Dodaj do ulubionych

Cechy psychopatyczne

30.06.24, 22:26
Od dawna podejrzewam, że zarówno mój ojciec jak i moja matka mają pewne cechy i zachowania psychopatyczne - egocentryzm, manipulacja, brak poczucia winy, brak empatii, impulsywność, płytkie relacje z ludźmi.
Wszystkie porady dotyczące relacji z takimi osobami stawiają na pierwszym miejscu ograniczenie, jeżeli nie zerwanie kontaktów z nimi. W moim przypadku zerwanie nie wchodzi w grę, a ograniczenie to wyrywanie się z domu lub na "nasza gore', gdzie oni nie wejdą. Najgorsze to, że na ogół i tak słyszę, co dzieje się na dole, bo matka jest przygłucha i bardzo głośno rozmawiają, często mają do siebie pretensje z podniesionym głosem, czasem się kłócą. Zdałam sobie sprawę, że jestem w stanie permanentnego stresu, ciągłej czujności, jak mówi metaforycznie moja córka, że "siedzimy na bombie", która może w każdej chwili wybuchnąć (złością, wściekłością).
Obserwuj wątek
    • mona.blue Re: Cechy psychopatyczne 01.07.24, 21:30
      Tak tylko pisze, żeby poczuć ulgę.
    • trust21 Re: Cechy psychopatyczne 02.07.24, 22:42
      Wszystkie cechy o których wspomniałaś nie muszą wcale oznaczać psychopatii. Także spokojnie.

Ty mieszkasz z rodzicami?

• mona.blue Re: Cechy psychopatyczne 03.07.24, 09:46
        Cechy te są również narcystyczne. Niestety mieszkam teraz z nimi, gdyż wymagają stałej opieki, a na opiekunkę mieszkająca z nimi na stałe się nie zgadzają.
        • hrasier_2 Re: Cechy psychopatyczne 03.07.24, 18:23
          Widać że dużo poczytałaś o tym. Dobrze że nie przejęłaś tych cech po nich. Bo jak się czyta różne artykuły. To dzieci postępują tak jak ich wychowali narcystyczni psychopaci.
          • mona.blue Re: Cechy psychopatyczne 03.07.24, 18:44
            Dużo pracowałam nad sobą, byłam w terapii, niejednej, dużo czytam.ksiazek z zakresu rozwoju osobistego, a najwięcej to Bóg działał.
            • hrasier_2 Re: Cechy psychopatyczne 03.07.24, 19:02
              Cały ciąg wydarzeń co się ciągnie za Tobą. Tyle zdrowia zmarnowanego przez ten czas. Dzieci rosną, a my w dół. I mało tej radości w życiu. Siostrzeniec już skończył 35 lat i do końca życia zostanie sam. A jak mnie braknie to nie wiem. Syn to samo, a córka 40. Czas zasuwa szybko.
        • trust21 Re: Cechy psychopatyczne 09.07.24, 22:05
          mona.blue napisała:

> Cechy te są również narcystyczne. Niestety mieszkam teraz z nimi, gdyż wymagają
          > stałej opieki, a na opiekunkę mieszkająca z nimi na stałe się nie zgadzają.

Przepraszam że nie odpisałem wcześniej ale po prostu brak czasu.

Powiem tak...

Jeśli nie zgadzają się na opiekunkę to może czas na dom starców?

Twoi rodzice w wygodnictwa i może też ze skąpstwa wolą sobie z Ciebie zrobić służącą. Jesteś dorosła, masz prawo mieć swoje życie. Rodzice w końcu umrą i co wtedy?
          Zastanów się nad tym.

• mona.blue Re: Cechy psychopatyczne 10.07.24, 22:21
            Tak, dodałabym jeszcze ze z egoizmu. Ostatnio już ledwo ciągnę. Mamy też z córką swoje sprawy, na które brakuje czasu. A gdy je też staram się uwzględniać, to sił brakuje.
            • yadaxad Re: Cechy psychopatyczne 11.07.24, 15:42
              Masz idealne warunki, by ktoś mógł u nich mieszkać. Przecież już się z nimi nie dogadasz. Znajdź kogoś kto ma doświadczenie z opanowywaniem ludzi z demencją, a nie pytaj się ich o zdanie, bo to co uważają, za godzinę jest czym innym. Na oswojenie się z osobą można przedstawić jako znajomą, która cię na chwilę wyręczy, bo musisz coś załatwić, a oni absolutnie potrzebują czegoś teraz dla nich zrobić. Zresztą i tak ją będą zapominać.
              • mona.blue Re: Cechy psychopatyczne 12.07.24, 16:22
                Nie mam na razie odwagi tak bez ich zgody, chyba że sytuacja jeszcze się pogorszy. Myślę o tym, aby te opiekunkę, która przychodzi 2 razy w tygodniu, na 2-3 godz.wziac 3 razy w tygodniu, może się nie zorientują. I mamy obok sklep że zdrowa żywnością, mają gotowe obiady, będę brać częściej od nich.
                • hrasier_2 Re: Cechy psychopatyczne 12.07.24, 17:03
                  Cierpienie to masz wpisane do CV. Wychowali Cię na posłuszną niewolnicę i spełniasz ich nadzieje. Teraz jak piszesz wykorzystywać każdą wolną chwilę jak jest tylko okazja.
                • mona.blue Re: Cechy psychopatyczne 13.07.24, 15:44
                  Umówiłam te dotychczasową opiekunkę 3 razy na tydzień po 2-3 godz, na razie im o tym nie powiedziałam. 9biad też kupiłam na pt i sob.
                  • yadaxad Re: Cechy psychopatyczne 13.07.24, 16:20
                    Musisz się pogodzić z przejęciem odpowiedzialności, i że już nie ma dziecka, któremu rodzice coś każą, więc to nie jego odpowiedzialność, -samotność- dorosłości.
                    • mona.blue Re: Cechy psychopatyczne 13.07.24, 16:52
                      No tak, ciekawe tylko jak to przyjmą. Dzisiaj była ta opiekunka i duża ulga, my mogłyśmy spokojnie ogarnąć telekonsultacje z lekarzem i aptekę, ona ogarnęła dom i rodziców.
                    • mona.blue Re: Cechy psychopatyczne 13.07.24, 19:00
                      I ten Ketrel dobrze się sprawdza, pacyfikuje ojca. Dużo spokojniej. Połknął tekst, że to lekarstwo od neurologa, poniekąd tak jest, to neurolog kazała brać mu regularnie.
    • hrasier_2 Re: Cechy psychopatyczne 04.07.24, 22:24
      Takie coś przeczytałem. Badacze Skeem, J.L. and Cooke twierdzą, że przemoc i przestępczość nie są cechami diagnostycznymi psychopatii, a osoby z psychopatycznymi cechami osobowości można spotkać w wielu zawodach, często wśród prezesów czy managerów. Większość psychopatów nie odróżnia się od każdego z nas. Poza mała różnicą, osoba zaburzona nie ma wyrzutów sumienia, dlatego krzywdzi innych bez żadnego poczucia winy.
      • hrasier_2 Re: Cechy psychopatyczne 04.07.24, 22:27
        Tu jest link do tego. www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://avigon.pl/blog/psychopata-specyficzne-zaburzenie-osobowosci&ved=2ahUKEwjt-7X9m46HAxVPbvEDHXlCDOwQFnoECCEQAQ&usg=AOvVaw2FUodkR_d5OddRWmfX81eq
        • mona.blue Re: Cechy psychopatyczne 04.07.24, 23:00
          Tak, dokładnie to miałam na myśli, ja akurat po lekturze książki "Normalni psychopaci", gdzie słowo psychopata jest traktowane nie jako scisla diagnoza medyczna tylko jako określenie ludzi, charakteryzujacych się zestawem cech, tej 12tki kluczowej, wymienionej w tym artykule.
          • mona.blue Re: Cechy psychopatyczne 04.07.24, 23:11
            m.youtube.com/watch?v=l1Ymzj8CoVI&pp=ygUeU3lsd2VzdGVyIEtvd2Fsc2tpIHBzeWNob3BhdGlh

Tu link do podcastu z autorem tej książki Sylwestrem Kowalskim, który z dużą swadą i bardzo ciekawie opowiada o tym zaburzeniu.
            • hrasier_2 Re: Cechy psychopatyczne 04.07.24, 23:25
              Wrzuciłem na szybko. Ciekawią mnie takie tematy. Jest tam zapytanie w komentarzach jak dzieci mają się bronić przed takim rodzicami. Resztę obejrzę w łóżku. Spokojnej nocy.
            • mona.blue Re: Cechy psychopatyczne 04.07.24, 23:25
              Tu akurat pod kątem relacji damsko-męskich.
              • hrasier_2 Re: Cechy psychopatyczne 05.07.24, 15:44
                Kobiety też są niezłymi psychopatami. I potrafią zatruć życie. Mówią w tym programie o intuicji. Czyli szósty zmysł, kompas w mózgu. Jak go stracisz przegrywasz. Czasami życie. Warto ćwiczyć umysł bo to on jest regulatorem naszych poczynań. Dzięki za wrzutkę.
          • afq Re: Cechy psychopatyczne 12.07.24, 12:45
            psychopaci to teraz osobowosci antyspołeczne
            brzmi nie aż tak pejoratywnie i oficjalnie terminu "psychopota" juz sie nie uzywa

swietnie sie tez sprawdzaja jako chirurdzy podobno
            • mona.blue Re: Cechy psychopatyczne 12.07.24, 15:11
              Tak, wiem. Ten psycholog z podcastu użył chyba wyrażenia psychopata dla przyciągnięcia większej uwagi do swojej książki.
              • afq Re: Cechy psychopatyczne 12.07.24, 19:59
                mnie to troche zastanawia jednak
                ma byc mniej pejoratywnie ze wzgledu na emocje psychopatów? :-D
                • yadaxad Re: Cechy psychopatyczne 13.07.24, 14:03
                  Raczej dlatego, że -psychopata- powiązano z każdą zbrodnią, a do zbrodniczego i okrutnego zachowania prowadzą i inne zaburzenia osobowości, a psychopatia nie musi automatycznie prowadzić do zbrodni.
                  • afq Re: Cechy psychopatyczne 13.07.24, 16:46
                    i "osobowość antyspołeczna" to zeruje? no może i tak
                    szkoda że się tak nie da zerować paru innych fałszywych przekonań
    • szazam Re: Cechy psychopatyczne 24.07.24, 12:54
      Praca ma różne rezultaty. Mało pochwał, duzo zapie..szania'', ogolne niezadowolenie a do tego poczucie pomiatania i brak poczucia choćby prób zrozumienia przy tym wszystko na szybko.
      Brak szacunku do zdrowia, codzienna szarpanina mysli jak tu zrobić by było dobrze.
      To wszystko może sprawiać że egocentryzm i brak empatii rośnie.
      Zazwyczaj w tym wszystkim jest katolickie powiedzenie:' kto jest poniżany będzie wywyższany' - skoro zaś cięzko doczekać sie tego wywyższenia ego wzbrania sie od poczucia beznadziejności i stajemy sie jakby znieczulonymi na innych narcyzami.
    • mona.blue Re: Cechy psychopatyczne 03.09.24, 23:16
      Zadziwiające jak na "charakter" wpływa chemia mózgu. Po Ketrelu ojciec prawie się nie wścieka, spokojny jak nigdy. Poza tym to chyba kolejna faza choroby, bardzo dużo śpi, już mało co go interesuje, nie ma prawie prób kontroli nad nami.
    • anima123 Re: Cechy psychopatyczne 19.10.24, 13:12
      Moim zdaniem brakuje ci empatii do starych juz ludzi .Głośno mówią jak piszesz ,bo mama / ty piszesz matka/ jest przygłucha .Nie możecie o tym wspólnie porozmawiać ?
      • mona.blue Re: Cechy psychopatyczne 19.10.24, 13:57
        Jakbym miała od nich więcej miłości w przeszłości, to miałabym i więcej empatii.
        Teraz jest lepiej, matka była u laryngolog, lepiej słyszy. Ojciec dostaje lekarstwo, które wycisza jego napady agresji.
        Łatwo mówić, jak nie zna się sytuacji. Opiekowałaś się kiedyś przez rok ludźmi w podeszłym wieku, ludźmi o trudnych charakterach? Mnie dopada wypalenie, chociaż staram się ich lepiej traktować.
      • hrasier_2 Re: Cechy psychopatyczne 20.10.24, 08:40
        anima123 napisała:

> Moim zdaniem brakuje ci empatii do starych juz ludzi .Głośno mówią jak piszesz
        > ,bo mama / ty piszesz matka/ jest przygłucha .Nie możecie o tym wspólnie porozm
        > awiać ?
        Empatia to jest słowo klucz. Póki nie poznamy całej historii to nie nam to oceniać. Dziecko nie spełnia wymagań rodziców i to jest cały problem w tym. Choćby się starała..
      • mieszkankaroztocza Re: Cechy psychopatyczne 20.10.24, 10:47
        Nawet jak ktoś ma największą empatię to z niektórymi ludźmi się nie da. A niektórzy starsi są trudni wiem coś o tym i rozmowy nic nie dadzą. A po za tym niektórzy są tacy całe życie wredni i sami byli nieempatyczni, dlaczego się do nich dostosowywać. Ktoś z kim się da dogadać to i nie ma takich pomysłów żeby uprzykrzać życie, a jest wdzięczny za pomoc i starość nie ma nic do tego. Z niektórymi nie dają rady i Ci co się zajmują zawodowo i żeby taki zawód wykonywać muszą być empatyczni. To tak nie działa, że Ty będziesz miła i ten senior zaraz też będzie.
        • hrasier_2 Re: Cechy psychopatyczne 20.10.24, 12:50
          Właśnie doskonale to ujęłaś. Starsi rodzice despoci. Z takimi już nie da się dyskutować. Trzeba się męczyć mówiąc brutalnie do końca życia.
          • anima123 Re: Cechy psychopatyczne 22.10.24, 12:43
            Pamiętaj o tym ,ze ty również kiedyś będziesz stara.Rodzice despoci ,córka nie lepsza. Taka jest prawda.
            • mieszkankaroztocza Re: Cechy psychopatyczne 22.10.24, 13:53
              Co jej dali to odbierają. Taka prawda.
              Nie kazdy będzie straty. Można nie dożyć.
              Ciekawe jakbyś się wychowała w takiej rodzinie to byś też tak samo myślała. To się tak fajnie siedzi i patrzy z boku i ocenia.
            • hrasier_2 Re: Cechy psychopatyczne 22.10.24, 14:45
              anima123 napisała:

> Pamiętaj o tym ,ze ty również kiedyś będziesz stara.Rodzice despoci ,córka nie
              > lepsza. Taka jest prawda.
              A dlaczego ją oceniasz jako nie lepszą. Nic o niej nie wiesz. Tyle co wyczytałaś, ale nawet się nie zagłębiałaś dalej. Każdy kiedyś stanie na anielskim orszaku i wtedy będzie właściwa ocena, pod warunkiem że jest się wierzącym.
            • mona.blue Re: Cechy psychopatyczne 22.10.24, 21:54
              Mam różne wady, ale despotka akurat nie jestem. ;)
              • yadaxad Re: Cechy psychopatyczne 23.10.24, 20:34
                Jestem przekonana, że starasz się 100%, a przed refleksjami tu i po uciec się nie da. Tego się nie spełni tak, by nie mieć, czegoś z czym trzeba się pogodzić.
            • wilczamia Re: Cechy psychopatyczne 23.10.24, 12:32
              Prawda jest raczej taka...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka