Dodaj do ulubionych

stres w domu

15.10.14, 21:13
mam problem ze stresem w domu... jakby to powiedzieć... zakłdałam już watek na innym forum o całej sytuacji, w skrócie: rodzina naciska na dziecko, a ja jeszcze nie jestem na nie gotowa.
i na codzień niby wszystko ok, ale czuję taką zgęstniałą atmosferę i nie wiem jak sobie z tym radzić :( nie będe przecież uciekać z domu wiecznie, tym bardziej, że jestem osobą niepracującą, więc nawet nie mam wielu pretekstów do wyjścia w ważnych sprawach :(
jak sobie z tym radzić? pomóżcie....
Obserwuj wątek
    • nigolla Re: stres w domu 16.10.14, 20:18
      ja uważam to o czym już tam pisałam - MUSISZ porozmawiać z rodziną i kazać im się odczepić od swojej macicy i waginy. To tylko TWOJA sprawa kiedy zdecydujesz się na dziecko. Musisz z nimi pogadać.
      • sandriks Re: stres w domu 17.10.14, 13:55
        myslisz, że to takie łatwe? aż nie chce mi się pisać jak to wygląda... jak oni mnie nie słuchają, mają milion argumentów, apierwszy to taki, że jak zajdę w ciąże to zmienie zdanie... echh...
        • nigolla Re: stres w domu 21.10.14, 22:07
          nie wiem, dla mnie to jakiś absurd to jest, ze nikt cię nie słucha
          • sandriks Re: stres w domu 22.10.14, 20:58
            tzn niby słuchają, niby rozumieją, ale ogólnie za chwile i tak gadają swoje

dzisiejsza sytuacja: gotuję obiad- gulasz z wołowiny, przychodzi teściowa, zagląda do garów i z komentarzem siada "czy ty na pewno odpowiednio się odżywiasz? nie powinnaś chyba jeść tak często czerwonego mięsa, bo to szkodzi na układ krwionośny i serce, a jak już będziesz chciała zachodzić w ciąże to.... blaaa blaaa blaaaa...." i weź człowieku nie czuj presji :(
            • pyk-nik Re: stres w domu 27.10.14, 20:08
              rany boskie, współczuję Ci dziewczyno. burzysz się jakoś przeciwko takim tekstom?
              • anula36 Re: stres w domu 30.10.14, 00:55
                jedyna skuteczna metoda jest podjecie pracy i wyprowadzka od tesciow.I rozpoczecie prawdziwego, wlasnego zycia.
              • sandriks Re: stres w domu 13.11.14, 16:22
                a jak mam się burzyć? co mam niby robić? fochy strzelać?

Anula my nie mieszkamy z teściami, mamy swoje mieszkanie, niestety teściowa lubi sobie nas odwiedzać...
                • ekspert_klinika.stresu Re: stres w domu 14.11.14, 11:10
                  Dobre stosunki synowa -teściowa jak wiadomo należą do rzadkości.To nie miejsce ,żeby się rozpisywać o tym,dlaczego tak jest.Jedno jest pewne-każdy człowiek zasługuje na szacunek,zaakceptowanie jego wyborów życiowych ,decyzji,sposobu życia,jednym słowem na święty spokój. Trudno jest się wykazać asertywnością wobec starszej osoby,matki męża,której nie chcemy urazić,głównie ze względu na męża oczywiście.Można jednak się nauczyć asertywnej rozmowy,ucinającej ingerencję w nasze życie,prowadzonej w atmosferze spokoju i szacunku.Można zasięgnąć porady coacha,psychologa,aby nauczyć się rozmawiać w ten sposób i spokojnie dobierać argumenty.To naprawdę radykalnie zmienia jakość życia.Zofia Lorens-Litka.Internistka/terapeutka/Klinika Stresu.
                  • sandriks Re: stres w domu 14.11.14, 19:15
                    ech to łatwe nie będzie, moja teściowa to strasznie władcza i despotyczna kobieta... ale może faktycznie powinnam większą asertywność mieć...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka