Dodaj do ulubionych

nie widzicie tego?

08.04.13, 06:28
mysle, ze to wszystko czym ludzie sie ekscytuja, tj. fajne: dom, partner, praca,
jest kija warte.
bo jak sie przyjrzec, to tylko ludzkie nazwy na calkowicie biologiczne sznurki, na ktorych trzyma czlowieka przyroda/ ewolucja?

i co w tym ekscytujacego? byc czyims niewolnikiem? w tym przypadku jakiejs nadrzednej sily/ biologii.
Obserwuj wątek
    • kropidlo5 Re: nie widzicie tego? 08.04.13, 08:02
      Raczej nie biologii, a specyficznej kultury materializmu (bo chyba o tym mowisz?).
      Jak ktos kiedys to ujal, zycie finansowych elit polega na tym, aby robic cos, czego sie nie lubi, by zarobic pieniadze ktorych sie nie potrzebuje by zaimponowac ludziom, ktorych sie nie lubi. A i tak jest to pozycja, ktorej sie zazdrosci.
      Choc nei wiem, czy na codzien to tak naprawde az tak wazne, czy to nie jest jakas gra, gdzie pewni ludzie, ktorzy ulegli tej wizji, probuja ja narzucic reszcie, a ta udaje, ze slucha. sa tez alternatywne wizje zycia, np pielgrzymki i oazy albo koncerty metalowe i piwo:)
    • aqua48 Re: nie widzicie tego? 08.04.13, 10:33
      tamano napisała:

> mysle, ze to wszystko czym ludzie sie ekscytuja, tj. fajne: dom, partner, praca, jest kija warte.
      > bo jak sie przyjrzec, to tylko ludzkie nazwy na calkowicie biologiczne sznurki,
      > na ktorych trzyma czlowieka przyroda/ ewolucja?
      > i co w tym ekscytujacego? byc czyims niewolnikiem? w tym przypadku jakiejs nadr
      > zednej sily/ biologii.

Ja w moje związki wchodzę całkowicie dobrowolnie i świadomie. Wobec tego nie jestem niczyim "niewolnikiem" jak to nazywasz. Na dodatek potrafię czerpać z nich radość i chęć do życia.
      A od biologii, przyrody i ewolucji się nie uwolnisz. Równie dobrze możesz przestać jeść, bo to nieekologicznie i oddychać bo wydychanie dwutlenku niszczy atmosferę. Powodzenia!
    • 1lapaz Re: nie widzicie tego? 08.04.13, 11:21
      ja tam lubie żyć dla kogoś ... mieć dla kogo zyć i to w takim jakims konkretnym miejscu, spełniającym moje potrzeby
    • apersona Re: nie widzicie tego? 08.04.13, 11:22
      A jaka jest alternatywa? Pociąć się od razu?
      • 1lapaz Re: nie widzicie tego? 08.04.13, 11:27
        > A jaka jest alternatywa? Pociąć się od razu?

polubić swoją sytuacje, przecież ja nikomu nie narzucam drogi jako jedynej możliwej
        • aqua48 Re: nie widzicie tego? 08.04.13, 11:31
          1lapaz napisała:

> > A jaka jest alternatywa?

Są też ludzie, którzy porzucają wszystkie związki, pracę i dobra doczesne i zostają pustelnikami pogłębiając swoją duchowość. I podobno są z tym szczęśliwi. Inni na przykład wyruszają samotnie na piesze pielgrzymki trwające miesiącami. A potem wracają do cywilizacji i zobowiązań z lepszym nastawieniem.
    • lifeisaparadox Re: nie widzicie tego? 08.04.13, 12:29
      Ja myślę że dom, związek, rodzina, aktywność zawodowa mogą przynosić satysfakcję taką samą jak sprawy duchowe, pod warunkiem że nie ma w nich blokad i otamowań.
      Jeśli coś jest ucieczką - duchowość od rzeczywistości, materializm od uczuć wyższych, to mamy problem kompensacji.
    • jeriomina Re: nie widzicie tego? 08.04.13, 12:43
      Bo trzeba mieć pasję.
    • maggpie widzicie aż za dobrze, za bardzo 08.04.13, 16:14
      Ale trzeba mieć dla kogo żyć i robić to, co się lubi.
      Nawet jedno z tych dwóch wystarczy. Inaczej faktycznie wolałabym się powiesić.
    • aroden widzimy :) 08.04.13, 16:27
      tamano napisała:
      i co w tym ekscytujacego? byc czyims niewolnikiem? w tym przypadku jakiejs nadr
      > zednej sily/ biologii.

zgadza sie :)
      nie ma to jak porcja szalenstwa - dopoki zdrowia i pieniedzy starczy :)

• clarissa3 Re: nie widzicie tego? 08.04.13, 16:53
      Raczej ideologii!

Poczytaj sobie o neo-liberalizmie, i dowiedz o co w nim chodzi - nie poddawaj sie tylko czytaj dalej np. ekonomie polityczna i feminizm, i wlacz w urzadzanie zycia zamiast oczekiwac zeby ktos to za ciebie zrobi! Powodzenia!
    • jan_stereo Re: nie widzicie tego? 13.04.13, 01:51
      kija warte jest Twoje samopoczucie, tak to wyglada ;"))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka