Dodaj do ulubionych

Problemy...nowy watek

15.02.25, 16:31
Zakładam nowy wątek jako kontynuację wątku Akceptacja, zgodnie z sugestią Yomy.

Prawdę mówiąc jeszcze nie doczytałam do końca ostatnich odpowiedzi w tamtym, zaraz to zrobię.

I robota domowa stoi, zmywarka i pranie.

Trochę też mam na dzisiaj dosyć kortyzolu i adrenaliny gdyż ta dyskusja je podbija.

Może trochę oddechu na dziś, zresztą jak kto chce :)
Obserwuj wątek
    • yoma Re: Problemy...nowy watek 15.02.25, 17:17
      A ja podjęłam decyzję, że chrzanię, nie robię, siedzę na forum i słucham muzyki 😂
    • yoma Re: Problemy...nowy watek 15.02.25, 17:20
      OT Mona, sorry! Wpadłaś mi do spamu. Zaraz się zrobi.
    • cpun-i-narkoman Re: Problemy...nowy watek 16.02.25, 12:51
      Pociągnę Ci to. 😄

Mam interpretację Twoich problemów. Wiara infantyluzuje.

Mamy tu dwójkę reprezentantów-Ty i hrasier. Każde z Was emanuje infantylnoscia.

A teraz walcz mona z tą tezą 😆
      • wilczamia Re: Problemy...nowy watek 16.02.25, 13:04
        Ja powalcze :) Nie wiara, tylko jej specyficzna odmiana, ktora sie wiaze z brakiem odwagi, czyli to brak odwagi infantylizuje. W tej specyficznej odmianie wiary polega to na bezkrytycznym, bezrefleksyjnym przyjeciu zaproponowanego systemu, w nadziei na wiadoma nagrode po smierci, A za zycia na nagrode w postaci znieczulenia strachu przed smiercia i relatywnie latwego uwierzenia, ze jak zrobimy to i to, to jestesmy dobrymi ludzmi. A o to naszej psychice chodzi w pierwszej kolejnosci: zeby miec poczucie, ze jest sie szlachetnym.
        • cpun-i-narkoman Re: Problemy...nowy watek 16.02.25, 13:07
          Odmiana? Chyba wszystkie odmiany obiecują gruszki na wierzbie tylko przeczekaj życie za krzakami 😄
          • wilczamia Re: Problemy...nowy watek 16.02.25, 13:14
            Mozna wierzyc w istnienie wyzszego porzadku, ktory nie jest dostrzegalny golym okiem, poniewaz czuje sie jego dzialanie i nie potrzeba do tej wiary zadnych kaplanow czy cudzej narracji. Ani tez identyfikacji z jakas grupa o konkretnej nazwie kosciol tego i owego.
      • mona.blue Re: Problemy...nowy watek 16.02.25, 13:27
        Jak wrócę od starych :)
        • cpun-i-narkoman Re: Problemy...nowy watek 16.02.25, 13:32
          Spoko.

Jak widzisz tylko w Twoich wątkach można tu gadać i tylko Ty możesz zakładać żeby dostać pomoc glaski.

Innym się nie należy, mój poszedł w otchłań 😆
      • mona.blue Re: Problemy...nowy watek 16.02.25, 18:09
        A ja sądzę, że to nie z powodu mojej wiary jestem pewnie infantylna. Tylko z powodu bycia DDD i nie przepracowanych problemów.
        • cpun-i-narkoman Re: Problemy...nowy watek 16.02.25, 19:11
          Nooo nie wiem, ja ostatnio dużo z ddd spędzam czasu, sam trochę jestem chociaż ja to bardziej ddrr-ka
        • afq Re: Problemy...nowy watek 17.02.25, 08:14
          to jest mozliwe
          rozwój emocjonalny gdzies byl przystopowany
        • yoma Re: Problemy...nowy watek 17.02.25, 13:20
          Myślę, że to się nakłada, ewentualnie wzmacnia jedno drugie. Autorytarni rodzice plus wiara z jej zakazami i nakazami.

Bo z jednej strony ty cały czas czekasz, aż ci ktoś powie, co masz robić, jak ta grzeczna dziewczynka właśnie - a z drugiej, jak trzeba, to działasz. A i za wiarą nie podążasz ślepo, coś tam sobie myślisz własnomyślnie.

Czyli potencjał masz ogromny, tylko trzeba ci dać kopa, żeby się wydobył :)
          • mona.blue Re: Problemy...nowy watek 17.02.25, 17:06
            yoma napisała:

> Myślę, że to się nakłada, ewentualnie wzmacnia jedno drugie. Autorytarni rodzic
            > e plus wiara z jej zakazami i nakazami.

Myślisz, że nakazy i zakazy infantylizuja? Że niby nie pozwalają na samodzielne myślenie?
            >
            > Bo z jednej strony ty cały czas czekasz, aż ci ktoś powie, co masz robić, jak t
            > a grzeczna dziewczynka właśnie - a z drugiej, jak trzeba, to działasz. A i za w
            > iarą nie podążasz ślepo, coś tam sobie myślisz własnomyślnie.
            >
            Fakt, czasami nawet się buntuję.

> Czyli potencjał masz ogromny, tylko trzeba ci dać kopa, żeby się wydobył :)
            >
            • yoma Re: Problemy...nowy watek 17.02.25, 17:22
              >Myślisz, że nakazy i zakazy infantylizuja? Że niby nie pozwalają na samodzielne myślenie?

No jasne. Nawet taki suchar był kiedyś o harcerzu, co jak zobaczy w lesie tablicę z napisem BACZNOŚĆ, NAPIĘCIE ELEKTRYCZNE (były takie), to staje na baczność i stoi, aż umrze, bo nikt go nie zwalnia z rozkazu :)

Człowiek się uczy na własnym działaniu, a człowiek dorosły się uczy na własnym działaniu i bierze na klatę konsekwencje.
              • mona.blue Re: Problemy...nowy watek 17.02.25, 17:59
                To wg tego przekonania, ze wiara infantylizuje, wszyscy chrześcijanie byliby infantylni, co nie jest prawda.

• cpun-i-narkoman Re: Problemy...nowy watek 17.02.25, 18:13
                  Nie?😄

Tak zupełnie szczerze to ja to we wierzących widzę.

Nawet sądzę że to nie ich wiara przeszkadza mi w nawiązaniu czegokolwiek a właśnie ich infantylnosc
                • yoma Re: Problemy...nowy watek 17.02.25, 18:16
                  A ilu masz chrześcijan wypełniających ślepo zakazy i nakazy? :) Może zakonnicy, a i to pewnie nie. Większość bierze sobie z wiary to, co im pasuje, a resztę ma w nosie.
                  • mona.blue Re: Problemy...nowy watek 17.02.25, 18:21
                    I nie wiem czy dobrze robią. Nie mówię, że ślepo należy wypełniać, ale przemyśleć i wypełniać w zgodzie z własnym sumieniem.
                    • cpun-i-narkoman Re: Problemy...nowy watek 17.02.25, 18:27
                      No weź 🤦‍♂️

Przecież właśnie nie wolno.

Jak się gdziekolwiek zapisujesz podpisujesz regulamin.

Nie przestrzegasz- wypad
                    • yoma Re: Problemy...nowy watek 17.02.25, 19:07
                      No i mówię, że masz potencjał :D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka