. Więcej powie Ci wróżbita Maciej.
          Pewnie wg tego Kocha gruby korzeń oznacza molestowanie seksualne przez ojca, a mała dziupla lęk przed defloracją.

Tak naprawdę tzw. psychorysunek jest tylko pretekstem do rozmowy z pacjentem.
          • kotkazzielonymioczami Re: zróbcie sobie test Kocha 26.08.11, 11:44
            O kurcze,jesteś nieżle zboczony:))A akurat nie tak,dziupla oznacza traumę i biorąc pod uwagę symetrię drzewa-strona lewa-ze strony matki a strona prawa-ze strony ojca a ten korzeń nie oznacza tego co sobie myślisz,brak korzenia to nerwica.
            No ale jeśli jest pretekst do rozmowy z pacjentem to musi być ta rozmowa na czymś oparta,to musi mieć jakieś podstawy.
        • seth.destructor Re: zróbcie sobie test Kocha 26.08.11, 00:44
          *wziąć
          E, tam, jak przeczytałem już interpretację, to narysuję coś, co da mi najsympatyczniejszy rezultat.
          • kotkazzielonymioczami Re: zróbcie sobie test Kocha 26.08.11, 11:46
            Ok.,wziąć:)
            Szkoda że ja na to nie wpadłam:)
    • marcinlet Re: zróbcie sobie test Kocha 28.08.11, 09:48
      Takie testy są tylko dodatkowym narzędziem pracy psychologa, a nie wyrocznią, na której się całkowicie opiera.
      • kotkazzielonymioczami Re: zróbcie sobie test Kocha 28.08.11, 13:54
        Nie wiem.A tak z drugiej strony-czym w takim razie są te "właściwe narzędzia pracy"?
        • marcinlet Re: zróbcie sobie test Kocha 28.08.11, 15:10
          kotkazzielonymioczami napisała:
          > Nie wiem.A tak z drugiej strony-czym w takim razie są te "właściwe narzędzia pr
          > acy"?

Wydaje mi się, że psycholog przede wszystkim bazuje na rozmowie i obserwacji zachowania i różnych testach osobowości. Przecież nie na rysunkach. Ciekawe co by powiedział o drzewie narysowanym przez Picasso.
          • kotkazzielonymioczami Re: zróbcie sobie test Kocha 28.08.11, 15:46
            No i tu jest właśnie to kółko,bo mówisz że bazuje na rozmowie i na różnych testach osobowości.Ale w rozmowie co ocenia,to co jemu się widzi lub nie?Rozumiesz?Testy osobowości które znam jest to test MMPI.U dzieci które nie potrafią rozumieć pewnych rzeczy jeszcze,nie operują takim słownictwem lub doświadczeniem albo mają bagaż doświadczeń i nie potrafią o tym rozmawiać jest test przez rysunek.
            Drzewo Picassa dużo by powiedziało o nim,np.Freud oceniał obrazy.
    • nangaparbat3 Re: zróbcie sobie test Kocha 28.08.11, 15:20
      wyszła mi "przedwczesna dojrzałość' - a ja mam już dorosłe dziecko - to co mam sądzić?????
      • kotkazzielonymioczami Re: zróbcie sobie test Kocha 28.08.11, 15:49
        Ale w którym punkcie Ci to wyszło?Tam nie ma terminu wczesna dojrzałość tam tylko ma wychodzić trauma,coś wymyślasz:)
        • nangaparbat3 Re: zróbcie sobie test Kocha 28.08.11, 18:01
          brak liści (liście są symbolem optymizmu, zaufania, energii życiowej) – przedwczesna dojrzałość, „małe stare”, osoby smutne, zmęczone, z odebranym dzieciństwem
          • nangaparbat3 Re: zróbcie sobie test Kocha 28.08.11, 18:02
            W punkcie "braki"
            • kotkazzielonymioczami Re: zróbcie sobie test Kocha 28.08.11, 18:15
              To co Ty liści nie narysowałaś?:))Nie wiem o co tu chodzi z przedwczesną dojrzałością,może to jest tak,że ten termin występuje w każdej grupie wiekowej,czyli jesteś np w wieku 50 lat a masz spojrzenie na życie 70-latki,nie wiem,może tak.
              A nawiasem powiem Ci że moje liście były dość wielkie,takie infantylne,owoce też do rzeczy:)tylko
              narysowałam dziuplę a tam umieściłam zwierzaka,i co zatkało teraz?:)
              • nangaparbat3 Re: zróbcie sobie test Kocha 28.08.11, 22:46
                Czemu miałoby zatkać?
                U mnie nie ma lisci ani gałęzi - jest schematyczne: korona w kształcie wielkiego koła. Ale owoce są :) I symetryczne jest :)
                • kotkazzielonymioczami Re: zróbcie sobie test Kocha 30.08.11, 16:45
                  Ludzi można sądować,zapytałam nie tak dawno kogoś jak narysowałby jabłonkę,a ten ktoś-taką okwieconą,połno kwiatów,a ja eee...acha:)Ten narcyzm zaraz wyszedł:)
                  U mnie raczej w porządku tylko nie wiem czy oni kolor biorą pod uwagę bo tych informacji jest za mało.
                  • to.niemozliwe Re: zróbcie sobie test Kocha 01.09.11, 21:40
                    A jak ja bym narysowal mala, chuda jablonke z cienkimi galazkami, slabymi listkami i jednym, malym jabluszkiem, to co by to oznaczalo?
                    • kotkazzielonymioczami Re: zróbcie sobie test Kocha 02.09.11, 15:58
                      Hmm...Chuda jabłonka,cienkie gałązki,małe jabłuszko?Spędziłeś wakacje u cioci na wsi pod gruszą i wróciłeś spłukany:))
                      • to.niemozliwe Re: zróbcie sobie test Kocha 02.09.11, 16:36
                        Ten Koch, to byl jednak lebski gosc, ze sobie to wszystko tak zgrabnie wykoncypowal.....:-D
                        Ciekawe, czy teraz bedzie wysyp odzwierzecych nickow...
                        piesekzkulawalapka, albo misiozumazanamiodkiemmordka. ;-)
                        • kotkazzielonymioczami Re: zróbcie sobie test Kocha 05.09.11, 08:10
                          To są profesjonalne testy,tu wszystko wychodzi,wszyś-ciut-ko:)Ale będę chciała jeszcze jeden test wpisać więc zapraszam:)
    • kimonabike Re: zróbcie sobie test Kocha 28.08.11, 15:58
      Wg testu Kocha jestem młodzieżą przestępczą :/ Najwyraźniej mam większe problemy niż sądziłam: żyję złudzeniami, że jestem 30-letnią kobietą...
      • kotkazzielonymioczami Re: zróbcie sobie test Kocha 28.08.11, 18:18
        Wiem co zrobić żebyś nie była młodzieżą przestępczą-rysuj większe obrazy i po kłopocie:)
        • kimonabike Re: zróbcie sobie test Kocha 28.08.11, 19:04
          Ale to będzie naciągane, wbrew moim naturalnym odruchom :( Sama siebie nie oszukam. I co teraz? Gdybym wiedziała wcześniej, pojechałabym do Londynu splądrować jakiś sklep AGD, może wybrać nowy toster, a tak... Zamieszki się skończyły, sama się krępuję, nie znam żadnej młodzieży przestępczej do której mogłabym się przyłączyć... :(
          • kotkazzielonymioczami Re: zróbcie sobie test Kocha 30.08.11, 16:32
            Bo tych informacji jest za mało,kiedyś czytałam,że mały obrazek to niedocenianie własnej osoby,tu może być więcej www.gwp.pl/343,rysunek-w-psychoterapii.html
            • kimonabike Re: zróbcie sobie test Kocha 31.08.11, 11:42
              Żartowałam, nie namalowałam tej jabłonki :P Dzięki za polecenie lektury, ale nie czytam książek psychologicznych od dawna. Wolę biografie i literaturę faktu. Wiesz - nauka na przykładach. I na wlasnych błędach, czyli praktyka, praktyka, jeszcze raz praktyka :)
              Co nie znaczy, że nie chodzę do terapeuty. Jemu płacę, niech on mnie testuje ;) Uważam, że każdy powinien mieć bezstronnego obserwatora tego, co się dzieje w jego głowie. Własna psychika to zbyt niebezpieczny labirynt, żeby się po nim włóczyć samotnie.
              No i ten ślepy punkt... Nie da się go poznać bez pomocy drugiej osoby.
              • kotkazzielonymioczami Re: zróbcie sobie test Kocha 01.09.11, 18:32
                Nie namalowałaś tej jabłonki,już Ci wierzę:)Bo już doszłam o co może chodzić z tą przedwczesną dojrzałością.To chodzi o pewien indywidualizm i myślenie charakterystyczne dla Buddystów.Zauważ że ludzie szukają części wspólnych i jeśli ich nie znajdują to się spierają-kto miał rację.Ktoś zadaje pytanie,szukają części wspólnych jako grupa,jeśli ktoś widzi inaczej sprawę jest przeciwnikiem grupy.A my- bo ja w zasadzie też,nam nie przeszkadza rozbierzność.Ty mówisz-najważniejsze są wartości duchowe,dla mnie nie są ale Cię nie krytykuję.Dla mnie najważniejszy jest Bóg,dla Ciebie nie ale mnie nie krytykujesz,każdy może mieć najważniejszy cel własny,swój,bo to jest oczywiste,nie narzucamy się komuś ze swoim zdaniem i nie robimy w świecie innego człowieka porządków tylko jak się zwróci o pomoc to mu pomagamy,on sam najlepiej wie kiedy należy się mu pomóc,to jest takie myślenie charakterystyczne dla Buddystów.
                • kimonabike Re: zróbcie sobie test Kocha 01.09.11, 20:15
                  Nie narysowałam, ale gdybym rysowała narysowałabym małą w rogu kartki :) O jakiej przedwczesnej dojrzałości piszesz? A... i nie jestem buddystką, tylko agnostyczką chyba. Nie muszę wiedzieć kim/czym jest Bóg, wystarczy mi że czuję Jego/Jej obecność.
    • sdfsfdsf Re: zróbcie sobie test Kocha 30.08.11, 17:34
      spojrzalem na ten test i jest pewnien problem
      jestem powiedzmy artysta
      jak chce narysowac drzewo to mam jakas wizje tego drzewa
      i to zalezy wlasciwie co mam w glowie konkretnego dnia
      czyli to dziala w tym wypadku czy nie?
      • kotkazzielonymioczami Re: zróbcie sobie test Kocha 30.08.11, 19:08
        To ma być jabłonka.Czyli weż kilka kartek i namaluj różne wizje jabłonek,póżniej porównaj u tych jabłonek części wspólne i różnice.
        • ir1.easy Re: zróbcie sobie test Kocha 31.08.11, 21:29
          zrobiłam. fajna zabawa. Mnie się ogólnie sprawdza oprócz jednego. A to jedno to klasyfikacja : "młodzież przestępcza" :-( Ani ze mnie młodzież, już niestety, (choć do "grzecznej" młodzieży kiedyś nie należałam), ani przestępcza - o ile wiem. Coś mnie chyba w życiu ominęło :-))) Jakiś czas temu, test ten zrobił nam na imprezie znajomy profesor psychiatra. Wtedy byłam rozczarowana, ponieważ wszystkim coś z rysunków wyczytał, nawet przykre rzeczy, a na mój rysunek zareagował tak: "hmmm..., uhmmm... bardzo interesujące.... hmmm". I nie chciał powiedzieć niczego więcej, oprócz tego, że ogólnie jest OK. I popatrywał ciekawie. Do końca imprezy i na kolejnych wciąż mnie uważnie obserwuje. Czyżby czekał aż jakieś przestępstwo popełnię z nagła? :-)
          • kotkazzielonymioczami Re: zróbcie sobie test Kocha 01.09.11, 18:22
            Ale popatrz jak to jest,Ty nie myślisz o przestępczości a ja rysuję drzewo na 80 procent kartki i myślę:)Wiesz o czym myślę?Mi by się przydała maszynka do pieniędzy...
            • ir1.easy Re: zróbcie sobie test Kocha 02.09.11, 02:54
              no, wiesz - w tym kontekście - to każdemu by się przydała taka maszynka :-) Gdybym czuła w sobie moc np. skoku na jakiś bank to czemu nie.... Więc może jednak ta przestępcza młodzież psuje jakoś ;-D
    • sabinac-0 Re: zróbcie sobie test Kocha 05.09.11, 13:21
      To nie jest test do robienia w domu.

Test Kocha jest wiarygodny tylko wtedy, gdy:
      - badany rysuje drzewo w obecnosci specjalisty, sposob i kolejnosc rysowania elementow tez ma znaczenie dla diagnozy,
      - specjalista oceniajacy rysunek moze go porownac z innymi danymi - biografia badanego, wynikami innych testow itp.
      • kotkazzielonymioczami Re: zróbcie sobie test Kocha 05.09.11, 19:55
        Dzięki Sabinka ale to jest tak na wesoło:)A znasz jakieś jeszcze inne testy w sieci?
        • sabinac-0 Re: zróbcie sobie test Kocha 06.09.11, 23:03
          kotkazzielonymioczami napisała:

> Dzięki Sabinka ale to jest tak na wesoło:)

Zapalki i teksty psychologiczne nie sluza do zabawy.

> A znasz jakieś jeszcze inne testy w s
          > ieci?

Nie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka