28.11.12, 23:25
Jaki macie stosunek do telewizji? Czy poprzez tv nie tracimy wlasnej tożsamości? No bo ciągle oglądając coś zwlaszcza seriale żyjemy życiem innych ludzi. Gdy to jeszcze komentujemy w pracy bądź w gronie znajomych to już wogóle podajemy się temu.
Obserwuj wątek
    • kropidlo5 Re: pytanie 29.11.12, 00:13
      howrudoin2 napisał(a):

> Jaki macie stosunek do telewizji? Czy poprzez tv nie tracimy wlasnej tożsamości
      > ? No bo ciągle oglądając coś zwlaszcza seriale żyjemy życiem innych ludzi. Gdy
      > to jeszcze komentujemy w pracy bądź w gronie znajomych to już wogóle podajemy
      > się temu.

Telewizja wedlug mnie to odpowiednik plotki, podgladactwa. Minusem tego jest bierny i posredni kontakt z 'sasiadami'.
    • mona.blue Re: pytanie 29.11.12, 11:23
      howrudoin2 napisał(a):

> Jaki macie stosunek do telewizji? Czy poprzez tv nie tracimy wlasnej tożsamości
      > ? No bo ciągle oglądając coś zwlaszcza seriale żyjemy życiem innych ludzi. Gdy
      > to jeszcze komentujemy w pracy bądź w gronie znajomych to już wogóle podajemy
      > się temu.

Nie oglądam, szkoda mi czasu, który mogę poświęcić na bardziej użyteczne zajęcia.
      To nie znaczy, że nie wiem, co w trawie piszczy, czasem rzucę okiem, obejrzę coś w necie - odcinek ulubionego serialu, poczytam coś w gazecie na ten temat.
    • szczesliwy_pierozek Re: pytanie 29.11.12, 11:36
      Krotko ujmajac taki mamy stosunek, zeby telewizja sie od nas odstosunkowala. Przemysl telewizyjny to w przewazajacej mierze pranie mozgu, ktorego glownym celem jest napedzanie konsumpcji. A juz pytanie o jakies ciagle ogladanie seriali to dla mnie zupelna abstrakcja.
      • mona.blue Re: pytanie 29.11.12, 12:02
        szczesliwy_pierozek napisał:

> Krotko ujmajac taki mamy stosunek, zeby telewizja sie od nas odstosunkowala. Pr
        > zemysl telewizyjny to w przewazajacej mierze pranie mozgu, ktorego glownym cele
        > m jest napedzanie konsumpcji. A juz pytanie o jakies ciagle ogladanie seriali t
        > o dla mnie zupelna abstrakcja.

Matko, ja bym nawet może oglądała, gdybym miała czas, ale strasznie mnie nudzą, poza pewnymi wyjątkami :)
    • jan_stereo bierny... 29.11.12, 23:55
      nawet nie mam telewizora.
    • lifeisaparadox Re: pytanie 30.11.12, 02:19
      Od nałogowe oglądania wiadomości może się udzielić. W wypadku samochodowym kierowca wraz z dwójką dzieci zginęli na miejscu, przecinek, w kraju zaczynają się przygotowania świąteczne i pojawiają się choinki. stop.

Kochanie, w drodze do domu potrąciłem człowieka na jezdni, zginął na miejscu, przecinek, co dziś na obiad? stop.

:>
      • mona.blue Re: pytanie 30.11.12, 07:42
        lifeisaparadox napisał:

> Od nałogowe oglądania wiadomości może się udzielić. W wypadku samochodowym kier
        > owca wraz z dwójką dzieci zginęli na miejscu, przecinek, w kraju zaczynają się
        > przygotowania świąteczne i pojawiają się choinki. stop.
        >
        > Kochanie, w drodze do domu potrąciłem człowieka na jezdni, zginął na miejscu, p
        > rzecinek, co dziś na obiad? stop.
        >
        > :>

:D

A co znaczy Twój emotikon?
    • jackulus Re: pytanie 30.11.12, 21:32
      Dla mnie tv to przekleństwo. Wieloaspektowe przekleństwo. Kiedyś nawet zabrałem się, żeby spisać co mnie w tym temacie najbardziej uwiera i zebrało się całkiem sporo treści. A i tak niektóre wątki tylko dotknięte, bo temat jak rzeka i w nieskończoność można by o tym pisać.
      Jeśli masz ochotę zajrzeć, jest to pod: Na pohybel telewizji (1-7).
      Pozdrawiam.
    • 1xprzepraszam Re: nie narzekać, przecież mozna wyłączyć:) 01.12.12, 09:54
      Seriali nie oglądam. No tandeta . Selektywnie NG i Discovery, Planete. Czasem tenis i mecz. TV łatwiej wylaczyć niz jakieś towarzystwo:). Na "lubimyczytać", po opisaniu 40 książek, z automatu doradzają. Ustawić tematykę, nowości, niech sie nagrywa i włącza, jakieś zajawki są o TV internetowej. I tak wieczorem można będzie zajrzeć ,co sie nagrało ! Na UPC coś podobnego raczkuje. TV to najlepsza rozrywka biedaków. Niestety najczęściej jedyna.

Po co wieszac psy na TV , skoro mozna ja wyłączyć. Reklamy, denerwujące...
      Z reklam żona kupila tylko Halogenover, czy jakoś tak ? No niezłe ...
      Ale może termoobieg w mikrofali, lub kuchence elektrycznej daje podobne efekty.
    • fxn Re: pytanie 01.12.12, 19:37
      Zachęcam mojego chłopaka do czytania, nie chcę żeby wciąż gapił się w telewizor i nawet nie wiedział co nadają. Tylko, że on zamiast czytać dobre książki bierze jakiś seksistowski chłam - Corwina- Litwińskiego. Fuckdoll - już sam tytuł wskazuje co autor myśli o kobietach. Jak mam zachęcić faceta do lepszej lektury?
      • mona.blue Re: pytanie 01.12.12, 22:44
        fxn napisał(a):

> Zachęcam mojego chłopaka do czytania, nie chcę żeby wciąż gapił się w telewizor
        > i nawet nie wiedział co nadają. Tylko, że on zamiast czytać dobre książki bier
        > ze jakiś seksistowski chłam - Corwina- Litwińskiego. Fuckdoll - już sam tytuł w
        > skazuje co autor myśli o kobietach. Jak mam zachęcić faceta do lepszej lektury?

lepiej go sobie daruj, pachnie z daleka psychopatą i sadystą
    • facettt To swietny wynalazek 01.12.12, 20:57
      Ogladam reportaze z calego Swiata (swietne sa np. na ARTE, czy Planet).
      Przeciez wszedzie nie pojade...
      Do Patagonii, czy na Czukotke raczej nie pojade, a przyrode zobaczyc warto.

2. Programy informacyjne i publicystyczne z kilku krajow w kilku jezykach...
      Dzieki temu nabiera sie w miare obiektywnej wiedzy o Swiecie, o ludziach i polityce.
      • howrudoin2 Re: To swietny wynalazek 01.12.12, 22:04
        Obiektywna wiedza o świecie? hmmmm? Z tym to bywa różnie. Jeśli by się oglądało program tego typu bez komentarza narratora to może i by to było obiektywne, bo samemu by się mogło ocenić czy to co widzę na ekranie to coś wiarygodnego. Ale mówiąc o wiarygodności... o ile samemu się tam nie pojedzie to nawet dokument bez komentarza może być nagrany z myślą o przedstawieniu miejsca w określony sposób < celowo nie używam słowa "propaganda"> bo tak sobie ktoś wymyślił. Ale mamy całe życie żeby wszystkie te źródła ocenić i sobie wyrobić zdanie
        • facettt Re: To swietny wynalazek 01.12.12, 22:33
          samemu nie masz dostepu do obu stron konfliktu, bo mozesz nie ujsc z zyciem.
          gdy obu stron wysluchasz masz jakas szanse na obiektywizacje oceny.

ale to drugoplanowe.

pierwszoplanowe - to te programy przyrodniczo-kulturowe.
          wszedzie nie pojedziesz, bo pieniedzy i zycia nie starczy, a tyle widziec by sie chcialo...
          i wtedy, te najciekawsze mozna sobie wybrac do osobistego zwiedzania...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka