Dodaj do ulubionych

Przebaczanie

12.09.20, 22:30
Łatwo czy trudno wam przychodzi przebaczanie? Takich poważniejszych spraw?
Obserwuj wątek
    • afq Re: Przebaczanie 12.09.20, 22:58
      jeśli jest co przebaczać to znaczy że się poniosło jakąś stratę
      jeśli się nie umie ze stratą pogodzić to i o przebaczenie będzie trudno
      wtedy się żyje z frustracją która niczego dobrego nie niesie
      a już na pewno nie pozwala pójść dalej, to trzyma w miejscu które jest przeszłością i to kiepską
      zrozumiałem to, wole iść dalej, przebaczam
      ale to nie znaczy że niczego kompletnie po przebaczeniu nie zmieniam
      • afq Re: Przebaczanie 12.09.20, 23:03
        ...przy czym
        niezależnie od tego jak złe dla mnie jest żyć jakąś zadrą
        lepiej rozumiem to czym się ktoś może kierować w różnych sytuacjach
        i że mało kiedy coś jest celowane przeciwko mnie
        częściej się jest "przypadkową ofiarą" cudzych porywów
        • afq Re: Przebaczanie 12.09.20, 23:06
          bliżej mi do współczucia niż do złości, obrazy
          co z kolei nie znaczy że jestem bezbronny
          • afq Re: Przebaczanie 12.09.20, 23:06
            może nie zagmatwałem :-)
            • mona.blue Re: Przebaczanie 12.09.20, 23:54
              afq napisał:

> może nie zagmatwałem :-)
              >
              nie :)
          • mona.blue Re: Przebaczanie 12.09.20, 23:53
            Mi bliżej do urazy, może właśnie dlatego, że nie wiem jak się obronić.
      • mona.blue Re: Przebaczanie 12.09.20, 23:56
        A jeżeli sytuacja jest taka, że trzeba wciąż na nowo przebaczać, może nie takie poważne sprawy, ale uciążliwe?
        • afq Re: Przebaczanie 13.09.20, 12:54
          mona.blue napisała:

> A jeżeli sytuacja jest taka, że trzeba wciąż na nowo przebaczać, może nie takie
          > poważne sprawy, ale uciążliwe?

po co kontynuować taką relację?
          w której co chwila ponosisz stratę
          • afq Re: Przebaczanie 13.09.20, 13:00
            bo przebaczenie nie wymaga byś dalej tkwiła w czymś co cie zjada
            przebaczenie nie oznacza że masz dalej nie dbać o siebie
            • yadaxad Re: Przebaczanie 13.09.20, 14:12
              Może trzeba, jeśli Mony problem dotyczy rodziców. Ale jeśli to uciążliwe, to dotyczy zapewne irytacji, bo przebaczanie ma większy ciężar gatunkowy i trzeba w to angażować przebaczanie, jeśli to zachowanie wywołuje asocjacje z przeszłością.
              • mona.blue Re: Przebaczanie 13.09.20, 14:21
                Faktycznie dotyczy to rodziców. I może nie tyle co uciążliwe, co raniace. I faktycznie też dlatego, że przywołuje przeszłość.
      • mona.blue Re: Przebaczanie 12.09.20, 23:59
        Faktycznie, jeżeli jest cos do przebaczania to zaistniała strata, ale pogodzić się z poważną strata jest trudno. Kolejna zagwozdka :(
    • trust21 Re: Przebaczanie 13.09.20, 09:26
      mona.blue napisała:

> Łatwo czy trudno wam przychodzi przebaczanie? Takich poważniejszych spraw?

To wszystko zależy od konkretnej sprawy. Są takie sprawy, których przebaczać się nie powinno.
      • yadaxad Re: Przebaczanie 13.09.20, 12:06
        Gdyby w przebaczaniu chodziło o totalne olewanie złych czynów, a ewangelia mówi przebacz zawsze, bo przebacz siedemdziesiąt siedem razy jest symbolicznym zawsze, cała reszta reguł i konsekwencji kary nie miała by sensu. Przebaczenie dotyczy własnego wnętrza, nie deformowania się nienawiścią i kierowania potrzebą zemsty, które prowadzą do wpadania w pętlę rozpowszechniania zła. A nie ma nic wspólnego z nie przeciwstawianiem złym czynom, bo obojętność wobec zła też nie jest polecana.
        • mona.blue Re: Przebaczanie 13.09.20, 14:23
          yadaxad napisał(a):

> Gdyby w przebaczaniu chodziło o totalne olewanie złych czynów, a ewangelia mówi
          > przebacz zawsze, bo przebacz siedemdziesiąt siedem razy jest symbolicznym zaws
          > ze, cała reszta reguł i konsekwencji kary nie miała by sensu. Przebaczenie doty
          > czy własnego wnętrza, nie deformowania się nienawiścią i kierowania potrzebą ze
          > msty, które prowadzą do wpadania w pętlę rozpowszechniania zła. A nie ma nic ws
          > pólnego z nie przeciwstawianiem złym czynom, bo obojętność wobec zła też nie je
          > st polecana.

W punkt to ujelas, Yadaxad.
          • mona.blue Re: Przebaczanie 13.09.20, 21:44
            Jest jeszcze problem osadzania osoby, która nas krzywdzi. Taki osad pełen złych uczuć i myśli jest z kolei krzywda, która my wyrządzamy tej osobie, nawet jeżeli ona o tym nie wie.
            • afq Re: Przebaczanie 13.09.20, 21:51
              mona
              kurcze

kiedy ty zaczniesz choć trochę myśleć o sobie
              • afq Re: Przebaczanie 13.09.20, 21:52
                kochaj blizniego
                czcij matke i ojca

ale czy gdzies jest powiedziane ze bardziej niz siebie?
                • mona.blue Re: Przebaczanie 13.09.20, 21:57
                  No tak, ale właśnie mam problem, bo jest powiedziane w Ewangelii przebaczam 77 razy, czyli zawsze. A takie osadzanie innych to postawa podtrzymywania urazy, a więc nieprzebaczenia.
                  • yadaxad Re: Przebaczanie 13.09.20, 23:17
                    To nie osądzaj, tylko oceniaj. Na tym, że zdajesz sobie sprawę jaki ktoś jest, nie ma nic złego. Przeciwnie, przestajesz oczekiwać od niego rzeczy do których po prostu nie jest zdolny . Oczekiwania nie do spełnienia rodzą złość i pretensję.
                    • afq Re: Przebaczanie 13.09.20, 23:33
                      yadaxad napisał(a):

> Oczekiwania nie do spełnienia rodzą złość i pretensję.

Amen
                      A oczekiwania są twoje. Zmień je Mona
                      I zadbaj o siebie i swój dobrostan. Zrób wszystko czego do tego potrzeba.
                      • mona.blue Re: Przebaczanie 14.09.20, 14:07
                        afq napisał:

> yadaxad napisał(a):
                        >
                        > > Oczekiwania nie do spełnienia rodzą złość i pretensję.
                        >
                        > Amen
                        > A oczekiwania są twoje. Zmień je Mona
                        > I zadbaj o siebie i swój dobrostan. Zrób wszystko czego do tego potrzeba.
                        >
                        Tak, już zmieniam, bez sensu jest oczekiwać czegoś niemożliwego i faktycznie rodzi to złość. A tak można złapać ten dystans.
                        >
                        >
                    • mona.blue Re: Przebaczanie 14.09.20, 10:42
                      Nie do końca właśnie wyczuwam różnice pomiędzy osadem a ocena.
                      • astroblaster Re: Przebaczanie 14.09.20, 11:34
                        To może oddziel sytuacje od ludzi.
                      • yadaxad Re: Przebaczanie 14.09.20, 12:25
                        Osądzasz według zaspokojenia swoich wymagań, oceniasz według możliwości ocenianego.
                        • mona.blue Re: Przebaczanie 14.09.20, 14:08
                          yadaxad napisał(a):

> Osądzasz według zaspokojenia swoich wymagań, oceniasz według możliwości ocenia
                          > nego.

Dzięki.
                • mona.blue Re: Przebaczanie 14.09.20, 14:04
                  afq napisał:

> kochaj blizniego
                  > czcij matke i ojca
                  >
                  > ale czy gdzies jest powiedziane ze bardziej niz siebie?
                  >
                  Fakt, kochaj bliźniego swego jak siebie samego.
              • mona.blue Re: Przebaczanie 13.09.20, 21:54
                Mam wrażenie, że za dużo myślę o sobie.

A to, o czym napisałam w powyższym poście to takie jest podejście w mojej wspólnocie.
                • afq Re: Przebaczanie 13.09.20, 23:36
                  Powtórzę.
                  Przebaczaj zawsze. To da się zrobić pod pewnym jasnym warunkiem

Ale też równocześnie dbaj o siebie
                  Nie mniej niż dbasz o dobre samopoczucie oprawcy.

Przemysl to
                  • afq Re: Przebaczanie 13.09.20, 23:37
                    Bo po co ma być przebaczenie i dalsze wystawianie siebie na strzały.
                    O siebie tak dbasz? Czy o komfort kogoś kto cię skopał i skopie znowu
                    • yadaxad Re: Przebaczanie 13.09.20, 23:55
                      Bo Mona myśli, że przebaczenie jest jakimś ciepłym uczuciem, którym musi zło w człowieku traktować. A to jest zdobycie się na dystans.
                      • afq Re: Przebaczanie 14.09.20, 00:27
                        To tylko brak złości czy bólu
                        A nie przypływ milosci
    • jakby Re: Przebaczanie 15.09.20, 10:10
      Myślimy, że inni żyją po swojemu, bo nie mają presji, bo najbliżsi akceptują ich wybory, bo mają więcej niż my odwagi, bo mają lepsze warunki ekonomiczne dające niezależność czy bezpieczeństwo finansowe. A to kolejna iluzja. To coś, co trzeba rozpuścić w swojej głowie. Lęki, przywiązanie, nadmierne poczucie odpowiedzialności za cudze uczucia, a może po prostu te/tego iluzje. Może to jest jakiś wgrany od pokoleń schemat działania. Dla zracjonalizowania czegoś, co jest poza naszym zrozumieniem tłumaczymy go właśnie lękami, nadmierną odpowiedzialnością. Ktoś może go w końcu przerwie.

Pamiętam mona, że twoi bliscy nie akceptują twojego związku. Moi nie zaakceptują, że się rozpadnie. Ale mam czas, by się na to przygotować. Oboje tego chcemy. Udało się porozmawiać. Są dzieci.

• mona.blue Re: Przebaczanie 15.09.20, 11:14
        Tak jedno mi przyszło na myśl z wcześniejszych Twoich postów, czy nie podchodzisz zbyt idealistycznie do tego, jaki związek 'powinien być?
        • yadaxad Re: Przebaczanie 16.09.20, 11:42
          Nie zdziwiła bym się, gdyby ta deklaracja za tydzień nie była aktualna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka